Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Faza nejedenja - kako ju preživjeti?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Faza nejedenja - kako ju preživjeti?

Ne mogu naći ništa konkretno o ovoj temi, pa otvaram novu.

Mi još nismo u potpunosti "zaronili" u tu fazu, ali mi se čini da nam se bliži. Naime, Lea sve manje i manje toga hoće jesti. Sve što je voljela neće jesti ili pojede 2-3 žlice i to je to.
    Jedino još voće hoće jesti, sve ostalo je katastrofa. Sretna sam kad za ručak pojede više od 5 žlica juhe i 3 zalogaja glavnog jela.

Znam da može biti i gore. Znam da ima i djece koja jedu i manje, i bojim se da nas to čeka, a ne znam kako to spriječiti.

I od čega uopće žive djeca u fazi nejedenja? Bojim se da joj imunitet ne oslabi.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo bas izronili iz te faze. Tonku je i ove i prosle godine uhvatila na moru.
    Zivjela je uglavnom od dojenja, i malobrojnih u letu uguranih zalogaja. I tako mjesec dana.
    A sad jede s takvim apetitom da mi je tesko vjerovati. cak se i udebljala.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vid se udebljao kad je proveo tjedan dana bez mene kod bake i dida.
    Nova okolina, nova klopa, a vjerojatno su mu i više ugađali oko klope nego ja.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nama je ta faza počela nakon nove godine - i još traje
    Živci su tanki......svima u kući ali pokušavamo biti cool i optimistični. Teško je i ne vidim svjetlo na kraju tunela. A i alergičan je na mlijeko. Puno doji. Drži me vjera u riječ "faza". Ne znam što bi rekla. Napreduje ok, pun je snage i akcije (otkuda ju izvlači ?!?!)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi smo od početka dohrane pa do 15-16mj imali problema jel je jeo kao vrabac...ništa nismo forsali a najviš mi je pomogla moja mama koja ga čuva sa svojim pristupom hranjenja a očito i dobrom kuhinjom tako da je bibi sad po pitanju klope nezaustavljiv.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ti par linkova o temama na ovom topicu:

što da radim neće da jede

help neće ništa jesti

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja vjerujem u to da nema djeteta koje neće jesti baš tolko da umre od gladi. Pa se ne živciram....
    Tea nekad jede puno, nekad ništ i sve je ok.
    Npr. dugo je bila na deset kila, i kad smo bili kod pedijatrice s 2 godine imala je deset kila i sad najednom u mjeseca dana - 10,7 kg. A opet ima dane kad jede i kad ne jede.
    Tak da se ja ne bi tu živcirala jer mi se nekak čini da sva djeca imaju takve skokove da malo jedu, malo ne.

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    mi smo bas izronili iz te faze. Tonku je i ove i prosle godine uhvatila na moru.
    Zivjela je uglavnom od dojenja, i malobrojnih u letu uguranih zalogaja. I tako mjesec dana.
    A sad jede s takvim apetitom da mi je tesko vjerovati. cak se i udebljala.
    I Grga isto ovako!
    Ove godine na moru nije jeo apsolutno ništa,ali pošto doji nisam se nešto ni zamarala previše. Nakon nekog vremena smo mu i zaboravili nudit pa bi navečer sam tražio! Znači da ne bi umro od gladi,tražio bi kad bi baš bio jako gladan!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo uvijek aktivni po ovom pitanju Moj sin jednostavno mrzi jesti od kada se rodio ,ponekad mislim da niti cicu nije volio ijako je dojio 2 godine. Nemrem vam cure niš pametno za savjetovati,osim da sam posakrivala sve slatkiše i kada vidi da nema izbora barem malo pojede domaću hranu i voće.Ako se dočepa slatkiša nema više niš od hranjenja

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I m smo izbirljivi pri jelu, tj. moja malena, a sad mi je počela govoriti i ne, neće. I kaj da radim, kad veli ne, onda tako i ostane pa valjda zna što je joj dobro, a što ne. Uglavnom, htjela bih pitati da li je potrebno davati dodatke vitamina tako malom djetetu kad već stvarno tako malo jede, a ako da, koje?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    evo ti par linkova o temama na ovom topicu:

što da radim neće da jede

help neće ništa jesti
    Hvala, mamma san, na linkovima... Ja sam očito upisivala krive riječi u pretražnik...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo svako malo u toj fazi. Ja je ne silim jesti. Ima tri glavna obroka i tu jede koliko hoce. Izmedu obroka joj ponudim neko voce, a one cokolade i gluposti tada skroz izbacim. To traje oko tjedan, dva i onda polako opet pocinje jesti.
    Skuzila sam da tada stvarno osim voca za meduobrok ne smije nista drugo jesti.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moj je u toj fazi od rođenja. Prije bih rekla da su faze kad hoće jesti. Upravo je u jednoj takvoj. "Mama kaj ti to jedeš??? Oće Tin jest!" To mi je najdraže za čuti. Nikad mu niš nije falilo, jedino je tanušan i visok za svoju dob. Još se uvijek navikavam da očito jede kolko mu treba.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

stvari koje mozes napraviti lako:
    -izbaciti slatkise u sto vecoj mjeri (u potpunosti bi bilo idealno)
    -nuditi obroke po vasem normalnom rasporedu a nikako svako malo
    -gledati da su hranjivi (3 zlicice neceg dobrog je bolje od 10 zlicica smeca)
    -eventualno ih napraviti nesto zanimljivijima za proces hranjenja (komadice hrane napiknuti na stapice od raznjica, ili rezati i servirati hranu raznim oblicima - no nemoras ni u tome pretjerivati pogotovo ako ti se ne da izvoditi kerefeke)
    -kad vise nece - to postivati... cak ni ne nutkati 'daj jos samo jednu'...

meni se ovo pokazalo kao super...

e da, i kad je dijete bolesno i nece jesti - to treba postivati jos vise... puno se bolesti prirodno lijeci posnijom hranom i mislim da su djeca prirodno toga vise svjesna tj. vise to osjete i na nesvjesnoj razini...

zasto, ako je dijete veselo i dobro napreduje u svakom drugom pogledu, onda ne bi imali povjerenja u njegov apetit...
    to sto cesto pretjerano brinemo i nemamo povjerenja je drugi par rukava... kojim, kako mi se cini, vise (dugorocno) stetimo djetetu nego mu pomazemo...

evo i utjesne pricice:
    mama mi je u setnji srela zenu s dvojajcanim blizancima... jedan debeo ko bumbmar a drugi vitak... totalno razliciti... moja mama onak ubaci komentar na debljeg: ' uh, fino vam papa mali'... a zena ce joj: ' ne bi vjerovali, ovaj mrsaviji jede troduplo vise od debljeg.'

moj luka je isto takav - jede dosta a nije debeo, cak mi se cini da je malo mrsaviji nego bebe s kalendara...
    ja samo pazim da, kad jede - jede sto kvalitetnije...
    kvanitetu prepustam njemu...

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

potpisujem lucky day
    ovako je i kod nas

ja mu npr. dam nozic (djeciji ili od besteka) i onda on pokusava izrezati komadic mesa i dok se on "muci" oko tog komadica mesa ja ga hranim drugim 8)
    s mesom smo uvijek imali borbu ali evo na ovakav nacin pojede bez problema

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    stvari koje mozes napraviti lako:
    -izbaciti slatkise u sto vecoj mjeri (u potpunosti bi bilo idealno)
    -nuditi obroke po vasem normalnom rasporedu a nikako svako malo
    -gledati da su hranjivi (3 zlicice neceg dobrog je bolje od 10 zlicica smeca)
    -eventualno ih napraviti nesto zanimljivijima za proces hranjenja (komadice hrane napiknuti na stapice od raznjica, ili rezati i servirati hranu raznim oblicima - no nemoras ni u tome pretjerivati pogotovo ako ti se ne da izvoditi kerefeke)
    -kad vise nece - to postivati... cak ni ne nutkati 'daj jos samo jednu'...

meni se ovo pokazalo kao super...
    pokusaj se pridrzavati ovoga pa nam za koji dan javi kako napreduje

lucky day predivan post 8)

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi upravo i radimo od prvog dana ovako kako je lucky day opisala. Slatkiše nikad nije previše "šmekala", a ja joj ih nikad nisam niti nudila, niti kupovala. Imamo u vrećici još slatkiša dobivenih za rođendan (u lipnju bio), koji stoje i vjerojatno ćemo ih baciti kad im istekne rok.

Jede zajedno s nama, i eventualno ako se mi nakon ručka počastimo kockicom čokolade - dobije ju i ona.

Ručkove joj zaista nastojim učiniti zanimljivima, npr. kupujem joj onu tjesteninu u raznim oblicima, u juhu također stavljam tjesteninu u oblicima, nastojim da joj u tanjuru uvijek bude puno povrća i da je što šarenije. Ona niti ne voli izmješane namirnice, pa joj ih nastojim razdvojiti, jer jede jednu po jednu, i zanima ju što jede.

U principu, s njom nije bilo problema oko jela - htjela je većinu toga jesti, a ja sam joj pripremala ono što voli, što je ukusno i zdravo. Najčešće bi to bilo neko glavno jelo - meso i povrće, tijesto sa svj. sirom... - s kojim bi se ona "zabavljala" učeći jesti, dok bih ju ja dodatno hranila juhom.

Međutim, sad imam osjećaj kao da se zasitila svega toga. Sve ono što bi inače s oduševljenjem pojela, sad se svede na 2-3 zalogaja.

Nikad ju nisam nutkala, pa to ne činim ni sad, jer si zamislim sebe, kad nisam gladna da me netko pokušava "našopati". Pouzdam se u to da zaista nije gladna.

I dalje me tješi činjenica da hoće jesti voće, iako i to u manjem obimu nego prije, ali ipak...

Skroz si nekako mislim: "Da je gladna, tražila bi." i idem po toj teoriji dalje. Bojim se jedino anemije, ali valjda pretjerujem.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj jacman prvotno napisa
    Mi smo svako malo u toj fazi. Ja je ne silim jesti. Ima tri glavna obroka i tu jede koliko hoce. Izmedu obroka joj ponudim neko voce, a one cokolade i gluposti tada skroz izbacim. To traje oko tjedan, dva i onda polako opet pocinje jesti.
    Skuzila sam da tada stvarno osim voca za meduobrok ne smije nista drugo jesti.
    Ha, ha, niste vi u toj fazi čim imate 3 obroka. Ja sam happy ako Filip pojede dva obroka na dan. Jedino što je sigurno je da će htjeti mlijeko prije spavanja, a nekad i ujutro, te vjerojatno i kruha nekad tijekom dana. Ostali obroci su loto. Povrće nikad, juhu vrlo rijetko, meso, tijesto i ribu uglavnom.
    Međuobroci-to mu ne dam, jer inače nema obroka, nekad pojede jabuku, bananu ili suhi ananas (a onda ne jede kao da je to bio rucak), ali voće najčešće konzumira kroz voćne sokove.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ful mi je bilo neugodno u vrtiću. Teta pokazuje na varivo od graška i kaže da Filip nije htio jesti. Ja odvratim da on slabo jede i da grašak nikad u životu nije probao, a ona me zbunjeno pogleda.
    Nije da ja ne kuham grašak, kuham ja sve-on naprosto neće. Kad se tako nešto jede, on jede samo kruh (i meso, ako ga ima).

Ljetos sam odustala i počela mu davati hrenovke i salamu jer 10 dana nije jeo ništa (samo mlijeko cijeli dan-bilo mu vruće). Sad bi stalno to, otvori frižider i sam traži hrenovke (ja počela sakrivati).

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

E, stvarno, šta ima u tim f... hrenovkama da ih djeca tak obožavaju?

Moji nećaci su se gušili u tome. Ja sam ih Lei dala par puta u nekim iznimnim situacijama - i uvijek je tražila JOŠ!!! Za nijedno drugo jelo nikad nije tražila repete.

Npr. ak joj u tanjur stavim kruh, sir i paradajz (voli svo troje) i bilo koji fini komad mesa - prvo će pojesti paradajz, pa sir, pa kruh i tek onda meso. A kad sam joj umjesto mesa u ovoj kombinaciji dala hrenovku - pojela je hrenovku, tražila još, a ostalo nije ni taknula

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Leina mama prvotno napisa
    E, stvarno, šta ima u tim f... hrenovkama da ih djeca tak obožavaju?
    aditivi i poboljsivaci okusa (npr. monosodium glutamat)...
    a oni ujedno mogu stvoriti i ovisnost...

ja se trudim jako paziti na rafinirane namirnice... cak iako u vegetarijanskoj 'gotovoj' hrani cesto znaju paziti da aditiva nema (jer je trziste specificno i zahtjevno) - zna se provuci...
    pa mi je nekad veca tlaka provjeravati detaljno proizvode nego doma skuhati od sto ciscih namirnica...

da, luka se tako mojoj greskom 'navukao' na kupovne torteline... no to je jedna od rijetkih gotovih stvari koju ipak koristim u napadu lijenosti...
    a jos nisam kupila veci zamrzivac pa da napravim ogromnu turu tortelina i njoka te zamrznem u paketicima...

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Sinko moj ne voli hrenovke. Mislim, ne da mu rado skuham, ali probao je kod baka, jedne i druge. Neki put se ja zaželim pojesti nešto od junka, pa mu ne branim, ali jednostavno neće. Ali voli papat kruh i jeger kobasicu
    Neće da jede ni čokolino, a čujem da sva djeca u gradu koju poznajem to jedu svaki dan.

Primijetila sam da najviše voli namirnice koje je prve u životu probao nakon mlijeka: mrkva, riža, jabuka, kruška, banana, krumpir.

Dva puta je u naletu moje frustriranosti njegovom težinom dobio tradicionalni "dječji obrok" na ovim prostorima, petit kekse s mlijekom, pa je digo nos što mu to hoću podvaliti. Čušpajz, ječmena kaša, to je njegova top-hrana.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Potpisujem Teinumamu.
    Nekad jede i jede a nekad brlja cijeli dan. I ja tu ne mogu ništa. Pa neću je šopati. Ali taj dan kad brlja ne dobije nikakav ni keksić ni čoksu...

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo malo ideja kako im jelo napraviti zanimljivo za oko a ukusno za jelo

mozda upali kod vas koji imate problema sa jelom

http://iglo.de/ernaehrungsforum/kind....asp?pg=1#ende

zanemarite reklame za neke proizvode
    umjesto smrznutog spinata kupite svjezi
    umjesto ribljih stapica moze doci i komad mesa u zamjenu...

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Joj to je grozno. Moj D je imao faza da je bio na voću i vodi eventualno bočici kaka cjeli dan.
    To je sva sreča kratko trajala jel mi ga je bilo skroz žao, inače voli jesti.
    On što je stariji sve više izbire. Prije je jeo sve što mu staviš na tanjur,a sada ima stvari koje voli recimo voće, tjesto, čokolino, jaja. Ima stvari koje opće ne jede (ponekad) meso, kruh, hrenovke.
    Nadam se da će to sve doći na svoje sa vremenom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •