Kak ja svojim klincima dajem zelje i ciklu, a ja ih nemrem smislit?
Pa, začepiš nos!![]()
(Šalim se, šalim se, nemojte me tući!!!!)
Kak ja svojim klincima dajem zelje i ciklu, a ja ih nemrem smislit?
Pa, začepiš nos!![]()
(Šalim se, šalim se, nemojte me tući!!!!)
Meni se ne čini da je onaj kuhani vakumirani špek preslani. Meni je preslani onaj dimljeni špek - panceta, ovaj baš i ne.anchi prvotno napisa
I ja još uvijek stojim kod toga da je takav špek zdrav. Ne može se to uopće uspoređivati sa salamama i ostalim mesnim prerađevinama. Tea ga često jede za većeru i ne zabrinjavam se više oko toga, iako me to nekad mučilo jer je počela dobrano jesti špek s godinu dana i stalno ga je tražila. Ja ću ga pojest možda jednom u dva mjeseca ako je baš onak nemastan da ima samo koju crticu bijelog, a takav uvijek i kupimo.
Evo nekoliko zanimljivosti o špeku: Zasićene masne kiseline kojima špek (vakumirani, nevakumirani, slani, neslani, domaći, industrijski) obiluje blokiraju esencijalne masne kiseline i enzime. Takve masnoće smanjuju obrambenu sposobnost organizma i uništavaju opnu stanice te stvaraju višak i otpad u organizmu. Nadalje, djetetov probavni sustav se u potpunosti razvije tek oko druge godine života pa mu takav izbor namirnica nimalo ne koristi, štoviše sadrže veće količine natrija koji uzrokuje gubitak magnezija, kalija i drugih važnih elemenata. Visoki postotak fosfata ometa apsorbciju kalcija i magnezija što stvara teškoće u razvoju koštanog sustava i narušava zdravlje krvožilnog sustava.TeinaMama prvotno napisa
I, sorry, taj špek se ne kupa u soli, ali je ipak slan, i to previše za jednogodišnje dijete. I ne zaboravi da slana hrana uzrokuje žeđ i zadržavanje tekućine u organizmu pa su i bubrezi jako opterećeni. Vjeruj mi, znam to iz vlastitog iskustva. Donedavno sam pila enormno puno tekućine jer sam jela preslanu hranu.
ova slanina o kojoj ja govorim (tzv. sapunara, bez imalo mesa) ne da nije slana nego je slatkasta...
mmmmmmmmmmmmmm, neka se ne javljaju oni koji nisu osobiti štovatelji!
ja sam za spek i u prvoj godini- preko mm-a![]()
Ok anchi, mogu ti priznati to sve. Ali daj mi reci kak to špek smanjuje obrambenu sposobnost organizma, a Tea nije nikad do sada bila kod pedijatra zbog bolesti i nije imala ništa više od šmrkavog nosa.... ne kužim. Jest da inače pazimo kaj jede, ali jede i taj špek, pa otkuda onda imunološki sustav radi kak teba?
kod špeka je loša ta životinjska masnoča koja daje onaj loši kolesterol ... a on je pak vezan uz bolesti krvnih žila i sl..
špek je bolji od salama i sl. u svakom pogledu, ali i snjim ne valja pretjerivati kao niti s količinom mesa u prehrani
Sorry, apri, ali ovdje se raspravlja o štetnosti ili neštetnosti špeka tako da me se nećeš samo tako riješiti...apricot prvotno napisa
![]()
Teinamama, MGrubi ti je odgovorila, a to što Tea nije bila kod pedijatra zbog bolesti samo mogu reći: super, neka tako i ostane! Vedran nije nikada niti bio šmrkav, ali to ne znači da neće biti. I imuno sustav ima uspone i padove u toku godine. Nije sve u hrani, loših utjecaja ima puno, pa zašto onda dodatno opterećivati organizam? Nemojmo se zavaravati onim starim: pa i mi smo jeli xyz, pa što nam fali? Prije 20-30 godina okoliš nije bio niti izbliza toliko zagađen, nije bilo toliko aditiva u hrani, nije se toliko konzumirao junk food, smrznuto povrće i voće, nije bilo toliko negativnog magnetskog zračenja svuda oko nas pa je i imuno sustav imao manje posla. Ovo je doba kada je gotovo svaki čovjek bolestan, više ili manje. Ustajemo umorni, borimo se sa stresom preko dana, jedva stižemo ispuniti obveze, stalno nas nešto boli (leđa, curi nam nos,...) fali nam energije, imamo celulit, pms... to su sve znaci preopterećenosti organizma. Bojim se da više ne znamo kako izgleda potpuno zdravlje... U takvom svijetu ne hraniti se zdravo za mene nije opcija. Meni je trebalo nekoliko mjeseci da prođem detoksifikaciju organizma i sada mogu reći da svaki puta kada konzumiram nešto što mi ne paše (pa i špek) jasno osjećam posljedice (težina u želucu zbog špeka, glavobolja zbog bijelog šećera i sl).
E, jesam ga otegla... Frikuša, šta ćete...
š-p-e-k!
I domaća buđola, i domaće kobasice, o kulenu da ne govorim!apricot prvotno napisa
(Ovo za tate i mame, niti naša mala to još ne jede, a F. tu i tam)
O da...mljac...Juroslav prvotno napisa
![]()
Ma znaš zašto..... zato jer kad me tak lijepo zamoli da joj dam špek za večeru, ja nemrem odbiti.anchi prvotno napisa
što se mene tiče. špek je najmanje zlo.
spasio nas je kad smo bile 7 dana u Zaraznoj i kad je bio jedina hrna koju je htjela staviti u usta.
sve ostalo - infuzija.
blaženi bio!
ali, hrenovke, paštetu, salamu i to... ne može pronaći u našem frižideru, pa da moli neznamtikoliko...
apri, nemoj tak, gavrilovićeva čajna pašteta je ipak legenda
a tek ivanečki jeger!!!
za špek kažu da je dobar za pluća isto kao pileće juhe..hrenovke jedemo mm i ja kad se zaželimo hot doga a Maureno ih ne jede isto kao što nitko od nas ne jede paštete.špek je dobar ukoliko se ne pojede pol table...
U biti, Tea iako jede sve jako voli jesti meso. A tu je i moj muž koji ne može bez mesa. Tak da za obično i imamo neko meso uz povrće i žitarice. Al to je ručak pa obično pripremim bijelu piletinu na nekom saftu ili kuhano i tak jer naravno da se za ručak odvoji više vremena. Ali kad ona za večeru želi jesti nešto mesno i ne prihvaća baš taj dan ni sirni namaz ni gris ni nešto tak - kaj joj mogu ponuditi a da je meso?! Salame ne, znači špek. Po meni je to jedino prihvatljivo. Ili ak mi ostane nešto od ručka, a to je rijetko. Pa sigurno joj neću ići kuhati komad teletine za večeru, ne? Dakle ak netko vidi neku drugu mesnu alternativu, pišite!
smrzneš filete (istuci ih) piletine odvojeno, pa kad hoće baš meso ispirjaš ih za 10min
jučer-prekjučer u novinama (il je bio Jutarnji ili 24) sam pročitala o testiranju 15mj djece po pitanju kolesterola u krvi radi prevencije kasnijih krvožilnih problema
tu i tamo špek, no frks, ali svaki dan .... ne bih
No da, svaki dan - ne znam ko to jede svaki danMGrubi prvotno napisa
I moja mama. Mesina joj je svetinja. Što masnije to slasnije.
i moja pokojna baba.
sirota obožavala je meso.
ja jedem često špek, i imam holesterol 3.8 (dozvoljeno do 5)
to je stvar metabolizma
istina imam rit ko Velebit, al ne od špeka već od čokse
i moja Vanja često jede špek, i onaj mesnatiji, i onu pravu sapunjaru
i nije ni slučajno debela
paštetu još nije nikad jela, hrenovke nekoliko puta, salame se ne kupuju
omiljeni doručak joj je kruh, sirni namaz abc, slanina i svježa paprika
mislim da je to ok
ne znam stvarno što je u špeku tako loše?
Moj sveki uzgaja 30 kokosi u nekoj supici iza kuce. Nije zadovoljan dok ne skupe prst masti i jedno 4 kg. Onda zakolje, ubaci u skrinju i jedu to 3 puta tjedno. Kad se kolicina krene bliziti kraju kupe nove pilice....LeaB prvotno napisa
Ocekujem da uskoro krenu kokodadati i da im naraste perje....
Nisam nesto puno iskljuciva, al zgadili su mi piletinu za cijeli zivot...
![]()
tako je i moja pokojna baba skupljala hranu ko hrčak
marta, svega toga ćeš se sa sjetom sjećati kad jednog dana umre....
mene ovih dana puca tuga za babom
joj njam, evo mi ideje za dorucak sutraaleksandra70vanja prvotno napisa
![]()