Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Prvi podoj

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Prvi podoj

Negdje sam naletila na podatak da beba 24 sata nakon poroda ne mora sisati, odnosno da sisanjem samo potiče nastanak mlijeka ali da joj nije potrebno mlijrko kao hrana jer ima dovoljno zaliha za to razdoblje i treba mu malo vremena da se odmori.
    Ako je tako, a po meni to ima smisla jer puno žena mlijeko nadođe nakon dan-dva (pa tako i meni), zašto se onda beba hrani umjetnim mlijekom nakon nekoliko sati ako ustanove da beba nije ništa posisala?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni nije došlo mlijeko 4 dana i Nikiju su na neonatologiji dali bočicu.
    Jednoj curi u sobi mlijeko isto nije došlo za 3 dana dok sam bila tamo, a jadnoj bebi su prvi put dali jesti 3. dan ujutro. Ne mogu vam opisati kako je ta curica plakala, da je jedna rodilja koja je imala puno mlijeka podojila mada se to nikako ne smije.
    Neću nikad zaboraviti tu večer kad na odjelu nije bilo ni Nana ni čaja jer je netko u kuhinji zeznuo stvar, a ja sam jedva uspjela izdojiti 40 ml kroz cijelu noć.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zrelo mlijeko obicno nadodje izmedju 3 i 10 dana... I to je sasvim normalno.

No dok ne dodje zrelo mlijeko, majka ima kolostrum u grudima.. Koji je djetetu u tim prvim danima puno bitniji od zrelog mlijeka ili adaptiranog.

Dijete u pocetku nema snage puno sisati, pa je kolostruma malo ali je jaaako koncentriran hranjivim tvarima i anti-tijelima (zato ga i zovu prvim cjepivom). Tako da beba s malom kolicinom dobiva puno. A s druge strane sto beba cesce sisa (a sisala bi cesce zbog male kolicine kolostruma) to se vise potice stvaranje zrelog mlijeka.

S druge strane, kolostrum potice sto ranije izbacivanje mekonija kod djece, i stolice generalno, sto sprijecava (ili ubrzava) stvaranje (ili prolazak) dojenacke zutice.. jer se bilirubin izlucuje kroz stolicu, tako da glukoza, voda i ostale tekucine nece pomoci izlucivanju bilirubina nego zadrzavanju u tijelu, na taj nacin produzavajuci cijeli proces.

Tako da bi iz ovog razloga bilo idealno ako bi beba bila stalno uz majku prve dane, da moze sisati kad god zeli, dobivajuci svoje prvo "cjepivo" i poticuci proizvodnju zrelog mlijeka.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Tako da bi iz ovog razloga bilo idealno ako bi beba bila stalno uz majku prve dane, da moze sisati kad god zeli, dobivajuci svoje prvo "cjepivo" i poticuci proizvodnju zrelog mlijeka.
    Ali to vjerojatno ne znači da beba mora nonstop ići na vagu?!?! Pri tome ne mislim na slučajeve kada je beba očito gladna, odnosno tri dana ne jede. Pitanje se odnosi na prva 24 sata, ili koliki je taj vremenski period ako podatak od 24 sata nije točan.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ali to vjerojatno ne znači da beba mora nonstop ići na vagu?!?!
    Ne, naprotiv... zasto bi morala ici stalno na vagu? :? Ne razumijem...

Pri tome ne mislim na slučajeve kada je beba očito gladna, odnosno tri dana ne jede. Pitanje se odnosi na prva 24 sata, ili koliki je taj vremenski period ako podatak od 24 sata nije točan.
    Nikad nisam cula za ikakvu informaciju da beba ne treba sisati bilo koji vremenski period :? LLLI napominje da bi bilo idealno da beba sisa odmah po rodjenju i da sisa kad god zeli nakon toga... a ovaj podatak o ne sisanju nigdje nikad nisam cula ni procitala :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa to i mene zanima da li je ta informacija točna :? U biti ne da beba ne bude na dojci, nego da nije nužno da pojede odgovarajuću količinu mlijeka. Članak je govorio o tome da je u tim prvim satima važnost djeteta na dojci u smislu poticanja mlijeka a ne u smislu hranjenja. Žao mi je što nisam sačuvala tak članak, i sada me jako kopa da li je to točno ili ne!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bojim se da je informacija netocna... jel da tako nesto stoji LLLI bi to spomenuo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anchie je sve tacno napisala i nemam sta dodat osim da je moj mali izvagan par sati nakon rodenja. kad se rodio stavljen mi je na prsa... refleks sisanja je njima nacin prezivljavanja, za majku je od velikog psiholoskog znacaja imati svoju bebu na prsima a za bebu da osjeti majku, njenu toplinu, miris, glas i da se pocme kod nje stvarati osjecaj sigurnosti.
    a vaga..... ja sam bila 5 dana u rodilistu i nikakvo vaganje prije i nakon podojanije bilo u planu.
    vaga moze samo unit pomutnju i nesigurnost kod mame.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vaganje je uobičajena praksa u VK bolnici! Mi smo išli na vagu non-stop. Ako ne bi posisao 35-40ml onda je nadohranjivan na bočicu. A doma je još mjesec dana jeo po 20ml (rođen je ranije, bio u inkubatoru, tek su mi ga treći dan donijeli na dojenje, jako je teško sisao pa sam izdajala prvih mjesec dana...) i normalno napredovao!

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    vaga moze samo unit pomutnju i nesigurnost kod mame.
    Potpuno se slažem! To me psihički ubilo u rodilištu!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

LLLI ne preporuca vaganje cesce od 1 tjedno...

Cesce vaganje moze samo unijeti pomutnju, a nikakve tocne rezultate ne moze dati, jer vage ne mogu tako male tezine tocno izmjeriti... i vrlo cesto vaganje cesce od 1 tjedno odvede mamu u smijeru adaptiranog mlijeka...... a apsolutno nepotretno

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Anchie, sad sam se sjetila kako je bilo kad sam s Franovih mjesec dana završila na pedijatriji jer je imao žuticu od mog mlijeka. Uglavnom, prije i poslije podoja sam morala vagati dijete i zapisivati te im svaki dan govoriti koliko je dijete posisalo. To sam navodno trebala vidjeti kad oduzmem težinu prije podoja od one od poslije. Ja sam naravno lagala jajo često jer mi se kao prvo nije svaki put dalo vagati dijete i činilo mi se totalno besmisleno s obzirom da je on dojen na zahtjev i nije u svakom trenutku mogao biti isto gladan i posisati istu količinu. Šta kažeš na ovu praksu? Naravno curama čija su djeca po tim vaganjima dobivala manje od njima potrebnih su davali da daju djeci adaptirano, pa čak i rižolino i to bebama od mjesec, dva starosti.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Niki je bio na neonatologiji i vagali su ga prije i poslije svakog podoja.
    Nažalost, vaganje bi pokazalo da nije ništa posisao , pa bi dobio bočicu ( *** )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao sto sam vec rekla... vaganje prije i poslije podoja se ne preporuca, jer se NISTA iz toga ne moze vidjeti..... moze se samo desiti ovo sto je Ivancica rekla....

Dokazano je da je to totalno nepouzdano, i ta praksa se TREBA napustiti - jedino pouzdano je vaganje JEDNOM TJEDNO - cesce od toga je nepouzdano... Za primjer, radili su test.... isto dijete su u dvije razlicite sestre izvagale u razmaku od par minuta - ne moram ni reci da su dobile razlicitu kilazu.... i onda ako se treba vidjeti koliko je dijete posisalo u podoju - to je aposlutno nemoguce znajuci ovu pricu.....

Zastarjela praksa koja se treba napustiti, ali po obicaju se jos uvijek primjenjuje u nasem drustvu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bez obzira na prvotno pitanje, ovi podatci o vaganju su mi jako važni! Naime, planiramo drugo dijete, tako da se oboružavam informacijama. Prvi puta su me psihički dotukli sa vaganjem, sisanjem i sl.! Hvala

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo se u kriznim momentima sjeti da je najbolje vagati jednom tjedno - to je pouzdano i sve se vidi... cesce od toga samo cini stetu...

I najbolji pokazatelj situacije - mokre i pokakane pelene, to pratis na dnevnoj osnovi - prvih 6 tjedana beba mora imati 5-6 jednokratnih mokrih i 3-4 kakice promjera 2.5 cm ili vise...
    Ako su pelene OK, vrlo vjerojatno je sve u redu s dobivanjem na kilazi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

umjesto nepotrebnog vaganja osobno mislim da bi bilo bolje zapisivati svaki podoj prvih 10-ak dana( tako sam ja radila jer nisam prvih dana imala bas neki pojam o vrimenu i to mi je bilo dobro doslo pa sam zapisivala kad sam ga dojila i koja strana) a sestre su me u tome podrzavale ( ovo se naravno moglo izvest posto je beba bila stalno uz mene)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa to i mene zanima da li je ta informacija točna :? U biti ne da beba ne bude na dojci, nego da nije nužno da pojede odgovarajuću količinu mlijeka. Članak je govorio o tome da je u tim prvim satima važnost djeteta na dojci u smislu poticanja mlijeka a ne u smislu hranjenja. Žao mi je što nisam sačuvala tak članak, i sada me jako kopa da li je to točno ili ne!

Ja nemam nikakve cinjenice za potkrijepiti bilo koju opciju ali cini mi se da ovo ne mora biti daleko od istine. Na video kazeti koju sam dobila kad sam bila trudna babica (jedna od mojih :D) mami objasnjava kako bebe u pocetku imaju jaku potrebu za sisanjem i da je sto vise sisanja u pocetku dobro da bi se pokrenulo dojenje (sve ovo sto je Anci vec napisala). Ali onda dalje kaze (jer je mama zabrinuta posto mala puno spava i nije nesto zainteresirana za dojenje) sljedece:

da beba ima dosta rezervi za prvih par dana + da osjecaj gladi dolazi tek nakon sto se zeludac pocne puniti i prazniti. Dakle, u prvih par dana dok se radi zbilja o malim kolicinama mlijeka, potrebi za sisanjem i rezervama koje se mogu trositi, ja bih mogla zamisliti da niti nema potrebe za mlijekom kao hranom koja ce ukloniti osjecaj gladi.

Tada mi dakle, ovaj tekst zvuci sasvim ok.

Isto tako, da se radi o manjoj, od poroda izmucenoj bebi, mislim da bi babica drugacije reagirala jer bi oporavak bio vazan. Kod zdravih, punasnih, normalno rodenih beba, ovde cak ni ne forsiraju hranjenje u prvih par dana. Ne mislim time da savjetuju ne hranjenje nego se ne pravi panika.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Prvi podoj

Negdje sam naletila na podatak da beba 24 sata nakon poroda ne mora sisati, odnosno da sisanjem samo potiče nastanak mlijeka ali da joj nije potrebno mlijrko kao hrana jer ima dovoljno zaliha za to razdoblje i treba mu malo vremena da se odmori.
    Ako je tako, a po meni to ima smisla jer puno žena mlijeko nadođe nakon dan-dva (pa tako i meni), zašto se onda beba hrani umjetnim mlijekom nakon nekoliko sati ako ustanove da beba nije ništa posisala?

I da onda polazeci od proslog posta reagiram i na ovo: mislim da je to bezveze ali me ne cudi jer je u Hrvatskoj gotovo sve oko trudnoce, poroda i beba jako cesto povezano sa nekakvim strahom, panikom i intervencijama da bi se izbjeglo te ovo ili ono sto mozda ne bi ni nastalo da nista ne diras a i kada bi nastalo imalo bi za posljedice puno povoljnije stvari od posljedica koje imaju intervencije.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma čini mi se da žene već u rodilištu budu izmučene sa tim da nemaju dosta mlijeka i da im mlijeko nije dobro.... Tamo ih počnu hraniti adaptiranim i ako nemaš drugi izvor informacija i podršku, nastaviš kako su te naučili u bolnici!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •