Citiraj amica prvotno napisa
pozdrav svima!
evo i mene ... i moj klinac ima petice iako mislim da je bitnije da skuži kako su ocjene "posljedica" njegova učenja i zalaganja a ne primarni cilj.
ali, imam jedno pitanje i moolliiimm za vaša iskustva i razmišljanja.
naime, i u drugom r. iz matematike pišu AUTOMATIZACIJE. e sad mene interesira pišu li i vaša djeca, da li je to navedeno negdje u nast. planu i program ili što??? kada smo pitali na roditeljskom odgovor je bio "DA" i kraj priče. meni osobno takvo "poticanje "na učenje je koma jer klinci pišu samo rezultate u svoju bilježnicu. mislim da je posebno nehumano prema klincima koji su sporiji jer ne stignu (zbog ograničenosti vremenom) ili onih kojima je potrebna vizualizacija zadatka....a ako se desi da nakon tri automatizacije ocjene su jedinice- ne daje li to učeniku više negativnosti nego neke pozitive? uvjerenja sam da bi i takva vrsta provjere ( ako je potrebna) mogla biti humanija ili???? ako imate link na neki tekst gdje se automatizacija spominje, pliizz jer već sad ja imam neugodan feeling od onog što nam predstoji a ne ide mi pod istu kapu s onim" rasterećenjem programa i fantastičnim modernim metodama učenja".
Eh, draga... ima nas više u istom košu. U Nastavnom planu i programu eksplicitno ne piše pojam automatizacija niti je u njemu to razrađeno do u detalje. Na temelju tog nastavnog plana i programa učitelji sebi rade mjesečne i tjedne planove (koliko ja znam). Pokušala sam to pronaći u dokumentima na stranici MZOŠ, ali nisam uspjela. Mislim da to spada u metodiku, ali netko iz učiteljskog jata vjerojatno će to znati bolje objasniti.

I moje dijete je jedno od onih kojima takve stvari, recimo, idu teže (školovanje uz Rješenje o individualiziranom pristupu ima od prvog razreda, sada je u drugom) ali bez obzira na to, dijete uredno piše te "diktate" ili petminutne testove kao i ostali učenici IAKO ima rješenje da mu treba osigurati više vremena itd. Učiteljica je, naime, primijetila da mom sinu to ide dobro, a ja sam se suglasila da ga tretira kao i ostale učenike bez obzira na rješenje. Ima debelih razloga za to. Elementarna matematika osnova je za cijeli život i tu nema kompromisa, osim u zaista radikalnim slučajevima.

Da sam se našla u ovakvoj situaciji (tj. da je moj sin donio tri jedinice iz provjere), prvo bih otišla na individualne informacije k učiteljici/učitelju (i to bih dogovorila zaseban termin, da učitelj ima dovoljno vremena za mene) i dobro bih se pripremila za to. Petice nisu cilj - cilj je stjecanje znanja. Ne treba se bojati toga. Ukoliko dijete zaista ne može savladati, učiteljica će i sama predložiti opservaciju i kasnije poseban pristup skrojen baš za to dijete, kako bi ono dobilo najbolju skrb i naučilo najviše na primjeren način.

Osim toga, treba raditi i doma.... Mi koristimo svaku priliku da djecu poučimo zbrajanju, množenju i ostalim vještinama do razine automatizacije (recimo, abecedu) jer to je važno. Kartamo s njima žandara, igramo čovječe ne ljuti se s 2 kocke, ispitujemo ih zbrajanje, oduzimanje i drugo u SVAKOM trenutku kad smo zajedno i kad nam padne na pamet. Rad u školi nije dovoljan za automatizaciju (bez obzira radi li se o abecedi ili matematici ili nečem trećem) nego dijete treba potaknuti da stječe radne navike, kako u školi, tako i doma. Moji sinovi cijene vrijeme provedeno s njima i nije im tlaka ako ja tu i tamo ubacim pitanja iz matematike i drugih predmeta (engleski ih učimo isključivo doma, njemački uče u školi). Donese moj sin drugašić doma i trojke, a to ga potakne da bolje radi. Tri jedinice iz mat. diktata razlog su za odlazak na razgovor s učiteljicom, pa zajedno potražite najbolji način da dijete SADA, DOK JE VRIJEME savlada stvari koje će mu trebati do kraja života. Sretno!