uskoro 7,5 mjeseci...ne "brblja slogove" (kako piše u onoj njihovoj velikoj zdravstvenoj knjižici).
Kako je to kod Vas?
uskoro 7,5 mjeseci...ne "brblja slogove" (kako piše u onoj njihovoj velikoj zdravstvenoj knjižici).
Kako je to kod Vas?
Za prvi slog je imala tocno 8 mjeseci. Prvo MAMA i odjednom je sve bilo mama U roku od slijedecih mjesec dana "pronasla" je i ostale slogove
mi imamo skoro pa 8, jedino sto govori je ta-ta i nesto sto zvuci kao daj. ne brini, pocet ce, kad progovori neces je moci zaustavit
Moj ima skoro pa 7 mj i slaže slogove va-va ,da-da,ta-ta
_________
D 1998.
I 2007.
Kod nas je bilo prvo ba-ba, sa nekih 7,5-8 mj. Tek nedavno (9mj) je počelo ma-ma i ta-ta.
Mia je sa 6mj. počela vikati ba-ba-ba sad već ispadne svašta va-va, pa-pa, daj, ponekad joj i izleti mama!
od 5. mjeseca ima mem-mem (što ima i značenje - "daj cicu odmah" )
priča i ba-ba i pa-pa
Mi sa 6 mjeseci zovemo ma - ma ( iako to ne zove mene, ja se topim :D ) i kad kenjka, tj kad bi da je dignem onda kaže dingi - mem
Lana je počela slagat slogove sa 8-8.5mj....i sad brblja svašta ali još ništa smisleno,,kad su vaši počeli smisleno upotrebljavat riječi... :?
pa evo, margitin mem-mem ima konkretno značenje i ja to računam kao riječ - koristi se sa svrhom i namjerom i prenosi konkretnu i uvijek istu poruku
sa 6 mj. je rekao ba-ba-bla-ba
s 8 mj. da-da i ma-ma
Mi brbljamo uglavnom kad se igramo, nešto žvačemo ili "pjevamo" s mamom . Najdraži slog nam je ba-ba, a koristimo i na-na, ga-ga čak i ma-ma (ali daleko je to još od ciljanog zvanja moje malenkosti )
taj govor beba mene pomalo zabrinjava jer nisam ziher jel sve ok.moj sin je jako žuborio kada je bio u baby gymu od cca. 2 i pol mjeseca pa do negdje polovice 3,čak je i suglasnike brljao.onda je samo povremeno nešto prozborio,pa se sa 4 mjeseca počeo glasno smijuljiti,ali tek sa 6 ono hiper glasno.i općenito ima faze dugog nekomuniciranja (mislim ovog slogovno-pjevnog) pa onda par dana zna glagoljati i brljucati,pa onda opet samo neke eh,eh,aaa i slične spike.hoću reći dosta je neekspresivan,a s obzirom da smo imali krvarenje u mozgu i proširenje m. komora se brinem jer bebe u našoj okolici stalno guguću a on nije baš tak (ali nije da nemre,očito može,nego baš i ne koristi to što može).mada na UZV mozga mi nisu rekli da taj dio mozga ima neki feler.no,njegov najveći motorički problem je desna ruka koja je još uvijek zaostajač i hipertonac,ali mu je opća motorika jako napredna.čitala sam da baš dlanovi imaju puno veze sa govorom pa si mislim da je to možda to? :/
nas mali je jako rano poceo brbljati onda jednog dana samo prestao,sada opet brblja ali samo kad on hoce
M. je par dana prije navrsenih 7 mj. poceo govoriti u slogovima ne-ne i mem-mem, a od jucer (7 mj.+ 1 dan) nje-nje, nja-nja, daj-daj, ma-ma... Ima razdoblja u danu kad se bas rasprica...
tin je s malo manje od 7 mjeseci rekao 2 put samo ma-ma. i to je to. sad je u fazi da vrišti.
Sada (s 2,5 mjeseca) stanje je ovakvo:
Rima:
Smije se svima - i poznatima i nepoznatima (ja i smijeh shvaćam kao vrstu komunikacije).
Sve češće se javlja nekim uzvicima koji nisu ni smijeh ni plač ni gugutanje, ali su emocionalno obojeni tj. zvuče tako da se u njima mogu prepoznati sklonost ili nesklonost.
Ujutro guguće.
Lira:
Prava mala brbljavica. Kad je stavim na cicu obavezno se javi nekim zvukom koji bi se mogao opisati kao "uwe" i tek nakon toga počinje sisati. Fora je u tome da to radi svaki put i to još od prvih dana života. Ja taj obred zovem pozdrav cici, a možda se radi i o nekoj magiji... recimo za prizivanje let downa.
U zadnje vrijeme stalno žvrgolji: la, ge, eu be, ek, a bu, me - dok Rimino gugutanje uopće ne mogu prenijeti putem tipkovnice, Lira već sad poprilično jasno artikulira pojedine glasove. Prije neki dan je izgovorila "u es be", na što smo mm i ja popadali na pod od smijeha. Valjda to tako ide s ovim novim high tech generacijama. A ja sam se nadala da će joj prva riječ biti mama.