aaaaaaaa, to je vec drugi problem. tko to kontrolira i kako uopce uci s programom u vrtic.
ma.
aaaaaaaa, to je vec drugi problem. tko to kontrolira i kako uopce uci s programom u vrtic.
ma.
Ja imam jako loše iskustvo kada mi je stariji sin prije nekoliko godina išao u vrtiću na engleski. Isto se održavao u neko doba ujutro, s tim da je bilo više djece iz nekoliko grupa i oni su to imali u jednoj prostoriji vrtića. Kao prvo bilo je skupo, kao drugo često bi gubili satove engleskog jer su baš taj dan išli na izlet, u kazalište ili neke druge aktivnosti, kao treće (na što sam poludila) je da im tičerica nije htjela držati sat kada ih je došlo samo 4 jer ih je premalo :/ , na kraju: niti su imali kakvu završnu priredbu iz tog engleskog da mi roditelji bar nešto vidimo (kao što sam čula iz drugih vrtića). Čista katastrofa. Išao je jednu godinu i više ne, to mi je bilo čisto bacanje novca. A ovo što mama courage kaže za te kriterije i mene baš to zanima, tko tu s kim ima kakve dilove i zašto baš ta škola stranih jezika, taj sport a ne neki drugi.
mi smo svi bili zadovoljni s engleskim (npr. imali smo čak 2 priredbe prošle godine, djeca su dosta naučila, zavoljeli su teachericu, a cijena je najnormalnija kao i u većini škola stranih jezika) i želimo da nam se vrati pod istim uvjetima kako smo i upisali, jer u protivnom možda ne bi ni upisali niti bi djeca bila dovedena u ovu situaciju, a tko god da je birao - ovdje je dobro izabrao.
to je point, a ne zašto je baš ta škola a ne ova ili ona i jel babina il dedina, ili tko kakve su čije financijske mogućnosti, to stvarno u našem konkretnom slučaju nije upitno.
mama courage, i u nasem objektu ih je odvukla na probni sat, 8)
no mi smo nastavili kao i svi ostali u našem objektu ritmiku u drugoj školici, tako da je ovoj očito ostao samo vaš objekt gdje prije nije bilo ritmike
ma ako se zainatimo, poslat cemo je u sibir. 8)larmama prvotno napisa
![]()
uzurpiram temu jer je mene jučer neugodno iznenadila obavjest
ravnateljica da od sada po novom pravilniku(ako tko zna link molila bi)
engleski se nesmije održavati dok je redovno vrijeme vrtića nego nakon
i sad moje dijete ima 2xtjedno engleski popodne i 2xtjedno nogomet
jedina sam se pobunila i rekla da bi mi više odgovaralo u sklopu vrtića ali ostalima izgleda odgovara nakon
još če nam se i poklopiti s nogometom pa će biti plača jer on bi i jedno i drugo
pitala sam je može li se to uskladiti s nogometom ali je komentar ravnateljice bio u stilu to je glupost(nogomet)
Očito su te slobodne aktivnosti otvorile prostora za svakojakve kombinacije i aranžmane i pitanje je na koji način se izabiru sve te vanjske škole, tko procjenjuje kvalitetu i na koji način vrbuju klince. imaju li ti ljudi zdravstvene preglede, potrebna stručna znanja...znamo li tko se sve mota po vrtiću?
Sve je dobro dok se radi ok i dok su klinci i roditelji zadovoljni. ali čula sam i komentara da je katastrofa, a klinci žele ići jer idu svi.
Možda netko iz toga zaključuje da se u vrtiću u to doba ništa ne radi, tj. potkopava se vrijednost njihovog programa i ispada da vrtić onda iznajmljuje prostor i vrijeme drugima.
Ako idemo u krajnost, onda mogu po vrtiću prodavati npr. knjige-tipa nosi doma pa vrati ako roditelji ne daju (pa ti budi faca i vrati), a ono naravno turbo cijena... to je nekad bila normalna pojava u školama, ne znam je li još uvijek, ali meni se ne sviđa takvo upadanje u vrtić.
Ne kažem ni u ludilu da je ista stvar, samo tražim razloge zašto su neki protiv toga.
I meni bi bilo draže da dijete uči engleski u vrtiću nego da ga popodne vodim na to pa ga niti ne vidim. Možda bi se drukčije na to gledalo da organizira sam vrtić.
Potpisujem!mama_tanja prvotno napisa
Ja ne kužim: taj tata se nije žalio prošle godine, a ove se žali?
Moram priznati da se ni meni ne bi svidjela opcija sa paravanom. Zamišljam da prostor podjele u 2 dijela, pa i ne bi baš puno ostalo. Osim toga ovi koji bi imali engleski stalno bi slušali buku ovih koji nemaju, a sa druge strane ovikoji nemaju bi bili stalno ušutkavani.
Nekako mi se čini da je najbolje rješenje zasebna prostorija.
I mi u grupi imamo i engleski i ritmiku, ali se to odvija u zasebnim prostorijama i nema nikakvih problema.
dijete je upisano uneki 10-satni program pretpostavljam, da bi igraonica (bilo kakva) isla ujutro vazno je da ta skupina ima verif. program (i tad sudjeluju svi) to se zove ili skupina s pojacanim ovim ili onim ili program ranog ucenja...engleski se nesmije održavati dok je redovno vrijeme vrtića nego nakon
i sad moje dijete ima 2xtjedno engleski popodne i 2xtjedno nogomet
ako je skupina simplex onda se radionice odvijaju nakon tog programa jer ne moze se naplatiti po jednoj osnovi 10 sati boravka, pa jos ekstra 1-2 sata i dijete je upisano u onaj prvi program, pa ni fizicki ne mze biti na dva mjesta u isto vrijeme. kako to nije potreba programa vec pojedinacna. onda se sve takve akt. imaju odvijati nakon kraja redovnih programa - to su tumacenja prosv. inspekcije i ministarstva. vrtici koji ne rade tako su u biti u prekrsaju i sigurno ce dolaskom pros. insp. biti upozoreni.
tnxflower prvotno napisa
sada mi je jasnije ali mi ipak ne odgovara![]()
ali naš vrtić ne radi 10 nego 8 sati
nije bitno 10 ili 8 ili 3, vazno je da nije dupli program i dupla naplata u isto vrijeme.
Koji je to vrtić?mama courage prvotno napisa
Kod nas isto balet vodi neka ruskinja, V.
Sara krenula ove godine, ne znam dokle će trajati zaluđenost baletom.
Za sada joj se sviđaju balerinke i suknjice, doma cijeli dan skače i viče: "pazicija 1", "pazicija 2"![]()
flower ovo je prva konkretna stvar koju čujem, naša ravnateljica to baš nije tako decidirano objasnila
ostaje par pitanja - šta je onda s klizanjem, rolanjem, i sličnim programima koje organizira grad a koje se održavaju isto tako u vrijeme vrtića i isto se posebno naplaćuju - primjerice,bus dođe po djecu i odveze ih na Šalatu tamo se uče rolati i vrate ih na ručak. i to se plaća neznam, 200 kn?
drugo pitanje - šta je sa zimovanjima i ljetovanjima koja se održavaju za vrijeme vrtića, a djeca plaćaju punu cijenu vrtića i još tih 10 dana zimovanja?
treće pitanje - kak da ja svom djetetu objasnim onu židovsku "dabogda imao pa nemao" jer joj se upravo to dogodilo, ni krivoj ni dužnoj?
![]()
Flower, hvala. U principu nije u redu da vrtić prvo proda svoj program, a onda praktički kaže "ma naš program ionako od 3 do 4 i pol nema ništa" pa evo prodajemo vrijeme i prostor. a roditelji plaćaju dvije cijene za isto vrijeme.
ali šteta za djecu, tako su dugo u vrtiću a onda bi ih još cijelo popodne trebali samo pratiti na dodatne aktivnosti, umjesto da budemo s njima.
Što se kvalitete učenja jezika tiče, prema nekim iskustvima čini mi se da ove grupe s pojačanim programom ili kako to već zovu "engleske grupe" u konačnici i bolje savladaju jezik. Kakva su vaša iskustva?