Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Nadimajuca hrana

  1. #1
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno Nadimajuca hrana

    Imali smo doma vise puta razgovore o tome koja hrana je nadimajuca ... postignut je konsenzus da je grah vjeciti Nr.1, da ga slijede mahune i kelj, medjutim oko nekih se plodova bas nismo mogli sloziti.

    Kruske, tikvice, kupus ....?
    Brokoli, salata ...?
    Jos nesto?

    Sa zacinima je slicno ... papar i kurkuma (curry) su upitni, dok je sigurno da kim djeluje u suprotnom smjeru.

    Sto vi mislite?

  2. #2
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    grožđe

    u grah i slanutak pri kuhanju stavim lovorov list, pa ne nadima.

  4. #4
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Citiraj Audrey prvotno napisa
    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.
    Fakat, to je isto poznati "eksploziv"!

  5. #5
    migulica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Stenjevec
    Postovi
    1,130

    Početno

    Kesteni!!

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    svjeze šljive, svjeze smokve

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    grašak, ričet, zelena leća

  8. #8
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    bundeva, kukuruza

  9. #9
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    znate sto me najvise zanima - tikvice!
    Ja mislim da one ne bi trebale biti "eksplozivne" (ipak su srodnici krastavaca i bundeva), no imali smo tu i tamo neka iskustva kod kojih smo sumnjali na njih ... :?

  10. #10
    traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    A5 - Land Of Shit
    Postovi
    3,874

    Početno

    Za tikvice mogu reći samo da kad ih pojedem izgledam kao balon,ali ne znam zašto? Ja sam mislila da je to lagana namirnica!!
    Ali nadima me i bundeva
    A kukuruz je broj 1 kod mene za oblik lopte

  11. #11
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    pa sto ako nadima
    jel vi onda to ne jedete?

  12. #12
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    I ja sam se isto pitala...
    Osim toga, što nadima vas, ne nadima mene.

  13. #13
    traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    A5 - Land Of Shit
    Postovi
    3,874

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    pa sto ako nadima
    jel vi onda to ne jedete?
    Naravno da jedem-osim ako mi gosti ne dolaze

  14. #14
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    crveni luk, grašak

  15. #15
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ovo ko popis hrane koju ne smiješ jest dok dojiš, svako svoju listu ima

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    piletina, pileca juha

  17. #17
    haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    deutschland
    Postovi
    1,352

    Početno

    Citiraj migulica prvotno napisa
    Kesteni!!
    a tako ih volim i jedva cekam sezonu bez obzira na posljedice

  18. #18
    haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    deutschland
    Postovi
    1,352

    Početno

    Citiraj Audrey prvotno napisa
    Nije baš hrana, ali... MOŠT (sok od grožđa), i to kad već malo počne 'raditi'... u crijevima simfonijski orkestar, a na izlazu Dragačevski trubači.

  19. #19
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Mi to uglavnom svi jedemo (kad kuhamo kod kuce), ali u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.

    Kad jedem u firmi onda izbjegavam grah i kelj cuspajz jer su koma, nadimanje je grozno i bolno - katastroficno iskustvo. Ne znam sto im rade u kuhinji (recimo, mahune su OK :? ), ali to moram izbjeci (vec sam pisao o tome na ovom forumu na drugoj temi).

    Na drugim mjestima obicno pojedem nesto od toga i uglavnom nema vecih problema (recimo u pl. domovima i slicno).

    Za tikvice sam specijano pitao jer su one meni sasvim OK, ali se MZ tuzila.

    Piletina i juha kao nadimajuce jelo? To zaista prvi put cujem.

  20. #20
    haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    deutschland
    Postovi
    1,352

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    u grah i slanutak pri kuhanju stavim lovorov list, pa ne nadima.
    spasila si me, MM mi zabranio kuhanje graha, probat cu sa lovorom


    svekrvin sos od gljiva (mislim na moju sveki) bolno, nepodnosljivo....
    ne bi mi vise palo na pamet pojesti ga

  21. #21

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Krumpir - u svakom obliku.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    835

    Početno

    u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.
    Tatek kako se točno zove ova alga? Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.

  23. #23
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Citiraj mamanatali prvotno napisa
    u cuspajze ubacujemo algu iz bio&bio pa je onda nadimanje svedeno na razumnu mjeru.
    Tatek kako se točno zove ova alga? Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.
    Moram pogledati doma, no mislim da ne mozes fulati - odi u bio&bio i trazi japansku algu protiv nadimanja.

    Uzmes komad od cca 10 cm (slobodno prerezes na 2-3 dijela), namocis u vodi prije kuhanja recimo pola sata i ubacis u cuspajz da se kuha. Mozes ju i pojesti (nije bas nesto osobito fina), no bit je da ona na neki nacin neutralizira utjecaj graha i slicne hrane.
    (nemoj ocekivati da bas nece biti ni molekule plina poslije, no definitivno je bolje)

  24. #24
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...

  25. #25
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Citiraj mamanatali prvotno napisa
    Prema tvojim postovima zaključujem da imamo sličnoproblematične probavne sustave.[/size]
    Nekoga stres udara u glavu, nekoga u ledja ili ramena, netko ne moze spavati, netko stalno vice ili place, a nekima pak pati probava kad je guzva i strka ... taj sam.

  26. #26
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Kaj ces, takva je valjda ovdje mikroklima ...

  27. #27
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ja mislim da je kod nadimanja prvi faktor koliko si uopce hrane pojeo a manje je bitno koja je.

  28. #28

    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    835

    Početno

    Nekoga stres udara u glavu, nekoga u ledja ili ramena, netko ne moze spavati, netko stalno vice ili place, a nekima pak pati probava kad je guzva i strka ... taj sam
    I ja sam ta. Samo zadnjih godina ili sam u stresu stalno, ili mi probava pati. točka. neovisno o stresu.

    ja mislim da je kod nadimanja prvi faktor koliko si uopce hrane pojeo a manje je bitno koja je.
    Kod mene ovo ne stoji.

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Prečkoooo, Prečkooo :D
    A s obzirom kakva mi je ventilacija u zgradi, i kako mi je probava u komi, ja ću se uskoro početi nadimati i od svih onih mirisa tuđih ručkova i večera

    Gotova sam s OT

  29. #29
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ja samo radim blizu Prečkog, a već sam si mislila ić' kupovat' onaj Digestin il tako nešto...

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,132

    Početno

    pravilno žvakanje svede plinove na razumnu mjeru

    a alga je KOMBU alga kuha se sa svim grahoricama

  31. #31
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Citiraj mara prvotno napisa
    pravilno žvakanje svede plinove na razumnu mjeru

    a alga je KOMBU alga kuha se sa svim grahoricama
    Bravo, Mara, kombu alga je to!

    Ovo sa zvakanjem sigurno vrijedi barem donekle, no mislim da svejedno i vrsta hrane nosi sa sobom dobar dio "krivice". Ili kako mi je jednom moja dr. opce prakse tumacila - ako gutate puno zraka kad jedete (na brzinu itd), tad ce vam se podrigivati i imat cete nadut zeludac. Ako jedete hranu koja nadima, pa makar i uz puno zvakanja, tada cete imati naduta crijeva odnosno po onoj narodnoj
    "tko grah sa zlicom dira,
    tom na guzi truba svira."


    (ovo objasnjenje moje dr. je naravno bilo pola ozbiljno, a pola u sali)

  32. #32
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj tatek prvotno napisa
    Ovo sa zvakanjem sigurno vrijedi barem donekle, no mislim da svejedno i vrsta hrane nosi sa sobom dobar dio "krivice".
    Definitivno si u pravu! Glavni krivac je zapravo celuloza u navedenim namirnicama. Njome se hrane crijevne bakterije, a kao nus-produkt te njihove prehrane nastaje metan... vrlo eksplozivan plin.
    Kad bi postojala kakva metoda kojom bi se mogla ukloniti kožica sa zrna graha, ne bi više bilo problema s nadimanjem nakon konzumacije takvog graha.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    ah, to vi iz Prečkog.
    Još čekamo da se jave Mamita i tinars...
    Evo me!
    Mi baš nemamo nekih naročitih problema po tom pitanju pa teorija Prečkog sa sumnjivom mikroklimom nije baš uvjerljiva.

    Problematične namirnice: par puta sam radila bolognese od soje s dodatkom šampinjona. To je bila ubojita kombinacija. Neponovili. Šteta jer je bilo jako fino. (ali to nije bilo u Prečkom nego dok smo još bili na Sv. Duhu).
    Grah jako rijetko kuham jer mi ga se ne da namakati, a onaj iz konzerve mi je nekako... nije to to!


    Citiraj Dream prvotno napisa
    Kad bi postojala kakva metoda kojom bi se mogla ukloniti kožica sa zrna graha, ne bi više bilo problema s nadimanjem nakon konzumacije takvog graha.
    Postoji metoda: pasiranje! Al' to onda nije grah salata niti grah varvo nego pire.


    Sad malo po narodnim uzrečicama:
    U intimi našeg doma je popularna ona Shrekova: "Bolje van nego nutra, velim ja!" (smjer izlaska nebitan). Popularno je i podvaljivanje - naročito najmanjima.
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"

  34. #34
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Citiraj sunce prvotno napisa
    Krumpir - u svakom obliku.
    Daaa??? :? Prvi put čujem

    Nitko nije spomenuo cvjetaču

  35. #35
    tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Zagreb/Precko
    Postovi
    4,271

    Početno

    Ovo s mikroklimom u Preckom je, naravno, bila samo zafrkancija.

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj tinars prvotno napisa
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"
    to je živa istina!

  37. #37

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Citiraj tatek prvotno napisa
    Ovo s mikroklimom u Preckom je, naravno, bila samo zafrkancija.
    Prečko je zakon!

  38. #38

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj tinars prvotno napisa
    Baka je imala jednu narodnu: "Kad pukneš - doktoru groš skoči z žepa van!"
    to je živa istina!
    Bit će da je !

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •