Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 106

Thread: rižino mlijeko

  1. #51
    Ariens's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    808

    Default

    MGrubi vidim da si napisala da se kuha sat i pol. Pretpostavljam da je to vrijeme kuhanja za integralnu rizu. Zanima me koliko je vrijeme kuhanja za basmati ili arborio (obicno se kuhaju petnaestak minuta)?

    Pitam zato sto sam jednom kuhala bijelu rizu sat i pol na jako laganoj vatri i sve se pretvorilo u sluz koja se bas nije mogla razrijediti s vodom :/ vjerojatno sam negdje pogrijesila u postupku

  2. #52
    Ariens's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    808

    Default

    Tek sam sad vidjela na drugom linku opis

  3. #53

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Za one koji nemaju u gradu Merkator, ja sam danas u Plodinama vidjela Vitariz rizino mlijeko.
    Dajte mi pease odgovor, je li rizino mlijeko dobro bas za sam pocetak dohrane ako sadrzi sol. Znam da se namirnice za djecu inace ne sole.

  4. #54

    Join Date
    May 2006
    Posts
    986

    Default

    ne znam odgovor, ali koliko dođe to rižino? ima DM u Sl. b.?

  5. #55
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by inga
    Za one koji nemaju u gradu Merkator, ja sam danas u Plodinama vidjela Vitariz rizino mlijeko.
    Dajte mi pease odgovor, je li rizino mlijeko dobro bas za sam pocetak dohrane ako sadrzi sol. Znam da se namirnice za djecu inace ne sole.
    Nije. Dohrana se odnosi na uvođenje krutine, a svrha je učenje djeteta na nove okuse. Možeš RM koristiti za spravljanje kašica, ali jednako tako možeš koristiti čistu vodu pa ne vidim svrhu.

  6. #56

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Vitariz je nekih 18, 19kn u Plodinama, a u DM-u je Alnatura 13kn, dakle jeftinija. Ima DM u SB.
    Davore, nekako nisam uopce razmisljala o tome da bih mogla zobene pahuljice npr. praviti na vodi. Sebi ih uvijek kuham na mlijeku.

  7. #57
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    OK, a sada razmisli na koji način nastaje rižino mlijeko i usporedi s kuhanjem zobenih pahuljica u vodi. Jedina bitna razlika je sol, koju u kuhane pahuljice ne moraš staviti.

  8. #58

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    391

    Default

    ja sam pocela koristiti rizino mlijeko u kasicama, sa vocem i zitaricama. Marku se ful svidja, polize cijeli tanjur

  9. #59
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Ja sam danas opet nakon kuhanja smeđe i slatke riže, u deset šalica vode, procjedila rižu i ostavila tekućinu. To je mlijeko. Bez soli, bez ičega. Pa to dodam u kašicu koju treba malo razrijediti.

  10. #60

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Rijeka
    Posts
    391

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Ja sam danas opet nakon kuhanja smeđe i slatke riže, u deset šalica vode, procjedila rižu i ostavila tekućinu. To je mlijeko. Bez soli, bez ičega. Pa to dodam u kašicu koju treba malo razrijediti.
    koliko dugo se to moze cuvati u frizideru? moze li se zamrznuti?
    koliko rize na 10 salica vode i koliko se dugo tako kuha?

  11. #61

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Ma da, i ja sam na kraju dosla do zakljucka da mogu ostaviti vodu u kojoj se kuhala riza, bez soli. Eventualno kapnem malo maslinovog ulja.
    U pocetku nam ni ne treba, ali sad bar znam za kasnije.

  12. #62
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by Aphro
    koliko dugo se to moze cuvati u frizideru? moze li se zamrznuti?
    koliko rize na 10 salica vode i koliko se dugo tako kuha?
    ! šalica riže i 10 šalica vode. 2 cm kombu alge.
    Čuvati ga možeš 3-4 dana. Za zamrzavanje ne znam, ali i nema potrebe davati djeci zamrznuto.

  13. #63
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by Aphro
    koliko dugo se to moze cuvati u frizideru? moze li se zamrznuti?
    koliko rize na 10 salica vode i koliko se dugo tako kuha?
    ! šalica riže i 10 šalica vode. 2 cm kombu alge.
    Čuvati ga možeš 3-4 dana. Za zamrzavanje ne znam, ali i nema potrebe davati djeci zamrznuto.

  14. #64
    Ava M's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    422

    Default

    Ali i svoje mlijeko zamrzavamo pa ga odmrznuto dajemo dijeci.
    Zato opet pitam, možemo li isto raditi i sa rižinim mlijekom?
    Koliko tako gubi na kvaliteti?

  15. #65
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Zamrzavanjem se mnogo gubi. I u majčinom i u rižinom mlijeku. Mi općenito ne jedemo zamrznutu hranu.
    Osim toga, od jedne šalice riže dobiješ manje mlijeka od litre, pa to stigneš potrošiti za par dana.

  16. #66
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    kako u našem dućanu nema RM MM mi kupio neko u Konzumu al našao samo Rice drink od LIME (iz Belgije)....2 dcl 7 kn...

    sastav je:
    voda
    riža
    suncokretovo ulje
    morska sol
    prirodna aroma vanilije

    e sad nisam sigurna jel mogu malcu to dat?

    nikad nisam koristila rižino mljeko......pa molim savjet...

  17. #67
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ja ne bih zbog vanilije
    (i ja sam gledala tu LIMU ali nisam kupila baš zbog vanilije)

    i dalje ostajem na vitarizu

  18. #68
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    i mene ta vanilija muiči....i sol i ulje...

    al piše da je Organic i BIO....

    suncokretovo ulje i morska sol su ok za dat?

  19. #69
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pa da je "bio" i "organic" čokolada ili mandarina ili jagoda, jel bi dala sa 7 mjeseci?
    sol i ulje, što da ti kažem, zari nisam davala tako rano. :/ margiti sam do sada jedan put napravila rižu na rižinom mlijeku, i ipak ga ne mislim još neko vrijeme koristiti jer uredno jede žgance i rižu na vodi
    za što tebi treba rižino mlijeko?

  20. #70
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    za rižine pahuljice i žgance...probala žgance na vodi i takvu je bljutavu facu složio i sve pljunuo van...nikako to nnije htio...a pahuljice nisam ni probala na vodi...

    pa jel postoji ijedno bez soli i svega ostalog? mislim da sam pročitala na ovoj temi da Biovega ima takvo...

  21. #71
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    pa nemoj onda čiste žgance. margita obožava žgance s brokulom. i s tikvicom isto voli. napravi žgance s nekim povrćem koje inače voli.

  22. #72
    (maša)'s Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zg, IR
    Posts
    2,187

    Default

    eh tog se nisam sjetila

    probat ću...hvala

  23. #73
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Naš favorit za doručak - kuhana jabuka i pura :D
    Mogla bi to jesti svaki dan i svaki obrok
    Samo puru (žgance) moram mnogo duže kuhati nego piše na uputstvu.

  24. #74
    lasica's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    1,328

    Default

    gdje se može kupiti "drndalica" za proizvodnju rižinog mlijeka?ionak cijedim svaki dan,ovo bi mi spasilo ligamente...

  25. #75
    di_zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    370

    Default

    jedno pitanje, da li se rižino mlijeko može raditi bez kombu alge ili je to obavezan sastojak?

  26. #76
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by di_zg
    jedno pitanje, da li se rižino mlijeko može raditi bez kombu alge ili je to obavezan sastojak?
    Može, no kombu je dobar izvor minerala i vitamina, pa se preporuča da se stavlja, jer čini mlijeko hranjivim a i probavljivijim.

  27. #77

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    A znas li mozda mogu li ju kako nabaviti ako je nema za kupiti u SB? Ne bi bilo dobro da ide postom iako je susena?

  28. #78

    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    16

    Default

    Ja kupujem u Bio&bio rižino mlijeko (Bevanda di riso), cijena 25.00 kn,a sastav je
    • voda
      riža
      hladno prešano ulje suncokreta
      kalcij iz alge

    Palentu i rižine pahuljice uvijek kuham na vodi.U palentu dodam kuhano povrće,a u pahuljice svježu bananu ili kuhane kruške,jabuke,šljive..,
    a mlijeko mi služi za kuhanje griza.

  29. #79
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by inga
    A znas li mozda mogu li ju kako nabaviti ako je nema za kupiti u SB? Ne bi bilo dobro da ide postom iako je susena?
    Ako želiš ja ti je kupim pa ti je pošaljem u paketu da ti se ne slomi. Neće biti problem.

  30. #80

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    LeaB
    Imas pp

  31. #81

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Konacno sam napravila nase prvo domace rizino mlijeko. Kuhala sam integralnu rizu iz DM-a. Medutim, ono uopce nije slatko nego nekako gorkasto?!? :/
    U cemu je problem?
    I jos jedno pitanje, ako riza zatvara, a ovo je u biti rizina sluz, onda i rizino mlijeko zatvara, zar ne? Ili integralna riza ne djeluje tako da zatvara nego samo ljustena?
    Zadnjih dana Leona ima dosta problema s tvrdom stolicom pa mi ovi odgovori puno znace.

  32. #82
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Riža zatvara, tako kažu. Međutim kuhaj je u dosta vode da bude meka pa ne bi trebalo biti problema. Ni ja ni moje cure nisu imale zatvor od riže, a stvarno je često na našem meniju.

    Riža iz dm nije ni upola fina kao ona iz bio bio. I to je dugo zrno. A tebi je trebala obična smeđa riža i ako hoćeš da je slatka, dodaj u nu slatke riže.

  33. #83
    Marijasara's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Uskoplje, BiH
    Posts
    28

    Default

    kako se priča o rižinom mlijeku da pitam nešto slično. ja sam kupila neki Vitalia (made in Macedonia) rižin instant pripravak za razna pića, uglavnom za voćne milk shakeove se koristi, kako piše u uputama na kutiji. Sarica ima 8. mjeseci i pitam se da li joj smijem to dati. Pliz help!!

  34. #84

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Hvala LeaB. Bio & bio mi je nedostupna trgovina, a nema ni slatke rize u velikim trgovinama, trazim ju konstantno veec neko vrijeme.
    Mogu kupiti smedu Encianovu rizu, samo se ona iz dm-a bolje raskuha pa mi se cinila zgodnija.
    Ja sam mislila da je rizino mlijeko uvijek slatkasto, od koje ga god vrste rize napravis.

  35. #85

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Hvala LeaB. Bio & bio mi je nedostupna trgovina, a nema ni slatke rize u velikim trgovinama, trazim ju konstantno veec neko vrijeme.
    Mogu kupiti smedu Encianovu rizu, samo se ona iz dm-a bolje raskuha pa mi se cinila zgodnija.
    Ja sam mislila da je rizino mlijeko uvijek slatkasto, od koje ga god vrste rize napravis.

  36. #86

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,884

    Default

    Ja sam nedavno u Bio&Bio kupila Vitariz i tek onda skužila koliko je loš onaj Alnaturin iz DM-a! Ovo je nešto prefino, i Kaleb i ja se davimo u njemu.

  37. #87
    Anvi's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Quote Originally Posted by Luna Rocco
    Ja sam nedavno u Bio&Bio kupila Vitariz i tek onda skužila koliko je loš onaj Alnaturin iz DM-a! Ovo je nešto prefino, i Kaleb i ja se davimo u njemu.
    Meni malo preskupo za svakodnevnu konzumaciju, a što se tiče Alnaturinog, ja sam ga već dva puta morala vratiti u dućan jer je usprkos roku trajanja imalo odvratan, užegli okus. Što je najgore, maloj sam nešto bila skuhala na njemu bez da sam ga prethodno kušala, i ona je to pojela. Kad sam ga ja išla piti, želudac mi se okrenuo. Odonda su mi se zamjerili, tako da sad uzimam samo zobeno. Isto alnaturino. :/

  38. #88
    ssss's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    503

    Default

    Dali je netko uspio doma dobiti okus rižinog kao kupovnog :/
    Ako je po kojoj recepturi (koju rižu i s kojim dodatcima u kojim omjerima)
    Nije mi jasna ta njihova slatkoča -kako ju potaknut bez zaslađivaća :?

  39. #89

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Da se ja malo ispravim, izgleda nije Encianova riza iz bio uzgoja, inace ima vise vrsta smedih riza u SB, ali je ona iz dm-a jedina bio uzgoj pa zato kupujem nju.
    Meni isto nije jasno od cega je to kupovno rizino mlijeko tako slatko, a ono kuhano kod kuce ima bezvezan okus.

  40. #90

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Koji bi bio recept za zobeno mlijeko?
    Trazila sam po forumu i nisam nasla. Zobene pahuljice su same po sebi fine slatke pa je mozda i home made zobeno ukusnije od home made rizinog mlijeka.
    Zobene pah. su mi jedine zitarice osim rize koje L uvijek rado jede same.

  41. #91
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    1/2 šalice smeđe riže, 1/4 šalice slatke riže, 1/4 šalice zobi, a postupak je isti.

  42. #92

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Slavonski Brod
    Posts
    681

    Default

    Hvala, LeaB. Moj mozak je stvarno postao kasa. Mucilo me kako dobiti zobeno mlijeko iz zobenih pahuljica kad se one tako brzo raskuhaju.
    Naravno da se kuha zob, zrno, a ne pahuljice.

  43. #93
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ako kuhaš u mirkovalnoj onda ti je svejedno, a pahuljice se brže raskuhaju.

  44. #94

    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Samobor
    Posts
    97

    Default

    Danas sam pon prvi puta skuhala rižino mlijeko od slatke riže po receptu MGrubi. Trebalo mi je za pripravu grisa. E, sad i ja imam pitanje na koje vidim da nitko ne odgovara - zakaj nije fino, slatko ko kupovno? U čemu je štos?

  45. #95

    Default

    Molim pomoc,dala bih malom rizino mlijeko od alnature iz dm-a ali ne znam da li ga treba prokuhati ili ne?

  46. #96
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    ne trebas prokuhavati
    planiras raditi kasicu ili?

  47. #97
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    Quote Originally Posted by Adriven
    Danas sam pon prvi puta skuhala rižino mlijeko od slatke riže po receptu MGrubi. Trebalo mi je za pripravu grisa. E, sad i ja imam pitanje na koje vidim da nitko ne odgovara - zakaj nije fino, slatko ko kupovno? U čemu je štos?
    što duže fermentira, to je slađe
    kupovno se fermentira, a recept za domaće nisam vidjela pa ne znam

  48. #98

    Default

    Quote Originally Posted by Lutonjica
    ne trebas prokuhavati
    planiras raditi kasicu ili?
    Dala sam joj prvo onako samo,nekih 20 ml za pocetak.Kasice radim zasad uglavnom sa vocem,rizinim pahuljicama i vodom,nisam jos sa rizinim mlijekom.
    Hvala ti na odgovoru.

  49. #99
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    zašto samo?
    rižino se u toj dobi koristi kako bi spravila neki obrok koji ide s mlijekom, a ne da se pije.

    za piće služi voda
    za mliječne obroke mamino mlijeko ili adaptirano

    a rižino samo kao "ispomoć" pri kuhanju

  50. #100

    Default

    ma znam,ali za prvi put čisto da vidim hoće li ga htjeti,hoće li biti kakva reakcija,sad fino papa kašice sa rižinim mlijekom.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •