Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: uređenje i održavanje zgrade

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno uređenje i održavanje zgrade

ja sam jedan ponosni suvlasnik 8)
    imam pitanje, odnosno više pitanja jer o ovoj tematici ne znam puno
    imam dobru volju (ne i previše vremena, na žalost - a tko danas može reći da ne zna kaj bi sa sobom od free vremena )

uglavnom, imamo upravitelja i predstavnika koji radi pro bono

posla ima dosta, ne rješava se, ljudi brundaju...

malo smo se pokrenuli :D - imali smo radne akcije čišćenja oko zgrade, čupanja korova i sl.
    za divno čudo okupio se lijepi broj susjeda (iako se nisu baš prijavljivali na oglasnu ploču)

voljela bih da ostanemo aktivni zajedno - vjerujem u ljude i da ima onih koji su spremni volontirati, ali da ih treba organizirati i da će biti više spremni za akciju, čim se bolje upoznamo na takvim druženjima
    ok, ima i onih koji ne sudjeluju valjda nikada i uvijek su pozvani dati kritiku (zaboravimo na njih sada)

zanima me koliko se prosječno daje za predstavnika suvlasnika?
    a i za čistačicu (sada imamo na crno, pssst)

pa da lijepo to stavimo na uplatnicu i neka ide preko pričuve

vjerujem da neće to biti neki novac da će si predstavnik kupiti auto nakon godine dana ; ali da se ipak nekako refundira njegov trud i vrijeme
    (ima tu očito dosta posla)

kakva su vaša iskustva i savjeti?
    možda preporuke za upravitelja zgrade? (može i na pp ako se ne smije javno)

ima tako divnih zgrada i složnih suvlasnika - i ja želim tako!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo plaćali za stan od 70m2 cca 190kn mjesečno, pričuva + čistačica.

Prvo je bilo bez čistačice cca 150kn, ali jedni su čistili drugi ne, onda se mm sjetio da to stavimo na pričuvu, malo su se neki susjedi bunili, ali nama je ispalo zbog kvadrature ionako najviše, pa ....

Nismo uzimali naknadu, mislim da je trebalob iti cca 150kn mjesečno na ruke predstavnika zgrade.

Ali 100 ljudi 100 čudi, svaka akcija netko je imao nešto prigovoriti, mi smo se uvijek naradili bez obzira na pro bono, i još netko prigovara trebali ste ovako ili onako a ništa sam ne poduzima ... na kraju otišli u kuću, i sad sretni i veseli.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Predstavnika suvlasnika se plaća onoliko koliko suvlasnici odluče i donesu u godišnjem programu upravljanja i održavanja zgrade. To naravno može biti ovisno o opsegu posla, po velični zgrade - po stanu, katu i tsl., po visini mjesečnih materijalnih troškova koje on ima - telefona, prijevoza... Ako se ti troškovi podmiruju iz zajedničke pričuve u skladu s tim onda mora biti i visina pričuve koju suvlasnici plaćaju po m2, a vrlo je važno ne zaboraviti da je jedini legalni način isplate naknade predstavniku suvlasnika iz zajedničke pričuve, ugovor o djelu koji podrazumijeva na iznos netto naknade plaćanje i 104% poreza, prireza doprinosa za MIO neovisno o tome je li predstavnik u mirovini ili ne.
    No, sve to skupa ne mora uopće biti garancija da će zgrada biti dobro vođena i održavana, ukoliko nema dogovora i sloge bar većine suvlasnika koji bi se trebali povremeno sastajati i donositi odluke o upravljanju i održavanju zgrade.
    Svi koji živimo u zgradama, doduše, jako dobro znamo da na sastanke dolaze uvijek isti ljudi i uvijek isti potežu neka važna pitanja i akcije, a neki nisu u stanju ne samo pozabaviti se zajedničkim vlasništvom i ugodnijim zajedničkim stanovanjem, nego niti platiti svoju zakonom preuzetu obvezu održavanja svoje vlastite kuće.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam probala prije par godina organizirat ciscenje prostora oko zgrade, ali smo se odazvale samo ja i jos jedna susjeda!! :/
    mi pocistili, ali ubrzo je prostor oko zgrade izgledao kao da i nismo!!
    upravitelj zgrade nam je tak tak, a predstavnik stanara ne dobiva nikakvu naknadu!!
    zapravo,nitko ne zeli mrdnut ni malim prstom oko uređenja zgrade ili okolisa!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Isto je važno i napomenuti da niti upravitelj ne može i čak niti ne smije u zgradi raditi ništa za što nije dobio izričiti nalog od suvlasnika (predstavnika) zgrade, tako da ukoliko se suvlasnici nisu dogovorili što će se u njihovoj zgradi raditi i nisu dali nalog upravitelju, jasno je da se to neće napraviti.
    Drugo je pak, naravno, ako je upravitelj nalog, program, odluku dobio, a nije po njoj postupio, ali suvlasnici ne mogu očekivati od upravitelja da će po njihovom vlasništvu raditi nešto o čemu se ni oni sami nisu u prvom redu dogovorili i usuglasili.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imaju neki postoci, koliki je postotak suvlasnika potreban za koju suglasnost

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U redovnoj upravi - svi poslovi redovnog održavanja zgrade - većina, ne prema broju suvlasnika, nego prema suvlasničkim dijelovima.
    A za izvanredne poslove (dogradnja, nadogradnja, preuređenje...) suglasnost svih suvlasnika.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali u redovnoj upravi - to ne znači da ako jedan suvlasnik se ne slaže da se čisti, da se onda ne može čistiti stubište, odnosno platiti čistačica

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ali u redovnoj upravi - to ne znači da ako jedan suvlasnik se ne slaže da se čisti, da se onda ne može čistiti stubište, odnosno platiti čistačica
    da, naravno, i ako ih se 10 od 50 ne složi nikom ništa - godišnji program što će se raditi u zgradi i plaćati iz pričuve, donosi većina suvlasnika po suvlasničkim dijelovima (veličini stana i drugog prostora) - to mogu biti i dvoje ako imaju velike stanove

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dajte malo pozitive

pričuva ide po kvadraturi, to znam

čistačicu plaćamo 25,00/stan (mjesečno)

za predstavnika isto tako ili manje?

ugovor je najsigurniji, barem tako mislim

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Buby ti znaš da sam ja predstavnik suvlasnika u mojoj zgradi. Upravitelj zgrade nam je GSK . Na početku sam trebala dobivati naknadu za tu funciju nekih 400 kn mjesečno za cijelu zgradu od 15 stanova, no ubrzo smo izračunali da kad bi platili upravitelja, mene i čistačicu sve iz pričuve, ostalo bi vrlo malo sredstava na računu zgrade. Jedini izlaz je bio da povećamo iznos pričuve po kvadratu stana,ali tu su se pobunili suvlasnici, naravno oni koji imaju najveće stanove (a i najviše para ). I tak nam je pričuva ostala na zakonskom minimumu, ja odlučila da ću raditi pro bono (samo 1 godinu),a čistačicu plaćamo na ruke iz vlastitih sredstava ne iz pričuve i tako smo imali dostatna sredstava na računu iz kojih smo mogli isfinancirati uređenje okoliša zgrade, ličenje stubišta i još mnogo drugih stvari. Osim toga ja uvijek gledam da nam na računu ostane bar trećina ukupnih godišnjih sredstava jer nikad se ne zna kad se može dogoditi nekava hitna intervencija, znači nekaj totalno neplanirano. Interesantno je da je prošlo već 4 godine,a nitko me ne želi zamijeniti na mjestu predstavnika suvlasnika. Pa nisu ni ludi jer je to zaista puno posla, ako se obavlja onak kako bi trebalo biti i ako se želi nešto pošteno napraviti. Iziskuje puno vremena traženje ponuda po Oglasniku za svaki rad na zgradi, nošenje računa u GSK koje prvo platim iz svog džepa, pa onda čekam da mi to refundiraju, pa natezanje s referentima upravitelja koji znaju biti jako bahati, a tek izvođači radova koji žele na brzinu zaraditi veliku svotu novca za sitni posao.
    Sve kaj je Stijena napisala o načinu suvalsničkog upravljanja zgradom potpisujem, ugalvnom je kak se većina (po veličini suvlasničkih udjela) složi, osim ako se radi o velikim projektima tipa nadogradnje i sl.
    Buby nije ni u mojoj zgradi sve idilično, kad treba kositi travu ili čistiti snijeg to obavljaju isključivo MM i još jedan susjed dok drugi u to vrijeme imaju baš neka druga važna posla. Ali zato uredno na kućnim sastancima su uvijek prvi sa svojim nonsense prijedlozima koji su na sreću razumnom većinom odbijeni. Da ne pričam kako ima bezobarznika koji onda sve naše napore za održavanjem i uređenjem ismijavaju.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kod nas predstavnik stanara dobiva godišnje 5.000 kn.
    zgrada ima dva ulaza i 50 stanova. isplata preko studentskih ugovora

Čistačica dobije više ali sam zaboravila cifru.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Mi npr. predstavnika plaćamo 25 kn po stanu, a čistačicu manje...jer kao predstavnik "manje" radi, ali ima veću odgovornost.
    Uglavnom u svakoj je zgradi drugačije, pa ti nitko ne može konkretno savjetovati što i koliko. Neki predstavnik će, kao Amelie, raditi besplatno, volonterski kako bi ostalo što više novca u pričuvi za "važnije" radove na zgradi, a nekom drugom pak za preuzimanje te funkcije neće biti dovoljno ni 100 kn po stanu jer svatko svoj rad cijeni više od tuđeg
    U svakom slučaju, kako god odlučite, neka to po mogućnosti bude stvarno osoba koja će to raditi zato jer želi urediti (i svoju) zgradu, a ne samo primati naknadu.
    Veliki je problem taj, ko što sam već rekla, što uvijek to bude jedna ili par osoba u zgradi, a ostali osim što se švercaju u suvlasničkim obvezama, samo prigovaraju kad se nešto poduzme, a oni sami nisu u stanju ni doći na sastanak.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo opet potpis pod sve kaj je Stijena napisala.
    Samo bih dodala jedan primjer. Kad smo uselili u zgradu, koja je tad bila glanc nova, uglavnom niš nije trebalo popravljati i uređivati. Na prvom skupu suvlasnika ja predložim kako bi bilo super da si damo ugraditi video nadzor, tu me svi popljuju kao kaj će nam to. Nakon par mjeseci, dogodila nam se masovna provala u stanove i onda oni dođu kumiti i moliti za tu ugradnju. Ja rekoh, nema više dovoljno para na računu.
    Inače se zgradom ne bavim toliko ja koliko MM, s obzirom da sam ja vlasnik stana moje ime je moralo biti na papiru kao predstavnik suvlasnika, ali sam zato kod javnog bilježnika MM opunomoćila da obavlja te poslove i onda to proslijedila upravitelju zgrade.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

I kod nas je MM (pro bono) prestavnik, iako sam ja vlasnik stana. Furamo se na bračnu stečevinu pa nismo ništa opunomoćavali. :?
    Upravitelju smo spomenuli, ali njima je svejedno.

Koliko vam vam upravitelj uzme za svoje troškove (šta se ono veli, hladnog pogona)? Nama cca 20%, što mi se čini puno. :/

Kao što je već rečeno, kad platiš upravitelja, predstavnika i čistačicu, premalo ostane za bilokakve veće troškove.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Koliko vam vam upravitelj uzme za svoje troškove (šta se ono veli, hladnog pogona)? Nama cca 20%, što mi se čini puno. :/
    Ako je od visine pričuve - puno previše - koliko znam te se naknade u većini zgrada kreću cca 10%, ali i to opet ovisi o veličini zgrade...

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ah, koliko je toga :/

amelie, ali tvoja zgrada mi je jedan od uzora (i uvijek se sjetim onog jeleneka za Božić - kak je stajal i lijepo se smješkao prolaznicima )

trebaju mi vaši savjeti i iskustva kako bi prvi sastanak (koji će, nadam se, biti uskoro) bio što kvalitetniji i uspješniji

uvijek velim da se lakše odlučiš ako imaš više info (a možda i nije tako )

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Ako je od visine pričuve - puno previše - koliko znam te se naknade u većini zgrada kreću cca 10%, ali i to opet ovisi o veličini zgrade...
    Je, od visine pričuve; oni se lijepo naplate od teoretskog iznosa, a ne od onog koliko je stvarno uplaćeno.
    Istina, zgrada je mala (to je i njihovo objašnjenje) ali opet, u postotku je to stvarno puno.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Je, od visine pričuve; oni se lijepo naplate od teoretskog iznosa, a ne od onog koliko je stvarno uplaćeno.
    Istina, zgrada je mala (to je i njihovo objašnjenje) ali opet, u postotku je to stvarno puno.
    a čuj i oni valjda imaju pravo "pretpostavljati" da će i ti suvlasnici ispunjavati svoje zakonske obveze i plaćati pričuvu. To što to kod nas nije tako, o tom potom, to je neka druga priča .
    Nijemci npr. uopće nemaju nekakve rigorozne odredbe o prisilnoj naplati pričuve jer kod njih je nečuveno da netko tko je vlasnik stana u zgradi ne bi plaćao njezino održavanje

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Predstavnika stanara ne plaćamo ništa. Škrti smo. Mjenjamo se u toj dužnosti svake dvije godine ili kad netko izgubi živce.
    Čistačicu nemamo. Sami smo čistačice i čistači.
    Konkretno za naš stan je pričuva oko 500 kn (86 m2) jer smo mijenjali krov i uredili fasadu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jel znate koliko bi koštalo pranje stubišta u zgradi od 4 kata? Mislim da bi bilo dovoljno dva puta mjesečno. Ne znam uopće kako se cijene kreću.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kora, mi plaćamo 25 kuna po stanu - peru nam 1x tjedno
    mislim da bi 2x mjesečno bilo malo
    mi imamo 3 kata

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Buby, a koliko imate stanova? Mene zanima koliko bi ukupno trebalo dati čistačici za jedno čišćenje odnosno za jedan mjesec, ako čisti svaki tjedan.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kora, nisam vidjela, sorry - 22 stana (čisti jednom tjedno)

a sada da se pohvalim, moja zgradica se pokrenula :D
    počeli smo uređivati, rješavati stara pitanja, uskoro imamo sastanak

malo dobre volje i zajednička akcija 8)

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

I mi odradili sastanak, i zaključili da nam je GSKG definitivno preskup; uzimaju nam 0.38 kn/m2 a to je čak 20% (plaćamo 2.00 kn/m2)!
    Imamo ih po inerciji; presporo smo se organizirali, pa ga ionako imali kao prinudnog.
    Pokazali su se niškorist; slabo dostupni, bahati, aljkavi... Otkazni rok im je 3 mjeseca :shock:, i ne puštaju ako nije potpisan ugovor s novim upraviteljem.

Ima li tko iskustva sa Upravitelj gradnjom? Imaju znatno manju naknadu (0.15 kn/m2).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas se plaća pričuva uplatnicom, a blagajnica skuplja cash. po stanu mjesečno to ispadne:

za čistačicu 35 kn
    za sebe i svoje troškove 5 kuna
    za stubišnu rasvjetu cca 12 kuna

čistačica je tu 2-3 puta tjedno, a stanova ima 11.
    jednom tjedno čisti cijelo stubište.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

U redovnoj upravi - svi poslovi redovnog održavanja zgrade - većina, ne prema broju suvlasnika, nego prema suvlasničkim dijelovima.
    A za izvanredne poslove (dogradnja, nadogradnja, preuređenje...) suglasnost svih suvlasnika.
    Da li to znači da se za npr. ugradnju novog lifta moraju složiti svi stanari ili samo većina? :?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Rachael prvotno napisa
    Da li to znači da se za npr. ugradnju novog lifta moraju složiti svi stanari ili samo većina? :?
    Ako dizalo u zgradi ne postoji, nego se tek želi ugraditi, onda SVI!
    A pogotovo zato što se u sumnji, posao smatra izvanrednim.

Nažalost, to što je upravitelj možda jetiniji ne znači da je i kvalitetniji...i ja živim u zgradi pa sam se uspjela i u to uvjeriti....treba malo prosurfati, puno ih ima ponude na internetu

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dalm@, mi imamo njih

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kod nas neki čupaju i breze jer im smetaju pod prozorom ... a nisu pitali za mišljenje ostale stanare! !
    Ja je evo ne mogu prežaliti!

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Lovanna prvotno napisa
    Kod nas neki čupaju i breze jer im smetaju pod prozorom ... a nisu pitali za mišljenje ostale stanare! !
    Breza je smetala jer je bila preblizu kućice za kontejner od smeća. Osim toga kad se sazove kućni sastanak, nema kvoruma jer uvijek dođu 3 ista čovjeka na sastanak. I ta breza i da je uspjela narasti ispuštala bi ogromnu količinu lišća koju naravno nitko ne bi čistio osim MM.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Rachael prvotno napisa
    Ako dizalo u zgradi ne postoji, nego se tek želi ugraditi, onda SVI!
    A pogotovo zato što se u sumnji, posao smatra izvanrednim.
    ovo je samo djelomicno točno!!!!
    radim na takvim poslovima u jednom od tijela državne uprave i mi kazemo ovako:

Prema odredbi članka 87. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, za donošenje odluke o poduzimanju poboljšice zajedničkih dijelova i uređaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine, međutim stavkom 2. istog članka određena je iznimka kada ipak nije potreban pristanak svih suvlasnika nekretnine, ako suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova odluče da se poboljšica učini, a da će oni sami snositi troškove ili se ti troškovi mogu pokriti iz pričuve, ne ugrožavajući time mogućnost da se iz pričuve podmire potrebe redovnog održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika.
    Isto se odnosi na na ugradnju dizala, koji postaje zajednički dio odnosno uređaj nekretnine i na koji se primjenjuju odredbe o suvlasništvu.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam se referirala na članak 41. istoga Zakona:

Izvanredni poslovi
    Članak 41.
    (1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.
    (2) U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.
    (3) Ako se suvlasnici ne mogu suglasiti, onaj suvlasnik koji je predložio posao predvidivo koristan za sve, može zahtijevati razvrgnuće suvlasništva, pa makar to inače u tom času ne bi mogao.

...ali naravno u ovom slučaju primjenjuje se i odredba članka 87. kojim je to tako regulirano.

Druga je pak stvar što je članak 87. u našim uvjetima čista znanstvena fantastika i potpuno neprimjenjiv u praksi......

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Breza je smetala jer je bila preblizu kućice za kontejner od smeća. Osim toga kad se sazove kućni sastanak, nema kvoruma jer uvijek dođu 3 ista čovjeka na sastanak. I ta breza i da je uspjela narasti ispuštala bi ogromnu količinu lišća koju naravno nitko ne bi čistio osim MM.
    Možda je JA opet posadim :/ jednog lijpog dana!
    Mislim, s obzirom na situaciju!!!

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Breze se uopće ne bi smjele saditi jer su izrazito alergene i izazivaju velike probleme osobama koje su alergične na pelud drveća. Uvijek postoji izbor posaditi nešto drugo što ljudima neće smetati.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Anvi bojim se da imaš krive informacije u vezi breze koja je vrlo ljekovita. A alergičari se ne trebaju baš bojati breze jer ona prva cvate nakon zime i nema tako izrazitu pelud kao drugo drveće. Inače, breza je vrlo dobra u ljećenju mokraćnih puteva, čireva .... ima antiseptičko djelovanje itd. sve što ja znam o tom drvetu je njemu u korist pa sad ...
    ok, možda ja nisam naišla na podatak da je breza alergena pa dajte me pls prosvijetlite po tom pitanju! ako ima negdje nešto za pročitati na tu temu dajte mi javite jer je ja namjeravam posaditi na svom privatnom zemljištu !!!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Osim toga alergeni su i hrast, čempres, vrba iva, malsina, lijeska ... u vrijeme svoje cvatnje. A baš njih ima posvuda oko nas! Barem u prostoru gdje se ja i moja obitelj krećemo! Osim toga zgrada do naše ima brezu !! Što napraviti u tom slučaju? Napominjem da su nam zgrade vro blizu jedna druge!

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ajde Lovanna kaj si se zapalila za tu brezu, dobit ćeš ju u tegli za rođendan.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

amelie -brezoterminator

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    amelie -brezoterminator

Ta sam , ali nije vam rekla da samo 2 metra dalje smo zasadili crvenolisnu bukvu i to onu kojoj grane rastu prema dolje kao kišobran.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Amelie32 prvotno napisa
    Citiraj maria71 prvotno napisa
    amelie -brezoterminator

Ta sam , ali nije vam rekla da samo 2 metra dalje smo zasadili crvenolisnu bukvu i to onu kojoj grane rastu prema dolje kao kišobran.
    I opet "na svoju ruku"! Ali ok, gledam to kao iskupljenje za brezu (moju dragu brezu šmrc)! Osim toga svi koji poznajete Amelie znate da joj se jednostavno ne može odoljeti tj. ne oprostiti (ja sam oprostila ali nisam zaboravila! ah baš sam zločesta škorpionka!)
    BTW, Amelie maskara je FENOMENALNA! THNX!

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Anvi bojim se da imaš krive informacije u vezi breze koja je vrlo ljekovita. A alergičari se ne trebaju baš bojati breze jer ona prva cvate nakon zime i nema tako izrazitu pelud kao drugo drveće. Inače, breza je vrlo dobra u ljećenju mokraćnih puteva, čireva .... ima antiseptičko djelovanje itd. sve što ja znam o tom drvetu je njemu u korist pa sad ...
    ok, možda ja nisam naišla na podatak da je breza alergena pa dajte me pls prosvijetlite po tom pitanju! ako ima negdje nešto za pročitati na tu temu dajte mi javite jer je ja namjeravam posaditi na svom privatnom zemljištu !!!!
    Na žalost, imam točne informacije, a i sama ih možeš naći na internetu ako kreneš istraživati u tom smjeru.
    U kontinentalnim krajevima najjači alergeni su ambrozija i breza, i baš one najviše štete načine alergičnim osobama. Breza nema izrazitu pelud? Ima 6 milijuna peludnih zrnaca po jednoj cvjetnoj resici!
    Osim toga zgrada do naše ima brezu !! Što napraviti u tom slučaju? Napominjem da su nam zgrade vro blizu jedna druge!
    Što je više stabala, veća je koncentracija peludi u zraku i jače su alergijske reakcije kod alergičnih osoba. Dakle, ako već imate u blizini posađenu brezu, stvarno nema potrebe da sadiš još jednu i time pojačaš tegobe alergičnim osobama.
    Kao što rekoh u prijašnjem postu, uvijek se može za sadnju izabrati drvo koje alergičnima neće stvarati probleme (npr. javor, jablan, alergije na njih su najrjeđe).
    Usput, ako je netko alergičan na pelud breze (ili bilo kojeg drugog drveta), a ono mu raste u blizini doma i uzrokuje mu tegobe, to je dovoljan razlog da se drvo posječe. Naravno, ne na svoju ruku s pilom po drvetu, nego to čini ovlaštena gradska služba (Zrinjevac). A i sadnja, premda lijepo i plemenito djelo, se ne bi smjela raditi na svoju ruku na javnim površinama jer si ne možemo uzeti za pravo oblikovati zajednički prostor onako kako to paše pojedincima.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Usput, ako je netko alergičan na pelud breze (ili bilo kojeg drugog drveta), a ono mu raste u blizini doma i uzrokuje mu tegobe, to je dovoljan razlog da se drvo posječe. Naravno, ne na svoju ruku s pilom po drvetu, nego to čini ovlaštena gradska služba (Zrinjevac). A i sadnja, premda lijepo i plemenito djelo, se ne bi smjela raditi na svoju ruku na javnim površinama jer si ne možemo uzeti za pravo oblikovati zajednički prostor onako kako to paše pojedincima.
    Anvi kod nas (Lovanne i mene) se radi o malenoj okućnici koja je vlasništvo zgrade u kojoj živimo ( mi smo frendice i kume i živimo u istoj zgradi), sami ju uređujemo i kosimo travu. Zrinjevac održava samo gradske parkove i velike zelene površine, te nije nadležan za ovu našu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Anvi ... upravo kao što si napisala.... ako smo alergični .... a mi nismo hvala Bogu (ni Amelie i ja, a niti naši bližnji)....
    ako postoji razlog kao što je jaka alergija onda ok da se ukloni izvor alergije (mada se obično preporuča da se mi sami klonimo izvora alergije jer je nemoguće izbjeći svu pelud u zraku) ....
    inače je besmisleno vaditi drveće koje nam uljepšava okoliš ali i stvara kisik ...ne?

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi asfaltirali oko zgrade
    sada više neće biti blata...
    trebao je izvođač radova to malo bolje, ali kad nije - mi sredili sami (jest da koštaaaa)

pitanje: ona ploča na kojoj stoji da je parkiranje dozvoljeno stanarima zgrade xy - koji su uvjeti za dobivanje toga?

pojavila se kod nas ideja da bi nam to rješilo problem parkiranja (fakat imamo malo mjesta)

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ako se znak odnosi na dio u vlasništvu zgrade, onda se valjda samo kupi i montira.
    Ako je na gradskoj površini, pretpostavljam da treba kontaktirati komunalce. Navodno se takve površine mogu rentati od grada :?

Zanima me ovo s asfaltiranjem, pa ako možeš malo elaborirati
    Što ste asfaltirali (teren u vlasništvu stanara i/ili grada), tko je asfaltirao, kako ste platili (pričuva ili ekstra), koliko je koštalo...?
    Mi imamo blata ispred zgrade, mislili smo nasuti šljunka, ali bojim se da je to kratkotrajno rješenje.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se znak odnosi na dio u vlasništvu zgrade, onda se valjda samo kupi i montira.
    Ako je na gradskoj površini, pretpostavljam da treba kontaktirati komunalce. Navodno se takve površine mogu rentati od grada :?

Zanima me ovo s asfaltiranjem, pa ako možeš malo elaborirati
    Što ste asfaltirali (teren u vlasništvu stanara i/ili grada), tko je asfaltirao, kako ste platili (pričuva ili ekstra), koliko je koštalo...?
    Mi imamo blata ispred zgrade, mislili smo nasuti šljunka, ali bojim se da je to kratkotrajno rješenje.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

o pameti
    brza sam na okidaču

sve je to naše!
    zafrkavam, sve ulazi u naše vlasništvo. to smo fakat pazili (iako bi nam dobro došlo da smo uzeli i malo sa strane)

tko prodaje znakove? hrv. autoceste?

za afslatiranje smo jedva našli tko će nam raditi jer je svima to mala površina (sjećaš se?)

mogu ti pp podatke (moram pitati susjedu čiji je to bio task)

išlo je iz pričuve, glasovali smo

ma da, šljunak ti nije neko rješenje

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj buby prvotno napisa
    tko prodaje znakove? hrv. autoceste?
    Pretpostavljavam da i oni od nekog kupuju. Možda od ovih:
    http://www.buljanceste.com/index.php...id=41#category
    Dobar je ovaj B39 u kombinaciji s "Osim stanara".
    Pada mi na pamet još par znakova koji bi nam dobro došli.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

thx. odmah sam im poslala upit

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •