Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 78 od 78

Tema: Zdrava prehrana ili špek?

  1. #51
    Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Agram - centar, jug i negdje između
    Postovi
    1,508

    Početno

    Kak ja svojim klincima dajem zelje i ciklu, a ja ih nemrem smislit?

    Pa, začepiš nos!




    (Šalim se, šalim se, nemojte me tući!!!!)

  2. #52

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    Citiraj anchi prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    zašto je špek nezdrav?
    Špek je vrlo koncentrirana namirnica, preslana, s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Sigurna sam da će sada svi reći da sam ekstremist, ali kod nas ima špeka samo kada se slave rođendani pa u goste dođu ostali špekoljupci . Inače, špek, pršut, salame, slani sirevi i sl su dobili izgon iz našeg frižidera, ali ne mogu reći da ne probam tako nešto kada dođem kod nekoga. Izvlačim se na pristojnost, pa mora se probati da se gazdarica ne bi uvrijedila...
    Meni se ne čini da je onaj kuhani vakumirani špek preslani. Meni je preslani onaj dimljeni špek - panceta, ovaj baš i ne.
    I ja još uvijek stojim kod toga da je takav špek zdrav. Ne može se to uopće uspoređivati sa salamama i ostalim mesnim prerađevinama. Tea ga često jede za većeru i ne zabrinjavam se više oko toga, iako me to nekad mučilo jer je počela dobrano jesti špek s godinu dana i stalno ga je tražila. Ja ću ga pojest možda jednom u dva mjeseca ako je baš onak nemastan da ima samo koju crticu bijelog, a takav uvijek i kupimo.

  3. #53
    anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    1,170

    Početno

    Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    Citiraj anchi prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    zašto je špek nezdrav?
    Špek je vrlo koncentrirana namirnica, preslana, s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina. Sigurna sam da će sada svi reći da sam ekstremist, ali kod nas ima špeka samo kada se slave rođendani pa u goste dođu ostali špekoljupci . Inače, špek, pršut, salame, slani sirevi i sl su dobili izgon iz našeg frižidera, ali ne mogu reći da ne probam tako nešto kada dođem kod nekoga. Izvlačim se na pristojnost, pa mora se probati da se gazdarica ne bi uvrijedila...
    Meni se ne čini da je onaj kuhani vakumirani špek preslani. Meni je preslani onaj dimljeni špek - panceta, ovaj baš i ne.
    I ja još uvijek stojim kod toga da je takav špek zdrav. Ne može se to uopće uspoređivati sa salamama i ostalim mesnim prerađevinama. Tea ga često jede za većeru i ne zabrinjavam se više oko toga, iako me to nekad mučilo jer je počela dobrano jesti špek s godinu dana i stalno ga je tražila. Ja ću ga pojest možda jednom u dva mjeseca ako je baš onak nemastan da ima samo koju crticu bijelog, a takav uvijek i kupimo.
    Evo nekoliko zanimljivosti o špeku: Zasićene masne kiseline kojima špek (vakumirani, nevakumirani, slani, neslani, domaći, industrijski) obiluje blokiraju esencijalne masne kiseline i enzime. Takve masnoće smanjuju obrambenu sposobnost organizma i uništavaju opnu stanice te stvaraju višak i otpad u organizmu. Nadalje, djetetov probavni sustav se u potpunosti razvije tek oko druge godine života pa mu takav izbor namirnica nimalo ne koristi, štoviše sadrže veće količine natrija koji uzrokuje gubitak magnezija, kalija i drugih važnih elemenata. Visoki postotak fosfata ometa apsorbciju kalcija i magnezija što stvara teškoće u razvoju koštanog sustava i narušava zdravlje krvožilnog sustava.
    I, sorry, taj špek se ne kupa u soli, ali je ipak slan, i to previše za jednogodišnje dijete. I ne zaboravi da slana hrana uzrokuje žeđ i zadržavanje tekućine u organizmu pa su i bubrezi jako opterećeni. Vjeruj mi, znam to iz vlastitog iskustva. Donedavno sam pila enormno puno tekućine jer sam jela preslanu hranu.

  4. #54
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ova slanina o kojoj ja govorim (tzv. sapunara, bez imalo mesa) ne da nije slana nego je slatkasta...
    mmmmmmmmmmmmmm, neka se ne javljaju oni koji nisu osobiti štovatelji!

  5. #55
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    ja sam za spek i u prvoj godini- preko mm-a

  6. #56

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    Ok anchi, mogu ti priznati to sve. Ali daj mi reci kak to špek smanjuje obrambenu sposobnost organizma, a Tea nije nikad do sada bila kod pedijatra zbog bolesti i nije imala ništa više od šmrkavog nosa.... ne kužim. Jest da inače pazimo kaj jede, ali jede i taj špek, pa otkuda onda imunološki sustav radi kak teba?

  7. #57
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    kod špeka je loša ta životinjska masnoča koja daje onaj loši kolesterol ... a on je pak vezan uz bolesti krvnih žila i sl..

    špek je bolji od salama i sl. u svakom pogledu, ali i snjim ne valja pretjerivati kao niti s količinom mesa u prehrani

  8. #58
    anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    1,170

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ova slanina o kojoj ja govorim (tzv. sapunara, bez imalo mesa) ne da nije slana nego je slatkasta...
    mmmmmmmmmmmmmm, neka se ne javljaju oni koji nisu osobiti štovatelji!
    Sorry, apri, ali ovdje se raspravlja o štetnosti ili neštetnosti špeka tako da me se nećeš samo tako riješiti...
    Teinamama, MGrubi ti je odgovorila, a to što Tea nije bila kod pedijatra zbog bolesti samo mogu reći: super, neka tako i ostane! Vedran nije nikada niti bio šmrkav, ali to ne znači da neće biti. I imuno sustav ima uspone i padove u toku godine. Nije sve u hrani, loših utjecaja ima puno, pa zašto onda dodatno opterećivati organizam? Nemojmo se zavaravati onim starim: pa i mi smo jeli xyz, pa što nam fali? Prije 20-30 godina okoliš nije bio niti izbliza toliko zagađen, nije bilo toliko aditiva u hrani, nije se toliko konzumirao junk food, smrznuto povrće i voće, nije bilo toliko negativnog magnetskog zračenja svuda oko nas pa je i imuno sustav imao manje posla. Ovo je doba kada je gotovo svaki čovjek bolestan, više ili manje. Ustajemo umorni, borimo se sa stresom preko dana, jedva stižemo ispuniti obveze, stalno nas nešto boli (leđa, curi nam nos,...) fali nam energije, imamo celulit, pms... to su sve znaci preopterećenosti organizma. Bojim se da više ne znamo kako izgleda potpuno zdravlje... U takvom svijetu ne hraniti se zdravo za mene nije opcija. Meni je trebalo nekoliko mjeseci da prođem detoksifikaciju organizma i sada mogu reći da svaki puta kada konzumiram nešto što mi ne paše (pa i špek) jasno osjećam posljedice (težina u želucu zbog špeka, glavobolja zbog bijelog šećera i sl).
    E, jesam ga otegla... Frikuša, šta ćete...

  9. #59
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    š-p-e-k!

  10. #60
    Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Agram - centar, jug i negdje između
    Postovi
    1,508

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    š-p-e-k!
    I domaća buđola, i domaće kobasice, o kulenu da ne govorim!

    (Ovo za tate i mame, niti naša mala to još ne jede, a F. tu i tam)

  11. #61

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Zagreb,Trešnjevka
    Postovi
    1,581

    Početno

    Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Citiraj apricot prvotno napisa
    š-p-e-k!
    I domaća buđola, i domaće kobasice, o kulenu da ne govorim!

    (Ovo za tate i mame, niti naša mala to još ne jede, a F. tu i tam)
    O da...mljac...

  12. #62

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    Citiraj anchi prvotno napisa
    Nije sve u hrani, loših utjecaja ima puno, pa zašto onda dodatno opterećivati organizam?
    .
    Ma znaš zašto..... zato jer kad me tak lijepo zamoli da joj dam špek za večeru, ja nemrem odbiti.

  13. #63
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    što se mene tiče. špek je najmanje zlo.
    spasio nas je kad smo bile 7 dana u Zaraznoj i kad je bio jedina hrna koju je htjela staviti u usta.
    sve ostalo - infuzija.

    blaženi bio!

    ali, hrenovke, paštetu, salamu i to... ne može pronaći u našem frižideru, pa da moli neznamtikoliko...

  14. #64
    Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Agram - centar, jug i negdje između
    Postovi
    1,508

    Početno

    apri, nemoj tak, gavrilovićeva čajna pašteta je ipak legenda

    a tek ivanečki jeger!!!

  15. #65

    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    AgRaM
    Postovi
    2,692

    Početno

    za špek kažu da je dobar za pluća isto kao pileće juhe..hrenovke jedemo mm i ja kad se zaželimo hot doga a Maureno ih ne jede isto kao što nitko od nas ne jede paštete.špek je dobar ukoliko se ne pojede pol table...

  16. #66
    fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    pu
    Postovi
    2,033

    Početno

    Citiraj Romina prvotno napisa
    špek je dobar ukoliko se ne pojede pol table...
    a može cijela?

  17. #67

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    U biti, Tea iako jede sve jako voli jesti meso. A tu je i moj muž koji ne može bez mesa. Tak da za obično i imamo neko meso uz povrće i žitarice. Al to je ručak pa obično pripremim bijelu piletinu na nekom saftu ili kuhano i tak jer naravno da se za ručak odvoji više vremena. Ali kad ona za večeru želi jesti nešto mesno i ne prihvaća baš taj dan ni sirni namaz ni gris ni nešto tak - kaj joj mogu ponuditi a da je meso?! Salame ne, znači špek. Po meni je to jedino prihvatljivo. Ili ak mi ostane nešto od ručka, a to je rijetko. Pa sigurno joj neću ići kuhati komad teletine za večeru, ne? Dakle ak netko vidi neku drugu mesnu alternativu, pišite!

  18. #68
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    smrzneš filete (istuci ih) piletine odvojeno, pa kad hoće baš meso ispirjaš ih za 10min

    jučer-prekjučer u novinama (il je bio Jutarnji ili 24) sam pročitala o testiranju 15mj djece po pitanju kolesterola u krvi radi prevencije kasnijih krvožilnih problema

    tu i tamo špek, no frks, ali svaki dan .... ne bih

  19. #69

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Koprivnica
    Postovi
    507

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    smrzneš filete (istuci ih) piletine odvojeno, pa kad hoće baš meso ispirjaš ih za 10min

    jučer-prekjučer u novinama (il je bio Jutarnji ili 24) sam pročitala o testiranju 15mj djece po pitanju kolesterola u krvi radi prevencije kasnijih krvožilnih problema

    tu i tamo špek, no frks, ali svaki dan .... ne bih
    No da, svaki dan - ne znam ko to jede svaki dan

  20. #70
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    moj čača

  21. #71
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    I moja mama. Mesina joj je svetinja. Što masnije to slasnije.

  22. #72

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,942

    Početno

    i moja pokojna baba.


    sirota obožavala je meso.

  23. #73
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja jedem često špek, i imam holesterol 3.8 (dozvoljeno do 5)
    to je stvar metabolizma
    istina imam rit ko Velebit, al ne od špeka već od čokse
    i moja Vanja često jede špek, i onaj mesnatiji, i onu pravu sapunjaru
    i nije ni slučajno debela
    paštetu još nije nikad jela, hrenovke nekoliko puta, salame se ne kupuju
    omiljeni doručak joj je kruh, sirni namaz abc, slanina i svježa paprika
    mislim da je to ok
    ne znam stvarno što je u špeku tako loše?

  24. #74
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj LeaB prvotno napisa
    I moja mama. Mesina joj je svetinja. Što masnije to slasnije.
    Moj sveki uzgaja 30 kokosi u nekoj supici iza kuce. Nije zadovoljan dok ne skupe prst masti i jedno 4 kg. Onda zakolje, ubaci u skrinju i jedu to 3 puta tjedno. Kad se kolicina krene bliziti kraju kupe nove pilice....

    Ocekujem da uskoro krenu kokodadati i da im naraste perje....

    Nisam nesto puno iskljuciva, al zgadili su mi piletinu za cijeli zivot...

  25. #75

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    9,942

    Početno



    tako je i moja pokojna baba skupljala hranu ko hrčak

    marta, svega toga ćeš se sa sjetom sjećati kad jednog dana umre....

    mene ovih dana puca tuga za babom

  26. #76
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj maria71 prvotno napisa


    marta, svega toga ćeš se sa sjetom sjećati kad jednog dana umre....

    maro, pozdrav mamu

  27. #77
    Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    7,247

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    omiljeni doručak joj je kruh, sirni namaz abc, slanina i svježa paprika
    joj njam, evo mi ideje za dorucak sutra

  28. #78
    anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    1,170

    Početno

    Citiraj TeinaMama prvotno napisa
    No da, svaki dan - ne znam ko to jede svaki dan
    Apri!

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •