Results 1 to 14 of 14

Thread: vitiligo

Default vitiligo

Ima li ko iskustva s tim? Dječaku nam je dijagnosticiran prije par dana..

fegusti's Avatar

ne znam nijedno dijete s vitiligom, ali moja ga susjeda ima - sada je već starica.
    to je poremećaj u pigmentaciji kože, pa nastaju svjetlije fleke.
    koliko znam nije frka osim što treba izbjegavati sunce i nije oku ugodno.
    Dječaku nam je dijagnosticiran prije par dana
    da li su mu dali neku terapiju?

zasad ništa.krećemo za početak utvrđivati da li je vitiligo posljedica nečeg još goreg..Sljedeći tjedan idemo kod neuropedijatra za početak.

Dia's Avatar

moja teta ima vitiligo od kad znam za sebe
    to su djelovi koze bez pigmenta, njoj se to mjenja i "seli" po tijelu, znaci negdje gdje je bilo vise nema, a novi dio koze postane bez pigmenta
    treba jako paziti da se ne izlaze suncu
    (btw. ona je dr. i nikad nije izlijecila, ne znam jel se uopce moze :/ )

Koliko sam shvatila najveći problem kod izlaganja suncu je što okolna zdrava koža više potamni pa je estetski sve izraženije. A i bezpigmentni dio treba dobro zaštiti jer je skloniji opeklinama -logično..

Ma već sam se dobro informirala..Ali zanimaju me baš iskustva roditelja, ako ih ima.-((

roby's Avatar

Postoji neka tekućina -zove se meladinine. To je jedna osoba nabavljala prije 5-6 godina u njemačkoj. Tada je koštala oko 100 maraka boćica. Uz to su išle i (mislim istoimene tablete-nisam 100 posto sigurna).Maže se na dio gdje je nestao pigment. Na jednom se dijelu vratilo, na drugom nije.
    Bolest nije opasna ali je ružnna.

Fairy's Avatar

Provjerite rad štitnjače, jer je vitiligo najčešće posljedica toga.

Default vitiligo

neću nitkog i ništa reklamirati....
    žene, ajmo na internet i malo proguglat... ima svega, a ja sam na svoje oči vidjela da tamo gdje je klasična medicina rekla ''nema lijeka'', travar je pomogao...

Moja curica ima dvije bijele fleke pojavile su se oko 7-8 mjeseca života. Uspaničila sam se i otišla kod pedijatrice i ona je spomenula vitiligo i poslala nas kod dermatologa. Dermatologica je postavila dijagnozu Nevus anemicus ili bijeli madež. I rekla je da se nikada nije susrela sa vitiligom u dječjoj dobi. Ja se nadam da će tvoj dečkić biti ok i da ipak nije vitiligo. Još nam je nešto dermatologica rekla a to je da mozak i koža proizlaze iz iste osnove i da defekti na koži mogu biti vezani sa bolestima mozga i sl. Nije nas slala kod neuropedijatra jer je rekla da bi se dijete slabije motorički i mentalno razvijalo da se radi o nekoj ozbiljnijoj bolesti vezanoj uz defekt mozga.

Pa kod nas se ne radi o točkici, nego o cijeloj površini koljena, dijela bedra i skočnog zgloba..Ništa to još nije puno i jako vidljivo ali početak nečega definitivno je. Posumnjala je eventualno na oštećenje živca u toj nozi zbog tih flekica. Ima dvije i na prsima..

Moja sestra ima vitiligo, dobila ga je kad je imala 6 godina, kad smo bili na moru. Prvo se javio na nožnim prstima, a kasnije se proširio na koljena, laktove, ruke, lice. Uglavnom, dosta. Ništa nije pomoglo. Sad to više i ne primjećujemo. I moj je savjet pregledati štitnjaču, jer i ona ima nekih problema s funkcijom štitnjače. Osim estetike i osjetljivosti na sunce, nije opasno.

ja imam vitiligo.
    pojavio mi se u 5 osnovne, jos uvjek je tu. tokom duugih godina par flekica je proslo (jedna na koljenu i jedna na trbuhu), neke su malo potamnile i nije se sirilo niti su se pojavljivale nove.
    kod mene su na "dobrim " mjestima, skocni zglob, prepone, trbuh... tako da me to nikada nije smetalo.
    to je ustvari depigmentirana koza i najvaznije od svega da se ti djelovi klone sunca i/ili mazu viskozastitnim faktorom jer pocrvene posto je prirodna zastita ravna 0. obicno se javljaju na zglobovima i pregibima.
    preporucili su mi neki losion iz njemacke, kao pomaze ali se mora biti jako pazljiv prilikom primjene (mazanja) jer se ne smije zdrava koza inkontaminirati. (ne sjecam se zasto jer je to bilo prije uf, uf, 25 god).
    medicina je odonda napredovala pa vjerujem da postoje neki novi lijekovi, no zna se povuci i samo od sebe.

anjica's Avatar

Imam vitiligo od seste godine, za terapiju sam koristila gorespomenuti meladinine ( prije cca 25 godina)
    I super se povuklo, ne bas sve posto na zglobovima inace tesko prolazi
    prije godinu- dvije sam dobila nove tockice
    zanima me , vi koje ste frisko u vitiligu, ima li kakvih noviteta u lijecenju ( krema, emulzija...) osim meladinina?

[QUOTE=Boki;576552]Ima li ko iskustva s tim? Dječaku nam je dijagnosticiran prije par dana..[/QUOTE
    Postovani, imam vitiligo od 7 godine sada imam 25god. lijecnici smatraju da sam to dobio od posljedice straha jer sam kao mali pretrpio strah od granate u ratu, kazu da 7 dana nisam pricao tako da je vjerovatno to razlog. kasnije su dijagnosticirali Vitiligo i poceo sam koristit UV terapije i VITIX gel sto je u mnogome pomoglo. Tuba od 20mL kosta 25 evra. pozzzz