Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 79

Tema: savjet,savjet hitno!

zimenabe

Početno savjet,savjet hitno!

Rodila sam prije 2 tjedna. . . Beba se ,otkad smo izasli iz bolnice stalno grci. Kad ju dojim, odmah cujem kako se pokaki? Jel to znaci da mi mozda mlijeko nije u redu? Uz to stalno ima vjetrove i štuca joj se! Nekad podrigne poslije dojenja nekad ne. Vise ne nego da!! Jel to normalno,ne znam sto da radim ??? Dvije noći smo poveli uz nju... stalno je plakala i grcila se. pa je ujutro dobila nekakve crvene mrlje po tijelu koje su se kasnije povukle..a sad je ostalo nekih par prištića koji imaju bijelu točkicu na vrhu. Patr. sestra kaze da ih samo alkoholom premazemo...!! Od zbunjenosti ne znam gdje udaram... help!! mlada ne spremna mama

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Normalno je da se beba pokaka dok sisa. Stovise, cak i pozeljno.

Bijele pristice NE DIRATI, to je takodjer normala. Pogotovo nemoj bebu premazivati alkoholom. To je jako los savjet.

Kad beba place trebas joj ponuditi dojku, u pocetku sika sve rjesava. Procitaj si ovaj clanak:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295

jer meni sad ovako zvuci kao da mozda imas prejaki refleks otpustanja mlijeka. Takodjer mozes bebu podignuti u pol podoja da podrigne. Ako podrigne super, ako ne, nastavis dojiti i opet ju dignes poslije podoja. Naravno, beba NE mora podrignuti svaki put.

Takodjer je normalno da beba stuca i prducka. Neke bebe ne podriguju nego puno prduckaju.

zimenabe

Početno

Puno vam hvala na odgovoru! Jeli normalno da beba tako mala ima grčeve? Rodila se carskim 2 tjedna ranije. Znaci trebala se rodit prije 3 dana. Istina,da..moje cice imaju puno mlijeka. Jos dok sam bila u bolnici kapalo je na sve strane pa sam morala IZDAJAT. Sad kako beba vise puta jede ,,cice mi nisu tako puuune mlijeka ali i jesu malo ujutro,onak natecene! Nekad,bez obzira jesu li natečene ili ne mlijeko curi samo od sebe! Kap po kap! Kao špina! Al mi nisu jasni ti njegovi grčevi... Imam mlijeka, jede normalno( zaspne na cici,pretežno) , kaka non stop, ima plinove... Jedino mozda jer se naguta zraka ili je možda razlog moja prehrana? Ali izbacila sam SVE mliječne proizvode jer inače moja krvna grupa o+ ih ne podnosi a i procitala sam da ti grčevi znaju bit od njih. Tesko mi ga gledati kako jauce,ne place neg jauce! A nit ne jedem puno... Jao ,jadne mame tisucu i jedno pitanje ...tisucu i jedan odgovor!!! Sad shvacam svoju majku...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Probaj ne toliko se brinuti i paničariti, to je čini mi se najbolje što možeš učiniti. Normalno je da te muči sto pitanja, da se bojiš da nešo radiš pogrešno, da ti milijun groznih scenarija pada napmet... ali najverojatnije ne radiš ništa pogrešno.
    Što se tiče grčeva, tvoje mlijeko je najbolja stvar protiv grčava. Hoću reći, beba sigurno nema grčeve jer nešto nije uredu s mlijekom.
    Držite se, proći će

zimenabe

Početno

Da, znam da paničarim... To mi i mama kaze kao i patr. sestra. Sad ispadam luda sto se brinem za svoje dijete. Prvi put se susrecem sa svim..em, sto nocima ne spavam..pa tko moze ostat normalan u svemu ovom!!!???? mislila sam da djeca plaču kad su gladna, podojiš ih i na spavanje i tako spavaju po par sati... a ,ono sasvim druga prica! jao jednostavno ga ne mogu gledat tako malog, bespomocnog gdje se grci,,trza rukicama,,sav se zacrveni..a ne mogu mu pomoć!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čitaj tekstove o dojenju na portalu i priče o dojenju, podižu moral i čine čuda za smopuzdanje... a i saznaš puuuno korisnih informacija. Uvidiš da se to kroz što ti prolaziš već je netko proživio... i preživio. Nisi sama...

zimenabe

Početno

Da, znam... evo i sad se grci i vristi...opet nema spavanja cijelu noc. Baka ga drzi... ali ga grci jadnicka! A valjda ce proci kao i sve..samo treba izdrzat! Mislila sam da je jos relativno mal,mlad za grceve! Cula sam da bebe imaju grceve nakon sto napune mjesec dana pa sam se prepala. Ipak hvala na savjetu!

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja ti uopće ne vjerujem u grčeve

Možda da nazoveš savjetnice

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zimenabe za pocetak cestitam!
    predlozila bi ti da sutra nazoves SOS telefon, sada je vec kasno. broj je 01 61 77 520 ili 091 22 77 220

do tada mozes li odgovoriti na ova pitanja:
    koliko je beba teska? s koliko se rodila, koja je najmanja izmjerena tezina i koliko ima sada?
    koliko ima mokrih i pokakanih pelena?
    kako izgledaju pokakane pelene? (pjenaste, eksplozivne stolice?)
    koliko imate podoja u 24h?
    dojite li iskljucivo?
    kakav je tvoj let down (refleks otpustanja mlijeka)? osjetis li ga? vidis li da sprica, da je prejak?
    da li vidis da se beba mozda zagrcne? pocne li plakati za vrijeme podoja?
    da li si pokusavala podrignuti bebu nakon i za vrijeme podoja?
    kakav je polozaj dok dojite? u kojem polozaju dojite i da li beba pravino prihvaca dojku?

savjetovala bi da uzmes ti bebu jer kontakt koza na kozu jako pomaze i umiruje bebu, ipak prepoznaje tvoj miris cuje tvoj glas i ono sto je slusala 9 mjeseci- tvoje srce.

pretpostavljam da se radi o pocetnoj prepunjenosti ( http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1795 ) i prejakom let downu ( http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295 )

kod prejakog let downa beba se naguta zraka koji ju kasnije muci. takodjer kod pocetne prepunjenosti beba se najede onog prvog mlijeka koje djeluje laksativno pa beba ima eksplozivne stolice, vjetrove....

znam da ti je tesko pogotovo sto place i osjecas se nemocnom, ali vjerujem da ces rijesiti problem. s tvojim mlijekom je sve uredu. sutra nazovi SOS i porazgovaraj sa savjetnicama a do tada cemo probati doci do nekih zakljucaka i rjesenja ovdje na forumu.
    nisi sama

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moja mala je dobila grčeve već 2. dan u rodilištu ....
    pomažu sab simplex kapi (razbijaju nakupljeni zrak u crijevima pa se beba lakše isprdi ... bebe su premalene da bi znale da mogu zrak u crijevim izbaciti pomoću trbušnih mišiča, al imaju reflek skupljanja nogica prema trbuhu, koji može pomoći
    osim kapi pomažu lagane masažice trbuha, povremeno polijeganje na trbuh (da težina tijela pomogne izbacivanju nakupljenog zraka)

moja je imala grčeve zbog mliječnih proizvoda, uz to je i hlapljivo jela, pa sam je češće dizala da podrigne (osim noću, onda bi zaspala ko klada pa nije imali smisal)

proći će

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e da, da bi se tvoje tijelo "očistilo" od kravljih proteina potrebno je najmanje tjedan dana , i pazi na deklaracije proizvoda, neki sadrže mlijeko u prahu

zimenabe

Početno

hvala na cestitkama! rodila se sa 3 120 pa je nesto malo dobila u bolnici ali je kuci izgubila 20 g ,mislim.Mozda bi ju trebala odvest kod nekog pedijatra na vaganje ili je rano jos? Kad ju dojim nekad se zagrca pa zakaslje!! Mislim da hlapljivo jede jer kad ju primaknem cici ona onak ubrzano dise kroz nos i vrti glavicom ,trzi cicu..ali bas hlapljivo! Pogotovo kad ju uhvate grcevi! Stolicu ima cestu ..u mrvicama smedju,,svjetlo smedju.Mozda malo sluzi negdje bude.U zadnje vrijeme pretezno kad dojim onda automatski cujem kako se pokakio! Ima dosta vjetrova. I stuca mu se non stop. Nisam znala da tako male bebe..imaju sve to odjednom!! E sad za mokrenje ne znam skuzit kad se pomokrila..ali mokri. Decko je pa zna nekad i .... fontanu napravit! Sto je to let down? Kad lezis a beba na tebi doji? To jos nisam probala.. Strah me. Sve mislim da joj nije udobno...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

let down:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=110&Show=1274

ako je prejaki LD probaj prije podoja malko izdojiti ili kada LD krene njezno gurnuti prstu u njegova usta, uz obraz i skinui ga s dojke tako da mlaz mlijeka iscuri sa strane.
    preporucaju se polozaji "kontra gravitacije" da je slabiji mlaz ili lezecki tako da se "visak" mlaza mlijeka slijeva niz usta.

zimenabe

Početno

Jedva podrigne! Skoro pa nikad! ali ne place kad ju dojim ..Samo kad ju uhvate ti grcevi ako su to grcevi to jos u zivotu nisam vidjela da bebe imaju. Tako se sgrce, zacrvena ,vriste... izgleda mi to ne normalno!u ruke je uzmem sjednem..pa ju dojim. Samo se zagrcne nekad ,pokaki se, i stuca ko luda poslije.

zimenabe

Početno

Evo i sad ne spavam neg dezuram jer veceras opet ima grceve...Hvala vam na savjetima!!!!

zimenabe

Početno

LD obicno osjetim kad ne dojim... nego u toku dana...navire mi mlijeko u bradavice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ako je prejaki LD probaj prije podoja malko izdojiti ili kada LD krene njezno gurnuti prstu u njegova usta, uz obraz i skinui ga s dojke tako da mlaz mlijeka iscuri sa strane.
    preporucaju se polozaji "kontra gravitacije" da je slabiji mlaz ili lezecki tako da se "visak" mlaza mlijeka slijeva niz usta.
    Leonisa ti je lijepo napisala. Znaci, bitno je da kad mlijeko krene jako teci ne tece bebi u usta (ili prije izdojis taj najjaci mlaze ili odmaknes bebu dok jako strca), a u kojem god polozaju dojis vazno je da se nagnes unatrag, da beba skoro lezi na tebi, tako da joj slabije curi.

Koliko beba ima popiskenih/pokakanih pelena u 24 sata?

zimenabe

Početno

ima negdje oko 5 6 stolica.... Da,pa ja dojim tako da se nagnem naprijed prema njemu! Znaci pogresno...!!!!!! Jos nesto me zanima...mali ima bijeli jezik... patr.kaze da kupimo rojazol gel i malko mu na dudu varalicu stavimo jer ima neke gljivice kao...

zimenabe

Početno

Pokusat cu i s onim kapima sab simplex sto je MGrubi napisala ,kad ga opet uhvate grcevi. Bas da vidim jel djeluju..

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Imas li kakve bolove u dojka ili bradavicama ili ostecene bradavice? Imaju li veze s podojem (boli li na pocetku, na kraju, tijekom cijelog podoja) ili ne (izmedju podoja)?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i da li te bijele naslage na jeziku mozes s gazicom skinuti? ako mozes onda su od mlijeka. dojene bebe imaju bijeli jezik od mlijeka.

i u slucaju da ima gljivice preporucila bi ti da se savjetujes sa pedijatricom oko terapije.

zimenabe

Početno

U početku bole... onda bol prestane. Nekad ne prestane pa prekinem dojenje. dok mu bolje ne namjestim bradavicu. Nisam probala gazicom skinut te ijele naslage,sad budem... Jel trebam dijete onda ipak odvest pedijatru? Nisam ga jos nit izvagala..a i zbog tih bijelih naslaga...

zimenabe

Početno

Cula sam da je kamilica dobra kad dijete ima grceve? Da mu nabavim bocu pa mu probam dati...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne!! pusi babske price
    iskljucivo dojenje se zove iskljucivo jer se djetetu osim majcinog mlijeka ne daje nista drugo.
    sa cajem ces napraviti vise stete nego koristi jer ces a)saprati zastitni sloj mlijeka na bebinim crijevima koj ga stiti od apsorbacije odnosno od alergijskih reakcija, poremetit ces floru u crijevima i b)beba ce napuniti zeludac tekucinom koja nije mm, laicki- preskocit ce obrok- dobit ce manje mm, a dugorocno gledajuci manje mm ce se proizvoditi.

procitaj clanak o mitovima- caj http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2382

vagati ga ne trebas. standardno vaganje je na mjesecnoj kontroli.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj zimenabe prvotno napisa
    Cula sam da je kamilica dobra kad dijete ima grceve? Da mu nabavim bocu pa mu probam dati...
    NE

TI popij kamilicu ili čaj od komorača, pa će sve dobro iz čaja preko tvog mlijeka doći do bebe

ja sam mislila da je porod najteži, a onda su krenuli grčevi ...

zimenabe

Početno

Čini mi se da iz dana u dan ide sve teze i teze... Prvo porod, pa grcevi,pa poslije zubici, pa hodanje...pa tko zna sto jos!!! uf... Znaci kad napuni mjesec dana onda da idem na vaganje bebe? ok. Kupila sam u ljekarni neke kao kapi za bebe BABYNOS ,,cula sam da su dobre protiv grceva. Samo ne znam kako da mu ih nakapam... jel imao netko iskustva s tim?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa škola, pa pubertet .....

šta piše na kutiji?
    ja sam Sab simplex davala prije podoja 3-5 kapi (max 15 kapi u 4 sata - tako pisalo na kutiji)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jesu li to te:
    http://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/proizvod/191/

Koliko često i u kojoj količini upotrebljavati Carminativum Babynos® kapi?
    Ako nije drugačije određeno, molimo slijediti naputke o uporabi kako bi djelotvornost Carminativum Babynos® kapi bila zadovoljavajuća:
    Dojenčad: 3 puta dnevno 3–6 kapi
    Djeca iznad 1 godine: 3 puta dnevno 6–10 kapi
    Djeca školskog uzrasta: 3 puta dnevno 10–15 kapi

Kako upotrebljavati Carminativum Babynos® kapi?
    Kapi se primjenjuju nerazrijeđene, u žličici s kašicom ili pomiješane s malo tekućine. Sadržaj bočice prije uporabe promućkati. Tijekom mjerenja kapi bočicu okomito izvrnuti.

Koliko dugo se mogu upotrebljavati Carminativum Babynos® kapi?
    Nakon nekoliko tjedana uporabe, za daljnje korištenje potražite savjet liječnika ili ljekarnika. Ukoliko propustite jednu dozu ne preporučuje se njena nadoknada, već nastavak uporabe na uobičajeni način.
    činu mi se agresivnije nego sab simplex

zimenabe

Početno

Da to su te kapi!! Znaci agresivnije su nego te sab simplex? A ne znam vise.. kako da mu te kapi nakapam? Direkt u usta?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne, na žličicu s malo prokuhane vode ili još bolje s par kapi tvog mlijeka

davaj prema satnici svakih cca 8 sati po 3 kapi , pa češ vidjeti

zimenabe

Početno

Ok,hvala! Mali je postao sav nekako zivcan mozda od tih grceva..ne znam. Al sad u zadnje vrijeme kad ga dojim toliko mi jako stisne bradavicu da me jako zaboli u pocetku,a nekad mi se ta bol nastavi i kad mu ponovo izvadim bradavicu iz usta i namjestim.. vjerovatno mi ju je ostetio jer mi se sva zacrvenila i boli me. Na jednoj su mi se cak pojavile neke sitne crvene tockice. I uopce mi nije fino dojit zbog te boli. Sve pomisljam da prestanem. A on jos dudli dudu varalicu! I onda vjerovatno misli da moze okretat glavom i razvlacit mi dojku kao i dudu...pa mi ju taaaako "razvuce" da prebrojim sve zvijezde na nebu! Razmisljala sam mozda o onim sesiricima za bradavicu, pa ne znam koliko je to pametno s obzirom na to da se beba vise zraka naguta preko njih?? Dok sam lezala u bolnici vec sam ih nabavila za svaki slucaj. (kršitelj koda).

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prvo: izbaci dudu varalicu, ona nema isti oblik ka i bradavica i zbog nje je jako moguće (a vidim da ti se to i dešava) da promjeni način prihvata bradavice i zbog iskrivljenog sisanja (uzrokovanog dudom) ti napravi ranice na bradavici :/
    ja nisam koristila dudu varalicu, jer ne vidim njenu svrhu a kasnije imaš brdo problenma od odvikavanja, gubljena , padanja na pod ....

maži bradavice sa purelan kremom, luftaj i proći će kroz koji dan

prelazak na adaptiranpo ti neće riješiti problem grčeva najvjerojatnije će ih još i pojačati (formula je teža za želudčić od majčinog mlijeka) , a ako ima grčeve zbog mliječnih proteina onda ćete završiti na onim posebnim adaptiranim , čak do dvije godine starosti
    mislim tvoja odluka
    -grčeva te neće osloboditi
    -ranice na bradavici će proći s purelanom , moja je bila jako hlapljiva i u početku nije dobro primila bradavicu pa me je boljelo i napravila mi je malene ranice, no u tjedan dana smo tražili pravilniji položaj, i kad smo ga ispravili , ranice su zacijelile i evo dojimo 18mj...
    nema mi ništa ljepše nego kad sisa, pa me pogleda , pusti sisu i razvuče osmjeh od uha do uha

to su ti sitne poteškoće, proći će, samo nastoj naći način da smiriš te grčeve, onda će ti biti i tebi i njemu lakše

zimenabe

Početno

Hvala ti na pomoći! 18 mjeseci dojiš????????????????? 18???????????????? boooooooooooože!!!!!!!!!! Svaka ti čast!!!! Ja...ne znam. Jedva cekam da prestane. Znam da je dijete,kao, ok, dojit 6 mjeseci. Ja se ne mogu zamislit da dojim toliko, pa mislim negdje na pola prestat. Oštetio mi je bradavice i nije nimalo ugodno kad mi siše tu cicu ,a ono boooli ..... i tako svaki dan, 12 put otprilike,po 15 min. !! Crknut cu!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zimenabe
    ajde nazovi please sos telefon
    Jedva cekam da prestane. Znam da je dijete,kao, ok, dojit 6 mjeseci.
    zapravo krivo.
    LLLI, WHO i hrvatsko pedijatrijsko drustvo preporuca ISKLJUCIVO dojenje 6 mjeseci.
    bebi je majcino mlijeko nuzno kao glavni oblik prehrane (zato je ostalo dohrana ili nadohrana) godinu dana, a preporuca se dojiti 2 godine odnosno i duze koliko god to majka i dijete zele.
    u drugoj godini je majcino mlijeko masnije od mlijeka u prvoj godini i dokazano je da nema tog idealnog menua koji bi zadovoljio sve djetetove potrebe kao majcino mlijeko i nema tog djeteta svejeda koje bi jelo bas sve sto se pripremi na "zdravo preporucen" nacin.

U drugoj godini dojenja (12-23 mjeseca), količina od 448 ml majčinog mlijeka donosi djetetu:

o 29% od ukupnih potreba za energijom

o 43% od ukupnih potreba za proteinima

o 36% od ukupnih potreba za kalcijem

o 75% od ukupnih potreba za vitaminom A

o 76% od ukupnih potreba za folnom kiselinom

o 94% od ukupnih potreba za vitaminom B12

o 60% od ukupnih potreba za vitaminom C
    a to je samo s nutricionistickog aspekta.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, mozes procitati par textova na tu temu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2129

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Crknut cu!
    Nećeš! Proći će sve to, i biće ti zadovoljstvo dojiti. Pusa i samo hrabro!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kakav vam je polozaj pri dojenju?
    ovdje imas tekst o ispravnom polozaju http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475
    (cijela bradavica u djetetovim ustima, veci dio areole, brada i nos dodiruju dojku, izvrnute usne prema van, dijete cijelim tijelom okrenuto prema tebi....)
    i jeste probali skinuti naslage sa jezika?

dojenje NE boli! cim je neugodno znaci da postoji problem kojeg treba pronaci i rijesiti. zato sam napisala da je mozda najbolje da nazoves sos telefon i u direktnom razgovoru sa savjetnicama dodjete do rjesenja.

znam da sada izgleda sve crno, ali vidim da zelis to promijeniti i to je vec veliki korak i dobar pocetak

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jedva cekam da prestane. Znam da je dijete,kao, ok, dojit 6 mjeseci. Ja se ne mogu zamislit da dojim toliko, pa mislim negdje na pola prestat.
    ja sam se u početku osječala kao veliki tetrapak mlijeka, i uopće mi nije jasno o čemu lijepom i divnom oni pričaju po pitanju dojenja, ja nisam osječala ništa a još je i bolilo u početku ...
    no kako je mala rasla tako je počela i komunicirati sa mnom (osim plačom) i onda sam i ja počela uživati u dojenju i slobodi koju pruža, mogla sam ići bilo gdje , bilo kad, kad bi mala bila gladna sve šta sam trebala sam imala : sisa na gotovs
    gledam one mame na adaptiranom koje sa sobom moraju vuči čitavi rusak dodatne opreme ...
    a o odlascima na kupanje da i ne pričam

u početku mi je bilo bezveze i naporno, a sad sretna što sam izdržala taj naporni početak, ne mogu zamisliti da je moram nosati i nunati uru vrimena da zaspe: podojim i zaspe ka top

adaptirano je loša kopija , zašto bi bebi davala lošije? zar ne zaslužuje najbolje - tvoje savršeno mlijeko?
    uvijek spremno, uvijek na pravoj temperaturi ...

ajde proguraj još malo, biti će bolje

purela od Medele, pitaj u ljekarni, ako nemaju onda imaš Bepanthen (no on se mora isprati prije podoja)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mislim da ti i duda uzrokuje probleme. Da pricekas s njom dok se ne ustalite u dojenju i uhvatite pravi ritam?
    1. Beba hvata dudi "bradavicu", onda isto to pokusava s tvojim dojkama, pa ih ostecuje. Dojku treba uhvatiti tako da uhvati areolu i stvori vakuum.
    2. Duda je dosta tvrda i beba se navikne dok je sisa da ima nesto tvrdo na nepcu, a s dojkom nema taj tvrdi osjecaj i ne zna sto da radi.

Znaci:
    - izbaciti dudu
    - poboljsati polozaj (leonisa ti je stavila link, prouci malo)
    - pratiti mokre i pokakane pelene (6 mokrih, od toga 3 pokakane u 24 sata)

i pisi kako ti ide ili nazovi SOS.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i izbaci dudu varalicu. ona ti moze stvoriti poteskoce iz vise razloga:
    - dovodi do konfuzije bradavice. tehnika sisanja dude i bradavice nije ista te moze doci do ostecenja bradavice (pa nastaju ranice i ragade) i neucinkovitog dojenja
    - poremetiti proizvodnju. svo ono sisanje koje "obavi" na dudi znaci da ne sisa dojku i ne salje impulse mozgu da proizvede onoliko mlijeka koliko bebi treba
    - nenutritivno dojenje. beba ima potrebu za sisanjem. dojka nije samo izvor hrane. ono je utjesno mjesto koje je samo njeno i mamino. tu se mazi, tjesi, zadovoljava urodjenu potrebu za sisanjem.

sesirici se takodjer ne preporucaju, ne bez strucnog nadzora (na zalost pri tome ne mislim na pedijatre) jer jako lako sesirici mogu prouzrociti puno vise stete nego koristi.

sa tim pomagalima samo bi odgodila rjesavanje problema. dojenje boli jer ili imas soor ili beba ne prima pravilno dojku. cim beba pravilno primi dojku dojenje vise nece boliti i rane ce zacijeliti. takodjer kod upotrebe terapije protiv soora vec nakon 2 dana bi trebala osjetii olaksanje (no terapiju treba izgurati 14 dana i mazati usta i bradavice uvijek nakon podoja i barem pola sata prije sljedeceg jer se gljivice hrane mlijkom. takdjer luftati bradavice, prati ihmlakom vodom bez sapuna i drugih sredstava koje agresivno djeluju na njih, itd)

javi se

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    dojenje boli jer ili imas soor ili beba ne prima pravilno dojku.
    Mene je neovisno o sooru i polozaju dojenje bolilo mjesec i po, skoro dva. I to stvarno jako. MIslila sam da cu pop.... I sad mi nekad zna biti neugodno, recimo kad su mi cice praznije. Mozda je to do osjetljivosti bradavica, ako se izbaci mogucnost soora ili nepravilnog polozaja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Čini mi se da iz dana u dan ide sve teze i teze... Prvo porod, pa grcevi,pa poslije zubici, pa hodanje...pa tko zna sto jos!!! uf...
    Relax. Di ti se žuri?

zimenabe

Početno

Dudu varalicu je petronaz. sestra preporucila. Vjerovatno da njoj olaksa posao pa da dijete ne place, a moje bradavice tko sljivi. Te naslage bijele na jeziku jos nisam probala dignuti gazicom jer je cijeli dan imao grceve pa ga nisam jos dodatno maltretirala.Kako taj soor izgleda i kak da znam jeli to to? Patronazna kad je to vidjela preporucila je ROJAZOL gel. Ali mu nisam s tim htjela mazati jezik.I na njegovim usnama recimo kad podoji bude kao bijeli onako, razvuceni mjehuric s gornje i donje strane,kao i unutra u usnama ima bijele tockice. To možda moze bit od mlijeka. Mislim da je Natasa nesto napisala o kakici kao dva tri puta u 24 sata. Moj bebac u 24 sata ima otprilike 5 ,6 puta kakicu. Pogotovo u zadnje vrijeme... tokom dojenja recimo ..odmah...paf i pokaki se! Dojim tako da sjednem i njega drzim u narucju. Tako mi je najzgodnije. Budem sad kupila tu purela kremu, znaci ona se ne ispire? Koliko puta se dnevno maze? E sad sos telefon... malo mi to telefonski ne daje nikakvu utjehu...

zimenabe

Početno

Relax. Di ti se žuri? [/quote]

A ne znam....I da zurim,,ne mogu protiv prirode. Jeste li vi odmah uzivale u majcinstvu...prvih dana? Ili sam ja izrod? Meni, kad dijete zaplace kad ga ne mogu smiriti,pogotovo sad kad ima grceve ..kosa na glavi se dize. Kad me bole bradavice isto tako! I gdje je tu uzivanje??? Samo kad se bebac smije i kad ne place. A tog je malo ,,barem sad u prvim danima....

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ajme, puno si toga nabrojila.

Jos ti se nije dogodio onaj klik! da je beba tvoja odgovornost 24 sata dnevno do kraja zivota. Ne brini, uskoro ce proraditi svi majcinski osjecaji, samo kad malo od sveg soka dodjes k sebi. Ali i do tada moras odraditi sve oko bebe.

Dobro je u cijeloj prici da beba dobro napreduje. Sad se ti moras pobrinuti za sebe.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sto se soora tice mogu simptome imati i beba i majka a moze samo beba ili samo majka.
    mogu biti vidljivi i manje vidljivi.
    da li su ti bradavice suhe, ispucale, imaju bijele tockice, sjaje se, crvene su/roskaste....cujes li coktanje (kliktajuci zvuk) tokom dojenja?
    vjetrovi i smrdljive solice takodjer mogu biti od soora.
    bebina usta-naslage na jeziku i unutrasnjosti usana, sjaj?

terapija se istovremeno provodi i kod mame i bebe. obavezno. u suprotnom se doci do ping-pong efekta. takodjer obje bradavice iz istog razloga.
    rojazol gel se obicno preporucuje jer se ne mora ispirati. mazu se bradavice i usna supljina- jezik, desni i usne (unutrasnjos obraza)- naneses kremu na prst i namazes.
    maze se nakon podoja.
    olaksanje se osjeti vec u prvih par dana noterapiju se mora izgurati do kraja- 14 dana (ili koliko kaze pedijatar, zavisno o lijeku)

mijenjati grudnjake, potkosullje, koristiti pamucni donji ves, cesto mijenjati jastucice za dojilje ako ih koristis, luftati bradavice na zraku- gljivice vole mracno, toplo i vlazno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo procitaj o sooru http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1509

i opusti se, napeta si, jako. hej, ti si majka tom nevjerovatnom bicu, ti si mu sve

kad vidis da je to dijete provelo 9mj. u tvom trbuhu, da napreduje i raste zahvaljujuci mlijeku koje je proizvelo tvoje tijelo, bas za njega, zar te ne ucini ponosnom? ne ispuni ti srce toplinom?
    jos si napeta jer je sve novo, ali imaj vjeru u sebe. probaj se opustiti. majka i dijete su toliko jako povezani da ono osjeti sve sto osjetis i ti, pa ako si i ti uplasena i nervozna i ono ce biti. probaj se opustiti, kada place uzet ga u narucje, udahnuti miris njegove koze, izdahnuti, dopustit sebi da se smiris i ispustis onaj njezni glas kojeg ce on osjetiti i znati da je mama uz njega i svaki grc ce mu biti laksi jer ce imati tebe uz sebe i samim time ce biti mirniji. znam da to nije lako, ali doci ce s vremenom i do toga

zimenabe

Početno

Namazala sam mu dudu varalicu (ne moze bez nje zaspati!!nazalost) rojazol gelom..jer mu se ono bijelo ne moze skinuti gazicom. Dala sam u babynos kapi pomijesano sa mojim mlijekom, sa prokuhanom zlicom..mislim da mu nista nije pomoglo. Jel moguce da ti grcevi traju cijeli dan ?,,evo vec dva dana! Jedino nocu...vjerovatno jer je umoran zaspi i probudi se svako tri sata kad je gladan. I danas sam mu primjetila da u stolici ima malo zelene boje.... veceras. Da nije to mozda od babynos kapi?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da trebas mazati 4 puta dnevno. posavjetuj se s pedijatricom, ipak je to lijek.

zimenabe

Početno

Dobro je u cijeloj prici da beba dobro napreduje.

A ne znam ..valjda napreduje...nisam ga vagala...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •