Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 93 od 93

Tema: Radno vrijeme vrtica

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

gle...ajd malo razmisli....ako je radno vrijeme vrtića od 5.00 do 20.00...to je 15 sati....
    u jaslicama npr. popodnevna smjena počinje u 10.30, negdje i u 10.00...ta odgajateljica ak odradi svoju normalnu smjenu + dežurstvo odradi 9,5 ili 10h...da li doista misliš da ta osoba može toliko dugo kvalitetno raditi s djecom?
    naravno...ona ne bi radila svaki dan tako, ali ako se radi o malom vrtiću, dežurala bi čak i 2 puta tjedno...što baš i nije malo...

a da ne pričam da ima roditelja koji rade i noćnu...znači li to da bi vrtići zapravo trebali raditi 24h dnevno da zadovolje potrebe svih roditelja?

to bi moglo biti moguće jedino uz povećan broj zaposlenih, te uz veće plaće i za noćne smjene odgajatelja...a za to bi Grad trebao iskeširati dosta love...

a to što ti posao nosiš doma... ne ćemo u ta područja zalaziti, jer otkud znaš da i odgajatelji svoj posao ne nose doma?

ali kao što si rekla...sad smo već debelo otišli u OT

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    gle...ajd malo razmisli....ako je radno vrijeme vrtića od 5.00 do 20.00...to je 15 sati....
    gle...ajd malo stani na loptu i nemoj me molim te pozivati na razmišljanje jer upravo to i činim i ne mogu se sjetiti koji to vrtić u zagrebu radi od 5 do 20? jedan ili dva? da li je to onda pravilo ili izuzetak? ja sam opisivala situaciju u našem vrtiću (radi se o malom vrtiću kakve također spominješ) s kojim sam izuzetno zadovoljna.
    ne, ne smatram da vrtić treba raditi 24/7, baš naprotiv, smatram da bi bilo idealno da je svako dijete tamo 4 sata dnevno, ali ne razumijem čemu tolika gorčina u jednoj ovako benignoj temi, osim ako nisi direktno pogođena....

i još OT - kako se tebe ne tiče moj posao koji nosim doma, a što sam ovdje navela kao primjer nečega što se tiče samo mene, tako se niti ikog drugog ne mora ticati da li teta iz vrtića svoj posao nosi doma. svatko ima svoj put u životu. a moj je da sad idem raditi ono što sam ponijela za doma

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Tete u vrtiću, ako taj dan nemaju dežurstvo, s djecom u grupi rade nekih 5 sati koliko ja znam.
    :/

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno re

kod nas je jutarnje dezurstvo od 6, a poslijepodnevno počinje u 16.30 i traje do 18. Odgojitelji rade 5,5 ili 6 sati u grupu i 1,5 prateće poslove.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj paci prvotno napisa
    gle...ajd malo stani na loptu i nemoj me molim te pozivati na razmišljanje jer upravo to i činim i ne mogu se sjetiti koji to vrtić u zagrebu radi od 5 do 20? jedan ili dva? da li je to onda pravilo ili izuzetak? ali ne razumijem čemu tolika gorčina u jednoj ovako benignoj temi, osim ako nisi direktno pogođena....
    i ja sam razmišljanje primjenjivala na taj vrtić koji znam..za ostale ne znam...jedino znam da bi trebali biti prilagođeni potrebama roditelja po pitanju radnog vremena, ali ako je taj raspon sati velik, onda treba i još ljudi
    za ovo radno vrijeme od 5.00 do 20.00 ne treba još ljudi, jer se ne radi o malom vrtiću, pa odgajatelji nisu dežurni 1 tjedno nego npr. 1 u 2 tjedna
    u mom pisanju nema nimalo gorčine... samo jedno realno razmišljanje...
    i svi roditelji kojima vrtić nije prilagođen radnim vremenom (a nalaze se u zg-u) trebali bi se malo raspitati o tome i izboriti za svoja prava, jer ako vrtić zatvara svoja vrata u 16.30 (kao što sam negdje pročitala), pa to mi baš i nije ok

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Tete u vrtiću, ako taj dan nemaju dežurstvo, s djecom u grupi rade nekih 5 sati koliko ja znam.
    to ti ovisi o organizaciji rada pojedinog vrtića i samoj dobi djece s kojom odgajatelj radi....
    o samom ravnatelju ovisi koliko će dugačka preklapanja napraviti između 2 odgajatelja u jednoj grupi, tako da i o tome radno vrijeme ovisi....

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Radno vrijeme vrtica

Citiraj Mony prvotno napisa
    Naime, uvijek me iznenade situacije kada u 4 vec nema 70% djece u vrticu :shock: , a nitko ne radi krace od 4, s tim da ja ne poznam niti jednu osobu koja i ima radno vrijeme do 4, a ako i ima onda vrlo cesto vrijedi ono "pravilo" da ako se ode s posla tocno u to vrijeme, onda se ulazi u "crnu listu". :/
    e, ovo i mene godinama čudi i još se ne mogu načuditi...
    al dobro...kod nas dežurstvo počinje u 16:30, iako tete vele da one dežurstvom smatraju već sve poslije 16 upravo zbog gore navedenog.
    dežurstvo je do 17 čini mi se,vrtić ima radno vrijeme do 19, ali treba na vrijeme najaviti svaki dolazak iza 17h

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nije svuda tako - ovisi o smjeni. ali postoji jaaaaako dobar razlog zasto se posao odgojitelja ne radi duze od tog vremena. naravno, mislim u grupi s djecom -postoje mnogi poslovi koje odgojitelji rade a da roditelji za njih niti ne znaju - niti nije njihovo da znaju, ali svejedno postoje.(necu sad o tome da postoje i svaki mjesec sastancenja ko u bilo kojoj drugoj firmi, posao koji se nosi doma, prezentacije rada ili projekata + planiranje svega toga i pripremanje najcesce kod kuce, itd. itd. što sve bude iber onog u sobi s djecom). veci dio nabrojanog ide u satnicu tako da radno vrijeme odgojitelja nije 5 sati kad se sve sumira nego puno vise

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

kod nas su provodili anketu i odlučeno je da naša grupa ''radi'' od 07:15-16:15, a prije i poslije toga je dežurstvo. mm svako jutro dođe oko 07:25 i nemali broj puta teta još uvijek nije bilo. Ja dolazim po F 16:00-16:15 ovisno o prometu i ostaje samo on i još jedna curica od njih 21, s tim da iza 16:10, u polovici slučajeva je već na dežurstvu

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

radno vrijeme odgojitelja nije 5 sati kad se sve sumira nego puno vise
    40 sati tjedno koje moras upotpuniti razno, raznim zaduzenjima. Od vrtica do vrica je izgleda koji maksimum sati radis s djecom. Tako da su bajke da tete rade samo 5 - 6 sati.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

to ti ovisi o organizaciji rada pojedinog vrtića i samoj dobi djece s kojom odgajatelj radi....
    o samom ravnatelju ovisi koliko će dugačka preklapanja napraviti između 2 odgajatelja u jednoj grupi, tako da i o tome radno vrijeme ovisi....
    Kod nas u vrtiću je dežurstvo do 7.30, druga teta dolazi u 11.30, ne znam kad prva odlazi (ali sam puno puta vidjela kako su dvije u grupi dok djeca spavaju, kada ih realno ne treba dvije da ih gledaju), a popodnevno dežurstvo počinje u 16.45, iako se puno puta dogodilo da se u 16.30 sretnemo u garderobi. Meni je to bas bezveze. Puno rađe bi platila više, a da su tri tete, samo da rade s njima, a ne gledaju ih kak spavaju.
    A u F. vrtiću u Oslu ih je bilo troje, ali im je i radno vrijeme bilo puno duže.

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

naš vrtić skupa s još jednim u gradu rade od 6.00 do 21.00 ..ove naše tete budu do 15.30 a onda bude teta koja je dežurna do navečer. djeca smiju biti do 21.00 tamo s tim što naravno ne smiješ ih dovesti ujutro pa da budu do navečer nego max 8 sati dnevno !nadam se da neće imati potrebe za popodnevnim ostajanjem ali eto tko treba moj vrtić radi do 21 h!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Loli, ne znam koje je to točno vrijeme kad si dolazila, ali to što su dvije dok djeca spavaju ne znači i da ništa ne rade.... možda je jedna zadužena za djecu dok druga sređuje papirologiju ili izrađuje nešto za rad s djecom....
    a za prijevremeno odlaženje s posla mogu samo reći

a donna, djeca bi po programu smjela biti do 10 sati dnevno
    ali eto...ja imam pitanjce....ako se dijete dovede u 11 i ostavi do 21, kakav život i djetinjstvo zapravo to dijete ima? gdje je tu uloga obiteljskog života, jer to dijete s roditeljima možda provede 1-2 h ujutro (ovisno kad se budi), a na večer kad ga se uzme već mu je odavno vrijeme za spavanje :?

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nama je rekla max 8 sati.... a sad vjerovatno ima i iznimaka koji trebaju duže...ovisno o poslu mame i tate
    neznam ,moja mala je tamo 6 sati i nadam se da neće ni trebati duže biti

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gdje je tu uloga obiteljskog života, jer to dijete s roditeljima možda provede 1-2 h ujutro (ovisno kad se budi), a na večer kad ga se uzme već mu je odavno vrijeme za spavanje
    hoćeš reći da je drugačije s roditeljima koji rade od 8-4? isto su s djetetom par sati svaki dan

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

apsolutno se slažem s lutonjicom...
    mi smo tek krenuli ove godine, ali pokušavamo maksimalno smanjit njegove ostanke tamo...nažalost, ja kad odlazim s posla u 16h me se gleda malo poprijeko, iako mi je radno vrijeme od 8-16, tako da mi kakav bris sposla ranije ne smije ni pasti na pamet... :/

moji starci rade, ali si mama može početkom tjedna priuštit malo krivudanja s poslom, pa ga za sada od pon.-sri. ona ostavlja oko 9:30 i dođe po njega u 14. zadnja dva dana u tjednu ide od 7:30- 16.30.
    među ostalim, rezultiralo je i time da baku doživljava više nego mene...mene ne ferma...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

donna, normalni program predškolske ustanove je do 10 sati dnevno...sad jedino ne znam o kakvom se tu vrtiću radi...

a curke znam ja da ste vi i ovako malo s djecom i da biste htjele više, ali ipak ako dođete u 17h po njih u vrtić ili doma..ipak imate bar još dobra 4h za posvetiti se djetetu...uostalom, večerate s njim, kupate ga, pričate priču i sl. a ako tek u 21h roditelj dođe po dijete u vrtić, kada će to dijete na spavanje ako obavlja sve večernje aktivnosti ili ih jednostavno mora preskočiti, zar ne?
    tih zajedničkih sati ako dijete ostaje do 21h ipak tijekom dana ima jedva 1-2h...o tome vam pričam

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da nasi rade do 5, ali to nije ni toliko bitno - u 16.10 kad ja dolazim po malog vrlo cesto vise nema nikog. nije mi bas jasno kako to drugi uspiju organizirati, jedva se othrvam potrebi da se ispricavam teti.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Izgleda da naše obdanište radi najduže!

Mi idemo u prvu smjenu koja je od 06:30 do 17:00,
    ali ima i druga smjena koja je čak do 23:00!!!

Ako se zakasni po dijete koje ide u prvu smjenu, jednostavno ga prebace u drugu,
    s tim što svaki sat u drugoj smjeni košta 5KM.

I obratno, predpostavljam.

Inače, obdanište nas dođe 140KM mjesečno.
    Gdje je pobogu to obdaniste u Sarajevu? I tako jeftino :shock: Ne mogu da vjerujem da imaju nocnu smjenu??

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

naravno da kužim...a kužiš li ti da je nemoguće da 2 odgajatelja pokrivaju to radno vrijeme? i uostalom, kužiš li da onda automatski i djeca tih odgajatelja moraju biti u nekom vrtiću toliko ili se i oni moraju snalaziti na razne načine?
    Slazem se da dva odgajatelja ne mogu pokrivati to radno vrijeme, ali ova da onda automatski ti odgajatelji moraju se snalaziti na razne nacine valjda ti sama po sebi odgovara na pitanje sto mi sve moramo raditi s djecom jer vrtici rade do 17h. Mislim da ljudi koji rade uredsko radno vrijeme, a u to mi i vecinom spadaju tete u vrticu jer im radno vrijeme nije duze od 18h, ne shvacaju koje probleme imaju parovi koji rade u smjenama ili recimo samohrane majke koje rade u smjenama. Ja sam smjenski radnik i muz je smjenski radnik, cuvanje male spasava samo velika placa za babysittericu ili baka u blizini. Ne razumijem zasto bi ja trebala biti uskracena za adekvatnu skrb o mom djetetu, a porezni sam obveznik kao i drugi roditelji?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj jbistrica prvotno napisa
    Slazem se da dva odgajatelja ne mogu pokrivati to radno vrijeme, ali ova da onda automatski ti odgajatelji moraju se snalaziti na razne nacine valjda ti sama po sebi odgovara na pitanje sto mi sve moramo raditi s djecom jer vrtici rade do 17h. Mislim da ljudi koji rade uredsko radno vrijeme, a u to mi i vecinom spadaju tete u vrticu jer im radno vrijeme nije duze od 18h, ne shvacaju koje probleme imaju parovi koji rade u smjenama ili recimo samohrane majke koje rade u smjenama. Ja sam smjenski radnik i muz je smjenski radnik, cuvanje male spasava samo velika placa za babysittericu ili baka u blizini. Ne razumijem zasto bi ja trebala biti uskracena za adekvatnu skrb o mom djetetu, a porezni sam obveznik kao i drugi roditelji?
    I inače se odgajatelji snalaze sa zbrinjavanjem svoje djece...
    npr. moja prijateljica je dijete upisala u vrtić, koji joj je blizu kuće (drugdje nije našla mjesta), a dobila je posao kao odgajatelj na drugom dijelu grada...ona ni teoretski nije mogla stići do tog vrtića do 17h do kada završava dežurstvo tog vrtića i ravnateljica i stručni tim joj nisu htjeli izaći u susret...tu je ona mogla napraviti svašta da je potegla malo do Gradskog ureda...
    no opet, kao što sam već rekla, ima vrtića koji dežuraju od 5 ujutro zbog samo jednog djeteta...Vrtići grada Zagreba trebali bi svi raditi na način da zadovoljavaju potrebe roditelja (to sam već i rekla), no od samog ravnatelja jako ovisi koliko poštuje ili ne poštuje to pravilo

a što se tiče tebe osobno...što točno podrazumijevaš pod adekvatnom skrbi za tvoje dijete? i drugo pitanje - ne možete li ti i suprug uskladiti se tako da uvijek netko može doći po dijete i biti s njim ostatak dana
    npr. dok si ti 1. smjena, on vodi u dijete u vrtić, a ti odvodiš... i obratno....
    ili vam je to nemoguća misija?

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni u špici treba sat vremena do posla javnim prijevozom. na poslu sam 8 sati. i onda opet u špicu... to je za dijete, ako su jaslice u kvartu, više od 10 sati boravka :shock:
    sva sreća da nisam samohrana majka, ne znam kako bi to izvela

A. još ne ude u jaslice, ali mi imamo plan. 8)
    A. će ići u jaslice blizu posla, pa će ga MM odvesti ujutro (on ide kasnije na posao) a ja ću vjerojatno biti prva ujutro na radnom mjestu i time prva odlaziti doma u 15.30 i pokupiti dijete u jaslicama. Biti će tamo cca 7 sati. Naravno ovo je moguće samo ako oba roditelja imaju klizno radno vrijeme.
    Još samo moram kupiti i naučiti voziti auto :/

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

što točno podrazumijevaš pod adekvatnom skrbi za tvoje dijete? i drugo pitanje - ne možete li ti i suprug uskladiti se tako da uvijek netko može doći po dijete i biti s njim ostatak dana
    mislim to da bi i nama, koji radimo u smjenama, drzava trebala omoguciti smjestaj djece u vrticima koji nam nece u 18h zatvarati vrata. Pod time ne mislim vrtic u Maksimiru za moje dijete koje se nalazi u Samoboru i sl. Ne trebam nikakav vrtic sa specijalnim odgojnim programom ili nesto tako, samo prilagodjeno radno vrijeme. A za smjene nam nitko nikada nije ponudio opciju da ih namjestimo kako bi barem jedan od nas mogao kupiti malu iz vrtica.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mislim to da bi i nama, koji radimo u smjenama, drzava trebala omoguciti smjestaj djece u vrticima koji nam nece u 18h zatvarati vrata. Pod time ne mislim vrtic u Maksimiru za moje dijete koje se nalazi u Samoboru i sl. Ne trebam nikakav vrtic sa specijalnim odgojnim programom ili nesto tako, samo prilagodjeno radno vrijeme.
    Potpuno si u pravu jer nemaju svi bake, djedove, tete cuvalice,...Meni nekad nije jasno kako se ljudi uopce uspiju snaci. Al dok god je to jedno - dvoje djece po vrticu onda se to financijski ne isplati i nije izvedivo jer treba zaposliti jos jednog odgajatelja i spremačicu koje bi pokrile to radno vrijeme. Financijski ocito nije isplativo, ni izvedivo. A da se stvori grupa od nekih valjda desetak klinaca, e onda bi to vjerojatno izveli.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja radim u smjenama (škola), donedavno jedan tjedan ujutro, drugi popodne, sad cik-cak kroz tjedan. Popodne radim od 14-20. Taman na vrijeme da pokupim Filipa iz vrtica, odvedem ga kod bake i odem na posao. Jedan od većih razloga zasto trazim drugi posao.
    Filip je tek na privikavanju, pa je u vrtiću od 9 do 11 i još se malo podružimo, ali kako će to ići inače :?

Jucer bio MM na roditeljskom sastanku (ja radila). Kažu tete da će se Filip malo duže privikavati i da mu je otežavajuća okolnost što poslije vrtića ide kod baka na čuvanje (Ma ajde! ). A što drugo? Ja ne mogu uzeti godišnji van dječijih praznika.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Uz malo bolju organizaciju ( i volju) dalo bi se to dogovoriti. Barem da u svakom kvartu ima jedan vrtić sa smjenskim radom. Jedan u Dubravi-sigurna sam da bi bilo dovoljno roditelja. Naprosto bi trebalo prikpiti podatke njihovih anketa, napraviti analizu i plan-te to ponuditi roditeljima. Ja bih vrlo rado vodila svoje dijete u vrtić onda kad i ja krenem na posao. I nije to malo sati, to je 4-5 sati svako jutro.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Danas će F prvi put ostati cijeli dan u jaslicama. I evo kako je to izgledalo danas ujutro - došli smo u 7:25 u jaslice - naša soba u mraku prazna - F ostaje sa MM a ja u potragu za tetama. I nađem ih na drugom kraju vrtića - ona je dežurna i te dane ih preuzima u drugoj sobi. (Za mene totalni nepotrebni šok za tako malenu djecu od godinu dana - mlađa jaslička.) Pitanje Kad će te doći po F? Odgovor u 16:30. Teta kaže: onda će vam ona biti u toj i toj sobi sa drugom tetom u dežurstvu!

Jasno mi je da oni tako rade ali da li je to baš neophodno raditi sa mlađim jasličkim grupama??? Ja sam vjerojatno preosjetljiva jer nam privikavanje ide loše ali i druge 2-3 mame su u šoku - jer po tetama svi dođu po djecu u 15 sati, i one se zbog nas moraju žrtvovati!!! :?
    Kao po druge dođu bake i dede, na što je moj odgovor "da imamo baka servis ne bi bili u jaslicama barem još godinu dana".

I jedno pitanje - da li ste imali roditeljski? Mi još ništa....
    I još jedno pitanje - da li je u vašem vrtiću sa mlađim jasličarima medicinska sestra ili odgajatelj?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas ti je ista situacija sto se dezurstva tice. Tete rade zajedno u smjeni jer je adaptacija jos u tijeku i jos nisu sva djeca ni dosla na adaptaciju, dosta je uplakanih i prestrasenih,.... Neka su se razbolila pa moraju na readaptaciju. Tako da jedna sama ujutro sve to ne bi mogla obaviti ,a da svi budu zadovoljni. Zato su dvije i isto tako rade od 8 do 15 sati. Jasno mi je zasto. I da, imali smo roditeljski, sve nam je to receno u vezi radnog vremena. Da bi pokrile djecu ujutro od 7 kad prvi pocnu dolazit pa do 17 kad posljednji odlaze morale bi raditi svaka svoju smjenu.Medicinska sestra nije s djecom u grupi ali je imaju u vrticu. Imamo mogucnost jos jednog roditeljskog sastanka s med. sestrom ako zelimo.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

KAJSA...za samohrane roditelje vrtić ima itekako razumijevanja

jbistrica... još uvijek nisi rekla koje radno vrijeme vrtića bi tebi odgovaralo, a da ti dijete nije u vrtiću više od 10h dnevno?
    i jeste li ti i MM uopće tražili da radite drukčije smjene? kako da ti netko ponudi promjenu radnog vremena ako ni ne zna kakav problem imaš?

tanjads... a kakvo radno vrijeme ti MM ima?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ivano2..medicinske sestre (i to u kombinaciji 1 medicinska sestra i 1 odgajatelj) rade samo ako su još za davnih dana počele raditi u vrtiću, kad su još mogle sa tom školom raditi taj posao...tako da od vrtića do vrtića ovisi koliko je još takvih žena ostalo (i to su danas starije žene)
    već duže vrijeme samo dipl. odgajatelji mogu raditi sa djecom u vrtiću

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj tanjads prvotno napisa
    Uz malo bolju organizaciju ( i volju) dalo bi se to dogovoriti. Barem da u svakom kvartu ima jedan vrtić sa smjenskim radom. Jedan u Dubravi-sigurna sam da bi bilo dovoljno roditelja. Naprosto bi trebalo prikpiti podatke njihovih anketa, napraviti analizu i plan-te to ponuditi roditeljima. Ja bih vrlo rado vodila svoje dijete u vrtić onda kad i ja krenem na posao. I nije to malo sati, to je 4-5 sati svako jutro.
    na upitnicima koje ispunjavate prilikom upisa djeteta u vrtić, kažete i otkad do kad vam je radno vrijeme i kada ćete dovoditi i odvoditi dijete...prema tim podacima se svake godine i organizira radno vrijeme pojedinog vrtića
    naravno da vi kroz godine možete promijeniti posao i radno vrijeme, ali i o tome se treba obavijestiti vrtić
    a što se tiče ovog da bi ti dijete dovodila tek u 14h (tj. malo prije), što bi tvoje dijete zapravo imalo od tog programa, osim samog čuvanja i kako očekuješ od djeteta da se prilagodi na vrtićki ritam ako ćeš ga svakog tjedna dovoditi u tako različitim terminima?

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Naš vrtić radi od 6-8 dežurstvo i od 16-17 dežurstvo.
    Iako nekada zna dežurstvo kreče već od 15:30 a ne od 16.
    To me baš živcira jer par puta je ostao na dežurstvu i došla sam po njega on sav jadan uplakan pita gdje je njegova teta.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Jedna ispravka - obdanište ne radi do 23 nego do 22h.
    I nalazi se na Mojmilu, Dječiji grad, jedan od vrtića "Djeca Sarajeva".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj ovo mi je bolna tema.
    Ovdje je skroz normalno da su djeca u vrtiću od 9 do 18, jer to odgovara radnom vremenu roditelja.
    Kad se vratimo u zagreb i MM i ja radimo dosta dugo - i previše - počinjemo ujutro u 9 i na poslu smo najkraće do 18, a često i kasnije.
    Tako da, poučena ovim iskustvima ne znam što da napravim. nemamo baku na raspolaganju, i jedino se mislim da uzmem neku babysittericu koja bi petru kupila u vrtiću u 3 i ostajala s njom do 18 a ja ću sve napraviti da ni u kojem slučaju ne radim iza 6).
    Jel bolje to, ili je bolje ostavljati je na dežurstvu? Na žalost opcija kraćeg radnog vremena je nemoguća - osim da dam otkaz :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni bolje zvuči opcija da je čuvalica pokupi, prošeta, odvede u park ili jednostavno doma nego da ćubi u vrtiću do 18. pa znaš kako je kad svaki dan radiš dokasno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ms. ivy, to se i meni čini bolja opcija, ali opet se hoće li joj biti zgodno prilagođavati se na novi grad/novi vrtić i novu čuvalicu palaleno. Jel to previše prilagodbi paralelno za 4ipol (skoro 5-o) godišnje dijete?
    I je li u toj opciji onda bolje smanjiti prilagodbe na samo vrtić, a izuzeti sittericu?
    Ma bojim se da joj ne bude previše odjednom - a i jezik će joj biti lagani šok (jer je ona sve do ovog ljeta, kad je postala svjesna hrvatskog kao jezika - bila uvjerena kako mi doma govorimo nekim tajnim narječjem, da nas nitko drugi ne bi mogao razumjeti)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

s ovime nemam iskustva, znaš i sama da je bolje promjene uvoditi polagano ali znaš i da nemaš puno izbora - ostavit ću ovo iskusnijim selicama.

pretpostavljam da ćete neko vrijeme biti doma prije nego krene u vrtić, možda da se tad upozna s čuvalicom?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nažalost, nećemo biti doma - meni je mandat vjerojatno do dredine kolovoza - onda idemo na more, a počinjemo raditi od 1. rujna. Tako da ćemo se vratiti s mora direktno u vrtić.
    Nekako sam mislila da obzirom da će ona imati skoro 5 godina da neće trebati prilagodba u smislu adaptacije (jer ovdje ide normalno u vrtić) - ali zato me to dežusrtvo (ili ne) i brine.
    Ali ovo je skroz off topic...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

bolna tema...
    ceka me to sljedecu jesen. radim u skoli, moram se vratiti krajem ove sk.god, pa ce L cuvati nona tih mjesec i pol dok ne zavrsi nastava. a u 9mj - jaslice. prvi problem: prilagodba- cu morat uzimat bolovanje da bi dijete vodila na par sati prva dva tjedna? i meni nastava pocinje s prvim tjednom u 9.mj...
    problem drugi: muz radi od 9-5, doma dodje oko 6. sve 5 kad cu ja imati nastavu ujutro, jer sam do 3 sigurno doma, ali kad sam popodne, sigurno cu imati bar 2 dana u tjednu nastavu do 7!!!! dakle, morat ce postojati teta cuvalica
    bolna tema...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Iz Ministrstva je došlo da SVI vrtići ( znam za grad Zagreb) moraju uskladiti svoje radno vrijeme sa radnim vremenom ,tj. potrebama roditelja . Mi smo se pripremali, održavali aktive kako organizirati popodnevnu smjenu, osmišljavali prostor i sadržaje. Sve se pripremilo kako bi djeca koja su u popodnevnoj smjeni imala što adekvatniji i bogatiji program sa što manje stresnih situacija, kako bi se osjećala ne zakinuto, već naprotiv privilegirano.
    Znate šta se dogodilo?
    Počelo se s tim radnim vremenom i... Nije bilo dovoljno zainteresiranih roditelja i naravno, odustalo se od njega.
    Taj program se trebao ponuditi u svim vrtićima. Danas samo jedan gradski vrtić ima večernju smjenu.
    Realna slika u našim vrtićima stvarno jest da velika većina djece odlazi oko 15 sati, a do 16 ode većina. U pola 17 ostaje nekoliko djece iz svake skupine, a i manje.
    Meni to nikako nije bilo jasno, ali stvarnost je da se svi ipak nekako snađu i rijetki su oni koji se žale. Oni koji zadnje dolaze stalno se ( a i ja skupa s njima) čude kakvo to radno vrijeme imaju ostali roditelji.
    Ali, jednostavno je tako.
    Po meni se to definitivno treba promjeniti, kako bi postala praksa da dijete može boraviti u vrtiću kada to roditeljima odgovara, a ne da su ta djeca iznimke. NItko ne želi da njegovo dijete bude izolirano od većine.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Petra, jesi li razmišljala o opciji privatnog vrtića? Oni imaju fleksibilnije radno vrijeme.

cinderella avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj andrijana prvotno napisa
    pa ce L cuvati nona tih mjesec i pol dok ne zavrsi nastava. a u 9mj - jaslice. prvi problem: prilagodba- cu morat uzimat bolovanje da bi dijete vodila na par sati prva dva tjedna? i meni nastava pocinje s prvim tjednom u 9.mj...
    a jel baka moze djetesce dovoditi i odvoditi za vrijeme adaptacije na jaslice? (mislim ako ce bit s njom do rujna)

ili

kod nas se to obicno rjesava tako da se nakon porodiljnog ne iskoristi sav godišnji nego se ostavi 5 - 10 dana za boravak na adaptaciji s djetetom

letitia

Početno

Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi:

Članak 16.

(1) U ostvarivanju programa iz članka 15. ovoga Zakona dječji vrtić je dužan:

- stvarati primjerene uvjete za rast i razvoj svakog djeteta,

- dopunjavati obiteljski odgoj i svojom otvorenošću uspostaviti djelatnu suradnju s roditeljima i neposrednim dječjim okružjem.

(2) Radno vrijeme dječjih vrtića mora biti usklađeno s potrebama djece i zaposlenih roditelja.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •