Citiraj Janoccka prvotno napisa
Pa to i mene zanima da li je ta informacija točna :? U biti ne da beba ne bude na dojci, nego da nije nužno da pojede odgovarajuću količinu mlijeka. Članak je govorio o tome da je u tim prvim satima važnost djeteta na dojci u smislu poticanja mlijeka a ne u smislu hranjenja. Žao mi je što nisam sačuvala tak članak, i sada me jako kopa da li je to točno ili ne!

Ja nemam nikakve cinjenice za potkrijepiti bilo koju opciju ali cini mi se da ovo ne mora biti daleko od istine. Na video kazeti koju sam dobila kad sam bila trudna babica (jedna od mojih :D) mami objasnjava kako bebe u pocetku imaju jaku potrebu za sisanjem i da je sto vise sisanja u pocetku dobro da bi se pokrenulo dojenje (sve ovo sto je Anci vec napisala). Ali onda dalje kaze (jer je mama zabrinuta posto mala puno spava i nije nesto zainteresirana za dojenje) sljedece:

da beba ima dosta rezervi za prvih par dana + da osjecaj gladi dolazi tek nakon sto se zeludac pocne puniti i prazniti. Dakle, u prvih par dana dok se radi zbilja o malim kolicinama mlijeka, potrebi za sisanjem i rezervama koje se mogu trositi, ja bih mogla zamisliti da niti nema potrebe za mlijekom kao hranom koja ce ukloniti osjecaj gladi.

Tada mi dakle, ovaj tekst zvuci sasvim ok.

Isto tako, da se radi o manjoj, od poroda izmucenoj bebi, mislim da bi babica drugacije reagirala jer bi oporavak bio vazan. Kod zdravih, punasnih, normalno rodenih beba, ovde cak ni ne forsiraju hranjenje u prvih par dana. Ne mislim time da savjetuju ne hranjenje nego se ne pravi panika.