Results 1 to 38 of 38

Thread: Nadimajuca hrana

  1. #1
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default Nadimajuca hrana

    Imali smo doma vise puta razgovore o tome koja hrana je nadimajuca ... postignut je konsenzus da je grah vjeciti Nr.1, da ga slijede mahune i kelj, medjutim oko nekih se plodova bas nismo mogli sloziti.

    Kruske, tikvice, kupus ....?
    Brokoli, salata ...?
    Jos nesto?

    Sa zacinima je slicno ... papar i kurkuma (curry) su upitni, dok je sigurno da kim djeluje u suprotnom smjeru.

    Sto vi mislite?

  2. #2
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    grožđe

    u grah i slanutak pri kuhanju stavim lovorov list, pa ne nadima.

  4. #4
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.
    Fakat, to je isto poznati "eksploziv"!

  5. #5
    migulica's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Stenjevec
    Posts
    1,130

    Default

    Kesteni!!

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    svjeze šljive, svjeze smokve

  7. #7

    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    2,295

    Default

    grašak, ričet, zelena leća

  8. #8
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    bundeva, kukuruza

  9. #9
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    znate sto me najvise zanima - tikvice!
    Ja mislim da one ne bi trebale biti "eksplozivne" (ipak su srodnici krastavaca i bundeva), no imali smo tu i tamo neka iskustva kod kojih smo sumnjali na njih ... :?

  10. #10
    traktorka's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    A5 - Land Of Shit
    Posts
    3,874

    Default

    Za tikvice mogu reći samo da kad ih pojedem izgledam kao balon,ali ne znam zašto? Ja sam mislila da je to lagana namirnica!!
    Ali nadima me i bundeva
    A kukuruz je broj 1 kod mene za oblik lopte

  11. #11
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    pa sto ako nadima
    jel vi onda to ne jedete?

  12. #12
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    I ja sam se isto pitala...
    Osim toga, što nadima vas, ne nadima mene.

  13. #13
    traktorka's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    A5 - Land Of Shit
    Posts
    3,874

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    pa sto ako nadima
    jel vi onda to ne jedete?
    Naravno da jedem-osim ako mi gosti ne dolaze

  14. #14
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    crveni luk, grašak

  15. #15
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    Ovo ko popis hrane koju ne smiješ jest dok dojiš, svako svoju listu ima

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    640

    Default

    piletina, pileca juha

  17. #17
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Quote Originally Posted by migulica
    Kesteni!!
    a tako ih volim i jedva cekam sezonu bez obzira na posljedice

  18. #18
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.

  19. #19
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Mi to uglavnom svi jedemo (kad kuhamo kod kuce), ali u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.

    Kad jedem u firmi onda izbjegavam grah i kelj cuspajz jer su koma, nadimanje je grozno i bolno - katastroficno iskustvo. Ne znam sto im rade u kuhinji (recimo, mahune su OK :? ), ali to moram izbjeci (vec sam pisao o tome na ovom forumu na drugoj temi).

    Na drugim mjestima obicno pojedem nesto od toga i uglavnom nema vecih problema (recimo u pl. domovima i slicno).

    Za tikvice sam specijano pitao jer su one meni sasvim OK, ali se MZ tuzila.

    Piletina i juha kao nadimajuce jelo? To zaista prvi put cujem.

  20. #20
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    u grah i slanutak pri kuhanju stavim lovorov list, pa ne nadima.
    spasila si me, MM mi zabranio kuhanje graha, probat cu sa lovorom


    svekrvin sos od gljiva (mislim na moju sveki) bolno, nepodnosljivo....
    ne bi mi vise palo na pamet pojesti ga

  21. #21

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Krumpir - u svakom obliku.

  22. #22

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.
    Tatek kako se točno zove ova alga? Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.

  23. #23
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Quote Originally Posted by mamanatali
    u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.
    Tatek kako se točno zove ova alga? Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.
    Moram pogledati doma, no mislim da ne mozes fulati - odi u bio&bio i trazi japansku algu protiv nadimanja.

    Uzmes komad od cca 10 cm (slobodno prerezes na 2-3 dijela), namocis u vodi prije kuhanja recimo pola sata i ubacis u cuspajz da se kuha. Mozes ju i pojesti (nije bas nesto osobito fina), no bit je da ona na neki nacin neutralizira utjecaj graha i slicne hrane.
    (nemoj ocekivati da bas nece biti ni molekule plina poslije, no definitivno je bolje)

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...

  25. #25
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Quote Originally Posted by mamanatali
    Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.[/size]
    Nekoga stres udara u glavu, nekoga u ledja ili ramena, netko ne moze spavati, netko stalno vice ili place, a nekima pak pati probava kad je guzva i strka ... taj sam.

  26. #26
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Kaj ces, takva je valjda ovdje mikroklima ...

  27. #27
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja mislim da je kod nadimanja prvi faktor koliko si uopce hrane pojeo a manje je bitno koja je.

  28. #28

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Nekoga stres udara u glavu, nekoga u ledja ili ramena, netko ne moze spavati, netko stalno vice ili place, a nekima pak pati probava kad je guzva i strka ... taj sam
    I ja sam ta. Samo zadnjih godina ili sam u stresu stalno, ili mi probava pati. točka. neovisno o stresu.

    ja mislim da je kod nadimanja prvi faktor koliko si uopce hrane pojeo a manje je bitno koja je.
    Kod mene ovo ne stoji.

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Prečkoooo, Prečkooo :D
    A s obzirom kakva mi je ventilacija u zgradi, i kako mi je probava u komi, ja ću se uskoro početi nadimati i od svih onih mirisa tuđih ručkova i večera

    Gotova sam s OT

  29. #29
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Ja samo radim blizu Prečkog, a već sam si mislila ić' kupovat' onaj Digestin il tako nešto...

  30. #30

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    pravilno žvakanje svede plinove na razumnu mjeru

    a alga je KOMBU alga kuha se sa svim grahoricama

  31. #31
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Quote Originally Posted by mara
    pravilno žvakanje svede plinove na razumnu mjeru

    a alga je KOMBU alga kuha se sa svim grahoricama
    Bravo, Mara, kombu alga je to!

    Ovo sa zvakanjem sigurno vrijedi barem donekle, no mislim da svejedno i vrsta hrane nosi sa sobom dobar dio "krivice". Ili kako mi je jednom moja dr. opce prakse tumacila - ako gutate puno zraka kad jedete (na brzinu itd), tad ce vam se podrigivati i imat cete nadut zeludac. Ako jedete hranu koja nadima, pa makar i uz puno zvakanja, tada cete imati naduta crijeva odnosno po onoj narodnoj
    "tko grah sa zlicom dira,
    tom na guzi truba svira."


    (ovo objasnjenje moje dr. je naravno bilo pola ozbiljno, a pola u sali)

  32. #32
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by tatek
    Ovo sa zvakanjem sigurno vrijedi barem donekle, no mislim da svejedno i vrsta hrane nosi sa sobom dobar dio "krivice".
    Definitivno si u pravu! Glavni krivac je zapravo celuloza u navedenim namirnicama. Njome se hrane crijevne bakterije, a kao nus-produkt te njihove prehrane nastaje metan... vrlo eksplozivan plin.
    Kad bi postojala kakva metoda kojom bi se mogla ukloniti kožica sa zrna graha, ne bi više bilo problema s nadimanjem nakon konzumacije takvog graha.

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Evo me!
    Mi baš nemamo nekih naročitih problema po tom pitanju pa teorija Prečkog sa sumnjivom mikroklimom nije baš uvjerljiva.

    Problematične namirnice: par puta sam radila bolognese od soje s dodatkom šampinjona. To je bila ubojita kombinacija. Neponovili. Šteta jer je bilo jako fino. (ali to nije bilo u Prečkom nego dok smo još bili na Sv. Duhu).
    Grah jako rijetko kuham jer mi ga se ne da namakati, a onaj iz konzerve mi je nekako... nije to to!


    Quote Originally Posted by Dream
    Kad bi postojala kakva metoda kojom bi se mogla ukloniti kožica sa zrna graha, ne bi više bilo problema s nadimanjem nakon konzumacije takvog graha.
    Postoji metoda: pasiranje! Al' to onda nije grah salata niti grah varvo nego pire.


    Sad malo po narodnim uzrečicama:
    U intimi našeg doma je popularna ona Shrekova: "Bolje van nego nutra, velim ja!" (smjer izlaska nebitan). Popularno je i podvaljivanje - naročito najmanjima.
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"

  34. #34
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by sunce
    Krumpir - u svakom obliku.
    Daaa??? :? Prvi put čujem

    Nitko nije spomenuo cvjetaču

  35. #35
    tatek's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb/Precko
    Posts
    4,271

    Default

    Ovo s mikroklimom u Preckom je, naravno, bila samo zafrkancija.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by tinars
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"
    to je živa istina!

  37. #37

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Quote Originally Posted by tatek
    Ovo s mikroklimom u Preckom je, naravno, bila samo zafrkancija.
    Prečko je zakon!

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    Quote Originally Posted by tinars
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"
    to je živa istina!
    Bit će da je !

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •