Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Glutensko brašno= kemija?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Glutensko brašno= kemija?

Naime, nakon bezuspješnih pokušaja pravljenja domaćeg seitana, kupila sam glutensko brašno i napravila seitan za tren

E sad, zanima me jel' to glutensko brašno čista kemija, ili je ovakav seitan "jednako kvalitetan" kao i onaj koji se radi na klasičan način? Ovo mi je malo predobro da bi bilo istinito

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A od kakvog brašna si radila ove bezuspješne pokušaje? Od bezglutenskog brašna? :?
    Naime, iskreno rečeno, nije mi jasno što pišeš. Nije li zapravo gluten glavni i osnovni sastojak seitana? Od bezglutenskog brašna nemoguće ga je napraviti.
    Molim da me ispravite ako nisam u pravu!

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dream
    Glutensko brašno - 75% glutena i 25% tipskog brašna. Koristi se malim količinama da bi se poboljšala kvaliteta kruha (povećava volumen). U tom se slučaju najprije dodaju brašna najbogatija glutenom pa se dobro istuku kako bi se formirala glutenska tekstura. Ova vrsta brašna je posebno poželjna pri korištenju brašna s niskim sadržajem glutena (sojino, raž i druga brašna)

Ona je od običnog brašna neuspješno pokušavala raditi seitan, i kad je kupila brašno s više glutena uspjelo je. Više glutena, bolje se lijepi.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Lea , a jel' znaš odgovor na moje pitanje Mislim, ovo je stvarno super lako, ali nekak' sam uvijek skeptična kad je nešt' tak' lako, a prvo sam probala teži način pa znam da se ovo dvoje ne može uspoređivati. Raditi seitan od glutenskog brašna (Dream, ovo se baš tak' zove , mislim da proizvodi Advent) je stvarno superjednostavno, još kad bi me netko uvjerio da je i zdravo (tu mislim isključivo na način dobivanja ovakvog brašna, jel' neka gadna kemija, ili nije baš) bilo bi super!

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

daisy pa daj prošvrljaj po ovome. tu sam ja iskopala ovu gore informaciju.
    http://www.advent.hr/proizvodi/brasna.htm
    Možda te utješi objašnjenje o mljevenju žitarica i kojim se postupkom što dobija. Mislim da nema tu neke kemije. Bar ne ovo što ja čitam.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije kemija nego industrija :/
    Malo mi je blentavo kad ti za spravljanje hrane treba glutensko brašno.

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

LeaB, hvala na pojašnjenju! Nisam znala da postoji specijalno glutensko brašno, pa nisam dobro shvatila problem u uvodnom postu . Sorry što sam se umiješala...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Lea, hvala!

Malo mi je blentavo kad ti za spravljanje hrane treba glutensko brašno.
    Davore, ma upravo to je i meni bilo onak' :/ Malo mi je to "preinstant" rješenje, ali je stvarno tako lako da sam, nakon mojih izrazito loših pokušaja standardnom metodom, bila u iskušenju, a opet draža mi je ideja o postupnom pravljenju seitana. :/

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

daisy2005:
    .....još kad bi me netko uvjerio da je i zdravo (tu mislim isključivo na način dobivanja ovakvog brašna, jel' neka gadna kemija, ili nije baš) bilo bi super!
    Samu tehnologiju gobivanja glutena iz pšenice ne poznajem dovoljno, ali mislim da nema ničeg opasnog, jer i to brašno podliježe istim zakonima kao i obična brašna .
    Koliko ja znam kod nas pšenični gluten nitko ne proizvodi ( znam tko ga prodaje ali ne proizvodi )nego se gluten uvozi, a onda od njega rade proizvodi pod raznim imenom.
    Mislim da može biti opasan ili ne opasan kao i svako drugo brašno.

Bzoinger

Početno muke po kruhu:)

Meni se kruh ne diže ni uz pomoč glutena,a dobar je za jesti tek 20 minuta .Mrzim biti papak(

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: muke po kruhu:)

Citiraj Bzoinger prvotno napisa
    Meni se kruh ne diže ni uz pomoč glutena,a dobar je za jesti tek 20 minuta .Mrzim biti papak(
    Kvasac? :/ :?

Bzoinger

Početno kvasac

Ispekao sam u svojem aparatu (ALASKA) preko 10 komada sa DROetker kvascom.Prvo se digne kao pjenica,zatim počne pečenje ,pa splasne u sredini ,a na kraju ispadne gust u donjem dijelu ,pjenast u gornjem dijelu .Inače suh je i sipak-očaj.Ja osobno mislim da je štos u vrsti brašna.
    Mislim da ču aparat koristiti isključivo za mješanje tijesta i pekmeze _

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To je definitivno posljedica suviška kvasca/šećera/vremena. Probaj staviti na brzi program, a svakako prepolovi kvasac. Puno smo o svemu tome razglabali na topicu o kruhu iz pekača. I ja koristim Alasku i kruh je mrak

Bzoinger

Početno kruh

Vjerujem Davore!
    Baš po tvojem receptu sam radio prve kruheke , ali rezultat definitivno nije mrak Poslije cjelonočnog dizanja , tijesto je bilo suho i sipko,a nije ni bilo premekano.Nije baš da pokušavam dobiti kupovnu kvalitetu - bar bi trebalo biti jestivo dva dana,jer žena i ja ne pojedemo tu količinu za jedan
    Brašno je Belje Glatko ,kvasac je suhi DrOetker , 3,5 dcl vode mrva kvasca ,pola brašna prije , zamješati 5 minuta i poslijedodati ostatak brašna ,staviti timer na 8 sati i uzeti brzi program .Poslije toga dobiješ ovo http://www.inet.hr/~dtrumbic/kruhek.JPG[/img][/img]

Bzoinger

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uf, sorry, tek sad sam se vratio ovom topicu.
    Meni kruh ispadne točno kao taj gore na slici kad stavim previše kvasca.
    Što manje kvasca - kruh bolje miriši. Idealno je "ubosti" količinu kvasca tako da kruh ne krene padati. Samo hrabro!

Bzoinger

Početno Kruhek

Ma nisam ni sumnjao da češ znati .Upalilo je , ali fakat nisam vjerovao da je omjer bitan tako precizno , baš moram paziti u 1/4 dcl vode i 5 g brašna . Naime to su bili koraci koji su doveli do idealnog kruha ( 10 -12 og ), ali sada ispadaju svi isto THANKS

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a meni se čude kad se sprdam "receptima" koji idu na šalice. Sve pekarske formule su izražene težinski, a svi sastojci idu na vagu.

Bzoinger

Početno kruhek

Neču se sramotiti na forumu ali moja kuhinja je ravno 2,7 m2 doslovno , pa jednostavno nema mjesta za vagu. Ti si , naravno, potpuno u pravu , ja sad koristim kojekakove doze od plastike i flomasterom si označim dobitne kombinacije )) Čak imam više flomastera , tj boja nego recepata koje znam napraviti Prvi posjet forumu je bio u putanji Google -Roda -Davor - hmmm. pa da probam . HVALA !

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i kod mene je u kuhinji k'o na jahti pa zato elementi idu od stropa na niže, a sva bijela tehnika je ona uža - samo da se svaki mililitar prostora iskoristi. Mislim da imamo približno istu kvadraturu. Svejedno, bez vage ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •