...kada i kako?...u tablici dohrane koju sam dobila kod pedice smještena je pod 9 mjeseci...malo mi se čini prerano...ali kad dođe vrijeme za to,a i vrijeme friških rajčica da li je mogu dati sirovu ili moram kuhati?
...kada i kako?...u tablici dohrane koju sam dobila kod pedice smještena je pod 9 mjeseci...malo mi se čini prerano...ali kad dođe vrijeme za to,a i vrijeme friških rajčica da li je mogu dati sirovu ili moram kuhati?
...Karlo se doslovno davi u npr. pašti sa salsom i tunom-rajčica je ili kupljena ona u boci od 1 litre-talijanska ( Plodine) ili domaća ( MMova mama to spravlja doma od friških..)....-uglavnom,kad kupuješ-malo protresi bocu i vidi da je salsa onako gusta i da npr unutra ima baš komadiće i ja volim kad je unutra još i bosiljak.Eto!![]()
ja cu mu za sad dati kuhanu (jos nisam, al nemam pojma zakaj), jer imam u skrinji domacih pomidora od lani
ove uvozne mu ne kanim davati, a kad narastu ovi u vrtu, dat cu mu sirovi
Ema apsolutno obozava paradajz i sve sa paradajzom. Pravim joj spagete od domace salse i doslovno se davi u tome.
Podizem.
Prvo je probao rajcicu kuhanu, tj. radila sam mu salsu i sve 5. nakon par dana mu dala svjezu da gricne i oko usta mu se sve zacrvenilo.
Sad, dal mu uopce ne davati vise nikako ili je kuhati s obzirom da tad reakcije nije bilo?!
Da nije ta reakcija na sirovu ako je slučajno tretirana kakvim otrovima (špricana) ?!.Ako nije reagirao na kuhanu već samo sirovu,možda se kuhanjem smanji eventualna reakcija na organizam špricanog voća i povrća.Ovo čisto nagađam.. :/ ..
Ma nije spricana, iz naseg vrta... Nemam pojma, ja isto mislim da se kuhanjem ublazi to nesto kad nije bilo reakcije... :?
naša cura ju voli papati onako svjezu!! kad ju ugleda odmah trazi njam njam !! :D
Mum2Be, meni zna izbiti takva reakcija na domaće pomidore. Valjda su prejaki. Mislim da je bolje da mu ih skuhaš.
Rajčice su u rodu s krumpirom i patlidžanom (pomoćnice) i sve odreda sadrže prilično problematičan solanin. Dakle, vrijedi uputa kao i za krumpir.
(makrobiotičari ih ne jedu upravo radi solanina)
pretpostavljam da je već pisano, ali te molim da malo pojasniš (ili nam daj link)Davor prvotno napisa
sta u svim tim "flasiranim" pastama nema konzervansa? (naravno, mislim na kupovne)
zasto ne skuhate sirovu rajcicu i napravite pastu?
kakva pasta?
ili cha-cha-cha?
kupovni umak od rajcice, pire od rajcice.....happy?
![]()
OK.
Duhan, krumpir, patlidžan, paprika i paradajz su pomoćnice i sadrže solanin. Radi se o alkaloidu koji je prirodni pesticid. Najviše ga ima u zelenim dijelovima krumpira i zato se zeleni dijelovi krumpira moraju oguliti. Inače je koncentracija solanina najveća na površini krumpira pa je zato i mladi krumpir dobro oguliti. U pošteno oguljenom sirovom krumpiru ne bi trebalo biti više od 200ppm solanina (20mg na porciju od 100g), ali vrijednosti mogu jako varirati, više nego 10x ova vrijednost.
Kuhanjem se udio solanina smanjuje, a najmanje je solanina u prženom krumpiru. Vrijednosti su do oko 10mg na porciju od 100g.
Problematične količine su od 1kg krumpira.
U paradajzu ga ima bitno manje nego u krumpiru, ali ga se tipično klopa sirovog. Sadrži do 50ppm solanina ili oko 5mg na porciju od 100g.
Bujrum
leonisa prvotno napisa
aaaaa, šalša!
![]()
nemojte sad sve u isti košapricot prvotno napisa
umak od rajčice je šug ili salsa, a pire je konzerva![]()
možeš ti i sama napraviti pire: dovoljnim (čitaj, beskonačnim i rukootpadajućim) miješanjem i kuhanjem rajčice, svakako će doći do dehidracije i čvršće konzistencije.
prethodno odstraniti kožice i samljeti.
ili naknadno ispasirati.
i domaći pire (majka ukuhava) od rajčice je konzervaapricot prvotno napisa
aha, ti si samo htjela reći da vi to zovete "konzerva".
ma ok, zovi ti to i burek, ako hoćeš, glavno da smo skužili na što se misli![]()
boze kamo smo otisli![]()
sto se tice beskrajnog ukuhavanja (znam kako je, radila sam s babom zimnice....) mislim da su oni dovoljno mali da im se moze ukuhati svjezi paradajz/rajcica/poma/pomidori (
) da pusti sok i boju, da ga ne treba ubiti totalka dok ne postane jednolicna masa.
a moje pitanje je bilo: sta sve to kupovno nema konzervansa u sebi (s obzirom na dugi rok trajanja)
naravno da ima...
čak i moja majka koja zagovara teoriju da dijete nakon godinu dana može jesti skoro sve kao i odrasli, izbjegava te kupovne rajčica-pripravke i za nas odrasle, a pogotovo za dijete...
Koliko ja znam, sve to kupovno nema konzervansa u sebi. Konzervira se sterilizacijom. Konzerve rajčica, graha, kukuruza...nemaju na deklaraciji nikakve aditive, samo sol, neke šećer. Ja to smatram dovoljno zdravom hranom (za kasnije, ne mislim na prve mjesece dohrane, tad sam ionako samo lešavala sve živo). Naravno, možda na deklaraciji lažu, ali što se onda oni ostali s pustim aditivima nisu toga dosjetili pa i ono izostavili napisati?
ja mislim isto kao vertex.
Andrej reagirao isto na tikvice s nekih 9-10 mj. pa mu ih neko vrijeme nisam davala. Opet sam probala ove godine i nije bilo reakcije.Mum2Be prvotno napisa
I mi smo malo stali, ali bas mi je zao kad su sad u vrtu u punom jeku
vidim da me se ovdje spominje, pa da se oglasim...
i Vid je prvu sezonu dohrane imao reakciju na paradajz - od svježeg prave velike užarene crvene fleke po tijelu, a od kuhanog manje, ali isto primjetno.
nakon godinu dana sam počela ponovno dodavati paradajz u kuhana jela i više nema reakcije. svježi međutim ne želi ni vidjeti ni okusiti, tako da ne znam.
vidis sad si mi dala za mislit. Lea je u ned. navecer dosla do mene sa vilicom dok sam jela punjene paprike (ja ih radim sa puuno paradajza) i naravno izmolila dva zalogaja. sutra ujutro joj se pojavila crvena fleka na trbuhu i jos je tamo.aleta prvotno napisa
to nam je prva fleka. prva ikakva reakcija na ista.
Paprika je nešto malo bogatija solaninom od paradajza.
Solaninska bomba: paprike punjene patlidžanom u paradajz umaku s pire krumpirom. Toga se ne želiš prejesti.
zamijeni patlidzan mesom - i ja se stvarno toga obicno prejedem.Davor prvotno napisa
davor bi rekao :bljuc: a ja kazem![]()
a zakaj- potpisujem te!
btw, ja sam ovisnik o paradajzu i dnevno ga pojedem skoro pola kile![]()
Zasto secer?! Ako zbog kiselosti, kuhanjem se malo izgubi, a u komb. sa tikvicama, pastom, palentom ili s cim vec je zelis pripremiti, jos se manje osjeti
uostalom, zašto bi dijete i moralo jesti rajčicu ako mu sad ne paše.
sve što ima u rajčici može se nadomjestiti nekim drugim namirnicama: kalij marelicom, c-vitamin jabukom...
ima toga koliko hoćeš; ne treba dijete siliti zbog naših fiks ideja da mora jesti baš određenu namirnicu.
Čitajući vas,imam osjećaj da sam propustila pnuo puno sati kemijejer mi sve ovo nije jača strana.Otkud vam toliko informacija?
ma to ti je samo proporcionalno broju postova na forumu![]()
pomjesala paradajz sa tikvicom kratko prodinstala na maslinovom, malo izmiksala na grubo i pomjesala s rizom i mljac pojelči smo i nema nikakve reakcije. al sam jos nejde al nema veze.
zaboravih napisat naravno svjezu rajcicu iz svog vrta :D
meni je marino jucer pojeo pun tanjur tjestenine sa salsom (prokuham paradajz dodam malo maslinovog ulja i cesnjaka) cak je isao rukicom i "govorio" aaaa sto znaci "daj jos" :shock:
a od kad se može dinstati?claudy prvotno napisa
ja svom još uvijek sve samo kuham. A. ima 9. mjeseci