Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: rajčica

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    87

    Početno rajčica

    ...kada i kako?...u tablici dohrane koju sam dobila kod pedice smještena je pod 9 mjeseci...malo mi se čini prerano...ali kad dođe vrijeme za to,a i vrijeme friških rajčica da li je mogu dati sirovu ili moram kuhati?

  2. #2
    LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    1,654

    Početno

    ...Karlo se doslovno davi u npr. pašti sa salsom i tunom-rajčica je ili kupljena ona u boci od 1 litre-talijanska ( Plodine) ili domaća ( MMova mama to spravlja doma od friških..)....-uglavnom,kad kupuješ-malo protresi bocu i vidi da je salsa onako gusta i da npr unutra ima baš komadiće i ja volim kad je unutra još i bosiljak.Eto!

  3. #3
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    ja cu mu za sad dati kuhanu (jos nisam, al nemam pojma zakaj), jer imam u skrinji domacih pomidora od lani
    ove uvozne mu ne kanim davati, a kad narastu ovi u vrtu, dat cu mu sirovi

  4. #4
    svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Samobor/Zagreb
    Postovi
    382

    Početno

    Ema apsolutno obozava paradajz i sve sa paradajzom. Pravim joj spagete od domace salse i doslovno se davi u tome.

  5. #5
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Podizem.

    Prvo je probao rajcicu kuhanu, tj. radila sam mu salsu i sve 5. nakon par dana mu dala svjezu da gricne i oko usta mu se sve zacrvenilo.
    Sad, dal mu uopce ne davati vise nikako ili je kuhati s obzirom da tad reakcije nije bilo?!

  6. #6
    nely avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    402

    Početno

    Da nije ta reakcija na sirovu ako je slučajno tretirana kakvim otrovima (špricana) ?!.Ako nije reagirao na kuhanu već samo sirovu,možda se kuhanjem smanji eventualna reakcija na organizam špricanog voća i povrća.Ovo čisto nagađam.. :/ ..

  7. #7
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Ma nije spricana, iz naseg vrta... Nemam pojma, ja isto mislim da se kuhanjem ublazi to nesto kad nije bilo reakcije... :?

  8. #8
    donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    osijek
    Postovi
    2,020

    Početno

    naša cura ju voli papati onako svjezu!! kad ju ugleda odmah trazi njam njam !! :D

  9. #9

    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    silent hill
    Postovi
    1,605

    Početno

    Mum2Be, meni zna izbiti takva reakcija na domaće pomidore. Valjda su prejaki. Mislim da je bolje da mu ih skuhaš.

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Rajčice su u rodu s krumpirom i patlidžanom (pomoćnice) i sve odreda sadrže prilično problematičan solanin. Dakle, vrijedi uputa kao i za krumpir.

    (makrobiotičari ih ne jedu upravo radi solanina)

  11. #11
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Rajčice su u rodu s krumpirom i patlidžanom (pomoćnice) i sve odreda sadrže prilično problematičan solanin. Dakle, vrijedi uputa kao i za krumpir.

    (makrobiotičari ih ne jedu upravo radi solanina)
    pretpostavljam da je već pisano, ali te molim da malo pojasniš (ili nam daj link)

  12. #12
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    sta u svim tim "flasiranim" pastama nema konzervansa? (naravno, mislim na kupovne)
    zasto ne skuhate sirovu rajcicu i napravite pastu?

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kakva pasta?

  14. #14
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    salsa

  15. #15
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ili cha-cha-cha?

  16. #16
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    kupovni umak od rajcice, pire od rajcice.....happy?

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    OK.
    Duhan, krumpir, patlidžan, paprika i paradajz su pomoćnice i sadrže solanin. Radi se o alkaloidu koji je prirodni pesticid. Najviše ga ima u zelenim dijelovima krumpira i zato se zeleni dijelovi krumpira moraju oguliti. Inače je koncentracija solanina najveća na površini krumpira pa je zato i mladi krumpir dobro oguliti. U pošteno oguljenom sirovom krumpiru ne bi trebalo biti više od 200ppm solanina (20mg na porciju od 100g), ali vrijednosti mogu jako varirati, više nego 10x ova vrijednost.
    Kuhanjem se udio solanina smanjuje, a najmanje je solanina u prženom krumpiru. Vrijednosti su do oko 10mg na porciju od 100g.
    Problematične količine su od 1kg krumpira.
    U paradajzu ga ima bitno manje nego u krumpiru, ali ga se tipično klopa sirovog. Sadrži do 50ppm solanina ili oko 5mg na porciju od 100g.

    Bujrum

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj leonisa prvotno napisa
    kupovni umak od rajcice, pire od rajcice.....happy?

    aaaaa, šalša!

  19. #19
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj leonisa prvotno napisa
    kupovni umak od rajcice, pire od rajcice.....happy?

    aaaaa, šalša!
    nemojte sad sve u isti koš
    umak od rajčice je šug ili salsa, a pire je konzerva

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    možeš ti i sama napraviti pire: dovoljnim (čitaj, beskonačnim i rukootpadajućim) miješanjem i kuhanjem rajčice, svakako će doći do dehidracije i čvršće konzistencije.
    prethodno odstraniti kožice i samljeti.
    ili naknadno ispasirati.

  21. #21
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    možeš ti i sama napraviti pire: dovoljnim (čitaj, beskonačnim i rukootpadajućim) miješanjem i kuhanjem rajčice, svakako će doći do dehidracije i čvršće konzistencije.
    prethodno odstraniti kožice i samljeti.
    ili naknadno ispasirati.
    i domaći pire (majka ukuhava) od rajčice je konzerva

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aha, ti si samo htjela reći da vi to zovete "konzerva".
    ma ok, zovi ti to i burek, ako hoćeš, glavno da smo skužili na što se misli

  23. #23
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    boze kamo smo otisli

    sto se tice beskrajnog ukuhavanja (znam kako je, radila sam s babom zimnice.... ) mislim da su oni dovoljno mali da im se moze ukuhati svjezi paradajz/rajcica/poma/pomidori ( ) da pusti sok i boju, da ga ne treba ubiti totalka dok ne postane jednolicna masa.

    a moje pitanje je bilo: sta sve to kupovno nema konzervansa u sebi (s obzirom na dugi rok trajanja)

  24. #24
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    naravno da ima...
    čak i moja majka koja zagovara teoriju da dijete nakon godinu dana može jesti skoro sve kao i odrasli, izbjegava te kupovne rajčica-pripravke i za nas odrasle, a pogotovo za dijete...

  25. #25
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Koliko ja znam, sve to kupovno nema konzervansa u sebi. Konzervira se sterilizacijom. Konzerve rajčica, graha, kukuruza...nemaju na deklaraciji nikakve aditive, samo sol, neke šećer. Ja to smatram dovoljno zdravom hranom (za kasnije, ne mislim na prve mjesece dohrane, tad sam ionako samo lešavala sve živo). Naravno, možda na deklaraciji lažu, ali što se onda oni ostali s pustim aditivima nisu toga dosjetili pa i ono izostavili napisati?

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja mislim isto kao vertex.

  27. #27
    odra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    961

    Početno

    Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    Podizem.

    Prvo je probao rajcicu kuhanu, tj. radila sam mu salsu i sve 5. nakon par dana mu dala svjezu da gricne i oko usta mu se sve zacrvenilo.
    Sad, dal mu uopce ne davati vise nikako ili je kuhati s obzirom da tad reakcije nije bilo?!
    Andrej reagirao isto na tikvice s nekih 9-10 mj. pa mu ih neko vrijeme nisam davala. Opet sam probala ove godine i nije bilo reakcije.

  28. #28
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    I mi smo malo stali, ali bas mi je zao kad su sad u vrtu u punom jeku

  29. #29

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    vidim da me se ovdje spominje , pa da se oglasim...
    i Vid je prvu sezonu dohrane imao reakciju na paradajz - od svježeg prave velike užarene crvene fleke po tijelu, a od kuhanog manje, ali isto primjetno.
    nakon godinu dana sam počela ponovno dodavati paradajz u kuhana jela i više nema reakcije. svježi međutim ne želi ni vidjeti ni okusiti, tako da ne znam.

  30. #30
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    Citiraj aleta prvotno napisa
    vidim da me se ovdje spominje , pa da se oglasim...
    i Vid je prvu sezonu dohrane imao reakciju na paradajz - od svježeg prave velike užarene crvene fleke po tijelu, a od kuhanog manje, ali isto primjetno.
    nakon godinu dana sam počela ponovno dodavati paradajz u kuhana jela i više nema reakcije. svježi međutim ne želi ni vidjeti ni okusiti, tako da ne znam.
    vidis sad si mi dala za mislit. Lea je u ned. navecer dosla do mene sa vilicom dok sam jela punjene paprike (ja ih radim sa puuno paradajza) i naravno izmolila dva zalogaja. sutra ujutro joj se pojavila crvena fleka na trbuhu i jos je tamo.
    to nam je prva fleka. prva ikakva reakcija na ista.

  31. #31
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Paprika je nešto malo bogatija solaninom od paradajza.
    Solaninska bomba: paprike punjene patlidžanom u paradajz umaku s pire krumpirom. Toga se ne želiš prejesti.

  32. #32
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Paprika je nešto malo bogatija solaninom od paradajza.
    Solaninska bomba: paprike punjene patlidžanom u paradajz umaku s pire krumpirom. Toga se ne želiš prejesti.
    zamijeni patlidzan mesom - i ja se stvarno toga obicno prejedem.
    davor bi rekao :bljuc: a ja kazem

  33. #33
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    a zakaj- potpisujem te!
    btw, ja sam ovisnik o paradajzu i dnevno ga pojedem skoro pola kile

  34. #34
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    kopiram sa zaključanog topica:

    Citiraj claudy prvotno napisa
    po tablici rajcica ide od 9 mj. mene sad zanima kak ju pripremiti deveto mjesecnoj bebi na koji nacin dal dati sirovu al to mi se cini prekiselo i sigurno nece htjeti jer sam mu dala na jezik skoro je povratio a ako napravim sos onda moram stavit secer a on opet nije bas prikladan za tu dob ili pomoc

  35. #35
    Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Zd
    Postovi
    653

    Početno

    Zasto secer?! Ako zbog kiselosti, kuhanjem se malo izgubi, a u komb. sa tikvicama, pastom, palentom ili s cim vec je zelis pripremiti, jos se manje osjeti

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    uostalom, zašto bi dijete i moralo jesti rajčicu ako mu sad ne paše.
    sve što ima u rajčici može se nadomjestiti nekim drugim namirnicama: kalij marelicom, c-vitamin jabukom...

    ima toga koliko hoćeš; ne treba dijete siliti zbog naših fiks ideja da mora jesti baš određenu namirnicu.

  37. #37
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Čitajući vas,imam osjećaj da sam propustila pnuo puno sati kemije jer mi sve ovo nije jača strana.Otkud vam toliko informacija?

  38. #38
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma to ti je samo proporcionalno broju postova na forumu

  39. #39

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    73

    Početno

    pomjesala paradajz sa tikvicom kratko prodinstala na maslinovom, malo izmiksala na grubo i pomjesala s rizom i mljac pojelči smo i nema nikakve reakcije. al sam jos nejde al nema veze.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    73

    Početno

    zaboravih napisat naravno svjezu rajcicu iz svog vrta :D

  41. #41
    Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    kun
    Postovi
    2,244

    Početno

    meni je marino jucer pojeo pun tanjur tjestenine sa salsom (prokuham paradajz dodam malo maslinovog ulja i cesnjaka) cak je isao rukicom i "govorio" aaaa sto znaci "daj jos" :shock:

  42. #42
    kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,263

    Početno

    Citiraj claudy prvotno napisa
    pomjesala paradajz sa tikvicom kratko prodinstala na maslinovom, malo izmiksala na grubo i pomjesala s rizom i mljac pojelči smo i nema nikakve reakcije. al sam jos nejde al nema veze.
    a od kad se može dinstati?
    ja svom još uvijek sve samo kuham. A. ima 9. mjeseci

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •