Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Radna grupa Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Radna grupa Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu

U suradnji s Hrvatskim društvom za perinatlnu medicinu osnovana je radna grupa uvaženih stručnjaka s područja ginekologije, neonatologije i primaljstva, članovi radne grupe pored navedenih su i djelatnici Ministarstva zdravstva kao i članice udruge Roda.

Zadatak radne grupe je napraviti anketu (koja će se provoditi u rodilištima na području RH, u kojoj će rodilje odgovarati na pitanja u vezi poroda, dojenja i smještaja), plan poroda, te smjernice za vođenje normalnog porođaja.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super, super za projekt :D
    Samo, ja inače nisam pesimist, upravo suprotno ali nekak se bojim da će ta anketa možda dati čudne i zapravo netočne rezultate...evo zašto...

Ja sam grozomorno dugo rađala, bila u bolnici sve skupa maltene tjedan dana i pričala s mnogim mamama i mamas-to-be i kaj sam skužila...čast izuzecima, ali one niš ni o čemu ne znaju...hoću reći, one s kojima sam pričala ne znaju kaj je to uopće drip, epiziotomija, rooming in, isključivo dojenje i kao da ih nije ni briga....a kad sam im objasnila i pitala ih za stav o tome samo su slegnule ramenima i rekle "a, kajaznam, valjda doktori znaju"

Tak da se bojim da će jedan dio rodilja napisati da su im"uvjeti i postupci bili ok" jer ne znaju da može biti drugačije pa im niti ne fali

Btw. odoh sad ispuniti pristupnicu za podupirućeg člana Rode :wink: :wink: :wink:

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kloklo, definitivno imaš pravo. Žene još uvijek najviše vjeruju doktorima i ne znaju da bi moglo biti drukčije. A možda će se neke i bojati iskreno napisati svoje mišljenje, pogotovo u manjim sredinama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na žalost opća slika educiranosti žena uopće nam ne ide u prilog ali tu su drugi projekti koji pokušaju riještiti taj problem. Anketa će između ostalog dati podatak o tome koliko je žena pohađalo tečaj prije poroda, a ta brojka će nadamo se biti u porastu. Roda se bori za pravo izbora žene, ima puno onih žena koje ne žele učestvovati u odluci o postupcima pri porođaju jer je tu doktor kojemu je to posao, ali ima i onih koje bi željele partnera na porodu, mijenjanje položaja a ne konstantno ležanje i sve ostalo što će im pomoći kako bi taj porod protekao ugodnije. Da bi one prvospomenute znale da je to potrebno i njima treba puno edukacije, a onda neka izaberu što žele jer sada nitko ne može birati.

Početno

Slažem se potpuno sa kloklo.
    Puno mladih žena se u trudnoći i ponaša i osjeća poput pacijentica. Smatraju da je porod nešto što doktor treba srediti, što prije-to bolje. A što se tiče dojenja, problem je i nedovoljno educirano i nezainteresirano bolničko osoblje. Mnogima je svejedno kako će mama hraniti svoju bebu, puno angažmana oko dojenja u početku samo im opterećuje radni dan. Majke dođu kući obeshrabrene i sve uvjerenije da one jednostavno nemaju mlijeka ili da im mlijeko nije dovoljno dobro.
    RODA u rodilištima, putem brošura i educiranog osoblja, umjesto patronažne koja na nedovoljni prirast težine kod bebe odmah preporuča adaptirano, bilo bi prva liga.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, potpuno ste u pravu. Mislim da to nije problem samo na razini porođaja, nego generalno u našem društvu. Previše je toga prepušteno odluci doktora, a pacijenti mozak na pašu: "Pa zna valjda doktor najbolje..." :shock: Doktori bi trebali sugerirati i pomagati, a ne odlučivati umjesto nas. Ali kako da se to promijeni kad mnoge žene razmišljaju upravo onak kako je opisala Kloklo?
    I što je najgore, u rodilištima nas stvarno i zovu pacijenticama, kaj smo mi bolesne? :shock: A ja mislila da je porod nešto najprirodnije na svijetu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kloklo, slažem se da je takvo stanje kod nas pretežno. Baš zato što većina nas vjeruje najviše doktorima, što je i normalno jer pretpostavljamo da oni znaju raditi svoj posao, oni su ti koji bi trebali educirati žene i dati im informacije o izboru između više načina rađanja i slično.

Ako se doktori toga prime, sve će ići brže i lakše.

Evo primjera moje kolegice s posla. Zove ona mene neki dan sva uspaničena, na održavanju trudnoće je od samog početka. I kaže da je doktorica šalje na amnio.. zbog toga što je sestrična njene mame rodila dijete koje nije nešto bilo u redu. I sad ona mene pita jesam ja išla.
    Ja sva u čudu, pa što joj nije doktorica (koju usput rečeno plaća debelo), ništa objasnila o postupku, što je to, kakve su moguće posljedice itd.itd. I objasnim ja njoj koliko znam i koliko sam čitala o tome u knjigama i na Rodi. A ona sve jadnija. Na kraju je zaključila da neće više o tome razmišljati jer doktorica valjda zna

A meni je cijeli dan bila muka jer ne znam jesam li joj pomogla ili odmogla

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I sad ti zaključi treba li to prepustiti doktorima... Ljudi se boje preuzet barem dio odgovornosti na sebe, pa radije nek odluči doktorica... :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma Juanita, možda sam se pogrešno izrazila, ali nisam mislila da to trebam izričito prepustiti doktorima, već da oni trebaju biti prvi izvor informacija a ne da ti moraš okolo tražiti i nazivati prijateljice o čemu se radi ..

tako sam mislila

a moja kolegica ide to obaviti, nema hrabrosti niti sagledati razloge za i protiv (makar ni sama ne zna što će napraviti ako nalaz bude loš)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se cini da je razlog koji joj je naveden totalno nebulozan.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Oriana prvotno napisa
    I kaže da je doktorica šalje na amnio.. zbog toga što je sestrična njene mame rodila dijete koje nije nešto bilo u redu. I sad ona mene pita jesam ja išla.
    Tek sad vidim i ja da ju doktoricu šalje na amnio ( koji nosi 1-2% rizika pobačaja) zbog sestrične njene mame . :shock:
    Mislim da je pametno da barem zatraži drugo mišljenje, jer se takvi zahvati ne rade rutinski, a razlog i meni izgleda nebulozan.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Oriana prvotno napisa
    nisam mislila da to trebam izričito prepustiti doktorima, već da oni trebaju biti prvi izvor informacija a ne da ti moraš okolo tražiti i nazivati prijateljice o čemu se radi ..
    To je, na žalost, samo teorija (čast izuzecima). Mnogi od njih ništa ne govore, nego moraš svaku informaciju izvlačit, a ljudi kod nas nisu još navikli ni sve pitat, a kamoli polemizirat. Meni iskustvo govori da se uvijek treba dodatno sam informirat, ne mora biti kod prijateljica, a danas postoji i internet ( na svu sreću). :wink:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •