...evo par zanimljivih receptića;
CROSTINI od palente
1 kg g malo gušće kuhane palente, 500 g šampinjona, stručak peršina, 30 g maslaca, sol, papar.
Očistite šampinjone, izrežite ih na fete stavite ih u padelu u kojoj se prethodno rastopio maslac. Neka se kuhaju na laganoj vatri 10-15 min. Dodajte sol, papar, sitno sjeckan peršin.
Palentu izrežite na fete te je stavite u pećnicu ugrijanu na 200 C dok joj se na površini ne stvori hrskava kora (cca 10/15 min).
Izvadite fete palente iz peći, poredajte ih na veliki tanjur i do pola prekrijte šampinjonima. Pospite s malo peršina.
PALENTA S GLJIVAMA I GORGONZOLOM
500 g palente, 120 g sušenih gljiva, 180 g slatke gorgonzole, 1 čaša vrhnja za huhanje, 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar.
Nakon što ste potopili gljive kako bi se omekšale, operite ih i ocijedite.. Zgnječite dva oguljena režnja češnjakla i bacite ih na maslinovo ulje, da puste miris (ne smiju zagoriti), potom ih izvadite i dodajte gljive, nakon par minuta ih zalijte vodom ili temeljcem, dodajte sol, papar, kuhajte još 20-tak min, ako vidite da se suše, dodajte malo vode/temeljca, neka bude saftno.
Pripremite palentu (na uobičajen način), ulijte je u zdjelu koju ćete držati na toplom (npr u vrućoj vodi). Izrežite sir na kockice i s malo ulja ga stavite u jednu tavu / teču. Na laganoj vatri rastopite gorgonzolu, miješajte, dodajte vrhnje i ponovo miješajte dok ne dobijete finu kremu. Dodajte malo soli, papra, ubacite gljive, promiješajte i skinite s vatre.
Pospite ovu kremu po palenti. Servirajte toplo.