Zbog zdravstevih razloga moram ići na carski rez.
Da li dolazi u obzir spinalna anestezija s obzirom da imam skoliozu?
Zbog zdravstevih razloga moram ići na carski rez.
Da li dolazi u obzir spinalna anestezija s obzirom da imam skoliozu?
to je nešto što bi trebala pitati liječnika i/ili anesteziologa.
sretno![]()
ih, ko sve danas nema skoliozu![]()
Mislim da moze, al ako sumnjas, najbolje nek te pregleda anesteziolog, a i ginekolog zbog mogucnosti vaginalnog![]()
ja sam isto rodila CR. Pred samu operaciju pitali su me hocu li totalnu ili spinalnu anesteziju.
Ipak sam izabrala totalnu, bila sam apsolutno prestravljena od svih onih aparata i nisam se usudila..
Najbolje da razgovaram s ginekologom, ali mislim da ću ipak izabrati opću anesteziju, jer me već sad poprilično strah i mislim da je bolje da sve prespavam, kad već ne mogu na vaginalni porod.nanic prvotno napisa
samo da se ubacim s jednom info u vezi opce vs spinalne anestezije.
u bolnici u becu, u kojoj sam nedavno rodila, ne moze se izabrati opca anestezija, vec se mora ici sa spinalnom, jer je manje stetna za bebu.
ja imam fistulu na dnu leđa koja je sada inaktivna, ali postoji. rodila sam na carski u spinalnoj, i nikakvih problema nisam imala! makar mi nije bilo svejedno, i jedva sam čekala da mi se vrati osjet! tako da se ne opterećuješ, mislim da skolioza nije indikacija da te ne operiraju u spinalnoj!
od mene
sretno![]()
Helena, vjerujem da te je strah. i mene je bilo. na moj komentar kako me strah da sam budna i da nedajboze nesto krene po zlu, a prisutna sam, a nepokretna, nemocna...rekli su mi- da se to dogodi vi bi spavali prije nego bi ista skuzili.Helena28 prvotno napisa
uz sve sto sam prosla u trudnoci, spinalna je bila najbolji potez koji sam napravila.
vidjeti je onog trena kada izadje iz tebe, onako zguzvanu, krvavu, plakati zajedno s njom njen prvi plac, pomirisati je.....vjeruj mi, osjecala bi se jako, jako lose da sam to sve propustila.
jedan od najbitnijih trenutaka u tvom i najbitniji u djetetovom zivotu, a ti prespavala.
moj savjet je ako vec mora biti carski i ako imas mogucnost izbora- izaberi spinalnu.
sretno!!![]()
nisam bila na carskom ali nažalost imam iskustva za anestezijama i mogu ti reći da ti je i oporavak nakon spinalne puno lakši i brži nago nakon opće
sretno !
Ja sam sada prvi put trudna kako treba :D Bila sam jedan put na pobacaju jer beba nije bila dobro, a zatim na laparoskopiji zbog izvanmatericne i oba sam puta bila pod opcom. To nije nista ni strasno ni tragicno. Kad te probude, sve razumijes ali jedno pola sata je najbolje imati oci zatvorene i malo lezati jer ti se vrti. Inace je sve ok.
Ja sam odlucila da ne zelim na prirodni porod nego na carski (iz milijun razloga) i to pod opcom, jer mi se cini prihvatljivijom od spinalne (opet iz milijun razloga), no to je pak moj osobni izbor.
ja mislim da može, ja ju imam a mene su nagovarali da ju primim, ali ja više volim spavatiMony prvotno napisa
![]()
Ja ne kuzim kak neko vise zeli opcu, a ne spinalnu, kad vec ne moze vaginalno rodit :?
Mogu kuzit da se zeli na carski, cak i samo na osnovu intuicije (dakle bez medicinskih razloga), al da je draza opca od spinalne, to ne mogu, iz razloga koje je leonisa tak lijepo objasnila![]()
Imam skoliozu i rodila na carski pod spinalnom.
Potpisujem Leonisu skroz na skroz![]()
Ja san imala 2 operacije na nozi i jedna je bila pod općom a druga spinalna. nakon opće je dosta duže treba da se dođe sebi a nakon spinalne sve ok kao da nije ni bilo operacije. Ali ništa gore nisan doživila od oduzetosti nakon spinalne, mokrenja i sl. stvari posebno onog 24-satnog ležanja na leđima na ravnoj površini i da sada biram sigurno bi izabrala opću. Napominjem meni je bilo zbog noge, ne poroda tako da možda ima nekakvih razlika, to ne znam.
Ako se moze birati, i ja sam za spinalnu. Ali opet, neka svatko bira sto zeli. Opca moze biti draza iz raznih predrasuda i strahova, tipa da se od injekcije u kicmu ostaje paraliziran, da ne djeluje dovoljno jako i da se osjeti rezanje...Uvijek si mislim da svatko zna najbolje za sebe. Ukoliko netko misli da je bolje da rodi carski, onda vjerojatno i je. Ukoliko misli da je bolja opca od spinalne, takodjer...Psiha je jako bitan faktor.Mony prvotno napisa
I jos jedan mali detalj mom postu - ja sam prosla jednu manju operaciju pod jednom vrstom oduzetosti (ne znam sad točno medicinski), u svakom slučaju eliminirana je bol ali generalno osjetiš "radove". Reče mi frendica koja je prošla carski + spinalna prije 6 tjedana, da je baš tako nekako slučaj - ne boli ali osjetiš vađenje, micanje kože i slično. Budući da ja imam užas, užas iskustva s ovim "ne boli ali osjetiš", to je isto jedan od razloga za opću.
A inace nemam predrasude prema carskom vs prirodnom, jer sam u zivotu radeci s nekim stvarima naucila da prirodno nije uvijek nužno i najbolje (recimo, prirodna kozmetika je velika zabluda, ali ono brdo velika - granici s farsom). Ne kazem da je tako i s porodom, to možda najbolje znaju one koje su imale prigodu roditi i prirodno i carski, pa se čak i tamo nađe različitih mišljenja/ doživljaja (ima čak i jedan topic o tome) - ali kao što sam i napisala, stvar je osobnog izbora/doživljaja svake majke/trudnice
ja imam dvostruku skoliozu....katastrofa(gornja krivina kut 64 stupnja, donji kut 30 stupnjeva). uglavno to se na meni nevidi jer je dobro izbalansirano i radila sam dosta vježbe....
ali na spinalnu nisam smjela!svak s krivom kičmom nesmije na spinalnu!!tako su mi bar rekli! a sad...... :/
mislim da se rodjenje djeteta i ostale operacije pod opcom ne mogu usporedjivati.
ja govorim o psiholoskoj i emocionalnoj komponenti.
naravno da ne trebam biti budna i gledati i suosjecati sa mandulama koje vade iz mene.
ne trebam vidjeti njihov prvi pogled, pozu, cuti placi, osjetiti miris, sapnuti joj na uho "mandulice moja, zajedno smo".....
kuzite o cemu pricam?
kada se dijete rodi i vi vidite da istog trena reagira na vas. bas na vas. vas glas, vas miris (na zalost ne mogu reci zagrljaj jer su ti ruke vezane...)
taj osjecaj i sjecanje su neprocjenjivi. i ako netko moze birati, ne zna sto propusta ako samovoljno izabere opcu.
da ne govorim o velikom postotku majki koje zbog anestezije povraca, ima mucnine, pa sav boli. boli grlo od intubacije, grogi je i uspavana.
to je ko prica "tata na porodu"- svaki je rekao da je to nesto najfascinantnije sto je dozivio.![]()
i da..to sto "osjetis" sto ti rade....ne mogu usporediti sa trudovima, ali eto, bar nesto "osjetis". osjetis kako se mice i kako je vade van. i vjeruj mi, u takvoj si euforiji i peru te takvi osjecaji da tu "oduzetost" ni ke kuzis. a uvijek mozes traziti miligrame apaurina, cek ti i ponude.
ja sam npr. usla u salu nesto prije 10. L. se rodila u 10:30. nesto iza 11 sam bila u sok sobi, pocela sam vec micati noge. u 12 su me prebacili na intenzivnu. znaci, micala sam noge jer nekako se moram prebaciti sa jednog kreveta na drugi.
i meni je sve to izgledalo ko 5 min. osim onog cekanja da ju dobijem u narucje...cijela vjecnost.
Drage moje puno hvala ne vašim komentarima.
Još uvijek ne znam da li ću na CR pod spinalnom i općom, ali znam da me užasno strah da zbog skolioze ne bih ostala paralizirana ako dobijem spinalnu.
taj "tehnicki" dio ti najbolje znaju odgovoriti anesteziolozi![]()
sretno!!
što se tiće skolioze najbolje će ti reći anesteziolozi, kao što ti je napisala leonisa!!
evo da ti i ja pokušam pomoći pri izboru:
zbog više razloga upućena sam na carski, a pri dolasku u operacionu salu (Merkur), automatski su me htjeli staviti na opću, na što sam ja reagirala. Već sam se ranije odlučila na spinalnu. Malo su pošizili i pitali: znate li opasnosti, tralala... ali znala sam šta hoću.
Pri spinalnoj moraš primiti oko 1l infuzije (mislim), pa je potrajalo dok je to iscurilo.
Spinalna nije toliko opasna kao epiduralna. Koliko se sjećam, to je zbog većeg prostora gdje te upiknu.
Čim dobiješ inekciju počnu ti trnuti prsti, pa te polegnu, zavežu kao janjca na ražnju i brzo više ne osjećaš ništa dolje,kao kad vadiš zub.
Dr me je upozorio kako neću ništa osjećati osim u trenutku kad će vaditi bebu, jer je to malo "veći" zahvat(4,2 kg i 55 cm)
I fakat, prvi dio rezanja prođe u trenu, ništa te ne boli a onda ga izvade i ti bi plakala i najradije se odmah digla da ga primiš. Na žalost, samo ti ga pokažu i odnesu, a dobiješ ga nakon dužeg vremena i opet samo na par minuta, jer moraš strogo mirovati.
E sad ide onaj lošiji dio, jer si budna dok te transportiraju na intenzivnu, gdje ležiš sa drugim ženama operiranim zbog tko zna čega. Nije ugodno slušati njihove jauke kad se probude iz narkoze.
U isto vrijeme rodile su dvije ženice pod općom, a one su još koji sat spavale i time ovaj dio oporavka odložile.
Tebi se nakon kojih sat-dva vrati osjet, a počinje vrlo jaka postporođajna bol koja je meni bila grozno iskustvo.
Imala sam još nekih problema kod samog poroda, ali nevezano uz spinalnu.
Svejedno, uvijek bi prije izabrala spinalnu nego opću, baš zbog onih stvari koje su cure ranije spomenule - vidiš odmah bebu, a ne prespavaš tako važni trenutak![]()
U svakom slučaju, puno sreće. valjda znaš da ćeš ionako sve ružno brzo zaboraviti, a ostat će samo radost zbog tog malog pinkleca![]()
sretno vam...
Moje iskustvo... Imam prolaps diska u donjem dijelu kralježnice, što je, barem mislim, teža dijagnoza od skolioze (koju isto imam, ali blagu). Baš zbog problema s kralježnicom i tog diska rodila sam na carski. Isto je bilo, smije li spinalna anestezija ili ne, ali kad me anesteziolog pregledao, odlučio se za spinalnu. Tako da mislim da u tvom slučaju neće biti problema. Važno je samo da je razmak između diskova dovoljno velik.