Ifigenija prvotno napisa
jer u osnovi žene jesu gdje jesu dijelom jer su prisiljene tom emancipacijom i malim muškim plaćama, a dijelom svojim izborima koji su hoćeš nećeš usko vezani uz obitelj.
nicim one nisu prisiljene. a pogotovo ne tom "emancipacijom" (ne, to nisu vodene kozice)
mene stvarno zanima otkuda taj novi "pokret" da covjek ne treba raditi, te da normalno i legitimno ocekivati, da te netko drugi uzdrzava?
meni je stvarno sve nejasnije ovo drustvo, u kojm ljudi sve vise i vise misle da ih ovaj, onaj, drzava, drustvo....itd treba i mora uzdrzavati.
ako ne zelis raditi, te nades partnera koji je spreman preuzeti kompletan financijski teret obitelji, sve 5. jasna podjela: on zaraduje izvan kuce, ona za uzvrat, obavlja cijelo kucanstvo i najveci dio ili cijeli dio odgoja djeca. cisti racuni, duga ljubav.
ako se ljudi sloze, a ima sasvim dovoljno i muskaraca i zena kojima se taj model svida, sve je super.
no ima sasvim dovoljno muskaraci zena kojima se svidaju i neki drugi modeli.
ti mislis da svi muskarci zele i po defaultu preuzeti sav financijski teret obitelji?
i zasto bi oni to morali?
ima dovoljno muskaraca koji zele biti vise sa djecom nego njihovi ocevi, sto je daleko lakse ostvarljivo ako oboje rade.
i please, nisu mi dovoljni argumeneti: sve je to za dobrobit djece. to je takode jedan prilicno zloupotrebljen pojam. u njega mozes utrpati sto god zelis.
ne da ti se raditi, posao je dosadan, nemas neku super kvalifikaciju. nisi dovoljno sposobna/sposoban.
ali ne zvuci bas dobro kad to tako kazes. no evo rjesenja:
" sve je to za dobrobit djece"
to je jedna od rjetkih stvari u kojoj su zene u prednosti. muskaci nemaju taj "exit". zene imaju. i koriste ga. sto je naravno isto tako posve legitimno. i u redu. i svatko ima pravo da svoj zivot uredi kako zeli.
ali ovdje na forumu, jos nisam cula nikoga da je rekao: ne radim, jer ne zelim. a mogu si to priustiti. bez "svetog" celofana - dobrobiti djece.
u realnom zivotu sam to cula od par prijateljica i poznanica. i bas sam se zamislila. i bilo mi je to jako simpaticno.
ja recimo radim
i zbog dobrobiti mog djeteta,
i zato sto zelim raditi, jer me to sto radim ispunjava.
jer smatram da je to sto oboje radimo i stvaramo, dobrobit nasem djetetu. covjek je stvaralacko bice.
to zelim svom djetetu ne samo govoriti, nego mu to i zivjeti.
takode smatram, da netko drugi ima druga razmisljanja o "dobrobiti". i super je da zivimo u svijetu u kome svi ti razliciti nacini zivljenja mogu sasvim lijepo uzajamno kooegzistirati.