Ljudi, žene, dajte neki pametan savjet... već nekoliko mjeseci smišljam šta napravit i ništ pametno i konstruktivno mi ne pada na pamet (samo neke destruktivne metode mi se vrte po glavi).
Dakle, nedavno smo se ovdje doselili. Dvorište zajedničko za 5 manjih zgrada. U zgradama hrpa djece od 2-7 godina.
Problem je taj da se djeca igraju pored parkiranih automobila i bez ikakve savjesti lupaju, udaraju i uništavaju aute. Svaki dan nabijaju loptu (u aute), spuštaju se biciklima (nizbrdica je) i zaustavljaju se tako da maznu u auto.![]()
Sve je krenulo ovako: prije 3 mjeseca su mi dooobro izgrebali haubu i oba bočna vrata (i lak i farbu) s nekom pribadačom (valjda od oglasne ploče iz stubišta). I ne samo meni već i dvojici susjeda.
Kad smo digli frku i pitali djecu tko je to napravio, svi su se pravili blesavi, naravno. I njihovi starci još blesaviji. "Pa ne bi moje dijete nikad tako nešto napravilo..." I ostalo je na tome da su sva tri auta popravljena na račun vlasnika, a ne na račun roditelja djece koja su to napravila.
Nekoliko dana nakon toga, jedan klinac je nabio loptu u auto tako jako da mi se alarm upalio, izašao sam na balkon i rekao da mu je to zadnji put! Na to je njegova mama skočila (koje je cijelo vrijeme stajala pored sina) i počela se derat na mene da šta ja imam njenom sinu prijetit.... alo, ženo, jel ti nisi čula, alarm mi se upalio od siline udarca lopte koju je TVOJ sin nabio u moj auto...Kaže ona meni "ne, nisam primjetila da je moj sin nabio loptu u tvoj auto, a ak ti ne daš da lupa u tvoj, evo, sine, lupaj slobodno u naš auto"...
![]()
![]()
![]()
I tak to biva svaki dan, hrpa djece radi s.ranja u dvorištu, uništava tuđu imovinu, a starci mrtvi-ladni stoje pored njih i prave se blesavi...
Prekjučer predamnom susjed i njegov mali sin, od cijelog dvorišta izabrali nabijat loptu baš ispred mog auta.
Jučer su opet moj auto izabrali kao dobru metodu kako zaustaviti bicikl s pomoćnim kotačima kojeg su gurnuli niz dvorište... i naravno, otac djeteta je stajao 5m od mene i auta. Ni riječi nije rekao.
E, sad, meni je dosad palo na pamet 100 destruktivnih rješenja, al ne bih baš išao tom metodom, barem ne u startu. Pokušao bih to rješiti na miran i normalan način, jer osim tih s.ranja s djecom nemamo nekih problema i dosta dobro se slažemo. Pokušao sam im se požaliti, reći da ne odobravam nogomet i loptu pored auta, ali vidim da ne pomaže.
Razmišljao sam o video nadzoru, ali opet pitanje što bih s tim rješio... Nemamo mogućnosti postavljanja ograde/garaže. Nema mi smisla prigovarati djeci i bilo šta rješavati s djecom jer vidim da je veći problem u roditeljima koji to odobravaju.
Kako će dijete naučiti poštovati tuđe stvari ako se roditelj pravi blesav i ne reagira (svojim nereagiranjem zapravo odobrava djetetov vandalizam)?
Uh, al me ovo ždere....