kupila sam lanene sjemenke(piše lan zlatni) eko proizvod od firme eko zona porjeklom iz Kanade a uvoznik je Blovega doo iz Zagreba.... pa me zanima kako ih pripremiti? hvala![]()
kupila sam lanene sjemenke(piše lan zlatni) eko proizvod od firme eko zona porjeklom iz Kanade a uvoznik je Blovega doo iz Zagreba.... pa me zanima kako ih pripremiti? hvala![]()
samelji i stavi u bilo koje jelo, salatu...
važno je da ne samelješ odmah sve što si kupila nego onoliko koliko planiraš da ćete pojesti...
ili cijele sjemenke ubaci u kruh: dekorativno i zdravo.
ne. umijesaj ih u gotovo jelo. mljevene.
možeš u svako
a zasto?apricot prvotno napisa
ja sam kupila neke vec mljevene. Hoce li se pokvariti ako ih brzo ne pojedemo?
tako je rekla mommy plesačica![]()
pa valjda da ta "oslobođena" ulja ne užegnu...
maslackice, npr u salate, bilo kakve, samo posipati ili umijesati u dresing
u musle ili sl kasice s jogurtom ili mlijekom
u jogurt bez icega, ostavis malo krupnije mljevene pa bude hrskavo
u sva variva
u sve umake
na peciva
u palentu
itd....
najbolje je kad su svjeze mljevene i neobradjene termicki. dakle umijesati kad je gotovo.
super je tekst, ali me je opet ovo zbunilo:
ha, valjda su i te mljevene od neke koristi.Kada kupujete sjemenke, pazite da budu cijele, a ne prepolovljene jer je na taj način unutrašnjost sjemenke izložena svjetlosti i toplini, što umanjuje njezinu prehrambenu vrijednost. Možete kupiti i već mljevene sjemenke.
eto, lijenost covjeka samo dovede u nepriliku![]()
danas joj pravim kao neko varivo od krumpira ali sad skužim...da nemam ništa s čim bi samljela!!![]()
A da ih možda istucaš?
U krpu, pa udri????
Kada moja je mama pripremala za nas hranu s lanenim sjemenkama dok smo bili mali, nije uopće usitnjavala, već nam je govorila da jelo ima točkice kao bubamara, pa nam je bila fora to tako jestidonna prvotno napisa
![]()
nema šanse,mojoj curi ne možeš ništa podvalititako da moram ili kupiti samljevene ili nekako sama samljeti...bolje kupiti nove
![]()
podizem ovaj topic.
kada se moze poceti sa lanenim sjemenkama i uljem od lana?
molim vas i mene interesuje kad se može poceti sa sjemenkama i koliko količinski (bebi je 6 mjeseci)
Hvala
Podižem i ja![]()
Ako ne ide odgovor na pitanje kada se može početi..., da probamo sa:
kada ste prvi put dali lanene sjemenke?
Ovaj topic mi je promaknuo, a nedavno smo isto pisali o lanu, u kontekstu omega 3/6 ulja, poboljšanju plodnosti etc. Zaključak je da su lanene sjemenke loše za muškarce, osobito ljuska sjemena i dobro ih je konzumirati u vrlo malim količinama.
Ženama ne škode, ali baš ni ne koriste.
kod zatvora (nemam problem, ali znam) su najbolje ako se namoče, npr. preko noći i onda se ujutro jedu u musliju, s jogurtom itd...
netko je povukao pitanje je li ih o.k. davati bebi od 6 mj.- probaj rađe sa sezamom i to kratko preprženim i mljevenim (ili "drobljenim" u mužaru).
super dodatak kašicama! obožavamo.![]()
fakat očepe ili da se odrazim veleučenoakceleriraju peristaltiku
Odčepe mljeveni ili "normalni"?
I kako ih meljete?
ne treba ih mljeti, samo namočiti u (mlakoj) vodi na par sati ili još bolje preko noći. budu onak...-sluzaveMaslačkica prvotno napisa
![]()
ja ih kratko prokuham, samo da zakipe, i tako isto puste sluz
Moja seka ih redovno papa (mljevene) sa kornfleksom i naravno mlijekom. Ja nemogu nikako.
Ja sam ovih dana puno razmisljala i citala o lanenim sjemenkama i odvagala da cu (za poboljsanje omega3, a ne jedem bas ribu...) radije uzeti malo lanenog ulja u kombinaciji sa kravljim sirom ili kefirom nego sjemenke.
Procitala sam na par mjesta da lanene sjemenke sadrže biljne estrogene i da uzimanje u vecim kolicinama moze utjecati na hormonalnu ravnotezu u tijelu
Jedan izvor kaze
(originalni link: http://www.dietaryfiberfood.com/flaxseed-pregnancy.php)
Flaxseed provides lignans, phytoestrogen, which are estrogen-like phytochemicals. Therefore, flax seed may alter hormonal balance during pregancy. And since women during pregnancy and fetus are in their hormone-sensitive period, caution is advised on the dosage of flax seed intake.
Most information on flax seed (and flax seed oil) and its effect on pregnant women is inferred from studies on animals. In animal studies, intakes of high dosages of flax seed have caused reproductive complications.
On the other hand, foods high in omega-3 fatty acids, to which flax seed is a major source, are recommended during pregnancy and during breastfeeding, forexample to enhance the baby's brain development.
Dakle, osim što ne valjaju za muškarce nisu OK ni za trudnice.
Kada treba početi sa davanjem lanenog sjemena?
Većina pedijatara savjetuje majkama da počnu sa uvodjenjem lanenog sjemena u bebinu ishranu od osmog mjeseca života i to u količini od dve kafene kašičice dnevno (uz doručak i ručak ). S obzirom na to da je ova biljka prirodni laksativ (čistač crijeva), nipošto ne smijete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu.
Hrani mozak
Da bi vaša beba dobijala dovoljno nezasićenih omega 3 masnih kiselina koje su potrebne za razvoj mozga i nervnog sistema, trebalo bi da pojede tri porcije plave ribe nedeljno. Pošto retko koja majka toliko često daje bebi riblje meso, laneno sjeme je odlična zamjena za tu vrstu namirnica. Naime, samo jedna supena kašika ovog sjemena sadrži trostruko više omega 3 masnih kiselina od omenute količine plave ribe. (časopis Moja Beba )
A ne piše da su te silne omege u neiskoristivom obliku. Izgleda da se kvalitetne dezinformacije nalaze uglavnom u roditeljskim časopisima![]()
Davore, mozes li to pojasniti?!Davor prvotno napisa
Žene su zahvaljujući svojim hormonima u stanju iskoristiti oko 10% svih tih "omega", a muškarci oko 0%. Uz to su fitohormoni u ljusci nepogodni za oba spola i posebno za muškarce. Odlično - za izbjegavanje.
To ti je otprilike kao da ližeš staklenku u kojoj se nalazi med, a meda nikada ne okusiš. Tamo je, a do njega ne možeš.
Molim te, mozes li navesti neke izvore za ovo?Žene su zahvaljujući svojim hormonima u stanju iskoristiti oko 10% svih tih "omega", a muškarci oko 0%. Uz to su fitohormoni u ljusci nepogodni za oba spola i posebno za muškarce. Odlično - za izbjegavanje.
O tome smo pisali ovdje, a sigurno ćeš naći svašta i na netu.
Hvala!
Trazila sam koje su prednosti sjemenki lana kod dijabetesa (spominje se u clanku na portalu), no naisla sam na podatak da se moze dogoditi da diabeticari i shizofrenicari (ne znam kakve veze jedni imaju sa drugima) ne mogu ponekad uopce pretvarati ALA u EPA i DHA.
Zapravo ni mi ostali. Žene imaju nekakvu ali prilično nepotpunu pretvorbu, a muškarci baš nikakvu.
Nisam se bavio dubljim pretraživanjem, a čini se da je od biljnih izvora nešto bolji noćurak. Za mesojede je stvar jednostavna: riblje ulje.
onaj cika doktor u Oprah show kaze da su lanene sjemenke iskoristive samo ako se samelju...
znaci ni to nije prihvatljivo. ajd. iako cu ja jos popapati ovu vrecicu mljevenih jer su mi fine. da ne propadneDavor prvotno napisa
![]()
Nadam se da će Davor vidjeti ovo pa mi odgovoriti.Davor prvotno napisa
Ok, jasno mi je zašto su fitohormoni loši za muškarce, ali zašto za žene?
Pa kažu da Azijatkinje baš nemaju problčema u menopauzi jer jedu puno soje koja ima fitoestrogena, a i biljni preparati za menopauzu su većinom na bazi soje
I jel onda ulje bolje, za oba spola?
Ajme...našla sam na onom drugom linku. Znači, lanene sjemenke i ulje mogu prekrižiti kad je u pitanju MM.
A koja je korist od Lanenih sjemenki, cijelih, u kruhu npr?
I otkud da onda dobijem omega-3? Iz tableta? Jer sumnjam da jedemo dovoljno ribe. Djeci povremeno dajem ulje jetre bakalara
Joj, Davore, kao što reče jedna moja prijateljica, taman se u nešto ufuram i onda se ti javiš i padne mi mrak na oči![]()
![]()
Pa se nemoj ufurati. Svaki put kad ti padne na pamet da je nešto predobro da bi bilo istina, probaj ne zatomiti osjećaj uzbune da nešto ne štima i uvjeri se sama koliko te taj osjećaj dobro služi.
ok, kužim poantu, ali onda se na ništa ne možemo oslonit8. ni na organski iuzgoj, ni na dućane zdrave hrane...branka1 prvotno napisa
i molim odgovor na gornja pitanja![]()
Čisto sjemensko ulje se ne razlikuje bitno od bilo kojeg drugog - sjemenskog ulja. Dobro je za salatu, ali ne valja za prženje.
Obzirom na cijenu, vjerojatnije ćeš posegnuti za dobrim maslinovim - bolje je.
da su omega-3 toliko neophodne, brate mili, ne bi imali narode iz unutrašnjosti kontinenta