Jučer smo bili kod pedijatra, Niko s 7 i kusur mjeseci ima 9 kg i 74 i pol cm. Od nekog trećeg tjedna života ga isključivo dojim, često i puno. S punih šest mjeseci počeli smo s dohranom, imao je dva zuba, pokazivao interes za hranu i zaista je bio spreman za žlicu. Jede jedan obrok dnevno, kašicu ili izgnječeno voće, povrće ili rižu. Vodu pije na čašu i dalje puno dojimo.
Moje pitanje glasi, dokad treba samo dojiti dijete i kada treba uvesti mlijeko i u kojem obliku za dijete za koje se sumnja da ima određene alergije na hranu. Meni je jučer pedijatrica rekla da mu ujutro dajem voće, za ručak povrće, a za večeru kašicu s adaptiranim mlijekom. :? Ja sam rekla neću. I onda smo se raspravljale, ona je inače vrlo ugodna i podupire dojenje, njen argument je da i dalje puno dojimo, ali da po njoj je najbolje da on mm dobiva iz sise, a ne da mu se izdajam. I da kašica s adaptiranim mlijekom znači laganiji prijelaz prema budućoj konzumaciji kravljeg ili inog mlijeka.
Moji argumenti su da ću mu ja za večeru dati integralne krekere ili što već i nek zalije sisom. Pa prije spavanja opet sisa.
Dokle treba mm biti jedini mliječni izbor za bebu, i kad i kako uvoditi ostalo mlijeko. Ne pitam za sireve, jogurte, rižino mlijeko. Nego, da li adaptirano uopće treba koristiti ikad ako dojim i je li to manje zlo za bebu čija mama (ja) pazi što jede radi sumnje na alergiju, nego odmah prijeći na konzumaciju kravljeg? Ne žuri nam se s dohranom, pitam unaprijed.