Kaj tocno rade jaja u kolacima?
Tj. zasto ih za neki kolac dosta i 3, a za neki drugi ih treba 12 ili vise?
Kaj tocno rade jaja u kolacima?
Tj. zasto ih za neki kolac dosta i 3, a za neki drugi ih treba 12 ili vise?
Napuhnu ga u kombinaciji s brasnom ili mljevenim orasastim plodovima.
i nekad povežu ostale namirnice
i daju biskvitu lijepu zutu boju![]()
mukice, hoćeš reći da radiš kolače, ali nemaš jaja u kući?
Ja znam samo da su ovi s više jaja bombastičniji, zasitniji i u pravilu kaloričniji. Iako se Montignacova dijetalna Čokoladna torta pravi od 10 velikih jaja (ali je bez šećera).
Ako je cilj samo povezati sastojke, zašto onda u neke ide 12 jaja, a u neke 2? (Mukica je gore to već pitala...) :?Davor prvotno napisa
To ti se bez vica ne može korektno odgovoriti. Da ne kompliciram, jedna domaćica se hvali drugoj: "Moj Torto ima 7 jaja i da znaš samo kako je čvrst"
oke
znaci i nemaju neku znacajnu ulogu osim da se hvalim pred apricot kolko sam jajca potrosila
bas cu probat napravit onu kastelansku tortu umjesto s 12 s 4 jaja
pa da vidim kaj ce bit
obavezno pofotkaj!Mukica prvotno napisa
pa da i mi vidimo![]()
:DMukica prvotno napisa
Jedva čekam izvještaj.
za vikend sam radila HOLA KOCKE sa 4 umjesto 6 jaja.
ispalo isto kao i sa 6![]()
naravno da imaju ulogu
probaj ispeć princes krafne bez jaja
neće valjat ni tijesto, a bme ni krema![]()
OK, makarsvašta se može napraviti bez jaja, ali je to OT. Općenito se s jajima pretjeruje, ali europske slastice bez jaja ne idu i gotovo. Alternativa je raditi neke druge slastice, a tamo nećeš naći princes krafne.
a ne kužim u čemu je problem s jajima?
zašto ih smanjivati?
moja stara je meni najbolja kad ide citati recepet mjera je koliko ide jaja...toliko je kolac skup...
ma da je najsimpleks s 12 jaja to je jakooooo skupoooo, a kad ide jednojaje a sve druge namirnice neke sensifensi onda je to ok.![]()
to je ostavština iz onih starih vremena kada su se jaja zlatom plaćala.flower prvotno napisa
ono: skupa torta, 16 jaja u nju ide.
a nema veze što je i kilo oraha.
pa ja vise mislim da je stvar u onome u receptu pise ide 10 jaja a ja doma imam samo 7,jel problem ako stavim manjealeksandra70vanja prvotno napisa
![]()
... željno čekamo izvještaj...
![]()
ak nisi, trebat ćeš nešto ekstra dodat, ako ostavljaš ostale sastojke u istoj količini. ipak 8 jaja koje nećeš staviti nose određenu količinu tekućine. baš me zanima kako će ti ispast![]()
ja sam tip: ajmo pravit pizzu - nema brašna![]()
Mukice improviziraš.
ja uvijek slijedim recepte. smjerno.
meni je improviziranje maltene ko bogohuljenje.
ja istosladjanaf prvotno napisa
smanjujem samo količinu šećera
Ne slijedim recepte smjerno, ali smanjujem količinu šećera i maslaca.aleksandra70vanja prvotno napisa
Jaja obično stavim više no što piše.
Baš me zanima kaj je Muki iskemijala![]()
a sigurno joj ispalo nešto između hostije i dvopeka pa šuti ko zalivena...
apricot prvotno napisa
![]()
pametni znaju čemu služe jaja u kolačima
apricot prvotno napisa
![]()
stvarno si me nasmijala...
bas me zanima rezultat jer i ja uvijek slipo sljedim recept (i bojim se smanjit kolicinu secera iako u 80% slucajeva na kraju zakljucim da je presladak)
neka patentira kao sigurno ubojito oružje ,odalamiš nekog po glavi s tim ,a onda pojedeš i dokaza nemaapricot prvotno napisa
MM je jednom napravio tijesto za palačinke bez jaja. Skužili smo tek kad smo vidjeli dva jaja na stolu za koja nismo znali odakle su.![]()
A kad se samo sjetim koliko puta nisam radila palačinke samo zato što nisam imala jaja u kući![]()
Gle, još se Mukica ne javlja, mora da hostija nije uspjela...![]()
Mukice, dokazi nam da se kolači mogu (uspješno) praviti s trećinskom količinom jaja
uostalom, ko je rekao da kolaci moraju biti jestivi?![]()
upravo me iz auta nazvala gorespomenuta MUKICA, da joj PROČITAM recept jer ona SAD ide u dućan kupiti sastojke.
I, da... rekla sam joj da stavi svih 12 jaja, ma što Davor mislio o tome![]()
pretpostavljam da će njezino sljedeće pitanje biti: a zakaj ja moram staviti prošek? jel može voda umjesto toga?
![]()
nek stavi malo medicinskog alkohola
Ako se kojač sastoji samo od jaja, poštujući zakone fizike (uz ovu brzinu kretanja) - čini mi se nemoguće dobiti išta nalik željenom rezultatu smanjivanjem količine jaja.
Recimo rožata: bez jaja dobiješ karamele.
mislim da ova domacica iz naslovnog posta nije danas pravila ni rozatu ni karamelu a bome ni kastelansku tortu
predvidjam da ce jaja zavrsiti u omletu do sljedeceg vikenda![]()
a gdje si ti na topicu o govancima ?![]()
Jaja su prirodni emulgatori. Povezuju nepovezive elemente.
Tipa, ako promućkaš vodu i ulje, nakon nekog vremena će se ulje odvojiti (isplivati) od vode, ali ako u tu smjesu umiješaš i žumanjak jajeta, onda će emulzija ostati.
Mislim da je to gradivo 8. raz osnovne škole - kemija.
pa nije mi zanimljivmaria71 prvotno napisa
ali vidim da si ti u analnoj fazi![]()