Eh, draga... ima nas više u istom košu. U Nastavnom planu i programu eksplicitno ne piše pojam automatizacija niti je u njemu to razrađeno do u detalje. Na temelju tog nastavnog plana i programa učitelji sebi rade mjesečne i tjedne planove (koliko ja znam). Pokušala sam to pronaći u dokumentima na stranici MZOŠ, ali nisam uspjela. Mislim da to spada u metodiku, ali netko iz učiteljskog jata vjerojatno će to znati bolje objasniti.amica prvotno napisa
I moje dijete je jedno od onih kojima takve stvari, recimo, idu teže (školovanje uz Rješenje o individualiziranom pristupu ima od prvog razreda, sada je u drugom) ali bez obzira na to, dijete uredno piše te "diktate" ili petminutne testove kao i ostali učenici IAKO ima rješenje da mu treba osigurati više vremena itd. Učiteljica je, naime, primijetila da mom sinu to ide dobro, a ja sam se suglasila da ga tretira kao i ostale učenike bez obzira na rješenje. Ima debelih razloga za to. Elementarna matematika osnova je za cijeli život i tu nema kompromisa, osim u zaista radikalnim slučajevima.
Da sam se našla u ovakvoj situaciji (tj. da je moj sin donio tri jedinice iz provjere), prvo bih otišla na individualne informacije k učiteljici/učitelju (i to bih dogovorila zaseban termin, da učitelj ima dovoljno vremena za mene) i dobro bih se pripremila za to. Petice nisu cilj - cilj je stjecanje znanja. Ne treba se bojati toga. Ukoliko dijete zaista ne može savladati, učiteljica će i sama predložiti opservaciju i kasnije poseban pristup skrojen baš za to dijete, kako bi ono dobilo najbolju skrb i naučilo najviše na primjeren način.
Osim toga, treba raditi i doma.... Mi koristimo svaku priliku da djecu poučimo zbrajanju, množenju i ostalim vještinama do razine automatizacije (recimo, abecedu) jer to je važno. Kartamo s njima žandara, igramo čovječe ne ljuti se s 2 kocke, ispitujemo ih zbrajanje, oduzimanje i drugo u SVAKOM trenutku kad smo zajedno i kad nam padne na pamet. Rad u školi nije dovoljan za automatizaciju (bez obzira radi li se o abecedi ili matematici ili nečem trećem) nego dijete treba potaknuti da stječe radne navike, kako u školi, tako i doma. Moji sinovi cijene vrijeme provedeno s njima i nije im tlaka ako ja tu i tamo ubacim pitanja iz matematike i drugih predmeta (engleski ih učimo isključivo doma, njemački uče u školi). Donese moj sin drugašić doma i trojke, a to ga potakne da bolje radi. Tri jedinice iz mat. diktata razlog su za odlazak na razgovor s učiteljicom, pa zajedno potražite najbolji način da dijete SADA, DOK JE VRIJEME savlada stvari koje će mu trebati do kraja života. Sretno!