-
HAK limač
http://www.ak-rijeka.hr/HAK_Limac.php
Hej! Ne poznajete me? Ja sam Dami i dolazim iz Džunglograda.
Nemojte tražiti po zemljopisnim kartama, nema potrebe. Jednostavno otvorite svoje prozore: brmm, brm, brmm, tu-tu, škriip, kreš, tiru, tiru.
I vaši prozori gledaju na Džunglograd: gužva, buka, automobili jure, pješaci pretrčavaju cestu, semafori mijenjaju boje, čudeći se kako to vozači i pješaci ne primjećuju. Kao da svi nose zelene naočale i misle da uvijek imaju prednost prolaska. Kažem vam - pravi Džunglograd!
A nekad? Nekad je Džunglograd bio Bajkograd. U cijelom Bajkogradu bilo je tek nekoliko automobila. Veliki i mali vozili su bicikle i rošule po ulicama, trčali i šetali parkovima. Dobro, dobro, znam da su djeca imala razderana koljena. Tek što bi se jedna krastica na koljenu osušila, novi pad s bicikla ili rošula i bolni uzvik "Boli!", rasparane štramplice, ljutite mame koje djeci "praše tur" drvenim kuhačama i još glasnije "Boliii!". Ali... glave su bile cijele!
Kao u svakoj bajci tako je i u Bajkogradu živio strašni čuvar parkova. Djeca su ga zvala Parkaš. Kada bi ga vidjela da dolazi, prekidala su igru skrivača, lovice, graničara i u strahu se sjurivala u podrume svojih zgrada odakle su ih samo mame mogle izvući.
Danas u našem Džunglogradu umjesto parkova imamo parkirališta. Umjesto Parkaša imamo puno vozača automobila, a neki od njih su prava Opasnost. Nema više bezbrižnoga bicikliranja i rolanja po ulicama.
Vaš je zadatak naučiti se čuvati Opasnosti!
Da bi znali prepoznati Opasnost, najprije morate naučiti kako se pravilno i sigurno kretati ulicama i kako se sigurno voziti u automobilima. Da ne bi jednog dana kad odrastete i vi postali Opasnost.
- "Pa tko će nas to naučiti", pitate se? Naravno, vaši roditelji, oni vas vole najviše na svijetu! Ako nešto ne znaju, pomoći ću ja, Dami.
- "Roditelji! Pažnja! Počinje kviz! Vaša djeca pitaju."
Joj, potpuno sam zaboravio da Žmigavac nema zvučnike i da me roditelji ne mogu čuti. Ali vi ste moji pomagači, moj glas. Postavite roditeljima sljedeća pitanja, da vidimo koliko znaju:
1. pitanje: "Ako se moramo kretati kolnikom jer ne postoji nogostup, kojom se stranom kolnika moramo kretati? Ako nas je više u skupini, kako se krećemo? Jedan iza drugoga ili jedan pored drugoga? Zašto?"
2. pitanje: "Zašto odrasli kad nogostupom šeću s djetetom trebaju dijete držati do unutarnje strane u odnosu na cestu, a ne do prometne trake kojom jure automobili?"
3. pitanje: "Što pješaci moraju obavezno učiniti prije prelaska kolnika?"
He, he! Malo smo se igrali Danijele i Tarika! Napišite i pošaljite na Autoklub Rijeka, Dolac 11, Rijeka što ste naučili igrajući kviz s mamom i tatom, a možete odgovore i nacrtati. Objavit ćemo najbolje crteže i odgovore.
Molim vas - čuvajte se Opasnosti! Ponovo ćemo se igrati u sljedećem broju Žmigavca.
Vaš Dami
Odgovore možete slati i na preventiva@ak-rijeka.hr. Cilj ovog mini kviza je da roditelji i djeca zajedno rade na prometnoj kulturi, a najbolji radovi bit će objavljeni u prilogu Žmigavac Novog lista i nagrađeni.
Također, slobodno šaljite svoje ideje i prijedloge vezane uz promet i prometnu kulturu, tko zna što se od toga može izroditi. Možda nešto kao ovo , crtani film u kojem su animirani likovni radovi djece. Crtani možete skinuti desnim klikom na sliku, a više o crtiću pročitajte na naslovnici.
-
Podižem, postavljena su nova pitanja.
Kako preko ceste
-
Ovo je odlično! :D
Otišla sam i na stranicu ali me neugodno iznenadio
rezultat ankete od 61 ispitanih njih 15% :shock: još uvijek misli da je sjedalica šminka
Rezultati ankete
Dječje autosjedalice su:
Odgovori Glasovi Udio
Neophodne - uvijek i bez iznimke. 52 (85.25%)
Trend - kako smo se mi vozili i ništa nam nije bilo. 5 (8.20%)
Korisne, ali ništa strašno ako se tu i tamo dijete vozi bez autosjedalice. 4 (6.56%)
-
Uh, da imamo takve postotke medu sveukupnom populacijom - bili bismo sto svjetlosnih godina ispred mjesta gdje smo sada
-
Crveno znači STOP
Imamo sigurnosni pojas
Inače, slažem se s Ančicom, bilo bi fantastično da je ova anketa stvarno odraz društva. Ipak, radi se o manjoj grupi koja ima i pristup informacijama, a očito i interes pa je s te strane 16 glasova "protiv" obavezne AS žalostan.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma