Citiraj tanja_b prvotno napisa
Dakle, lijek sam po sebi ne utječe ni na serotoninske receptore ni na sintezu serotonina. ALI: dugotrajno (kronično) uzimanje lijeka (a ono je nužno da bi uopće došlo do poboljšanja) neizbježno utječe na ravnotežu metabolizma serotonina, a to znači da se mijenjaju i neka svojstva receptora (ne svih, samo nekih). Te dugoročne promjene još uvijek se istražuju na eksperimentalnoj razini, dakle, ne može se sa sigurnošću tvrditi kako bi uzimanje antidepresiva kroz nekoliko godina utjecalo na ravnotežu serotonina u organizmu. Jednostavno se ne zna dovoljno.
hvala na odgovoru...

meni je dovoljno znati da su ti lijekovi jos podosta na tankom ledu da budem oprezna sa unosom... tj. da probam jos masu stvari prije... i pokazalo se jako uspjesno ali isto poboljsanje nije doslo preko noci - no mogu reci da vrlo brzo jest... a nuspojava nema :D ... dapace - jaca sam nego prije i nije me strah da se te zivotne okolnosti ponove...

zato bi ja svakako - da sam pred najgorim zidom i najgorim idejama (suicidalnim npr.) - ipak otisla po drugo i trece misljenje...

moja frendica je to napravila tek nakon godine dana uzimanja antidepresiva i jako losih nuspojava...
nasla je dobrog doktora koji je priznao da ne zna sto joj je (meni vec tu dobiva na kredibilitetu) i sam angazirao jos dva doktora (opce prakse i ginekologa)...
nakon zajednickog istrazivanja su skuzili da proba raditi samo 50% radnog vremena i kad god je moguce uzme slobodne dane u doba pms-a (vrlo jak)... ona je bila spremna sniziti si standard a da se osjeca bolje... i - to se pokazalo kao odlicno rjesenje...
uz rad sad i studira sto voli (osjeca da ce taj posao moci raditi i 120% koliko ju ispunjava), uzgaja bilje, u fusu kuha domace dzemove i ima odlicnu vezu...
i vrlo brzo joj nije trebala paska doktora...