Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 130

Tema: ST vs. RI - Dvije bebe, dvije sreće i dva različita dolaska

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno ST vs. RI - Dvije bebe, dvije sreće i dva različita dolaska

JL - danas http://www.jutarnji.hr/clanak/art-20...ri_st,89828.jl

Datum objave 12.09.2007 17:25
    Zadnja izmjena 12.09.2007 17:25
    Pošalji na mail Ispiši Komentiraj

--------------------------------------------------------------------------------

Dvije bebe, dvije sreće i dva različita dolaska na svijet

Pišu: Marina Rajačić, Iva Balen
    Foto: Tea Cimaš/CROPIX
    --------------------------------------------------------------------------------

Luka Vrandečić svijet je ugledao 4. rujna 2007. Rođen je u Splitu, težak 4,5 kilograma i dug 53 centimetra. Majci Marijani Vrandečić on je drugo dijete. Porod je prošao dobro, dijete je zdravo i majka je sretna.

Petnaest dana ranije rođena je Idora Galjanić. Rođena je 20. kolovoza u Rijeci, teška 3 kilograma i 250 grama, duga 49 centimetara. Drugo je dijete Flore Galjanić. I ova je majka sretna jer je porod prošao bez ikakvih komplikacija, a beba je zdrava.

Naizgled dvije obične priče o majčinskoj sreći i početku novoga života. Čini se da je svakva takva priča ista ili barem slična. I doista je tako. Kada bismo mogli izmjeriti sreću dviju majki, ona bi, valjda, bila jednaka. Ali, ako govorimo o iskustvu rađanja, o desecima stvari kojima su majke okružene u rodilištu, o onome što im “njihovo” rodilište nudi, malo što u Hrvatskoj može biti različito kao rođenje u Splitu i rođenje u Rijeci.

Riječko je rodilište najsuvremenije u Hrvatskoj. U njemu ne rađaju samo žene iz Rijeke i okolice. Dolaze žene iz cijele zemlje, pa čak 20 posto rodilja ne dolazi iz Primorsko-goranske i Istarske županije. Splitsko je rodilište staro tridesetak godina, slabo je održavano i u njemu se rodi više djece nego u bilo kojem drugom u Hrvatskoj. Prošle je godine ondje rođeno 4330 beba, nekoliko stotina više nego u drugom po redu rodilištu u zagrebačkoj Petrovoj. U splitskom se rodilištu rodi otprilike dvostruko više djece nego u riječkom. Svaki dan u njemu u prosjeku na svijet dođe 14 beba.

Kada je Marijana Vrandečić došla do splitskog rodilišta, čekale su je najprije stepenice. Osjećajući bolove penjala se prema ambulanti za preglede, otvorenoj prostoriji izloženoj pogledima novih rodilja koje stalno stižu. - Izgleda da se ovdje ništa nije promijenilo u odnosu na prije nekoliko godina kad sam rodila prvi put - kaže Marijana Vrandečić.

Na ulazu u riječko rodilište Floru Galjanić nije dočekalo mnoštvo stepenica. Prijemni odjel je prostran. Trudnica dolazi na portu i potom liftom ide u rađaonicu, odnosno na daljnje preglede ovisno o njenom zdravstvenom stanju.

- Prvi mi je dojam uvijek značajan. Kada se na početku nađete u ovako lijepom prostoru s ljubaznim osobljem, čini vam se da će sve dobro proći - kaže Flora.

Marijana Vrandečić imala je sreće. Smještena je u jednu od “boljih” soba splitskog rodilišta. S njom u sobi su još tri žene.

Sve su sobe pune. U svakoj je četiri ili pet žena, u funkciji su i pomoćni kreveti. Sobe su okrenute prema jugu i Marijana nije jedina koja se žali na nesnosnu vrućinu. Sobe u splitskom rodilištu nisu klimatizirane. - Veći mi je problem to što sam, kao i ostale trudnice, dobila zimsku spavaćicu. Laganijih u ovom rodilištu, čini se, nema - žali se Marijana. U njenoj sobi nema WC-a. Samo su četiri na cijelom katu. Često izgledaju neuredno i prljavo, što ona ne pripisuje nemaru osoblja bolnice, nego lošim navikama nekih pacijentica.

Flora je smještena u prilično prostranu i klimatiziranu sobu zajedno s još dvije trudnice. Dvije sobe dijele WC i odvojeni tuš.

- Nemam nikakvih primjedbi, doista nikakvih - kaže zadovoljna Flora Galjanić.

Marijanin je porod bio potaknut i namučio je, kako nam kaže, ne samo nju nego i tri liječnika i babice. Florin je porod bio lakši. Za tek nešto više od sat vremena rodila je svoju kćerkicu. I jedna i druga majka hvale osoblje - liječnike i babice. Osim što je inventar u riječkoj rađaonici suvremeniji (rađaonica se sastoji od nekoliko boksova koji omogućavaju individualan pristup i zaštitu intime svakoj rodilji), razlike nema, osim u još jednoj sitnici. - Dok sam rađala, puštali su mi i glazbu, činili su sve da mi bude lakše - kaže Flora.

Ni Marijana ni Flora nisu željele da im supruzi prisustvuju porodu. Tu mogućnost pružaju oba rodilišta. U Splitu je koristi samo pet posto supružnika, a u Rijeci znatno više - 36 posto.

Nakon poroda Marijana Vrandečić nije boravila u istoj sobi sa svojim Lukom. Bebu su donosili samo na dojenje. Sve su majke, pa i Marijana, nezadovoljne tom činjenicom. Marijana je, pak, posebno nezadovoljna jer je njezina beba zbog žutice završila na neonatologiji. Odjel za neonatalogiju smješten je na četvrtom katu bolnice. U prostoru predviđenom za najosjetljiviju novorođenčad postavljene su, kažu uzrujane rodilje, mišolovke. Na takve primjedbe ravnatelj KB-a dr. Dujomir Marasović lakonski odgovara: “- Nema kuće u koju miš nije zalutao.

Djecu u riječkom rodilištu nakon poroda ne odvajaju od majki, nego ih nekoliko minuta nakon dolaska na svijet, još u rađaonici, mame doje i maze. Majka potom ide u sobu, a dijete k njoj stiže za koji sat, nakon pregleda.

- Idoru su mi vrlo brzo donijeli u sobu - kaže Flora.

Na odlasku iz rodilišta obje majke nisu krile svoju sreću. - Ne bih željela de se stekne pogrešan dojam. I ovdje ima svijetlih točaka. Osoblje je odlično, posebno sestre. Iako ih je premalo, stalno su uz nas. I hrana je dobra - kaže Marijana. S druge strane, Flora izražava blago nazadovoljstvo bolničkom hranom. Ali, sve drugo je, kaže, super. U internoj anketi koju je provelo riječko rodilište 90 posto žena izuzetno je zadovoljno tretmanom. Dok smo odlazili iz riječkog rodilišta, pročelnik Odsjeka rađaonica riječkog KBC-a Nebojša Sindik, ne bez ponosa, ističe da je ukupni perinatalni mortalitet u riječkom rodilištu 5,54 promila, “što ukazuje na zavidan rezultat koji se može prikazati i izvan Hrvatske”. Paradoksalno je da se u tom segmentu s riječkim hi-tech rodilištem može usporediti samo splitsko ružno pače.

SPLIT - Sobe dijeli pet žena, nema WC-a, tuševa ni klime

- Splitsko je rodilište staro 30 godina, slabo održavano i u njemu se rodi najviše djece u Hrvatskoj

- U Splitu je oprema zastarjela, u sobama nema WC-a ni klime, a majke su odvojene od svoje djece

Novo splitsko rodilište je u izgradnji. U njega će se uložiti 220 milijuna kuna, a očekuje se da će ispraviti sve nedostatke koje ima postojeće rodilište na Firulama

NOVO RODILIŠTE

Hoće li biti savršeno i premalo?

Novo bi splitsko rodilište, jedan od značajnih projekata u koje se upustila Vlada vrijedan 220 milijuna kuna, trebalo riješiti brojne probleme koje ima postojeće. Raspolagat će rodilištem, neonatologijom, operativnom ginekologijom i odjelom za umjetnu oplodnju. No imat će svega 160 kreveta. Prema riječima prof. dr. Ive Tadina, sadašnje splitsko rodilište raspolaže s isto toliko kreveta - 160. Smještajni je kapacitet, prema njegovu mišljenju, osnovni problem sadašnjeg rodilišta.
    RIJEKA - Po dvije sobe imaju WC i tuš, prostor je klimatiziran

- Boksevi za porode u Rijeci su novi, rodiljama puštaju glazbu i u sobi su sa svojim bebama

- Riječko je rodilište najsuvremenije u Hrvatskoj, a žene iz cijele zemlje dolaze tamo roditi

RIJEČKA TRADICIJA

Modernizacija počela prije 22 godine

Priča o “alternativi” u riječkom rodilištu počela je još 1985., kada je rodilište uselilo u novu zgradu. Tada je počela provedba “rooming ina”, programa boravka djeteta s majkom u sobi te promicanja dojenja.

Jedanaest godina poslije riječko je rodilište prvo u Hrvatskoj zaslužilo UNICEF-ovu titulu Prijatelj djece. Od 2000. uvodi se individualni pristup, 2002. bezbolni porod u epiduralnoj analgeziji. Slijedio je, godinu poslije, porod u vodi, a 2005. je obavljen i prvi porod na stolčiću.

Riječko je rodilište dobro tehnički opremljeno, a noviteti su 4D ultrazvuk i telemetrijski kardiotokografi. U riječkom rodilištu samo 8,93 posto poroda završava carskim rezom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

uh, težak članak, gole činjenice koje onima koji tamo borave sigurno nisu samo brojke

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

opet će novo st rodilište imati samo 160 mjesta (baš kao i ovo postojeće)....stvarno nisu normalni, pa trebali su povećati broj kreveta...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

svaka čast novinarki iz st, ali ne leži 5 nego 3 žene u sobi splitskog rodilišta. malo bolja provjera ne bi nikome škodila.

mene jedino do bijesa dovodi činjenica da će se uložit toliki novci, a splitsko rodilište neće imat ni jedan krevet više nego ga sad ima. sramota.
    a na izjave ravnatelja marasovića o miševima mogu se samo zbljuvat (ko i inače).

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja kad sam ležala bilo nas je 5 u sobi 4 na normalnom i jedna na pomočnom krevetu

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mene je najviše zapeklo ono " Majka potom ide u sobu, a dijete k njoj stiže za koji sat, nakon pregleda", to koji sat kod mene je bilo ravno 16 sati!!!!!!

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Točkica prvotno napisa
    Mene je najviše zapeklo ono " Majka potom ide u sobu, a dijete k njoj stiže za koji sat, nakon pregleda", to koji sat kod mene je bilo ravno 16 sati!!!!!!
    a kod mene 11 sati, od 22 do 9. ja sam te sate provela budna, zureći u vrata jer su mi na 3-4 upita kad će mi donijeti bebu rekli "evo, čim prođe pregled..."
    najtraumatičnija noć za nas! pogotovo što je porod bio savršen, a onda taj užas...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    Citiraj Točkica prvotno napisa
    a kod mene 11 sati, od 22 do 9. ja sam te sate provela budna, zureći u vrata jer su mi na 3-4 upita kad će mi donijeti bebu rekli "evo, čim prođe pregled..."
    najtraumatičnija noć za nas! pogotovo što je porod bio savršen, a onda taj užas...
    ja sam počela zapitkivat odmah 15ak min. nakon što su je odnijeli, pa su je donijeli u sobu za nekih sat vremena.
    to nam je tad bilo jedino razdvajanje, sad im to ne bih dopustila...
    to veze nema s ničim, bebu se pregleda za 10ak minuta, sve ono ostalo je ništa drugo nego čekanje na pregled.
    a čekati na pregled mogu uz majku, a ne satima biti odvojeni bez ikakvog razloga.
    ti prvi sati nakon poroda, osobito prvi sat, su neobično važni, a tako ih se rado narušava.

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    svaka čast novinarki iz st, ali ne leži 5 nego 3 žene u sobi splitskog rodilišta. malo bolja provjera ne bi nikome škodila.

mene jedino do bijesa dovodi činjenica da će se uložit toliki novci, a splitsko rodilište neće imat ni jedan krevet više nego ga sad ima. sramota.
    a na izjave ravnatelja marasovića o miševima mogu se samo zbljuvat (ko i inače).
    ja sam jedan dan bila u sobi plus tri žene a onda su me premjestili pa nas je bilo pet.
    ovo ostalo potpisujem.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mislim da je ipak najgore to da ista ova (mamma Juanita editirala )ostaje tamo raditi i zato se brinem da nece doci do nekih bitnijih promjena. Osim toga sto ce ih mozda muzevi moci vise poplasiti nego sto su to mogli dosada.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Mislim da je ipak najgore to da ista ova (mamma Juanita editirala )ostaje tamo raditi i zato se brinem da nece doci do nekih bitnijih promjena. Osim toga sto ce ih mozda muzevi moci vise poplasiti nego sto su to mogli dosada.
    x

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajde polako

prvo neka oni srede uvjete
    onda nastupaju rodilje i muževi

i u vž su prije 4 godine izbacivali van rodilje koje su zahtijevale muža na porodu, a vidi sad

ima nade i za vas, samo smanjite prag tolerencije na minimum

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da dodam iz usta sestre "a nisu si sredile protekciju"

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, molim vas da usprkos ogorčenosti pripazite na rječnik.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    A kako nazvati doktore (i sestre) koje primaju mito? Po meni je to banditizam I klase. A ne trebam ni pisati o tome kako se ponasaju prema onima koje poznaju i koji su im platili i prema onima koje ne znaju/nisu platili. Ja sam napisala banda jer sam uistinu tako mislila, a ne radi ogorcenosti.

U zadnje vrijeme sam pricala s toliko zena koje su platile porod da ne mogu vjerovati kolika je razina podmicenosti doktora u ST rodilistu. Najnormalnija je stvar da ako zelis da budu "dobri" prema tebi da platis doktora koji ce ili doci na porod (iako nije njegova smjena) ili ce zivkati svoje kolege u tvoje ime. Mislim da je u redu nazvati stvari onako kakve jesu, a ovo je banditizam. A najgore je to da su toliko zasticeni u sudstvu da se tu gotovo nista ne moze promijeniti osim ako se neka lavina ne pokrene. Zapravo bi trebalo sve bolnie privatizirati pa bi onda i te kako pazili sto rade da im bolnica ne dodje na los glas i da ne ostanu bez posla.

Nadalje, smatram da su oni jako veliku ulogu imali u tome kako je tekao moj oporavak. I kad vidim kakav je tretman imala Pinocchio, npr. a kakav tretman sam imala ja (i vecina drugih zena koje ovdje radjaju, a pogotovo one kod kojih se nesto zakompliciralo pa je dijete ostalo na neonatologiji), mogu reci da su za 90% mojih kasnijih problema oni krivi. Ja sam se tamo toliko istraumatizirala da na svaku glupost skacem i imam toliko nepovjerenje prema doktorima da za svaku sitnicu malog vodim kod 2 doktora. Toliko su nemarni i aljkavi u onome sto rade da se stvarno mislim drugi put ne radjati u Splitu... Recimo, kad su mi se upalili savovi oni su svi s 3 metr udaljenosti govorili da je to sve u redu. A zapravo se nitko nije ni potrudio to pogledati. Rez mi je totalno zbrckan i krivo napravljen.
    Da ne odugovlacim, kad bi se netko isao pozabaviti time sto se ovdje dogadja, dalo bi se svasta iskopati.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Darijae prvotno napisa
    ja kad sam ležala bilo nas je 5 u sobi 4 na normalnom i jedna na pomočnom krevetu
    potpisujem
    ja sam 14.9.prije 3 g na pomoćnom krevetu kao 5-ta u sobi bila

2.7. su me s velikog kreveta prebacili kao 4-tu na pomoćni krevet, ustupila sam ženi s carskog reza svoj krevet

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Loryblue-ja sam isto bila 5-ta u sobi...u svim sobama su bila 4 kreveta + redovito jedan pomocni koji je bio izmedju vrata iz hodnika i vrata za na terase-na propuhu
    to je bilo lani u 7.mj.
    Jedino s cim se ne slazem je cistoca zahoda...po mom iskustvu sve je bilo ok cisto,a jako puno cura nije znalo za sobom ocistit tus ni pustit vodu u wc-u.
    Znam da nije lako nakon poroda,ali.. :/
    Inace sam pesimist kad razmisljam o lijepom,finom rodilistu gdje su svi jako ljubazni,dobre volje,nema nadrkanih sestara ni bahatih doktora...nisam sigurna da ce nova zgrada pomoci da se iz ljudi iskorijeni splitski mentalitet.Svima sam se obracala sa "gospodjo molim vas"...cak i kad sam trebala tiskati,a nije bilo nikoga oko mene sam sestru koja je prolazila pozvala sa:"oprostite molim vas bi li mi mogli nekoga dozvati,mislim da radjam"-svejedno nisam uvijek dobivala povratno postovanje.
    Meni je bilo super u rodilistu jer sam trazila minimalno-samo da se nitko ne istresa na mene i da ucine najbolje za bebu.Dobila sam drip bez pitanja,probili vodenjak bez pitanja,rezali me...jeeedva zadnji dan pokazali dojenje,ali bila sam presretna jer je sve proslo dobro,a mi smo navikli na minimum...to vam je tako-a i pas koji laje ne grize-na zalost premalo st rodilja nesto poduzima,a puno ih ima losa iskustva.To mislim jer nema drugog razloga da sve bude isto zadnjih 10-15-20 god.
    Osoblje bolnice vas zaista gleda kao nizu vrstu-to potpisujem.Cast iznimkama,ali vecina ih je takvih.Nije bitno da li si dipl.ing ili doktor znanosti,da li si najtoplija osoba ili olicenje dobrote...kad si krenuo skalama na gornji kat-glava dole,sestra 2 metra pred tobom,sama nosis prtljagu.
    Hoce li to sve otici s novom zgradom???
    Brijem da ne,ali bez muza vise ne idem
    Bumo vidli

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    A kako nazvati doktore (i sestre) koje primaju mito? Po meni je to banditizam I klase. A ne trebam ni pisati o tome kako se ponasaju prema onima koje poznaju i koji su im platili i prema onima koje ne znaju/nisu platili. Ja sam napisala banda jer sam uistinu tako mislila, a ne radi ogorcenosti.
    sbuczkow, razumijem frustraciju, ali moramo ovdje poštivati forumska pravila ponašanja...

IZRIČITO JE ZABRANJENO:

---
    2. Korištenja vulgarnih izraza (psovke, prostote i sl.) te se zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje bilo kojeg korisnika Foruma, kao i bilo koje religijske/etničke/seksualne ili slične grupe ili pojedinca, te poticanje mržnje i zlostavljanja.
    pa molim da ostanemo na razini, a za ove kriminalne radnje postoji pravni sustav.
    takve stvari se ionako neće riješiti ako ćemo samo djelatnike rodilišta blatiti na forumu, osobito ne na osnovu neprovjerenih priča.
    a žene dođu doma, tuže se prijateljicama, a niti jedna tužba! :?
    i onda Roda čuje primjedbe da za koga se mi to borimo kad se žene uopće ne tuže.
    a na forumu svako malo razne grozne priče gdje se ne biraju riječi kad ti netko u bolnici stane na žulj.
    a u stvarnom životu-tišina :? .

evo jedna opća preporuka: ako znaš sigurno za takve primjere kriminala o kojima pričaš (jer ako je to istina, onda je to zaista kriminal), onda treba tužiti.
    taj način nije uvijek baš brz i efikasan, ali je jedini način da se korupciji zaista i stane na kraj.
    samo od raznih uvredljivih etiketa nema puno koristi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne mora se odmah tužiti, jako puno se postigne pisanjem na odgovorne, Ministarstvo+Hrvatska liječnička komora+ravnatelj bolnice+Fakultet.

Može i anonimno, kad bude neka količina toga stizala, vidjeti ćete da će se pokrenuti stvari.
    I to stvarno nije teško poslati nekome faks ili e-mail, jednako je lagano kao pisati i jadati se na forumu.

Cure u bolnici smanjite svoj prag tolerancije, a doma pero u ruke i naprijed.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

TAKO JE!!!! GIRL POWER

Da neka sestra ili doktor dobije par primjedbi sigurno bi se maaaalo promijenili.Malo po malo...
    Primjer:sa mnom u sobi je bila cura kojoj su bebi tokom izgona slomili kljucnu kost.Nitko nije skuzio,bebica je plakala danima,odbijala sisu i bocicu.Dobila zuticu,zadrzali ih u bolnici i neki peti dan pedijatrica primjeti da je slomivena kljucna kost :? Nitko se nije curi ni ispricao nit je itko za taj propust bio prozvan.Najgore od svega je cinjenica koju je mlada majka doznala-babica koja joj je bila na porodu ima visok postotak slomivenih kljucnih kostiju kod beba koje porađa.
    Nitko je nije prijavio,nitko se nije tuzio.
    KRIVO!! da je do sad bilo dovoljno prituzbi Teta Teske Ruke bi bila na papirologiji ili drzala neki tecaj,svakako daleko od beba

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ono što mene uvijek rastuži, cure se žale na forumu, ima stvarno potresnih priča, užasa na raznorazne načine

Ali kad treba tu priču copy/paste na papir, spakirati u kovertu i ubaciti u sandučić u nekoj od šetnji sa bebom, nikome se neće. Ma ne mora biti odmah tužba, svaki korak je jednako važan, i od nas korisnica, i od Udruge, i od novinara, sve je važno. I svaka anonimna prijava ili žalba je jednako važna.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koliko god mislim da je bitno i neophodno pisati prituzbe,toliko mislim da je bitno pisati i pohvale...malo ohrabrenja onima koji daju dio sebe,onima koji kad dođu na posao vide rodilju kao osobu kojoj treba pomoc fizicka i psihicka,koja prozivljava nesto posebno i iako si mu deseta pacijentica taj dan imas feeling da si prva i jedina...onima koji ostanu u lijepom sjećanju
    malo ih je,al ih ima :D

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo ja sam konkretno tužakala bolnicu, tj. ravnatelja marasovića državnom inspektoratu (ne zbog rodilišta) zbog očitog i dokazanog kršenja zakona o javnim ustanovama. i dobila "od šake do lakta" jer ni odsjek državnog inspektorata u splitu nema pojma šta mu je radit kad se netko žali na konkretno kršenje zakona. možda budem bolje sriće sa državnim inspektoratom u zagrebu kojem je išla žalba na odluku splitskog inspektorata.
    a i kad dotični ravnatelj može javno izjavit da ima pravo radit šta ga je volja, onda šta se može očekivat od bolnice koju on smatra "vlastitom prčijom".
    uzalud se žailt.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ema1980 prvotno napisa
    Koliko god mislim da je bitno i neophodno pisati prituzbe,toliko mislim da je bitno pisati i pohvale...malo ohrabrenja onima koji daju dio sebe,onima koji kad dođu na posao vide rodilju kao osobu kojoj treba pomoc fizicka i psihicka,koja prozivljava nesto posebno i iako si mu deseta pacijentica taj dan imas feeling da si prva i jedina...onima koji ostanu u lijepom sjećanju
    malo ih je,al ih ima :D
    joj da ovo sam zaboravila, bitno je itekako.
    Otvorila sam davno topic Moja primalja, ima li bolje u tu svrhu, pa eto ako ima koja splićanka da tamo nekoga navede bilo bi svima drago (ili liječnika/cu).
    Lory, samo naprijed. Stavi svaki puta na znanje Ministarstvu i HLK.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stvarno mislim da mito i korupciju treba doslovno tužiti.
    jer to je zakonom zabranjeno, ilegalno, kako god hoćete.
    u mom svemiru to nije podložno upozorenju i dogovoru.
    uzalud se žailt.
    ako tako misliš, nema šanse da bilo šta napraviš.
    treba bit uporan, stvari se ne mijenjaju preko noći, ali od nekud treba krenut...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma i ja mislim da treba tužiti, ali to zahtijeva jako puno motivacije

A očito kod većine motivacija nije tako jaka, nitko nije tako jako stao na žulj (ili imamo tako veliki prag tolerancije, patrijarhalno društvo gdje je žena naučena trpjeti itd.itd.). Ostaju nam zato pisane žalbe, i ja od toga ne bih odustala, to zahtijeva jako malo truda, a i savjest olakšaš ...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uzalud se žailt.
    ako tako misliš, nema šanse da bilo šta napraviš.
    treba bit uporan, stvari se ne mijenjaju preko noći, ali od nekud treba krenut...
    da ovako mislim ne bi se prvotno ni žalila.
    ali me frustrira što se na žalbe zatvara oči i ništa ne poduzima nego se čak i onoga tko se žali pokušava napravit ludim i krivim

ali jesam olakšala savjest. možda je netko i pročitao žalbu i shvatio poantu žalbe, bez obzira na doneseni zaključak.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti si barem pokušala.
    probaj s državnim inspektorijatom.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mamma Juanita, ovo sve sto si napisala apsolutno stoji i ja se potpuno s tim slazem. Medjutim, cure koje su platile su toliko zahvalne tim doktorima da ih NIKAD ne bi tuzile. RAdi njih im je porod u Splitu bio puno laksi, bolji, sve vec sto treba. Ti doktori su ih obilazili dok druge ne bi ni pogledali.... Ja cak poznam jednu pravnicu (!) koja je platila iduca dva poroda nakon sto joj je prvi protekao grozno. Kaze da su bili divni prema njoj. Rekla mi je da je znala kakve se krecu cifre i toliko je dala doktoru kojeg je odabrala. On je uzeo novce i obavio porod. Mislim da se to zove mito. Dakle, u neku ruku ovo sto sam napisala nije klevetanje ni omalovazavanje jer se to odnosi na neutemeljene optuzbe. Kako sam ja nepopravljivi sucker, meni je to bilo nepojmljivo da netko takvo nesto napravi (doktor), pa sam dugo zivjela u uvjerenju da su te price o mitu lazne. Dok mi nisu to rekle osobe koje su mi u neku ruku bliske i kojima vjerujem. E sad, kako ja nisam nikome davala mito ja ne mogu nikoga tuziti, a niti mogu tuziti doktore umjesto nekoga.

Sto se tuzbe tice, nekidan sam bas pricala s prijateljicom od Maya-e, cija se sestra parnici s bolnicom zadnjih 7 godina. Naime, zena je nosila blizance, kad je dosla roditi, oba su bila ziva. Imala je zakazani carski rez od strane tri doktora, a doktor koji je bio dezuran ju je ostavio da radja prirodno. KAd je vec bilo kasno napraviil su hitni carski: jedna beba je umrla, druga je ostala tesko ostecena. Situacija je takva da i dalje nista nisu postigli; kad su dosli na prvu parnicu ispalo je da sestra tamo nije ni rodila. Kad su se malo snasli, falsificirali du dokumente, tako da je njeno otpusno pismo skroz drukcije od onog sto su oni napisali (cak i na drugoj pisacoj masini), itd. Dakle, sudstvo ne funkcionira i zasada se ne moze nista napraviti. Bar se meni tako cini, dok je cijela drzava u banani. Ima li neka treca mogucnost? Da kopiram ovaj topic i da im posaljem u bolnicu? Ja bih ih stvarno rasturila.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da dodam, po meni je tamo je ogroman problem i psihicko zlostavljanje rodilja. Recimo, da majka ne drzi svoje dijete u rukama punih 7 dana iako nema objektivnih razloga za to. Mene je to toliko ubilo, toliko mi je falilo to da ga stavim sebi na prsa ili u krilo da sam tamo stalno plakala. Uz dodatni problem- da nisam ni znala sto je s njim jer nitko mame ne obavjestava o stanju beba.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uffff, da nema jedne predobre vijesti koju malo prije čuh, ovo što pišeš bi me stvarno bacilo u depru

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ti si barem pokušala.
    probaj s državnim inspektorijatom.
    ma njima sam se i žalila (DI-odjsjek split), u prvom supnju je "izio vuk magarca", pa sam uložila žalbu državnom inspektoratu u zagreb na drugi stupanj.
    bumo vidili, šta kaže naš narod.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

držim fige

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure koje ovo čitaju prije poroda, barem si neće sigurno dozvoliti tako nešto

a one koje na žalost nisu znale što ih čeka, pa su tamo išle ne pripremljene, mogu jedino naknadno nešto pokušati napraviti. Najmanji mogući korak je istresti svoje osjećaje na papir, i poslati ih koga ide, sa svim onim što ga ide.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

držim fige Lory, ne odustaj.
    Pošalji na znaje i svima ostalima koji su nadležni, zašto ostati samo na Državanom inspektoratu. Puno osjetljiviji su u službama gdje rade liječnici (ministarstvo, HLK), jer im se diže želudac (nekima, nekima ne) na kolege koji blate općenito tu struku, pa i one koji nisu ništa krivi i daju sve za svoje pacijente.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

uffff, da nema jedne predobre vijesti koju malo prije čuh, ovo što pišeš bi me stvarno bacilo u depru
    Ma ono sto te ne ubije, ojaca te. Pa nije sve uzalud.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    držim fige Lory, ne odustaj.
    Pošalji na znaje i svima ostalima koji su nadležni, zašto ostati samo na Državanom inspektoratu. Puno osjetljiviji su u službama gdje rade liječnici (ministarstvo, HLK), jer im se diže želudac (nekima, nekima ne) na kolege koji blate općenito tu struku, pa i one koji nisu ništa krivi i daju sve za svoje pacijente.
    moram se obratit ministarstvu jer sam zapela ko sivonja za taj moj slučaj.
    makar ga nikad ne riješila napravit će makar to da se dozna i čuje šta se radi i kako se radi u st bolnici (ne mislim na osoblje i doktore nego kako radi konkretno ravnatelj bolnice) i a da ne ostane sve pred vratima tog vrlog ravnatelja st bolnice.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dosad sam rađala u st. Nisam zatjevna osoba. Nisam ni razmažena. Imam ih troje zdravih. Kad sam rađala 96, doktori su bili super. Bila sam na održavanju trudnoće i imala sam ih vremena sve upoznat. Najgora mi je bila medicinska sestra koja se brinula za djecu. Nikad poslije ju nisam vidjela, fala Bogu. Čula sam da žene podučava dojenju, valjda radi u nekom klubu za trudnice.
    Bolnica je bila u katastrofalnom stanju. Tuširali smo se u nekim starim limenim kadama začepljenim, sa nogama do gležnjeva u krvi. Nitko od osoblja bolnice to nije sanirao, dok jedna trudnica nije dovela svog supruga vodoinstalatera. Ni uložaka, ni spavačica, ni sapuna, ni toaletnog papira, ničeg nije bilo.
    99 se ipak vidio napredak. Mada sam rodila na carski rez, i samo su u toku prva 24 sata davali nam nešto protiv bolova. Porodio me dr. Branica i dr. Karelović. Ostale sam, a bilo ih je još zaboravila. Do carskog reza je dovelo to što su me pustili da rađam 3 dana. Svo vrijeme su tvrdili da je cerviks na mjestu i da porod neće još. A onda je pukla plodova voda i s njom je ispala pupčana i posteljica...koma, preživjeli smo. Tad su rekli - srećom.
    I onda sam 2002 rodila svoje treće dijete. Nije bio neki problem. Već sam sve znala, wc-i su se upristojili. Dijete je imalo tri puta pupčanu oko vrata i mekonijevu plodnu vodu... 6 sati su me pustili da ležim u boksu sama. Kad sam vidjela da malome nestaju otkucaji srca morala sam zapomagat da uopće navrate i pogledaju o čemu se radi. SMjena mi je bila katastrofa. Srećom, i po njih, i po mene rodilo se živo i zdravo moje treće dijete.

Moram ipak reći da su mi žene - rodilje ipak najgore od svih. Kako opravdati to što same za sobom ne čiste krv, nego sve ostaje prljavo, uloške ne bacaju u smeće, ne umataju ih, odnose kapatoe,,, i onda se žale.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ambrozija prvotno napisa
    Dosad sam rađala u st. Nisam zatjevna osoba. Nisam ni razmažena. Imam ih troje zdravih. Kad sam rađala 96, doktori su bili super. Bila sam na održavanju trudnoće i imala sam ih vremena sve upoznat. Najgora mi je bila medicinska sestra koja se brinula za djecu. Nikad poslije ju nisam vidjela, fala Bogu. Čula sam da žene podučava dojenju, valjda radi u nekom klubu za trudnice.
    Bolnica je bila u katastrofalnom stanju. Tuširali smo se u nekim starim limenim kadama začepljenim, sa nogama do gležnjeva u krvi. Nitko od osoblja bolnice to nije sanirao, dok jedna trudnica nije dovela svog supruga vodoinstalatera. Ni uložaka, ni spavačica, ni sapuna, ni toaletnog papira, ničeg nije bilo.
    99 se ipak vidio napredak. Mada sam rodila na carski rez, i samo su u toku prva 24 sata davali nam nešto protiv bolova. Porodio me dr. Branica i dr. Karelović. Ostale sam, a bilo ih je još zaboravila. Do carskog reza je dovelo to što su me pustili da rađam 3 dana. Svo vrijeme su tvrdili da je cerviks na mjestu i da porod neće još. A onda je pukla plodova voda i s njom je ispala pupčana i posteljica...koma, preživjeli smo. Tad su rekli - srećom.
    I onda sam 2002 rodila svoje treće dijete. Nije bio neki problem. Već sam sve znala, wc-i su se upristojili. Dijete je imalo tri puta pupčanu oko vrata i mekonijevu plodnu vodu... 6 sati su me pustili da ležim u boksu sama. Kad sam vidjela da malome nestaju otkucaji srca morala sam zapomagat da uopće navrate i pogledaju o čemu se radi. SMjena mi je bila katastrofa. Srećom, i po njih, i po mene rodilo se živo i zdravo moje treće dijete.

Moram ipak reći da su mi žene - rodilje ipak najgore od svih. Kako opravdati to što same za sobom ne čiste krv, nego sve ostaje prljavo, uloške ne bacaju u smeće, ne umataju ih, odnose kapatoe,,, i onda se žale.
    meni nije jasno kako ti na kraju svega mogu biti najgore od svih neuredne rodilje :shock: .
    naravno da je to koma, ali se ta neurednost ne može ni usporediti s nemarom o kojem može ovisiti život.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A šta ću?
    Valjda im čovjek sve oprosti kad je dijete živo i zdravo. Oprostila sam im i dermatitis i ruganje sa rodiljom koja ne zna kad je ostala trudna (blodna voda bistra, a isti dan mekonijeva), i bezobrazluk i slomljenu ključnu kost, i odsustvo dobre volje da mi makar smoče usta osušena od maske s kisikom.
    Ali ženama koje su ka i ja u bile istoj torbi ne mogu oprostit nered i to šta san da bi mogla obavit nuždu morala čistit zahod. To nakon svega?!
    Fala Bogu, prošlo je!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to ti je takav mentalitet: nema veze što te doktori i sestre psihički matletira i ponižava, sve je to u rok službe .. ali brate mili one ženetine što ne pobrišu WC dasku.. e toi je naj-najgore

takav stav mi nikad neće biti jasan ... a di su molim te lipo čistačice? jesu li na kolektivnom godišnjem i trajnom bolovanju ...
    a ne, ne ne valja te krasne vrijedne žene čistačice optuživati za nered, pa to nije njihov posao .. ili šta

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ambrozija-imas pravo...treba odrzat ravnotezu između urednosti rodilja i aktivnosti čistacica.Naravno-da je veca placa mogli bi se za neuredni wc davat otkazi i lako pronaci kadar koji ce za te iste novce ulazit unutra za svakom rodiljom,provjeravat wc papir i odrzavat cistocu.Pitam se tko bi 8 sati dnevno za nikakve novce cistio,da oprostite na izrazu,govna i onda nakon 10 minuta skuzio da je opet prljavo...i opet...i opet...izgube cistacice volju...i opet se vracamo na malu placu.Znam da to nije opravdanje-ili ces radit svoj posao ili daj otkaz,ali mislim da je u takvim uvjetima ljudi nemaju motiva za radit svoj posao kvalitetno.
    Odavno sam prestala ocekivat ljubazni osmjeh od Kerumovih blagajnica
    Istina je da nas ima svakakvih i da nije svaka zena uredna samim tim sto je zenskog roda.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma gledajte, u varaždinu su se 1 ili 2 puta na dan čistile sobe, a u čakovcu čak 3 puta, uključujući dezinficiranje kompletno wc, rukohvata i podova u sobama. Varaždin ima 1 kupaonu na 2 ili 3 rodilje. Pa se ipak čisti. Kako bi se trebalo tek čistiti gdje je na 1 wc 10 rodilja, po mnei svakih sat vremena.
    Ja sam razmišljala da se požalim što na novoj tuš kadi nije bilo paravana, pa iako je kupaona bila nova i relativno čista, i nas samo dvije - skoro sam se rascopala na mokrim pločicama. Smanjite brate svoj prag tolerancije, kakvo tuširanje u lokvi krvi. Ima sanitarna inspekcija, ima služba za epidemiologiju, ima telefona, papira, uh ...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u takvim uvjetima ljudi nemaju motiva za radit svoj posao kvalitetno.:
    ma kakva te motivacija spopala, ko može imati motiva čistiti tuđe WC-e!
    još imaju odgovornost s obzirom na mogućnost raznih zaraza jer ne rade svoj posa nego kafenišu

pa nije to javni WC-e nego rodilište gdje su rodilje s šavovima, novorođenčad! bolnica mora biti čista

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

meni nije jasno kako ti na kraju svega mogu biti najgore od svih neuredne rodilje :shock: .
    naravno da je to koma, ali se ta neurednost ne može ni usporediti s nemarom o kojem može ovisiti život.
    To je i meni palo na pamet. BTW., kad sam ja bila tamo bilo je sasvim uredno. Par puta se nesto zastopalo jer svi trose puno papira i to je to.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma kakva te motivacija spopala, ko može imati motiva čistiti tuđe WC-e!
    još imaju odgovornost s obzirom na mogućnost raznih zaraza jer ne rade svoj posa nego kafenišu Rolling Eyes

pa nije to javni WC-e nego rodilište gdje su rodilje s šavovima, novorođenčad! bolnica mora biti čista

na zalost, ocito sve ovisi o pojedincima jer pretpostavljam da im i nije bas jaka unutarnja kontrola kad moze proci i dan bez da ociste.
    gdje su im ti nadređeni na kojima je da cistacicama svakodnevno izgovaraju gore citirani text??[/quote]

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

na zalost, ocito sve ovisi o pojedincima jer pretpostavljam da im i nije bas jaka unutarnja kontrola kad moze proci i dan bez da ociste.
    gdje su im ti nadređeni na kojima je da cistacicama svakodnevno izgovaraju gore citirani text??
    to ni meni nije jasno, bila sam u šibenskom odjelu za trudnice, 1 kupatilo na 24 trudnice i uvjek je bilo čisto

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

očito je tamo jednaki raspašoj kreneš od wc-a ili od rađaone
    A to može značiti samo jedno, da je rukovodstvo takvo da to tolerira.
    Mislim ako može proći dan da se ne očisti wc, dok se u drugim rodilištima čisti wc gdje su samo 2 rodilje na 1 kupaonu, onda je sav ostali komentar suvišan.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mogu one čistit i svakih po ure, ako je bila jedna koja je sve zas... onda je nakon nje šporko. Ili nije?

Ukratko, zaboravi se sve to kad je dijete živo i zdravo. Tako i ja čekam četvrto. Najgore mi je bilo u boksu bit sama. Zato ovaj put peljam sa sobom svog mužeka

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ambrozija prvotno napisa
    Ukratko, zaboravi se sve to kad je dijete živo i zdravo.
    to je i glavni razlog zašto žene trpe da ih se matletira ...
    jer dopuštaju da ih se tretira ka stoku
    zašto bi se onda išta mjenjalo? kad je ženama to prihvatljivo

i onda se otvaraju teme tipa: Koliko vam je trebalo da zaboravite?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •