Da, neki inhibitori enzima MAO koriste se kao antidepresivi, ali to je vrlo nespecifična terapija (jer MAO djeluje i na druge neurotransmitere, a u metabolizmu serotonina ima manje značajnu ulogu).kailash prvotno napisa
Iako sam do grla u tom području (serotoninska problematika), osobno ne bih tvrdila ni za ni protiv farmakoterapije depresije. S jedne strane, evidentno je da je u depresiji promijenjena ravnoteža serotonina, ali isto tako se ne zna točno što je sve promijenjeno i u kojoj mjeri. Nadalje, postoje lijekovi koji pomažu ponovnom uspostavljanju te serotoninske ravnoteže, ali još uvijek se itekako istražuje točan način njihova djelovanja, i naročito dugoročne (kronične) posljedice njihova uzimanja.
Definitivno smo danas otišli dalje u poznavanju psihofarmaka i načina njihova djelovanja (u odnosu na prije 50 godina), ali isto tako sam svjedok (na žalost :/ ) i kako se ti lijekovi propisuju i na koji način, i baš zato sam skeptična prema njima. Jer imam dojam da liječnici olako stavljaju naglasak na farmakoterapiju (primjer iz bliske okoline: pacijent se žali doktoru da mu je, usprkos uzimanju antidepresiva, opet lošije, a doktor samo kaže: povećajte dozu; bez da je detaljnije razgovarao o tome što je to lošije u njegovom životu).
Iako nisam psihijatar, vjerujem da je zapravo za depresivnu osobu najvažnije naći terapeuta u kojeg ima povjerenje. I onda, kombinirati psihoterapiju i farmakoterapiju. Ali za to treba vremena... i beskrajno mnogo strpljenja.