isključivo o nestrpljivosti majke.lukava puščica prvotno napisa
znaš da su djeca do godine dana "podmirena" majčinim mlijekom, sve ostalo je - zezancija![]()
isključivo o nestrpljivosti majke.lukava puščica prvotno napisa
znaš da su djeca do godine dana "podmirena" majčinim mlijekom, sve ostalo je - zezancija![]()
o nestrpljivosti majke znači.
hm, u našem slučaju bi se to moglo reći o lijenosti majke jer ne da mi se 2x dnevno kuhati pa nuditi pa baciti u smeće.
šta da mu dam kao treci obrok
ujutro jede proso + vočka, ručak kombinacija raznih: povrće + palenta il riža, piletina, al sam u dilemi za treći obrok, jel puno žitarica ako mu opet dam vočka + proso, i da ne zaboravim napomenuti još uvijek doji ujutro prije posla, posle i par puta po noći
Ili, kod nekih, o nestrpljivosti bebeapricot prvotno napisa
Kao što sam već par puta pisala, Vilenjak je toliko fasciniran krutom hranom da bi je on utrpao u sebe svaki put kad je vidi... Mi smo trenutno na oko 2,5 obroka (otprilike 5 u 2 dana). A i dalje cica k'o lud. Možda mu je to zato što je sitan, pa nadoknađuje
![]()
mi imamo bezbroj :/ obroka dojenja, ali na dohrani smo na 2. eventualno navečer jabuka. Jel to normalono?
za dana punimo 10 mj.
na 2 smo obroka-zitarice s vocem i povrce sa ili bez mesa
ostalo dojenje...i po danu i po noci jako cesto
Mi imamo 7,5mj i to sta ona pojede jos uvijek se ne moze nazvati obrokom. Poceli smo prije par dana sa jabukom, ja bi joj malo sastrugala zlicicom, i zlicom je odusevljena, ali sadrzajem ne bas. Medutim, kad ogulim jabuku i dam joj je u ruku, ona uz kiseli izraz lica veselo zubicem struze po njoj, ali i to sta postruze vecinom ispljune. Tako da ne pojede ni cajnu zlicicu. Sutra cemo probat batat, cula sam da je to hit medu njenim vrsnjacima
A sad pitanje-ona jos ne sjedi samostalno. Posjedne se tu i tamo, par puta dnevno, bitno da se trudi i pokusava non stop :D tako da je ja ne stavljam u stolicu za hranjenje, nego jede na puzzlama na podu, tamo gdje se i igra. Da li je to ok, da li da nastavim tako ili da je pokusam hranit za stolom?
kak to misliš posjeda se, ali ne sjedi samostalno :? , daj opiši kako to izgleda. Marijasara pitanje: da li je dijete sito i kakva joj je krvna slika?
ma lose sam se izrazila.
trebalo je pisati-posjedne se samostalno, ali jos ne sjedi zapravo.
to izgleda ovako:prebaci guzu preko nogu i pridrzava se jednom rukom za pod (ziherasica), druga je u zraku i odrzava ravnotezu ili drzi nogu ili igracku. ponekad uspije sjest i bez da se pridrzava rukom za pod, ali prva verzija je cesca. to traje dosta kratko-minutu-dvije tako da ja to ne racunam kao samostalno sjedenje pri kojem bi je mogla nahranit. al uspila sam je poslikat par puta![]()
aha, sad mi je jasno. Nije mi bilo jasno kako to jer je moja šefica samostalno sjedila prije nego se počela posjedati. Leži ona u viperu, ondjednom digne se ručicama i trbušnim mišićima u sjedeći položaj, ali se nije posijedala, tako da u trenutku kada je skužila kako se samostalno posjesti je odavno već samostalno sjedila. Da, vele da nije dobro stavljati u hranilicu ako samostalno ne sjedi. Ali sad mi nije jasno kako je hraniš na podu, ležečki?
lezecki ne, skoro nikad nije u lezecem polozaju.
iskoristim trenutak kad se posjedne, ali uglavnom dok je u puzecem stavu ili potrbuske lezi.
ne kužim kako je uspješ u tim položajima nahraniti, ali dobro valjda ste se vi izvježbale. Ako vam tako paše samo naprijed :D
već sam negdje pisala, no evo opet rezime:
dojimo svaka 3 sata, a u međuvremu jede 3 obroka koja manje-više super pojede
glavni obrok je doručak oko pola 9, pa mm u 9
ručak je između 13 i 14, a večera prije dojenja u 18
voli banane pa mu nekad moram uskratit jer ga zatvaraju ili ih pomiješam s kruškom ili jabukom, od povrća najviše voli mrkvu, još smo probali i tikvice i brokulu, no to je tak... bezveze...
sad mu kuham bijelo meso sa mrkvom i rižom ili prosom i dam zgnječeno povrće, koji komadić mesa te juhu da popije i to mu je zakon! ne može dočekat kad vidi zdjelicu![]()
Imamo 14 mj. i jedva jedvice 3 obroka dohrane, ostalo dojim (cca 5-7 podoja dnevno).
s koliko mjeseci zobene pahuljice? mi imamo 8 ipo pa neznam da li smijemo?Lutonjica prvotno napisa
Mi smo krenuli prije jedno mjesec dana sa dohranom, sada imamo 7,5 mjeseci. Zanima me koliko iznosi, koliko ml je vas obrok dohrane? Ona nije bas neki ljubitelj zlice, ono malo joj trebam nutkati, pa onda popapa, ili nakon 50-tak ml jednostavno cvrsto zatvori usta i nema sanse da zlica zavrsi unutra. Kako bi to "rjesavate", da li da joj nudim cesce pa po malo, i koliko?? Savjeti bilo koje vrste dobrodosli!!!
Hvala
zob sadrži gluten.marac komarac prvotno napisa
jeste li već krenuli s glutenskom prehranom?
ako jeste, onda možeš odmah dati zob.
ako niste, još bolje, pričekajte s glutenskim namirnicama do 10 mjeseci.
nismo jos krenuli s glutenskom prehranom pa cemo ipak radije jos malo pricekati... thanks lutonjice!![]()
Mica Maca, tvoja je cura jos dosta mala, pa mislim da ne bi trebala nista forsirati. Koliko hoce, hoce. Mlijeko joj je ionako glavne hrana jos nekoliok narednih mjeseci. A kad ogladni, ili joj dohrana omili, jest ce. Ja sam sa starijom napravila veliku gresku sto sam je stalno naganjala po kuci i blizoj okolici s hranom. Ona ni dan danas ne jede samostalno niti s gustom (osim palacinkeMica Maca prvotno napisa
) Mislim da se trebas ravnati po bebi: neka jede sto i koliko hoce. Ako ne gubi na tezini, vesela je i aktivna, nemoj se zabrinjavati. Samo mozes postici kontraefekt.
zašto čekati s glutenom do 10 mjeseca?please koja literatura to savjetuje?Lutonjica prvotno napisa
Trenutne smjernice ESPGHAN-a (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition)princess puffy prvotno napisa
hvala
upravo pročitala,godina 2008. preporuka za gluten je ne prije 4.mjeseca, niti poslije 7.mjeseca!vještičica prvotno napisa
Sad sam i ja našla. To je novije od onoga što sam ja čitala kad smo mi započinjali sa glutenom (članak je iz januara 2008. može se pročitati ovdje)
Govorkalo se o istraživanjima na tu temu, da li je bolje uvesti gluten kasnije ili nešto ranije dok beba još uvijek doji. Eto zaključiše da je bolje ranije. Dotle smo ga mi uveli sa punih 10 mjeseci po "starom" i nisam primjetila da joj je nešto posebno nedostajalo. Osim što me sad uveliko sramoti kamčeći hljeb od rodbine ko da joj ništa ne dam jesti kod kuće...![]()
drago mi je da si ti to linkala,jer ja ne znam kako se to radi!vještičica prvotno napisa
a di se ova nova tablica dohrane može naći?pokušavam to već danima saznati?
Misliš nova po ESPGHAN-u?
Nemam pojma, pitaću drugaricu koja je nutricionista, možda ona ima.
Ako misliš na novu tablicu dohrane na forumu, evo ti je ovdje
Da na tu mislim!vještičica prvotno napisa
ako se je ova s foruma vodila po smjernicama ESPGHAN-a onda mi se čini da treba korekcije,ako nije onda bih voljela znati reference.
kojih 250 ml??? :shock:dutka_lutka prvotno napisa
ja sad imam jedva 70 - 80 ml!!!
ali, zato P siše svaka 3 sata pa to ispadne cca 500 ml
Ovo je shema obroka iz knjige dr Jovančevića "Godine prve - zašto su važne".dutka_lutka prvotno napisa
Ovo je moj savjet prema vlastitom iskustvu i iskustvima na forumu.dutka_lutka prvotno napisa
Ako dojiš, onda ne znaš koliko imašThlaspi prvotno napisa
To jest, beba uvijek može izvući više nego što mama može izdojiti.
E sad, neke mame su se pohvalile da izdoje i po 250 ml (doduše, to je rijedak slučaj).
Kaj se tiče hranjenja nesjedeće bebe, ja sam stvar riješila ovako: uzmem viper u ležećem položaju i nakosim ga čitavog, bez da dižem naslon. Strpam knjige ispod nogu. Tak da mala leži ustvari, pa ju moram i privezat da ne curi dolje. Ko one bebe kaj refluks imaju. Ne znam je l to u redu, al niš pametnije nisam smislila.
Iz teksta na portalu:UdavDave prvotno napisa
(...) Spremnost za dohranu je individualna - razlikuje se od djeteta do djeteta i ne može se točno vremenski odrediti. Većina je djece razvojno spremna za krutu hranu između 6 i 8 mjeseci.
Znakovi koji pokazuju da je dijete razvojno spremno za krutu hranu uključuju sljedeće:
Dijete može samo sjediti bez potpore.
Izgubilo je refleks izbacivanja jezika i ne izbacuje hranu automatski jezikom iz usta. (...)
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2478
ja sam svoju curu dok nije samostalno sjedila hranila u onoj autosjedalici do 13 kg, jajček ili sergiolino ovisi kako tko zove.
Sjedenje bez potpore nije nužan uvjet za početak dohrane. Neka djeca se ne posjedaju samostalno niti sa osam mjeseci. A dohranu se preporuča uvesti najkasnije sa 26 tjedana (piše u onom članku koji je linkan na temi o novoj tablici dohrane), jer se razvoj probavnih enzima potiče uvođenjem namirnica koje se probavljaju uz pomoć tih enzima. Tako nekako.dutka_lutka prvotno napisa
E, da, a osim toga moja beba može sama sjediti bez potpore samo se sama ne posjeda a to je bitna razlika. Na pdf-u o motorici imaš da nije dobro stavljati dijete u sjedeći položaj (iako može samo sjediti) dokle god se ne može samo posjesti (a i naljutit ćeš apricot). Što može ladno biti i sa 9 mjeseci tek
.
moja se nije dosad posjela sama iz ležećeg u sjedeći, ali kad je sjednem ona odlično samostalno sjedi, a ima 9 mj. Pedijatrica mi je još kad je imala 5 mj rekla:a uskoro će ona sama sjedit, jer je pokazivala obrane od padanja sa strane dok ju je ona sjela.
međutim ona se još nikako iz ležećeg nije vrnula u sjedeći, možda jer puže pa ju ne zanima sjedenje ili to još nije otkrila. i ja je nisam htjela sjedat jer sam čitala ovdje takve savjete.
međutim od pred tjedan dana ju sama posjedam i sjedenje je usavršila.
Ne znam dok kad bih trebala čekat da njoj dođe da se posjedne, čini mi se to i ograničavanje ako dobro sjedi i na nogice se čak lagano oslanja, a i pedica me čudno gledala kad sam rekla da ne sjedi a ona ju sjedne i ona odlično sjedi i barata
prije bi se sama posjela da ju ti ne posjedaš. ovako nema previše motivacije da to sama učini.
P se sam posjeda od 7 mjeseci, a prije smo počeli s dohranom jer je doslovce sam grabio sve na što bi naišao na stolu...
kod njega je ključno bilo to što je izgubio onaj refleks izbacivanja van jezikom... mislim, po tome sam zaključila da bi bilo ok dat mu nešto na žlicu... naravno, uz činjenicu da je bio gladan i željan novih okusa...![]()
moj isto ovako.UdavDave prvotno napisa
vec dugo skroz stabilno i samostalno sjedi a tek se prije 4-5 dana prvi put sam posjeo. sad ima 9,5 mj, uskoro 10.
curkr mi imamo godinu dana i možda jedemo dva obroka uz siku naravno
jeli gladna??
više mi baš neće palentu, jede poriluk smiksani i s gnječenim krumpirićem, i tako blitvu i špinat,...i bjelo meso,tilvica, cvjetaća, mrkva, krumpirić to su 5 ili 6 vrta jela, kaj da još kuham to mi je već monotono-najviše voli porilik-zelenjavu miksam da se ne zaguši ipak je to "trava"....ne jede ni jaja ni mlijeko, pa nemam ideju dalje za kuhanje, glupo mi je davati tjesteninu i rižu.
ako ne jede jaja onda biraj tjesteninu bez jaja, ako joj već daješ to da papa
mi papamo tvrdo kuvan žumanjak, pa je zgodno umutiti ga u "zelenjavu" jer je moja šmizla (na mamumesožder!)