samo ti pisi, uvijek je zanimljivo citati ovakve price.![]()
samo ti pisi, uvijek je zanimljivo citati ovakve price.![]()
Također potpisujem puhicu.![]()
Nego, Shakti jesi možda razmišljala da li je zapravo muž na porodu možda bio taj koji je ipak malo kočio? Prema ovome što sam čitala o potencijalnom problemu prisustva tate (koji je, sasvim opravdano, ljudski i prirodno, uzbuđen i pun adrenalina) sam reakciju žene zamišljala tako slično. Npr, otvaranje možda malo šteka, kao da tijelo nije još posve prepušteno nego čeka - nešto (možda mir). Jesi razmišljala o tome?
Također, iz ove tvoje kratke priče ne mogu razaznati koliko si se dobro prepustila tom vrtlogu poroda, spominješ razmišljanja o mužu i tome kako sav juri ispuniti svaku želju - možda nesvjesno podiže uzbuđenje time što npr odjuri po čašu vode, umjesto da se odgega s noge na nogu, ono kao, ima se vremena, nije niš neobično.
Još uvijek ne znam di bi i sama stavila mm-a u porodu koji mi slijedi. Nekako mi se čini da naginjem tome da ipak budem sama, a malo me zapravo strah da ga ne razočaram i povrijedim time što neće sudjelovati u porodu kao prvi put (i ne trebaju mi tu komentari tipa to je moj porod i moje tijelo, ma to znam - logički, brine me emocionalna strana).
Shakti ovo što piše Aqua je i meni palo na pamet. Jer čitajući o neinterventnom porodu, muž itekako nenamjerno može remetiti tijek poroda. Rijetki su ti koji mogu potpuno iskontrolirati adrenalin, a pogotovo sjediti i "štrikati", odnosno ništa ne raditi nego samo biti tu...A ti si prilično povjerenja dala mužu, što je ok inače, ali za proces rađanja...ne znam koliko jedan muškarac može znati što će pomoći porodu, pogotovo ne može znati bolje od žene koja upravo rađa (ciljam na onaj dio s tuširanjem).
Meni je interesantno, i to mi je palo na pamet odmah čitajući tvoju priču, to da M. Odent i Liliana idu u paru na kućne porode. Ona kao doula koja se ne miješa u proces, a on kako bi zabavio muža![]()
Mmm, Kailash, koja fotka![]()
Da, možda su zapravo zato izumili doktore - da zabavljaju tate muškim temama dok žene rađaju![]()
zanimljivo pitanje.kailash prvotno napisa
no, ipak su tu.Ona kao doula koja se ne miješa u proces, a on kako bi zabavio muža
Mislim da je fora u tome da on mora biti tamo jer ga zakon obvezuje. Odnosno, ne obvezuje njega nego rodilju. U VB je kucni porod omogucen zenama koje nadju doktora (bilo kojeg doktora koji ce prisustvovati) ili babicu koja ima licencu za kucni porod.kailash prvotno napisa
da se ukljucim kao padobranac, kakva je mogucnost za asistirani kucni porod u hr? ja bi svakako izbjegla bolnicu, ali ne znam bas da bih htjela da radam potpuno sama.
Mozes naci babicu u Austriji koja ce ti doci doma. Cini mi se da ja cijena bila oko 1000€.
dosla bi iz austrije u hr da mi asistira?! wow. ako znas nesto vise, a da vise ne uzurpiram ovaj topic, moze pp s procedurom plssss?
ma nisam mislila da on ide u funkciji zabavljača, sori na mom nespretnom izražavanju, ali da to praktično radimarta prvotno napisa
![]()
a i potvrđujem što
m c kaže: ipak su tu (dr i babica)
Ne, ona nije babica. Ona je doula. Znaci da nema nikakvo medicinsko obrazovanje. A on je tamo samo zato sto mora ispuniti papire i sto mora netko zabavljat oca da ne gnjavi majku.kailash prvotno napisa
marta prvotno napisa
znači u slučaju bilokakve potrebe za medicinskom intervencijom odent neće dupe dignut sa kuhinjske stolice, jer je on tu samo u ulozi animatora
joj, joj, joj
![]()
koliko sam shvatila, na dosadasnjim porodima za tako nesto naprosto nije bilo potrebe![]()
nego, primijetila sam jednu stvar. shakti je vec treca zena koju znam (s foruma ili inace) koja je nakon neasistiranog poroda kod kuce imala problema s posteljicom. sto bi mogao biti uzrok...?
Sada kada razmisljam rekla bih da ima istine u tome. Cak se secam momenta kad mi je doslo da zaplesem uz muziku, ali mi je bilo nekako bezveze da se potpuno prepustim plesu tu pred njim. Bilo je trenutaka kada mi je bilo mnogo drago sto je tu, ali mozda je i bilo nesvesnog kocenja.aqua prvotno napisa
Nesto slicno je bilo i kod mene. Bilo mi je "zao" da propusti poradjanje. Toliko smo zajedno pricali o porodjaju, citali, pripremali se, osecala sam njegovo uzbudjenje, da mi je bilo zao da ga razocaram tako sto bih mu rekla da ne zelim da bude tu.Još uvijek ne znam di bi i sama stavila mm-a u porodu koji mi slijedi. Nekako mi se čini da naginjem tome da ipak budem sama, a malo me zapravo strah da ga ne razočaram i povrijedim time što neće sudjelovati u porodu kao prvi put .
A opet, citala sam toliko prica da je muz tu u kuci, u drugoj sobi i samo povremeno proviri i tek kada se bebica rodi pridruzi se majci.
Sve je to jako individualno, ali verujem da tok poroda uz prisustvo muza u mnogome zavisi od uzajamnog odnosa, od toga koliko su muz i zena otvoreni jedno prema drugom, koliko su posveceni svom odnosu. Muskarac kojem je istinski stalo da zadovolji svoju zenu, pristace i na to da bude sa one strane vrata i nece se osecati beskorisnim jer on to svakako nije.
Felix, dobro pitanje. To i mene zanima. Mi smo presekli pupcanu vrpcu pre nego je posteljica izasla, ali je to svakako bilo barem 10-15min nakon poroda. Mada, ja nisam osecala da to treba da se uradi sad odmah, meni ona nije smetala. Ja se pitam da li je moguce da se materica "umorila" od mnogih kontrakcija koje su trebale da istisnu bebu, a nisu, jer je postojala fizicka barijera, i da je "kolabirala" onog trenutka kad se beba napokon rodila.
u svakom slučaju, bila bih sretna da mogu imati Odenta i Lilianu kod kuće kad drugi put budem rađala...
ipak bih htjela da bude dr tu (ziheraš sam) a opet da me nitko ne smeta...
da, opet prsti letemarta prvotno napisa
![]()
ali s toliko iskustava poroda iza sebe, ne znam ni što će joj medicinsko obrazovanje![]()
Shakti, rekla si prije da ti u stanu mozda nije bilo dovoljno toplo. To je najvjerojatniji razlog zbog kojeg posteljica nije odmah izasla. Da ti je bilo dovoljno toplo, a to je dosta toplije nego sto je uobicajeno, to bi se vjerojatno dogodilo bez problema.Shakti prvotno napisa
MC, kao sto Felix rece, MO nije dosad intervenirao.![]()
Marta i ja sam to pomislila pogotov kad se sjetim kako mi je odjednom nakon istiskivanja postalo hladno u kadi.
xsamaritanka prvotno napisa
kad sam izašla van iz kade, tresla sam se još dugo pod dekom. a vani ljeto, +30, možda i više...
Koliko to onda treba da je temperatura prostorije da sve bude OK?
Jedna poznanica treba ovih dana da se porodi kod kuce, sreca sto imaju kaljevu pec i drva :D
shakti, da li si dosla do nekog zakljucka zasto ti posteljica nije izasla? koliko si cekala da izade, prije nego si ipak odlucila otici u bolnicu? mozda bi ona ipak nakon nekog vremena izasla, to se ne mora desiti brzo.
jedno pitanje: u kojem si polozaju bila nakon sto se beba rodila? da li si lezala i kako (na ledima, boku)?
kakvi su bili tvoji osjecaji, misli, u tim trenucima?
felix:sto se tice primjera o kojem smo citali ranije na ovom forumu, prilicno je jasno da je zenu omelo kad su joj netom nakon poroda provalili vrata, tako da mi je tu razlog prilicno jasan; a koji je treci primjer?
hvala za info, al' valjda ste svjesne da to nije odgovor na moje pitanje ? :?MC, kao sto Felix rece, MO nije dosad intervenirao.
kad su joj netom nakon poroda provalili vrata![]()
Uglavnom, oko 11 h smo vidjeli da ne možemo sami riješiti stvar i da nam treba pomoč treće osobe.
(...)
Bilo je to oko 11.15 h (Elijah se rodio u 8.25 h).
Shakti, temperaturu treba dobro podignuti (mislim da s 30° ne mogu pogrijesiti). Cim rodi, treba ju pokriti toliko da njoj bude toplo. Ovo pokrivanje mi se cini vaznije od temperature sobe.
ra, meni su jako ugrijali prostoriju s kadom. Nije mi bilo hladno uopce. A poslije, u sobi sam se kuhala. Bila sam cijelo vrijeme zajapurena.
MC, jedina intervencija koju bi Odent preporucio je carski rez, koji naravno nece izvest kod rodilje na kuhinjskom stolu nego ce ju otpremiti u bolnicu. Prema tome, ukoliko bih doslovno odgovarala na tvoje pitanje, odgovor bi glasio "ne, mislim da ne bi digao dupe sa stolice i intervenirao, nego bi rodilju otpremio u rodiliste". Iako naravno, tebe ovakav odgovor nece zadovoljiti...
meni je i u kadi bilo hladnora prvotno napisa
![]()
Hari OM
Ma prekrasno![]()
Onaj dio di si osjetila da ti je potrebna samoca podsjetilo me na mene. Osjecala sam mir cijelo vrijeme dok sam bila doma, zauzimala ugodne polozaje....Samo sto sam ja otisla u bolnicu 6h prije nego sam rodila. A tamo....Kad sam htjela zauzeti polozaj koji mi pase, onaj cetveronoske , jedna babica mi je rekla da sta se ja guzim po hodniku
![]()
Medjutim nije me obeshrabrila, ja sam se i dalje "guzila"
A to sto vise ljudi to dulje trajanje isto stoji. Zamisli da ti svako 20min udje neko u prostoriju i proburlja ti rukom doli i govori jos malo ce...pa onda ona ista babica koja me je stalno proganjala da di sam ostavila gacice(jer su mi rekli na ulazu da ih ostavim) a ona mi rekla da ih skinem i ostavim na odredjenom mjestu, pa onda zasto imam carape na nogama te da ih skinem da bi mi kasnije rekla da zasto sam tu ostavila carape, pa onda mi je ulazila svako malo i govorila da meni treba drip na sta sam ja odgovarala da mi ne treba....pa kad sam disala govorila mi je da zasto tako disem da di su me naucili tako....Uglavnom ta me zena progonila, iako nisam ni vikala ni pravila nikakve probleme, skoro sve do kraja poroda kad je morala napustiti svoju smjenu. Sad kad pogledam realno to je bilo cisto maltretitanje, ugnjetavanje, .... To je jedna nizeg rasta babica sa kratkom crnom kosom i frizurom ala t-rex . Da imam vise novaca definitivno bi je tuzila, iako da je ova drzava sredjenija za to mi ne bi trebali novci. Ako hoce neko slicno nesto napraviti bilo bi dobro da se udruzimo, podrzacu svakoga,pa mi se moze javiti na private.
Uglavnom NIKAD VISE U SPLITSKOJ BOLNICI RODITI NIKAD!!! Iako se na kraju pojavila jedna babica Vera koja je stvarno bila krasna, ali je to bilo zadnjih pola sata samoNa kraju su mi dali Zaru samo 10min i onda je uzeli kao da je treba pregledati doktor. Vidila sam je tek sutradan nesto prije 6 ujutru, sto je bilo skoro 10h nakon poroda
Nisam mogla spavati ni nista ...Da ne kazem kako mi je jedna babica na odjelu za babinjace rekla da kako to da nemam mlijeka i uzela mi sisu i stisla je krvnicki i nabila njenu glavicu na nju.Izvrijeđala me kako smo mi ljene i kako necemo da dojimo, bunimo se zbog njihove dohrane pa ih kasnije prestanemo dojiti i same predjemo na dohranu (zeznula se u mom slucaju jer jos dojim Zaru
)... Ma sta pricati.... Uopce prvih 20 dana nakon poroda skoro nista nisam jela, sigurna sam od tog stresa. ..
Nisam mimoza, svasta sam prosla, od rata do raznih neprilika uopce zivotnih ...ali ovo ...taj odnos...pristup....![]()
Ma nisam htjela pokvarit sad tu pricu, samo hocu reci koja je razlika u Sarada devi porodjaju i ovom "standardnom". Drago mi je da i ovakve price kao tvoja postoje i da ih je sve vise :D
Puhovi, posteljicu sam "cekala" nepuna dva i po sata. Sve vreme sam mislila, sad ce, nemoguce da sam sve pregurala, da je bebica tu, a da sad (telo) zataji. Nisam lezala, mada mi je dolazilo, zelela sam u jednom trenutku da vec sklopim oci i odmorim se malo, mm nije mislio da je to dobra ideja. U prvi mah mislim da sam bila uspravljena na kolenima, posle u cucnju, sedela, setala do kupatila, ne znam :? Jednostavno ne znam zasto nije izasla.
I da, ne secam se da mi je bilo hladno nakon porodjaja, pre toga jeste, ali se ne secam da mi je posle bilo. Ma bila sam u blazenstvu, topila sam se od miline, od intenziteta dozivljenog, mmi sin bili su mi predivni![]()
Wish I had been there!!!
Finally!jyotirmaya prvotno napisa
![]()
pa ne bi trebao ni tebe. jer kao lječnik on ima (pravnu, a da ne pričamo o moralnoj) obavezu (hipokratova zakletva) intervenirati ukoliko vidi da je nečiji život u opasnosti. što naravno ne mora biti takva opasnost kojoj je jedino rješenje carski rez. čovjeka ne poznam (kao vi), al eto imam neki osjećaj da bi ipak dignuo dupe, čisto iz razloga da sutra ne bi njegovo dupe nastradalo zbog nemara i ne pružanja medicinske pomoći, koliko god inače zagovara yabbadabadaba prirodni porod.Iako naravno, tebe ovakav odgovor nece zadovoljiti...
jyotirmaya prvotno napisa
![]()
![]()
Please, I would like kardamom muffin recipe.
:?mama courage prvotno napisa
:/
Cosmic Muffins for Natural Childbirth......
http://www.anandamarga.org.uk/module...hp?articleid=8
enjoy!
Yeah!jyotirmaya prvotno napisa
How much kardamom do you put in that?
umm - i think I just replaced the cinammon with cardamom. - so 1 teaspoon. I normally grind my cardamom freshly so it is more fragrant and strong.![]()
![]()
It seems that after all my husband was right....I was on ego trip when I wanted to give birth alone.![]()
. Zorana, I think that ego aside, and what we want and don't want aside - we should consider what is best for the birth process and mom - this seems to be that the mother is as secluded and undistrurbed as possible. So, while I may have wanted to hold my wife's hand during Ayan's labour, looking at the bigger picture, I think it was better that I didn't..... doing so could not have affected the birth process positively.It seems that after all my husband was right....I was on ego trip when I wanted to give birth alone.
(Anyway I had a good book to read...![]()
zakaj? daj objasni, plsZorana prvotno napisa
i ja se "pripremam" za homebirth, pa me sve zanima, sve![]()
Mikka, pa ovo je sjajna vest!!!! :D
Imas nasu podrsku, inspiraciju i sve sto ti bude potrebno.
O bas se radujem tvojoj odluci i krajnjem dobrom ishodu.
![]()
želim ti puno ljubavimikka prvotno napisa
![]()
Mikka ti si intuitivna mama bezpelenasa pa ce to biti sigurno lijep dozivljaj.
Mikka![]()
Ma to o ego tripu je bilo jedno interno podbadanje izmedju mene i muza.Radi se o tome da je on, nakon citanja moje price s poroda, bio "uvrijedjen" jer sam premalo spominjala njega i njegovu podrsku. koja je stvarno bila velika i jako vazna. Ali eto.....I onda smo se krenuli zezati s tim jel on na ego tripu jer mu nisam podigla spomenik ili ja jer sam ga premalo spominjala i sve prikazala kao iskljucivo "moju stvar".
![]()
hvala curke :rastop:![]()
meni se zasad md buni, ali planiram ga pridobiti. rekla sam mu i da bi njegova uloga bila boravak u dnevnoj sobi i cuvanje klinca![]()
blago Saradadevii da ima Jjotirmayu, on mi se cini dovoljno razuman da nije ni u jednom trenutku "pravio probleme"![]()
Moj muz je nekada daaaavno bio skeptican. Kao sto sam bila i ja.
A mi smo prosli dugacak put do kucnog poroda. Prvo se Zorka rodila u bolnici, obican bolnicki porod s dobrim iskustvom. Onda se rodila Jasena, isto u bolnici ali smo imali ambulantni porod i otisli doma isti dan. To je bilo revolucionarno za nas jer imali smo svatko svoje sumnje i strahove. Onda je dosao na red Jelenin kucni porod. Za nas je to stvarno bio veliki korak i velika odluka. Ali, bio je to i veliki korak za mene i muza, za nas odnos.... jer usprkos svim "zdravoljudskim" sumnjama i strahovima, moj muz je uvijek bio tu, uz mene i za mene, kao i za nasu djecu. A to mi je vjerovatno bio najljepsi poklon koji mi je mogao dati; povjerenje i spremnost da jednostavno bude tu.![]()
On je ustvari od pocetka prihvatio moju zelju za samocom tijekom poroda. (iako je bio sa mnom kad se radjala Zorka) Valjda mu je samo trebalo dati i njegovih "pet minuta slave"....tek toliko da se zna.![]()
Aja si jos mislim koja je TA sa indijskim imenom. Valjda Saradadeviina duala? Kad ono njen dragi...Hvala Zorana da si me prosvjetlila. Meni je citanje engleskog uvijek povezano s nekim natjeravanjem samog sebe pa onda kad mi se ne da natjeravati ne citam...Ovaj stupanj njemackog kojeg imam tesko da cu dostici u engleskom pa se uvijek prvo zablokiram kad treba citati jedino ako srfam nesto sto me jako zanima...
...ma da ne zacatavam...
inace...svako dobro tati ...
...muz mi je uvijek pomogao, ali razumijem i da iskusne rodilje znaju zasto zele biti same...Istina je da sam se brinula za muzevu kicmu kad me je drzao jer je imao prolaps diska, a jednom se je slucajno i naslonio na mene nesvjesno kad sam radala...
imas 9 mjeseci da ga pridobijes. samo hrabromikka prvotno napisa
![]()
p.s. kad sam ja u petom mjesecu trudnoce rekla mm da sam odlucila rodit doma, odgovor je bio:"nema sanse". predomislio se kroz par dana.
nemam 9, nego jos 4![]()
ali sasvim dovoljno. vecina textova je vec u wordu, samo jos da slozim, izbacim nebitno i prezentacija moze poceti![]()