Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 85

Tema: Dječak i rozo

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Dječak i rozo

Evo skroz sam nekako nova u ovom forumskom svijetu, ali nadam se da ćete mi moći pomoći nekim dobrim savjetom.
    Mama sam dječaka od 5,5 godina i tek rođene djevojčice. Dječaj je jedno jako osjetljivo stvorenje..Voli rozu boju, cvijeće, barbike, djevojčice koje uvijek odabire za igru. I u vrtiću ima samo prijateljice.
    Mi s tim nemamo problema, jer smatramo da je to neka faza,a i njegova senzibilna priroda vodi tome.
    Ono što me brine je što vidim da se koči, ponavlja da lutke nisu za dečke, a molećivo ih gleda. I niz takvih primjera.
    Htjela bi mu pomoći, a neznam kako.

Najbolje bi bilo pustiti stvari da idu svojim tokom, ali bojim se da već ima problema u vrtiću zbog ovog što sam navela.
    Ili bi za njega bilo bolje poticati ga na "muške" stavri i igre. Općenito kako se postaviti??
    Da li da popričamo s nekim stručnim?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kupi mu lutku, čemu ga šopati nepotrebnim predrasudama, možda u malenom čuči budući veliki modni dizajner, ili arhitekt (sličan je mom prijatelju..)

a možda je metroseksualac

meni nisu branili da se igram sa zidarskim alatom i ciglama, pa me eto u gradnji

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Majcice, radije popričajte s nekim stručnim. Predelikatno je to...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja mu ne bih zabranjivala, al bih ga poticala i na "muske" igre i igracke
    Ko sto curici ne bih zabranjivala igru s auticima, primjerice, al bih joj kupila i lutkicu i igrala se s njom.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja se nikad nisam igrala s barbicama i bebama. imala sam vlakić, kauboje i indijance. i evo me, šta mi fali
    mislim da, premda sam tek majka to be, djeci treba pustiti da se igraju čime god hoće. moj mali nećak, primjerice obožava gusare i dinosaure, ali mu je isto tako drago mazati se kremicama, sve nas maže na plaži, masira ramena svojim sitnim ručicama

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gdje to piše da lutke nisu za dečke?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono što me brine je što vidim da se koči, ponavlja da lutke nisu za dečke, a molećivo ih gleda. I niz takvih primjera.
    mene zapravo jedino brine to da je od nekoga dobio takvu poruku i da sam sebe (zbog srama ili osjećaja da radi nešto neprihvatljivo? ) koči da se igra igračkom s kojom bi se inače rado igrao.
    ja stvarno ne kužim zašto bi neke igračke bile za curice a neke za dečke.
    mislim, jasno mi je da dečki više naginju autićima npr. a curice lutkama, ali jako puno toga je društveno nametnuto, patrijarhalni odgoj se tu još puno osjeti.
    i dečki će većinom jednog dana postati tate, zar ne?

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

To što ga "koči" i što govori "lutkice nisu za dečke.."možda je izvor vrtić!Vjerovatno mu tete i djeca tamo to govore pa njega sve to buni.Ima želju igrati se sa njima a oni ga na neki način odgovaraju.Pošto živimo u svijetu punom raznih predrasuda ja bi ga isto na neki način odgovarala od tih lutkica (diskretno) i ukazivati mu više na igračke sa kojima se igraju dečkići.I sve to da se navikne na takve da nebi bio izoliran od okoline a posljedično tome i potišten.

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja isto nisam nigdje vidjela da piše da su lutke isključivo za curice.
    Neka se dijete igra sa čim hoće...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok je da se igra s onim sto zeli, ne treba ga posebno poticati i tjerati - vjerujem da ima i "muskih" igracaka oko sebe i da zeli igrao bi se s njima. ono sto je istina je da ce ga okolina pokusati uputiti u to da je ipak bolje da se igra s spolno prihvatljivijim igrackama i da prihvati spolnu ulogu...i tu ste vi bitni, posebno tata i vase reakcije su sad najbitnije, ako ste vi kul s time biti ce i on - a vazno je da moze sam sebi i drugima reci - ja tako to zelim i meni je tako ok.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moje curice se ne igraju s lutkama, štoviše, čak se uvrijede kad im netko donese lutku a ne npr. lava

mislim da je naše društvo još jaaaako konzervativno da bi prihvatilo različitosti i toleranciju, pogotovo je to kod dečkiju prisutno - njima se jednostavno nameću autići, pištolji, spidermani i štojaznamšto, dok kod djevojčica to nije toliko izraženo, njima društvo "tolerira" povremene izlete među "muške" igračke. i onda to isto društvo prenosi svoje predrasude na svoju djecu

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Od frendice mali se igra više sa sekinim bebama i krpicama nego svojim autićima ... a strašno ja napredan i pametan.... ona je šizila neko vrijeme zbog toga ali je pustila da sve ide svojim tokom. Sad kad seki dođu prijateljice on se normalno igra s bebama, a kad njemu dođu dečki ona se igra autićima. Napominjem samo da se radi o djeci razlike 12 mjeseci!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

paci ima point - teze je deckima u rozom, nego curama u radnim odjelima.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moj mali (sad već veliki) bratić je oduvijek bio jaaaako ženskast i ja i buraz smo mislili kako će sigurno biti gay - ali nije. Mislim i da je, nama ne bi smetalo. Hoću reći, nitko ga nije sputavao. To može a i ne mora ništa značiti.
    Grozno mi je jadn dijete sputavati. Možete to i tetama u vrtiću naglasiti da znaju kako da se ponašaju - ako to, nažalost, same ne znaju.
    Moja Nina se igra s lutkama i s autićima i nikad od nas nije čula da neka igračka nije za nju, kao niti kolegičin mali koji se igra i s lutkama i s autićima i pravi je mali frajer

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

potpisujem mamu juanitu (dokle je doslo ) i flower.

ne znam koliko dugo je u tom djiru i imali to veze s cinjenicom da si sad rodila djevojcicu. kako god - ako vama roditeljima to ne predstavlja problem, onda ne bi trebao/smio ni nikome drugome.

zasto ne bi odgojila samouvjerenog djecaka, pa makar i s afinitetom prema ruzicastom. bolje to nego odgojiti konformistu i oportunistu. ako bude glupih komentara iz vrtica, ako ti se pojada, onda razgovarajte s njim. objasnite da ne postoje muske i zenske igracke (il da barem ne bi trebale postojati) i da bi se on trebao igrati s igrackama koja se njemu svidjaju, a ne koje mu namece (vrticko) drustvo.

nije lako, al vjerujem da cete uspjeti.

sretno.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Cure hvala na odgovorima.Baš ste me nekako ohrabrile.
    Poruku da nešto nije prihvatljivo mislim da je dobio iz vrtića, iako teško je iz njega izvući neku konkretnu priču. Meni je dovoljan njegov pogled na curice koje preslažu lutke i robicu ujutro kad ga vodim u vrtić.
    I trudim se da pričamo puno i kupili smo lutku i roze ponije - naglasio je da želi bez grive jer zna da je s grivom za curice..
    Moj suprug misli da pretjerujem i da je on sretan dječak, ali ipak me to brine i teško mi je. Možda i pretjerujem stvarno.
    No nadam se da će sve doći na svoje, s lutkama ili bez njih.
    I slažem se da je lakše curici s mačem, nego dečku s lutkom.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj majcica prvotno napisa
    I slažem se da je lakše curici s mačem, nego dečku s lutkom.

I ja mislim ovo, i zato mu ne bih ispunjavala sve zelje oko kupovine tih "zenskih" igracaka vec isla bez njega u kupovinu i kupila mu recimo, zivotinje, one neutralne, ili one figurice s ljudima na selu, u kuci i sl. - totalno neutralne.
    Ja ne bih htjela poticati da moje dijete zbog odabira igracaka bude izrugivano u vrticu pa mu ih jos i kupovati, ako ima toliko lijepih neutralnih. :/
    Iako ne vidim nista lose u tome, i slazem se u glavnini s gore danim odgovorima na tvoje pitanje, al ipak dijete ima svoje prijatelje, i njihovo mu je misljenje bitno... A ako bude izrugivan od strane istih, moze se dogoditi da namjerno odbacuje te igracke, pa da se dogodi revers kad odraste.... (nisam previse iskomplicirala, nadam se )

nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Puno djece rado se igra i sa igračkama primjerenijim suprotnom spolu,uostalom kao što i puno mama to kaže,ali ti sama moraš uočiti dali je to pretjerano i isključivo ili umjereno i privremeno!I shodno tome ako uočiš da te ipak nešto u tome brine,najbolje da priupitaš neku stručnu osobu..možda tete u vrtiću!?One su dosta sa njim i sigurno bi primjetile neki neprimjeren način interesa u igri.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mony uopce tu nije stvar u igrackama nego u njemu, mozes ti njemu kupiti sve neutralno ili sve musko kad on ima potrebu igrati se s roza konjicima, promjenom igracaka neces dovesti do promjene njega...a poruka koju dobiva je da s njim nije nesto ok

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne bih htjela poticati da moje dijete zbog odabira igracaka bude izrugivano u vrticu pa mu ih jos i kupovati, ako ima toliko lijepih neutralnih
    U nasem je vrticu glavni frajer i kod djecaka i kod djevojcica bio djecak koji je obozavao rozu boju, haljine (uvijek je imao barem pregacu preko hlaca) i lutkice.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

glavni frajer=omiljen

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

od frendice nećak se stalno igrao lutkama i suđem, kuhao, pekao. sad je osnovnoškolac i voli kuhati.
    nije nimalo manje dječak

ne brini

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    mony uopce tu nije stvar u igrackama nego u njemu, mozes ti njemu kupiti sve neutralno ili sve musko kad on ima potrebu igrati se s roza konjicima, promjenom igracaka neces dovesti do promjene njega...a poruka koju dobiva je da s njim nije nesto ok
    X
    i popričaj malo s tetama u vrtiću, vjerujem da i one žele malcu najbolje ali fakat je opasno sugerirat mu da su negovi osjećaji pogrešni.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

moj brat se igrao s mojim lutkama prije 20god. pa evo ga sad, apsolvent, glavni frajer u kvartu, trči za svim što nosi suknju..ne moraju "ženske" igračke automatski značiti da će dijete biti gay..

po meni - kad je mali nek se igra s čim hoće..doduše, sad da ima 15god a još uvijek lakira nokte... Nemam predrasuda prema gay populacijom, njihov izbor, ali su mi grozni današnji "moderni" ženskasti tipovi - ono kad fura usku rozu košuljicu, ide sa mnom na kvarcanje i boji su buba..s takvim bome ne bih bila pa sve da je zadnji

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U vezi roze - MM ima roza košulje. I tata mi. Ne kričavo, ali svejedno rozo. I lijepe su. To mi je bio vrlo uvjerljiv argument kad mi je sin došao sa spikom da je rozo za curice. Samo sam rekla: "Nije. Zašto bi tata onda imao roza košulje, a muško je?"

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Moj suprug misli da pretjerujem i da je on sretan dječak
    vidis kako su muskarci ponekad razumniji od nas. Dijete je sretno budi i ti sretna s njim. Uostalom ako se bojis da bi to sto se igra lutkicama moglo nesto znaciti (npr. da ce biti zenskast ili gay), na to ionako ne mozes imati utjecaja. To ili jest ili nije tako.
    Zalosno je
    što vidim da se koči, ponavlja da lutke nisu za dečke, a molećivo ih gleda.
    , no probaj mu objasniti da svatko ima svoje misljenje koje ne mora uvijek biti tocno.
    Mozda je to stvarno samo njegov nacin da se priblizi novoj situaciji (sekici i tebi koja se brine za nju onako kako se on brine za svoje lutkice).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ovo je jedan lijepi topik za razmisljati o utjecaju gena (glede momentalne poplave knjiga o zenskom i muskom mozgu, marsovima, venerama i jupiterima) i socijalizacije.

i to ne toliko razmisljanja o onim klasicnim izjavama: lutke su za curice, auti za decke, koje su danas i zbog "politicke korektnosti" nesto ili puno rjede nego prije. (ovisi o sredini)

vec o onom podsvjesnom, onim osjecajima nelagode ili prihvacanja, koje bebe i djeca nepogresivo registriraju i trude se da im udovolje.

kod cega je djevojcicama lakse. kod njih je "simpaticno" kada se igraju i sa "muskim" igrackama.
    djecacima je teze. tu vec polagano nelagoda i strah puzi uz kraljeznicu.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Imam kćer, i potičem je na igre za "curice" i "dečke". Nek se igra onoga što je najviše veseli.

Kumčetu (od 2 godine) smo za rođendan kupili bebu i kolica (na savjet njegovih roditelja), i njemu je to super poklon.

Zašto im zabranjivati igru koja ih veseli, a ne "ozljeđuje" ni njih ni druge.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prijatelji moje sestre su sinu (mislim da je još beba) kupili roza majicu na kojoj piše nešto u stilu
    "My Dad is not threatened by pink " 8)

svake godine kad odem kod rodbine u Dalmaciju me ponovno lupe po glavi te "muško-ženske" spike, u stilu što je prikladno jednima, a što drugima.
    naravno da se radi o žešćim stereotipima koje u urbanoj sredini, u kojoj si biraš društvo (nije kao na selu-svak se sa svakim zna) ne doživiš tako intenzivno.

ovo ljeto, kad mi se rodio nećak, sam imala prilike čuti od jednog mog vršnjaka da je rekao mojoj mami da je tek sad postala prava baka (tri unučice i sad napokon unuk, jelte...).
    imala sam jedan zanimljiv razgovor nakon toga s njim u kojem je bilo očito da mu je neugodno.
    furke na najmoderniju odjeću, aute, "nismo mi selendra", a kamenjar i dalje u glavi :? ...

ovo s lutkama i autićima mi je osobito besmisleno.
    ako se djevojčice vole igrati mame, dečki se vole igrati tate.
    pa zar tate ne brinu o svojim bebama? zar je još uvijek tako freaky da tate presvlače i hrane djecu?
    ako nama nije, pa zašto braniti dečkima da se tako igraju?
    mislim, djeca uče kroz igru, igraju se uloga koje će jednog dana preuzeti.
    ako se dečkima brani da se igraju s lutkama, onda nije ni čudo ako im je kasnije teže objasniti da je briga o djeci (ne samo "provajderska") i njihov posao.
    ili ako je normalno da žene voze aute, zašto je čudno da se curke igraju autićima?
    ja sam se ko mala obožavala igrati s lutkama, ali isto tako sam se obožavala s bratom igrati s autićima i vlakom, pa bi se lutke vozile na njima ...
    a oni metalni modeli "Mehanotehnika Izola" su mi bili zakon, više sam ja to slagala nego on.

mislim da je stvarno vrijeme da se razbijaju ti stereotipi i da treba upozoravati one koji ih nameću da oni rade krivo, a ne djeca koja se slobodno igraju.
    a djeci pokušati objasniti da ništa krivo ne rade, nego da se neki ljudi ...boje roze boje

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mamaju x

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Slažem se da postoji jako velika razlika u pristupu našeg društva curicama s ˝muškim˝ igračkama i dečkima s ˝ženskim˝, čak smatram da je to neusporedivo. Dok su im prve simpatične, za ove druge jako puno ljudi dobiva poriv da ih ˝ispravlja˝.
    Pustite vašeg dječaka da bude to što je, jer bilo kakve intervencije s vaše strane, pa makar i suptilne, više će ga boljeti od svih vrtićkih uplitanja.
    Ovo s rozom košuljom mi je baš super primjer. Ako se tata bavi malom sekom zašto se on ne bi mogao igrati lutkama?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ale prvotno napisa
    Slažem se da postoji jako velika razlika u pristupu našeg društva curicama s ˝muškim˝ igračkama i dečkima s ˝ženskim˝, čak smatram da je to neusporedivo. Dok su im prve simpatične, za ove druge jako puno ljudi dobiva poriv da ih ˝ispravlja˝.
    jerbo je ovo izrazito patrijahalno balkansko društvo, koji pati od jake homofobije (za dečke)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj ale prvotno napisa
    jerbo je ovo izrazito patrijahalno balkansko društvo, koji pati od jake homofobije (za dečke)
    ma to je bit svega.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je ovo problem koji nadilazi balkanske granice...
    ali ne sad u diskusiju o Balkanu 8)
    ovo je jedan lijepi topik za razmisljati o utjecaju gena (glede momentalne poplave knjiga o zenskom i muskom mozgu, marsovima, venerama i jupiterima) i socijalizacije.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću samo dodati onu staru:
    trebaš biti dovoljno muško da bi nosio roza košulju!

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    trebaš biti dovoljno muško da bi nosio roza košulju!
    MM nosi roze i ljubičaste košulje. i tu i tamo ga uizkomentiraju na poslu.. al meni je baš-baš zgodan u njima.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

eto, sto ljudi, sto čudi :D
    meni osobno roza boja nije za (mog) muškarca. Drugi nek nose kaj hoće, nek idu i goli ak žele, al nije baš da ću se oduševit ak moj počne
    isto tako mi "nulerica" nije za cure nit mi je naušnica u jeziku za ženu od 35god.

Al ponavljam, sto ljudi, sto čudi, najbitnije je tolerirat se

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

samo nadopuna, mislim da MD, ne sina (dobro, ni njega neću oblačiti u rozo) ..al mislim da ja imam problem s rozom, to mi je grozna boja i na ženi

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Eto pokušavam rezimirati ovaj topic. I pokušati zaključiti i generalizirati. Većina vas ne bi potražila stručnu pomoć u smislu razgovora s mojim dječakom, čisto da vidim koliko ga sve to mori?
    Ostavimo sad da li je roza za dečke, i igranje lutkama. To nije ni bit svega.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Prvo bi pokušala razviti mu samosvjest - da može što želi, dok god to ne ugrožava druge. Naravno, to se ne može preko noći.
    Ako mi ne bi uspjelo, razmislila bi o stručnoj pomoći..

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da bih ja zatražila stručnu pomoć, ali ne u vidu razgovora s dječakom, nego za mene i muža.
    S jedne strane je važno da dijete bude što jest, a s druge, svakome je važno i da nađe mjesto u zajednici. Ako bih smatrala da problem postoji i ne bih bila sigurna kako da pomognem svom djetetu (ne da se promijeni, nego da mu bude dobro), porazgovarala bih s nekim tko o tome nešto zna.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eto pokušavam rezimirati ovaj topic. I pokušati zaključiti i generalizirati. Većina vas ne bi potražila stručnu pomoć u smislu razgovora s mojim dječakom, čisto da vidim koliko ga sve to mori?
    Ostavimo sad da li je roza za dečke, i igranje lutkama. To nije ni bit svega.
    majcica ti poznas svoje dijete.
    mi ovdje teoretski razglabamo.
    ako mislis da je sitacija koju si opisala, jaki izvor frustracije za tvog sina, s kojim se ne moze dobro nositi, strucna pomoc bi mogla biti dobro rjesenje.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i ideja koju je iznjela vertex je jako dobra.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pa da. To u biti mislim i sama. Mogla bi vas sve tri potpisati od riječi do riječi.. Idem ljubit moju mimozicu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja mislim da bih ja zatražila stručnu pomoć, ali ne u vidu razgovora s dječakom, nego za mene i muža.
    S jedne strane je važno da dijete bude što jest, a s druge, svakome je važno i da nađe mjesto u zajednici. Ako bih smatrala da problem postoji i ne bih bila sigurna kako da pomognem svom djetetu (ne da se promijeni, nego da mu bude dobro), porazgovarala bih s nekim tko o tome nešto zna.
    e, upravo ovo sam i ja pomislila, kad sam procitala pitanje za strucnu pomoc. tocno ovo : porazgovaral bih s nekim tko o tome nesto zna. da me uputi kako tom problemu prici. a ne kako ga "ispraviti".

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem vertex i mc

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Puno pametnog je rečeno... neću dijeliti savjete,nego....
    Moj stariji klinac nikako nije mogao dočekati da se rodi braco, nego je mama morala kupiti bebu. Tata je odmah kupio kamion. Neko vrijeme je beba bila zanimljiva, a onda malo kamion. i tako redom. Kad se mali rodio, ja sam imala svoju bebu, a mišonja svoju. Zajedno smo ih hranili i oblačili. A u međuvremenu smo se igrali s kamionima, kockama i svim ostalim.
    Imamo sestričnu koju obožava. Dozvolili smo roza slamku, rozi autić, i još ponešto, ali roza haljinu nismo.
    Danas je beba nedje među igračkama, ponekad ju izvuče, nahrani i metne spavati.
    U vrtiću se igra sa svima a teta kaže da ga curice obožavaju.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a propos tih stereotipa, sjetim se iz neke (csi)serije il sl. kad ispituju nekog mladog tipa koji je po profesiji baletan i rece on policajcima (parafraziram): znate mene su moji prijatelji uvijek zezali za ovaj poziv, jer ja sam htio ici na balet, a ne na nogomet kao svi oni. govorili su mi da sam peder. a vidite, ja sam ovdje okruzen samo zenama, prelijepim zenama. te zene drzim u svom narucju dok plesem. dok su oni tamo u svlacionici okruzeni samo znojavim i smrdljivim muskarcima. s kojima se svaki put grle kad zabiju gol. i tko je tu sada peder ?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trebao mi biti obrnut redoslijed smajlića

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova