Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: skolarci koji ostaju sami doma ili slicni probl- za latinicu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno skolarci koji ostaju sami doma ili slicni probl- za latinicu

snima se ovih dana latinica na ovu temu: kako organizirati zivot kad ti dijete krene u skolu, u 1. 3. ili 4. razred, koji vec a skola nema organiziran boravak i nemate bake i djedove za cuvanje djece i novca za druge zene :/

ako ovdje ima takvih slucajeva, moze i van zg, pogotovo gradovi i skole koji uopce nemaju boravka, ili u zg kad nakon 2. ili 3. razreda djeca ostanu bez boravka

pliz javite mi se ovdje ili na pp da vas spojim s novinarkom

pazit ce da na nikoji nacin ne ugroze djecu (skriven identitet) pogotovo ako ostaju sama kod kuce

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a oce li zastiti identitet rod.?
    roditelji su u prekrsaju

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne
    jel to prekrsaj ili preporuka?

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    a oce li zastiti identitet rod.?
    roditelji su u prekrsaju
    zar nije da dijete skolske dobi smije biti samo doma? :?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj su stvarno u prekrsaju?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    kaj su stvarno u prekrsaju?
    mislim da da, ne znam koja je granica 10 ili 12 godina

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Obiteljski zakon:

Članak 94.

(1) Roditelji su dužni čuvati i njegovati dijete i skrbiti za njegove potrebe.

(2) Roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe.
    Eksplicitno piše za predškolsku djecu. Za školsku nisam našla... :/ :? [/b]

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da me ubiješ ne znam koja je to drastična razlikaizmeđu 6,5 i 7,5 godina.....

možad sam zabrijala na tu dobnu granicu ,ali prije 5 razreda ne bih nikoga ostavljala samog

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ne velim ja da je dobro ili poželjno ostavljati djecu samu doma (imam doma jednoga koji ide u 7. razred pa ga ne ostavljam samog, ako nema mene, onda je kod bake), samo tražim neko uporište u zakonima. Ima li možda još koji zakon koji to definira (osim Obiteljskog)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, decki
    ima li netko tko bi isao u latinicu?

flo, ako su roditelji u prekrsaju, jesu li i skole koje djecu u prvom razredu koja ne idu na vjeronauk ostavljaju na hodniku bez nadzora?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da je granica 9 godina. Nisam sigurna, ali meni je nekako u glavi da do 9 g. ne bi smjeli biti sami doma niti se kretati bez nadzora po vani. To bi trebala znati pravobraniteljica za djecu. Nadam se da će i ona biti u toj emisiji.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

flo, ako su roditelji u prekrsaju, jesu li i skole koje djecu u prvom razredu koja ne idu na vjeronauk ostavljaju na hodniku bez nadzora?
    da, a tek oni koji ih pustaju bez nadzora na vel. odmoru i sl.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Mislim da je granica 9 godina. Nisam sigurna, ali meni je nekako u glavi da do 9 g. ne bi smjeli biti sami doma niti se kretati bez nadzora po vani. To bi trebala znati pravobraniteljica za djecu. Nadam se da će i ona biti u toj emisiji.
    :shock:
    pa mi bumo onda u ćuzi završili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anki, oces ti?

jao, jakna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    da, a tek oni koji ih pustaju bez nadzora na vel. odmoru i sl.
    pa zar nisu uvijek bez nadzora na velikom odmoru?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aline bi smjeli biti. U nekim školama postoje dežurni nastavnici koji borave s djecom na hodnicima...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    anki, oces ti?

jao, jakna
    kaj fakat?!? na pravoj telki bi bila? :shock:

a jel može i MM z menom iti? on ima svašta za reći...doduše ne baš na tu temu, ali....

ja bum ti ju prodala, pa buš mi se posle plakala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anki, ima li sanse? mislim da je novinarka planirala dolazak u studio

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma nismo ti mi baš pravi kandidati; mali ide u boravak,a ja ne radim...doduše baka servis nemamo, a bome ni love za čuvalicu. bit ćemo idealni sljedeće godine kad prestane boravak, ali tad će već biti preko 9.

ja se bojim zatvora jer ga puštamo van samoga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema nikog?
    trebala sam vec jucer zvati novinarku

nego, sad me zanima jos nesto, svi su protiv ostajanja djece same doma, a citam na topiku osamostaljivanje da pola djece ide samo u skolu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel i to zakon prati?
    i preporuke, tipa ove do 9g

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Susjedi moje prijateljice su morali platiti kaznu jer im je dijete bilo bez nadzora na ulici kada ga je udario auto. Mislim de je imalo oko 6, 7 godina.
    Samo da napomenem da je to zabačeno naselje, načičkano privatnim kućama oko kojih nema trotoara, samo uska asfaltirana cestica prolazi kroz naselje.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Članak 94.
    (2) Roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe.
    ovo je citat iz http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1583.htm
    to je jedino što sam pronašla i po tome se ne odnosi na školsku djecu.

mia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moram ovo komentirati, bez obzira sto za sada nemam djecu i sto nije usko vezano za gostovanje u emisiji latinice.

Za vrijeme mog djetinjstva (imam 36) bilo je normalno da kada krenemo u osnovnu skolu ostajemo sami doma. Dakle od 7. godine (neki i od 6.) sami u skolu, sami iz skole, sami do povratka roditelja s posla.

Ne znam koliko vas se sjeca u to doba nije bilo uobicajeno imati telefon, jer telefonske centrale nisu imale toliki kapacitet da bi svaki stan imao telefon. Ne znam trebam li reci da smo telefon dobili kada sam se upisala na fax. Cak stovise za vrijeme moje osnovne skole nije bilo niti toliko telefonskih govornica i nisam bas zivkala niti mamu niti tatu na posao da ih obavijestavam o svakom svom koraku.
    A uredno sam bez obzira na sve, kao i sva druga djeca, dolazila u skolu, odlazila iz skole, ucila, isla u ducan kupiti si zemlju, 5 dkg neke salame, nesto slatkog za dorucak...
    Bez problema nakon ucenja smo se igrali pred zgradama.
    I da istina je da je to bilo doba sa manje "cudaka" i cudnih zbivanja, ali ne mogu se sjetiti bas puno mojih vrsnjaka koji su "omanuli" zato sto su ostajali sami.

Zapravo sada kada ovo pisem i kad nas prebrojavam u glavi, vise se sjecam onih cije su mame bile domacice i koji su u konacnici vise zastranili i manje postigli, od nas ciji su roditelji radili.

Vjerujem da bi dobro razmislila (zbog ovakvih tema i na TV-u i u novinama) kada bi imala dijete da li bi ga ostavljala samoga kod kuce kada krene u 1. razred ili ne, ali postavlja mi se pitanje - sto se toliko promijenilo u ovoj nasoj sredini da sada gotovo postoji "panican strah" kod roditelja i da ne zele ostaviti djecu samu doma?

Razgovarala sam s frendicom na ovu temu. Ona je mama i kaze da niti sama ne moze objasniti zasto ne zeli dijete ostaviti samo doma, ali sve poduzima da ne ostane sam, a ide u 2. razred. Ona je zajedno samnom bila jedna od tih koja je ostajala sama kad je isla u OS i sve je proslo OK.

Dakle, mame sto se promijenilo da djeca ne mogu ostajati sama doma kada krenu u OS? Jesmo li mi bili samostalniji, odrasliji ili naprosto nije postojala druga mogucnost pa smo zato ostajali sami doma?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •