Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: vaginalni pregled, izvanmaternična trudnoča????

madmosel

Početno vaginalni pregled, izvanmaternična trudnoča????

bok žene,

nakon prvog spontanog sam opet uspijela ostati trudna( 4. tjedan). Bila sam kod giniča na pregledu (vaginalnom ), ali mi nije radio ultrazvuk. E sada, zanima da li normalono da me probada u području jajnika. Čitala sam da se takvi bolovi javljaju kod izvanmaternične trudnoče. Da li bi ginič to vidio kod vaginalnog pregleda????
    Malo me frka :? :?

bjuma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nije pravilo... Koliko znam, ti se bolovi mogu javiti i kod normalne trudnoce. Ja sam nekoliko dana imala osjecaj kao da stize menga. Boljele me grudi, maternica se grcila, a i jajnici "stipkali"....
    Zaista se nadam da su tvoji strahovi bezrazlozni. No, kako bi bila mirnija, mozda je ipak najbolje da cim prije odes doktoru. Plod ti se mozda nece vidjeti do seste- sedme sedmice, mada to nije pravilo- meni se sve lijepo vidjelo pred kraj pete.
    Moja mama je imala vanmatricnu trudnocu, ali ona kaze da je otkrila tek kada ju je kicma toliko zaboljela prilikom saginjanja, da se onesvijestila.
    Uglavnom, ponavljam da ti zelim sve najljepse i da se zaista od srca nadam da je sve ok.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mene od prvog dana muce ti bolovi (probadanja) u podrucju jajnika...s trudnoćom je sve u redu...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mene od prvog dana strašno bole jajnici. Isto sam se bila uplašila da je možda vanmaterična ali je ipak sve na svom mjestu. Kaže moj gin da je to normalno.

loly

Početno

Ja sam imala vanmaterničnu baš prije 2 tjedna, otkrivenu u 5 tjednu trudnoce, imala sam bolove poput tvojih, uz to sam jos pocela i lagano, lagano krvariti, ali to nije pravilo. Izvadi betu ako imas bilo kakvih sumnji.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja bih ti isto savjetovala da vadiš betu ako imaš sumnje, to pikanje i bolovi mogu biti i za slučaj normalne trudnoće i vanmaternične... ja sam imala smeđi do crni iscjedak i lagano krvarenje kada su mi otkrili vanmaterničnu, bila sam 6 tjedana trudna, tek onda su skužili da nešto nevalja..

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

samo vaginalnim pregledom bez ultrazvuka se ne može utvrditi vanmaterična trudnoća. moža tvoj gin misli da je za ultrazvuk još prerano.
    ja bih ti isto savjetovala da nekoliko puta vadiš betu da vidiš da li se pravilno dupla.

a bolovi u tako ranoj trudnoći u najčešće normalni, i ja sam ih imala.

sretno

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U tako ranoj trudnoći jedino beta može ukazati na vanmateričnu trudnoću.
    Meni se beta pravilno duplala ali je bila dosta niska i tek je u 7. tjednu dr. na uzv-u vidio da je vanmaterična. Operirali su me u zadnji čas jer je krvi već bilo i u trbušnoj šupljini, ali nikakve bolove nisam imala. Da nisam bila na redovnom pregledu ne bih ni znala za vanmateričnu t. vjerojatno do trenutka kad bi već bila totalna frka, tj. kad bi mi jajovod prsnuo.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E da, beta se kod vanmaterične inače ne dupla pravilno, međutim meni se pravilno duplala jer sam upala u onaj mali postotak kod kojih se plod uredno razvijao samo na pogrešnom mjestu.

madmosel

Početno hvala

bok žene,

hvala što se javile na moj upit. Zadnju mengu sam imala od 24.-28.07. a 20.08. sam bila kod giniča. Rekao je da mi lijevi jajnik upaljen i maternica pomaknuta u lijevo, trudnoči nije primijetio. Dao mi je terapiju Sumamed, Medazol vag. i neki treči ljek da ne dobijem gljivice. Poslije je rekao da sam najvjerojatnije ostala trudna nakon te terapije, ali ja mislim da sam i prije ostala trudna.
    Termin za ultrazvuk mi je tek 28.09. a to mi je još daleeeeeko. Moram priznati da mi nije svejedno ali možda malo i paničarim. E sada pitanje: što znači beta? Ja stvarno nemam pojma kakav je to nalaz, nikada čula osim u forumu.

loly

Početno

Beta HCG - humani korionski gonadotropin - je protein kojeg luči tkivo posteljice, a naziva se i hormonom trudnoće. Najvažnija mu je funkcija podrška žutom tijelu u jajniku koje u prvih sedam do devet tjedana trudnoće luči hormon progesteron (tzv. čuvar trudnoće). Beta HCG je vrlo važan kao pokazatelj razvoja trudnoće, pogotovo na početku. Može se mjeriti osjetljivim metodama dok je embrij još u osmostaničnom stadiju. Beta HCG može se naći u krvi žene otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije (ugnježđivanja). U vrijeme očekivane menstruacije (12-14 dana nakon ovulacije, ovisno o duljini menstrualnog ciklusa) razina beta HCG-a u krvi dostiže 100 IU/L, udvostručuje se u prosjeku svaka dva dana, a svoju najvišu razinu dostiže izmedu osmog i desetog tjedna trudnoće kada iznosi otprilike 100.000-120.000 IU/L. Nakon toga vrijednost lagano pada sve do dvadesetog tjedna na oko 20.000 IU/L i na toj razini ostaje do kraja trudnoće. Kao i kod drugih nalaza, i ovdje mogu postojati manja odstupanja. Jednostavni urinski testovi reagiraju na vrijednosti HCG-a od 25 IU/L.

Uobičajen raspon vrijednosti beta HCG-a u krvi po tjednima trudnoće prikazan je u donjoj tablici:

Tjedan poslije prvog dana zadnje menstruacije Vrijednost ß HCG-a, mIU/ml

3 5 - 50
    4 3 - 426
    5 19 - 7.340
    6 1.080 - 56.500
    7 - 8 7.650 - 229.000
    9 - 12 25.700 - 288.000
    13 - 16 13.300 - 254.000
    17 - 24 4.060 - 165.400
    25 - 40 3.640 - 117.000

Vrijednost HCG-a veća od očekivane može upućivati na višeplodnu trudnoću ili da je žena u višem stupnju tj. tjednu trudnoće od izračunatog.

Treba napomenuti da se kod žena koje su u postupku liječenja neplodnosti primale injekcije HCG-a taj hormon može zadržati u organizmu dva do tri tjedna nakon injekcije. To znači da ta skupina žena u ranoj fazi testiranja može dobiti lažno pozitivan rezultat.

(kopirano sa www.beta.hr)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moj ti je prijedlog da odeš vaditi betu i ako ti je vrijednost oko 1000 otiđi kod ginekologa,tada bi trebao nešto vidjeti.Ja sam došla sa betom od 2000 i ništa se nije vidjelo u maternici,ali je našao sumnjivo zatamnjenje u jajovodu.Kad mi je beta narasla na 9500 počela sam osječati lagano zatezanje na lijevoj strani.
    Dakle,nema pravila.
    I krvavi iscjedak ti je jedan od simptoma vanmaterične.

madmosel

Početno +

Puno hvala na objašnjenju loly, ali zanima me još jedna stvar: kada ginić traži betu? Mene taj nalaz u prvoj trudnoči nitko nije tražio, da li je to rutinski nalaz koji ide uz druge pretrage ili ja sama moram pitati za betu? Moj ginić ne priča baš puno valjda samo ono što mora, ali trenuntno nemam mogućnosti birati.
    I htjela sam se obratiti Pigga: ja još ni neznam što je točno na stvari a ti već o tome kako treba vaditi plod!!!!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

vjerujem da je za UZV bilo pre rano, pa zato ti ga nije radio, al betu je mogao izvaditi ili dati uputnicu.
    a to probadanje u jajnicima imam i ja još danas....ne mora to ništa lošeg značiti!
    pokušaj ne brinuti i uživaj u trudnoći!

loly

Početno

Vidi ovako, dali si razmišljala otići drugom ginekologu na ultrazvuk da ne čekaš toliko dugo? Kod mene se na ultrazvuku kada sam ja bila ništa nije vidjelo niti u 4. niti u 5. tjednu, a isto tako nisu se vidjele niti nikakve naznake koje bi upućivale na vanmaterničnu, bilo mu je čudno što se plod ne vidi pa me je poslao vaditi betu. Prvi puta je bila 7500 što je kao u redu, no međutim nakon nekoliko dana pojavio mi se neki smeđkasti iscjedak, ponovno me poslao vaditi betu, ona je tada već iznosila 33000 što je definitivno bilo previše za tek 4 i pol tjedna trudnoće, e tada smo već oboje znali da nešto nije u redu, rekao je da je vjerovatno u pitanju vanmaternična, i ukoliko osjetim bilo kakve grčeve u predjelu stomaka ili bilo što slično da odmah odem na hitnu. Na žalost to se i dogodilo, i to odmah idući dan.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: +

Citiraj madmosel prvotno napisa
    I htjela sam se obratiti Pigga: ja još ni neznam što je točno na stvari a ti već o tome kako treba vaditi plod!!!!!!!
    Madmosel čini mi se da si nešto pobrkala, Pigga ti je savjetovala da vadiš BETU

madmosel

Početno -

Ma skužila sam poslije, krivo sam pročitala. Ali sam se uredno ispričala. U žaru čitanja sam se malo smotala. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •