Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Sitne krađe

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Sitne krađe

Moj M. je tek dva tjedna u školi, a već su mu nestale neke stvari: olovke, bojice, šiljilo, trokuti, sve kvalitetno i ne baš jeftino. Djevojčica koja s njim sjedi vidjela je tko je to uzeo. Ja sam za sada njemu dala upute kako da čuva svoje stvari i rekla mu da traži od dotičnih to što su uzeli. On kaže da ga ti isti inače stalno provociraju i "zbijaju neslane šale". Još nikada do sada nisam tužakala djecu i nekako mi se to ne da zbog par bojica, ali opet, ne da mi se stalno kupovati novi pribor. I bojim se da to zafrkavanje ne eskalira.

Kakva su vaša iskustva? Imate li savjet što učiniti?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam savjet - moj nije školarac, ali naš problem je da on to radi. Mislim, uzima nekakve "glupe" sitnice. Npr. iz vrtića ili kod nekog doma. I baš zato kaj su sitnice, ponekad odmah ne skužim.

Sada kucam u drvo, jer fakat već dugo nisam kod njega ništa našla. I ne kužim u čemu je stvar jer em ima svega doma, em mu svako malo i kupimo nekaj kada žica.
    U dućanu ne uzima.

Frendica mi je rekla da je ona imala tu fazu kao mala, a mene fakat izluđuje. Nisam niš pomogla.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam cijeli filipov prvi razred skoro svakodnevno trčala nadokupiti olovke, šiljila, gumice itd. Nije mi palo na pamet da mu netko krade pribor. ali zato sam u petak poludila jer mu je netko ispremetao sve stvari u torbi i ukrao ključeve od stana i ormarića. Jadno dijete se vratilo doma u šlapama. SVa sreća da nije bilo hladno i da nije padala kiša. Sada moram to riješavati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nikada nam se to nije događalo.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još nešto - ja cijeli život gubim olovke.

Pojma nemam gdje mi nestaju - već mi je to postala fobija.

Možda da malo pričekaš i vidiš kako će se stvari dalje razvijati. Ili pitaš ostale roditelje da li im se događa slično.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

to mora učiteljica riješiti. odmah postaviti pravila da se zna kaj se smije, a kaj ne :/ nek porazgovaraju o tome na satu razredne zajednice, a ako se stanje ne popravi, ti odi u školu.

kod nas još nije bilo takvih drastičnih slučajeva (čini mi se da si ti nabrojala dosta toga kaj fali :? ); zna se desiti da nekome nekaj posudi, pa ovaj zaboravi vratiti i obrnuto, ali to se odmah sredi drugi dan.

a ono kaj buš brzo naučila je to da se skupi pribor ne kupuje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dala si mu dobre upute - neka čuva svoje stvari. O ostalom za sada šuti. Bit će da je tvoj M. u pravu kad kaže da je riječ o provokacijama. Ako ne uzme previše maha, najbolje je ignorirati.
    Moj je M. u trećem razredu bio očajan jer mu je kolega iz razreda sustavno, iz dana u dan, dobacivao takve strahote da sam se zapitala od kuda u tako malom djetetu može biti toliko pokvarenosti. Kulminiralo je kad mu je rekao - blago tebi, ti možeš .... (ovo ne mogu napisati) svoju sestru. Ostala sam u teškom šoku, M. je govorio da će ga istući, ja ni sama nisam znala kako se postaviti. Palo mi je samo na pamet - ta tko zna kakvim sve scenama dijete u kući prisustvuje?
    Onda smo imali moj sin i ja dug i smiren razgovor i zaključili smo da smo Bogu zahvalni što svi zajedno živimo u jednoj normalnoj obitelji i da njegov kolega nije kriv za svoju obiteljsku situaciju; da je činjenica da on nema s kime razgovarati ovako kako razgovaramo sada nas dvoje. Zajedno smo mu oprostili i odlučili se ne obazirati na njega.
    Ovo neobaziranje je pomoglo, maltretiranja su s vremenom prestala, a oni su kasnije postali prijatelji...što se meni opet nije nikako sviđalo, stalno sam bila na oprezu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma da, ne bih se htjela istrčavati s tužakanjem. M. je rekao učiteljici, a ona mu je dala novu olovku i nije ništa istraživala tko, kako i zašto. Nadam se da će M. više paziti na stvari i čekam dalji razvoj događaja.

Anki, to o skupom priboru je rekao i MM. Kao, najobičnije olovke ne bi bile mamac. Ali, ja sam kupila M. neke stvari da bi mu bilo lakše raditi. Recimo, on je poprilično neuredan, a htio bi savršenstvo i zato stalno briše. Zato sam mu kupila bojice koje se mogu lako brisati, tak' da mu crtančice bar malo bolje izgledaju, jer su inače .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za početak dobro si rekla, neka M. bolje čuva stvari, a ti prati što se zbiva.
    Skupe stvari ne bi bile mamac ako je jedini uzrok krađe želja za posjedovanjem ukradene stvari. Ali možda mali kradljivci žele pokazati kako su spretni, pohvalit se pred nekim, nanjeti tvom M. štetu ili ražalostiti ga - onda cijena pribora nema veze.
    Pusti da prođe još neko vrijeme pa procijeni trebaš li intervenirati kod učiteljice ako se krađe ili provokacije druge vrste nastave. Ako se pokaže da ona ne reagira, razgovaraj s pedagogicom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

To se događalo i M.-u u prvom razredu. Njega to uopće nije zabrinjavalo jer zna da ću mu kupiti uvijek istu vrstu bojica i olovaka. Uopće nije pokazivao zanimanje za to što ne donosi sav pribor kući. Onda sam u drugom polugodištu imala s njime ozbiljan razgovor: o njegovim granicama što se tiče njegovih stvari i mojim granicama što se tiče kupovanja novih stvari. Ukratko: pribor koji nosi je jedini pribor koji će dobiti do kraja školske godine, olovka se zamjenjuje za staru olovku. Ostalo kupuje od svog đeparca. Drugo polugodište prvog razreda izgurali smo bez kupovanja novih bojica i flomastera.
    Zrinka2, moguće je da M nešto posudi pa mu je nelagodno tražiti natrag. Moguće je i da namjerno pokloni kao malen zalog prijateljstva. Mislim da treba sam postaviti svoje granice. Prošla su tek dva tjedna škole. Ja ne bih reagirala bar dva meseca, osim ako se ne dogodi nešto drastično.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ne treba tužakati zbog jedne olovke, ali ak ti netko namjerno popali pol pernice, onda to više nije tak bezazleno :/

mi jedino bojice kupujemo malo skuplje zato jer jedino takve prežive malo duži period. sve druge se došilje za tjedan dana

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ivana, nije posudio, baš su mu uzeli, a njegova prijateljica je vidjela i tko. M. ne bi imao problem da mi kaže da je poklonio, a ni ja ne bih s tim imala problem. Nek' pokloni ako hoće, to mi je u redu, ali ovo, kako kaže Anki, da mi dođe doma bez pola pernice, stvarno mi se ne sviđa.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nemam iskustva s "kradicama".
    medutim kod nas u skoli su nas zamolili da na pernice i pribor napisemo ime djeteta, posto oni cesto gube stvari ili ih popodne u borovku ostavljaju na deugim stolovima kad pisu zadacu (jer ih je onda manje nego ujutro, pa onda sjedaju gdje tko zeli).
    sve sto se tako ostavi, zaboravi... stavi se u posebnu korpu. i djeca onda u njoj traze kad su nesto zagubili.
    pa je lakse ako je napisano ime.

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ista stvar se događala i nama u prvom razredu. J. je trebalo vremena da uopće shvati da mu nešto nedostaje, zatim da kaže učiteljici, a potom i da shvati tko to radi. Naposljetku je ulovio krivca, cinkao ga i zaprijetio mu i nakon toga je krenulo nabolje. Eto, imaj strpljenja

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B do sada nije ništa izgubio ili mu je nestalo osim tri listića iz hrvatskog (našli ih nakon tjedan dana u matematici )

Ja bi razgovarala s učiteljicom...

Ono to je mene zgrozilo je činjenica da oni ne mogu ostavljati papučice u školi jer nemaju ormarića a ono što se ostavi vani na vješalici sve nestane. Ja to ne mogu razumijeti, i u moje doba su postojale te vješalice, od 1-8 razreda mi ništa nije nestalo. Mislim da su i škole inertne i ne vode puno računa o tome što djeca rade za vrijeme odmora...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    nemam iskustva s "kradicama".
    medutim kod nas u skoli su nas zamolili da na pernice i pribor napisemo ime djeteta, posto oni cesto gube stvari ili ih popodne u borovku ostavljaju na deugim stolovima kad pisu zadacu (jer ih je onda manje nego ujutro, pa onda sjedaju gdje tko zeli).
    sve sto se tako ostavi, zaboravi... stavi se u posebnu korpu. i djeca onda u njoj traze kad su nesto zagubili.
    pa je lakse ako je napisano ime.
    Ja sam na sve to napisala ime, a jučer sam napisala i na bojice, vjerovali ili ne. Nisam samoj sebi mogla vjerovati da to radim.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    B do sada nije ništa izgubio ili mu je nestalo osim tri listića iz hrvatskog (našli ih nakon tjedan dana u matematici )

Ja bi razgovarala s učiteljicom...

Ono to je mene zgrozilo je činjenica da oni ne mogu ostavljati papučice u školi jer nemaju ormarića a ono što se ostavi vani na vješalici sve nestane. Ja to ne mogu razumijeti, i u moje doba su postojale te vješalice, od 1-8 razreda mi ništa nije nestalo. Mislim da su i škole inertne i ne vode puno računa o tome što djeca rade za vrijeme odmora...
    Mene to ne čudi - nama su u vrtiću nestrale stvari i nisu ih uzela djeca već oni koji su došli po njih.
    I još smo tjednima čekali da nam ih vrate - i tetama je bilo neugodno

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama u vrtići nikada ni nije nestalo. Ono što mene ljuti je ta rezigniranost: "današlja djeca su grozna, to je prestrašno" i nitko nita ne poduzima da se situacija promijeni (ili se meni tako čini...).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na početku prvog razreda bilo je i ukradenih i uništenih stvari. Roditelji oštećene djece su razgovarali s učiteljicom, ona je o tome govorila na roditeljskom i djeci tokom nastave. U stvari, prvo polugodište je bilo burno na puno frontova i učiteljica se poprilično morala igrati detektiva. Dala je do znanja da će se za svaku nestalu ili uništenu stvar morati kupiti nova. Mi smo imali majicu razrezanu škarama, a kad sam rekla da ne treba nova (jer je ova bila stvarno stara), dječak je donio u školu zgodnu zakrpu za nalijepiti. Za razbijeni kišobran dobili smo novi. To su djeca sve riješila između sebe i s učiteljicom (dakle, mi nismo razgovarali ni s roditeljima druge djece ni s učiteljicom), jer se dogodilo kad su pravila već bila dobro utvrđena i prihvaćena.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zdenka2, vjerujem ti jer sam i ja na svaku pojedinu bojicu u 1. razredu pisala prezime. Kad se samo sjetim. Isto sam se nervirala, a MM je govorio da djetetu ne trebaju bojice za 40 kuna.
    Ne znam kaj da ti velim. Kod nas je upalilo to što sam gore napisala. Inače, sad vidim kako su prvašići još stvarno mali, puno toga baš ne razumiju - nova očekivanja, novi odnosi... Ne vjerujem da u toj dobi već ima pravih malih lopova. Zapravo nadam se da nema.
    Meni je OK to kako si pristupila M. glede njegove pažnje na svoje stvari.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Nemamo problema sa nestajanjem stvari (barem zasad).

Zato sam mu kupila bojice koje se mogu lako brisati, tak' da mu crtančice bar malo bolje izgledaju, jer su inače .
    Koje su to bojice,ja sam bambinu kupila neke odlične masne drvene boje, skupe i kvalitetne ali se naravno uopće ne brišu.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lani je ivar nekoliko puta trazio jaknu pred razredom (jer trecasi bi im ih namjerno rotirali) ali to su bile najvece spacke.
    nikad mu nista nije nestalo ili namjerno slomljeno u skoli.

i super da je tako jer ne znam kako bi se ja s tim nosila. ja jos uvijek imam traumu od kradje u prvom razredu, jedna curica mi je ukrala rucni sat i stavila ga na svoju ruku kao da je njen, pravi pravcati s miki mausom koji okrece ocima, a takav je prije 30 godina bio valjda jedan jedini u cijeloj jugi (tata pomorac).
    ja sam sat dobila natrag maminom intervencijom ali sam sam dogadjaj zauvijek zapamtila jer me zapanjila em drskost em nemocnost, mozda ce vam to izgledati kao pretjerivanje, ali mene je taj dogadjaj bas obiljezio

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    mozda ce vam to izgledati kao pretjerivanje, ali mene je taj dogadjaj bas obiljezio
    Meni su isto pokrali hrpu stvari iz pernice - krasnih olovčica iz Austrije, onda kod nas nije bilo takvih - i dan danas sam jako zaštitnički nastrojena prema svojim stvarima, uvijek se bojim da mi netko nešto ne mazne. :/ Traume iz djetinjstva.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cipele od barbie

to je tad bila živa muka za nabaviti ,a imala samo 2 para ,i ta dugoprstićka mazne onaj bolji....

btw sad je uspješna poslovna žena

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj leonessa prvotno napisa
    Nemamo problema sa nestajanjem stvari (barem zasad).

Zato sam mu kupila bojice koje se mogu lako brisati, tak' da mu crtančice bar malo bolje izgledaju, jer su inače .
    Koje su to bojice,ja sam bambinu kupila neke odlične masne drvene boje, skupe i kvalitetne ali se naravno uopće ne brišu.
    Crayola, Erasable, u TL. 10 bojica po 39.99, sad su snižene na 29.99.

Danas su mu isti dečki uzeli iz torbe njegovog plišanog štakorića. On kaže da ih je primio za fraklec i priprijetio im, pa su mu vratili Sivka. Nadam se da će odlučan stav riješiti stvar.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    i dan danas sam jako zaštitnički nastrojena prema svojim stvarima, uvijek se bojim da mi netko nešto ne mazne. :/ Traume iz djetinjstva.
    a zamisli da netko dođe i opustoši tvoju pomno čuvanu kolekciju :shock: mam bi te strefilo

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

Danas su mu isti dečki uzeli iz torbe njegovog plišanog štakorića. On kaže da ih je primio za fraklec i priprijetio im, pa su mu vratili Sivka. Nadam se da će odlučan stav riješiti stvar.
    ne znam Zdenka :/
    na nasilje se nikada ne odgovara nasiljem; to onda može rezultirati nečim mnogo gorim
    lijepo je što se M. ponio tako zaštitnički prema Sivku, ali ne bi se smio spuštati na nivo tih dječaka.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čuj, on je išao za svojim plišancem. Primio je dečka za majicu i priprijetio mu da će ga tužiti učiteljici. Nije ga udario ni gurnuo. Meni se to ne čini osobito nasilno.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    lijepo je što se M. ponio tako zaštitnički prema Sivku, ali ne bi se smio spuštati na nivo tih dječaka.
    nego kaj? trebao bi ostat na "visokom" nivou, i dozvolit da ga pljačkaju? :/

mi smo imali dar-mar oko najobičnije gumice. koju je malac maznuo, i tvrdio da je njegova. čak je plakao, vrištao - i nije ju htio vratiti...

i onda smo pustili tu gumicu, ali SAMO tu gumicu... bilo mi je bedasto tražit da se zovu roditelji zbog toga, ali mislim da je zapamtio. više ništa nije uzeo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne bih odobravala da na nasilje ide nasiljem, odnosno da i on njima uzima stvari ili da se potuče. Ali, odobravam to što im je pokazao zube. U ivaričinoj priči meni je najtužnije kako je ona šutke gledala svoj sat na ruci druge djevojčice i nije se usudila protestirati i tražiti ga natrag, na što je imala svako pravo. Mom M. ta djeca već dva tjedna uzimaju stvari, a Sivka su mu uzeli iz torbe. Granica se nekako mora postaviti, jer se takav odnos može pretvoriti u sustavno maltretiranje, ako se dijete ne suprotstavi. Meni je drago da se moj M. suprotstavio i to tako da se suzdržao od uzvraćanja istom mjerom. Mislim da je najbolje kada dijete koje je na piku može zaustaviti takve pokušaje. Meni je to dobar znak.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

znači Sivko je bio kap koja je prelila čašu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Granica se nekako mora postaviti, jer se takav odnos može pretvoriti u sustavno maltretiranje, ako se dijete ne suprotstavi. Meni je drago da se moj M. suprotstavio i to tako da se suzdržao od uzvraćanja istom mjerom. Mislim da je najbolje kada dijete koje je na piku može zaustaviti takve pokušaje. Meni je to dobar znak.
    Potpis. Baš mi je drago pročitati da se dijete tako lijepo i kontrolirano pobrine za sebe.

M. u školi nije imala prave krađe neog samo nevraćanje posuđenog. Prešla ssam preko toga jer su bile u pitanju stvari koje nisu bile skuplje od 2 kn i niej se često događalo, ali na ovakvu krađu iz torbe bih ja reagirala ako mi se već dijete ne bi znalo obraniti. Bravo za tvog sina!!! :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    znači Sivko je bio kap koja je prelila čašu
    Čuj, ne znaš ti, M. je za svoje plišance spreman "život dati". To su prijatelji! A Sivko je cijeli dan u šoku.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sivko je bio žrtva bullinga!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne znam kaj će danas bit, jer je i Gricko otišao sa Sivkom! M. kaže da mora branit prijatelja.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Izvještaj: ovaj tjedan je pernica u punom sastavu i nije bilo nikakvih problema. Nadajmo se da će tako i ostati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Izvještaj: ovaj tjedan je pernica u punom sastavu i nije bilo nikakvih problema. Nadajmo se da će tako i ostati.
    :D
    I Gricko i Sivko da se čuvaju!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    :D
    I Gricko i Sivko da se čuvaju!
    Svaki dan su u torbi i glave i repovi su im na broju. Oni su mu kao neki dio kuće, uzdanica, iako se s njima ne igra nego ostaju u torbi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj je stariji sin prvi srednje i visok je metar osamdeset. Do prije nekoliko mjeseci prije spavanja okružio bi se sa desetak plišanaca. Onda sam ga zamolila da ih pokloni malom bratu. Učinio je to. Ali ipak si je ostavio jednog plišanog psića s kojim spava...Meni je to tako slatko. Kao da u odraslom dečku ima još jedan djelić onog malog dječačića.
    Tako i tvoj M. Nove obaveze koje dolaze sa školom odnose dio djetinjstva. Neka mu Gricko i Sivko ostanu čvrsta poveznica s bezbrižnim danima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •