Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Raspored u doejnju - da ili ne ?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Raspored u doejnju - da ili ne ?

Moj bebač će 22.09. navršiti 3 mjeseca i isključivo ga dojim. U tom dojenju nema nikakvog rasporeda, nekad je razmak između podoja 3 sata, nekad 4 (rijeđe), jednu noć je spavao od 21.00 do 2.30 bez hranjenja, a ponekad 1 sat. Dakle, još uvijek je to dojenje na zahtjev. Zanima me treba li i kad uvesti neki ritam u hranjenje. I kad mogu očekivati (mogu li uopće) da on sam počne tražiti papicu u pravilnijim razmacima.
    Koliko ima istine u pričama da ako jede kad hoće da će mu se raširiti želudac, pa će stalno tražiti još, imati preveliku težinu.... ? Naime, on je na pregledu s dva mjeseca imao 6400 g, 61 cm (rođen s cca 3900, pri izlasku iz rodilišta cca 3800 g), svi mi kažu da je velika beba pa me zanima pretjerujemo li s hranjenjem il da samo nastavimo kao do sada. :/
    Mi još imamo 3 mjeseca do početka dohrane, ali voljela bih unaprijed znati rješava li se taj ritam hranjenja s dohranom ili će to onda biti još veći "kaos" ?

Pretpostavljam da je o svemu ovome bilo već riječi, ali koristim priliku dok maleni spava pa da ne lutam forumom.

Hvala svima na odgovorima i iskustvima.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I Gabrijel je bio (i još uvijek je ako ne računam jutarnje i večernje podoje) jako neujednačen po pitanju ritma dojenja. On doduše nije dobio tako impozantne mjere, ali:
    - bebe doje onoliko koliko im treba, tako da se želudac neće rastegnuti, niti bebač može biti na majčinom mlijeku pretio. Samo nastavite ovako. I ne brini. Kada se počne više kretati vidjet ćeš kako će svi šlaufići polako nestati (još ćeš i žaliti za njima )
    - prve kašice probaj uvesti u neko zgodno doba dana kada ti se učini da bi već mogao jesti, a da ne bude pregladan. Do 6. mjeseca će već sigurno biti u nekom kakvom-takvom ritmu spavanja, pa se po tome ravnaj. Pokušaj mu davati kašicu u otprilike isto doba dana npr. između dva dnevna spavanja. Ja sam krenula s večernjim obrokom (kao imamo ritam kupanje/večera/spavanje - uvijek u isto vrijeme) no onda sam imala problem uvesti drugi obrok kojeg je jako dugo odbijao, a nisam postigla niti da zaspi bez cice, niti da duže spava po noći.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi od početka nismo gledali na razmak,kada je on htio cikiti ja sam mu dala dal je to pola sata ,1 sat ....doboi je kad je htio.Sad ima 7 mj i dohranjujem ga,dojenje je ostalo isto kad god želi ciku dobije je...zna mi se napapati na žlicu ko vuk a za 20 min želi ciku.Po noći mi se budi svaka 2h,nije debeo,po meni,nego vidi se da to što toliko još ciki ne deblja kao što su ona djeca koja jedu adapt.Moj nema nikakav ritam hranjenja zadovoljan on a i ja...
    Iskoristi svaki taj trenutak......djeca brzo rastu

D 1998.
    I 2007.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

za uspjesno dojenje bitno je dojenje na zahtjev- znaci dojiti KADA dijete zeli i KOLIKO dijete zeli.
    na taj nacin nece biti poremecena ponuda=potraznja.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Bolje je da dijete nauči jesti kad je gladno, a ne kad mi mislimo da treba. Želudac se može rastegnuti ako se u dijete natrpa previše hrane odjednom, a to se događa ako po nekakvom rasporedu, tj. svaka tri sata pojede obrok (često su to određeni mililitri kod hranjenja bočicom) koji ni ne stane u želudac.
    Dijete koje je hranjeno majčinim mlijekom ne može biti predebelo. Ni preveliko. Može biti samo onakvo kakvo i treba biti. Moraš biti ponosna na to što bebač tako lijepo napreduje.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Dijete koje je hranjeno majčinim mlijekom ne može biti predebelo. Ni preveliko. Može biti samo onakvo kakvo i treba biti. Moraš biti ponosna na to što bebač tako lijepo napreduje.
    Samo da se nadovežem, L. nikad nisam dojila po nekom "svom" rasporedu, nego na zahtjev. Nedavno smo bili na red. pregledu i sa 7,5 mj. je vagao 9900g. Pedijatrica nam je rekla doslovno da iako ima veliku kilažu nije preuhranjen, jer dojena djeca ne mogu biti preuhranjena. I još je izrazila zadovoljstvo što ga dojim i što smo s dohranom počeli tek sa 6 mj. Definitivno je prodojeća! Dr M.T. u DZ Sesvete

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama sanja prvotno napisa
    Citiraj Honey prvotno napisa
    Samo da se nadovežem, L. nikad nisam dojila po nekom "svom" rasporedu, nego na zahtjev. Nedavno smo bili na red. pregledu i sa 7,5 mj. je vagao 9900g. Pedijatrica nam je rekla doslovno da iako ima veliku kilažu nije preuhranjen, jer dojena djeca ne mogu biti preuhranjena. [size=9]I još je izrazila zadovoljstvo što ga dojim i što smo s dohranom počeli tek sa 6 mj.
    moja je sa 5mj imala 10kg
    sa mlijekom dobiva i željezo i kalcij, i svašta još drugog bitno za rast i razvoj
    neka papa kad hoće i koliko hoće

bili su (a neki još i danas) 70-tih govorili da se doji svaka 3 sata po 1 min, a rezultat je bio preko 80% beba nije dojeno duže od 3mj (mame su ostajale bez dovoljno mlijeka jer beba nije sisala i praznila dojku prema svom rasporedu nego prema satu pa nije dovoljno često sisala da poveća proizvodnju, a sa 3 mj je ujedno i najveći skok u razvoju..)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

1 min = 15min

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Cure, hvala na odgovorima.
    A što se tiče pedijatrice...hmm. Na prvom pregledu s mjesec dana (kad je imao 5100 g) bila je kao iznenađena, pa sam ja bila zbunjena i pitala, koji je prosjek prirasta težine, a ona je rekla oko 600, 700 g i dodala da će možda u 2. mjesecu dobiti manje. Također mi je savjetovala da uvedem raspored u hranjenje jer je on dovoljno velik da malo otrpi glad. :shock:
    Na pregledu s 2 navršena mjeseca bila je pedijatrica na zamjeni jer je "naša" bila na godišnjem. Sad je prirast bio 1300 g na prethodnu težinu, a ona je samo komentirala. "Vidim da ste težinu natukli", ali me i zbunila jednim savjetom. I. dosta bljucka i ja sam to napomenula, a njezin je odgovor bio da bi sad s bljuckanjem trebao prestati i da mu dam malo riže u prahu (valjda da mu zgusne mlijeko u želucu :/ ). Nisam ni taj savjet poslušala vođena idejom da bi beba trebala biti dojena do 6. mjeseca. Eto, tražim savjete, a slijedim samo ono što mi odgovara.
    Temu sam otvorila zbog nesigurnosti u vlastite postupke, a i nakon njegovog jučerašnjeg nespavanja i popodnevnog non-stop cicanja. Osim toga, poznanica jedne moje prijateljice koja ima bebu mlađu nekih dva tjedna od moje poslušala je savjet svoje pedijatrice i nametnula bebi režim hranjenja svaka 3-4 sata, pa sam se ja pitala što ne valja sa mnom kad je moj bez rasporeda. Eh, da, njezina je beba prvih desetak dana malo plakala kad je trajalo to uvođenje reda, a onda je prestala . To mi se učinilo malo okrutnim, znam da ga ja ne bih mogla slušati da plače, posebno ne zbog gladi.
    Uglavnom, trebalo me da me uvjerite da radim dobro. Hvala

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imaš dobar instikt , dobro radiš

meni nisu jasni pedijatri koji ne slušaju preporuku UNICEF-a o isključivom dojenju :/

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i nama je nakon dobivenih 1300 pa 2000 pa 1400 g rekla da mu malo smanjimo...al nek mu ona objasni da ne može jest a još je uz to preživahna beba...jede svaka 2-3 sata nekad rijeđe nekad češće....al evo sad je dobio 400 g.....sve to dođe na svoje...a nije uopće buckav....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dijete te dobi kada je gladno nema osjećaj gladi nego doslovno grč, zato onako snažno i traže hranjenje. Meni zato nikada nije palo na pamet uvoditi SVOJ red, jer ni meni samoj ne bi bilo ugodno s tim grčem od gladi, kao da tri dana nisam jela.

Što se dobivanja na težini tiče, to je individualno i nema veze s rasporedom jedenja.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma naravno da težina nema veze, al pedijatri to neznaju izgleda.....

a i ja sam čula da je bebama glad zapravo bolan osjećaj....

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nemamo nikakav ritam - cica kad želi. Nekad prođu 4 sata, nekad sat vremena. S prvim djetetom mi je bilo isto, a ritam si je kasnije nametnula sama. Ne znam kako bi uvela ritam - ako dijete plače jer je gladno, što da ja tada radim?

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ni mi nemamo nikakav raspored. dojim na zahtjev bilo kada i bilo gdje

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ni mi nemamo nikakav raspored,mogu se potpisati pod Rozu
    Sad mi je u mjesec dana malena dobila 1300 g,dokica je bila prezadovoljna a i sama je rekla da bebe prva tri mj.dobivaju puno na težini (preko kile mjesečno),a kasnije manje.
    Ja sam zadovoljna jer vidim da mi je i beba zadovoljna,nije mi problem nahraniti ju kad traži.Mada ni ne traži uvijek zbog gladi nego da se malo pomazi i zaspi

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nema rasporeda. a čak mi se čini da i više cica od kad smo krenuli s dohranom...al ne žalim se

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    nema rasporeda. a čak mi se čini da i više cica od kad smo krenuli s dohranom...al ne žalim se
    I kod nas isto, s tom razlikom da je prije dohrane bio točan k'o švicarski sat - svaka 3 sata bilo je "kmeee" Otkako smo krenuli s dohranom više nema nikakvog reda - ni po danu, ni po noći, ali isto kao kailash - ne žalim se.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jel moguće da više žeđaju kad krene dohrana?

ne vidim logiku (iako znam da nema logike) zašto više sisaju kad jedu hranu koja je zasitnija....

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi od samog početka dojimo svaka dva sata, eventualno 2,5.
    Mogla bih na prste jedne ruke nabrojati koliko puta mu se po noći zalomilo da spoji u komadu par sati.
    Ali ne da se ne žalim, nego sad kad imamo probleme sa dojenjem, željela bih da ne pušta siku iz usta!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj (maša) prvotno napisa
    jel moguće da više žeđaju kad krene dohrana?

ne vidim logiku (iako znam da nema logike) zašto više sisaju kad jedu hranu koja je zasitnija....
    Vrlo lako moguće, jer ponekad povuče samo par gutljaja i gotovo, a većina podoja nam traje kraće nego prije. A moj L. neće vodu (osim na žličicu), sokove i čajeve mu ne želim davati, znači ostaje jedino cika.

Thlaspi avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mi nemamo nikakav raspored... na žalost i moju glupost, naivno sam pokušala prvih par dana po dolasku doma dojiti ga samo svaka 2 sata jer sam zabrijala da nemam mlijeka ako jede češće ali to je bio čist promašaj... mora papati kad želi i to je to... jest da ću ja vjerojatno imat podočnjake do pupka slijedećih 6 mjeseci do godine dana, ali kaj sad, glavno da je moje zlato zadovoljno

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Marin je prvi mjesec dobio 1600, drugi 1300 i sada 900g. dajem mu kad god zatrazi, iako sada vec primijecujem nekakav redoslijed u hranjenju i spavanju ali jos je to "danas je sutra nije". ne pada mi napamet uskracivati mu ciku jer kad smo bili u rodilistu prva 3 dana nisam imala dovoljno mlijeka a on je bio gladan, cicao citav dan, cicao i plakao neutjesno....ma nema sanse da bi mu opet to priustila....jer to plakanje kad je gladan :shock:

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi nikada nismo imali raspored dojenja, kada je laura tražila tada je dobila cicu /jedno vrijeme i bočicu sa mojim mlijekom/ i tako je i dan danas. Nekako mi je cica uvijek prvo što joj ponudim kada se buni i to je i najčešći razlog njezinog urlanja. Ona si je sama uvela neki red i raspored. Navečer oko osam pojede cca 250 ml s time da 125 ml pojede prije kupanja a nakon toga ostatak i onda je spavanac. U većini slučajeva, prvo buđenje je tek u 5-6 i onda je gladna ko vuk, najede se i opet zaspi. Od tada par hranjenja cca svakih 2 sata i tu pretpostavljam da nadoknađuje noć a nakon recimo dva hranjenja su razmaci sve veći. Cura je uhvatila svoj ritam i meni paše. Jedino što smo joj mi nametnuli je kupanje i klopa u dva djela na flašicu prije kupanja jer moramo davati sinersul svaku večer zbog refluksa.
    Probaj samo uvesti redovno kupanje navečer nama je to najviše pomoglo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •