Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: NIJE KRŠTEN-DA LI MOŽE NA VJERONAUK???

jutoncin

Početno NIJE KRŠTEN-DA LI MOŽE NA VJERONAUK???

Kao što i naslov kaže zanima me da li dijete koje nije kršteno može ići na vjeronauk i da li uopće netko provjerava takve stvari??? Oprostite ako ponavljam temu ali mislim da ovakvo pitanje nije bilo na forumu.

Hvala na odgovorima

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nitko niš ne provjerava do pričesti.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

vjerujem da može jel masu njih su se krstili uz prvu pričest

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako misliš na školski - tamo nitko ništa ne pita.

jutoncin

Početno

Naime, da pojasnim....suprug i ja nismo vjencani u crkvi jer suprug nema sve sakramente a nismo prije vjencanja stigli to obaviti. Kad se malisa rodio svecenik ga nije htio krstiti jer mi nismo vjencani pred Bogom. Meni je to bilo neshvatljivo a kasnije jednostavno stalno odgadjamo i nikako da to obavimo.Sad je krenuo u skolu i brinem se da li ce netko postaviti to pitanje i uskrtiti mu satove vjeronauka.

jutoncin

Početno

da li bi mozda bilo pametno razgovarati s uciteljem

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

MM nema nijedan sakrament pa smo se vjenčali u crkvi

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj jutoncin prvotno napisa
    Naime, da pojasnim....suprug i ja nismo vjencani u crkvi jer suprug nema sve sakramente a nismo prije vjencanja stigli to obaviti. Kad se malisa rodio svecenik ga nije htio krstiti jer mi nismo vjencani pred Bogom. Meni je to bilo neshvatljivo a kasnije jednostavno stalno odgadjamo i nikako da to obavimo.Sad je krenuo u skolu i brinem se da li ce netko postaviti to pitanje i uskrtiti mu satove vjeronauka.
    Kao prvo, to kaj TM nema sve sakramente uopće nije bila prepreka da se vjenčate u crkvi.

Drugo, koji to biser od svećenika ne želi krstiti dijete zato kaj roditelji nisu crkveno vjenčani? Pa zato mu u Matici krštenih postoji rubrika u koju upisuje je li dijete 'zakonito' (roditelji crikveno vjenčani), 'civilno zakonito' (roditelji u braku, ali nisu vjenčani u crkvi) ili 'nezakonito' (vanbračno dijete)!

Kaj se tiče vjeronauka u školi, tu ti ama baš nitko (ni državne, tj. školske vlasti, ni crkvene vlasti) nema pravo provjeravati bilo kaj, osim jeste li potpisali anketni listić da (ne) želite da vam dijete (ne) bude upisano na vjeronauk.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    Pa zato mu u Matici krštenih postoji rubrika u koju upisuje je li dijete 'zakonito' (roditelji crikveno vjenčani), 'civilno zakonito' (roditelji u braku, ali nisu vjenčani u crkvi) ili 'nezakonito' (vanbračno dijete)!
    Straaaaaaaaašnooooooo :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Drugo, koji to biser od svećenika ne želi krstiti dijete zato kaj roditelji nisu crkveno vjenčani?

nažalost na svakom koraku ih ima

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Pa zato mu u Matici krštenih postoji rubrika u koju upisuje je li dijete 'zakonito' (roditelji crikveno vjenčani), 'civilno zakonito' (roditelji u braku, ali nisu vjenčani u crkvi) ili 'nezakonito' (vanbračno dijete)!
    A kaj je tu strašno? To kaj Crkva, kojoj je brak svetinja, želi znati jesu li roditelji nekog djeteta bili crkveno vjenčani u trenutku njegovog krštenja? Jer to je jedino značenje tih izraza, ništa drugo!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    Drugo, koji to biser od svećenika ne želi krstiti dijete zato kaj roditelji nisu crkveno vjenčani?

Kad se nađeš u takvoj situaciji (ti ili netko od tvoje rodbine, prijatelja, susjeda, kumice s placa...), javi mi se!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad se nađeš u takvoj situaciji (ti ili netko od tvoje rodbine, prijatelja, susjeda, kumice s placa...), javi mi se!
    to je samovolja tog fratra, koliko je meni jasno dijete nije krivo za grijehe roditelja, znam da kum/a mora biti ok vjernik

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Jest Juroslav već odgovorio, ali...
    Stvarno bi bilo lijepo da si, yaya, pokušala shvatiti prije nego si se nemalo iznenadila (iliti šokirala), pa bi dokučila da svugdje vladaju neki zakoni, u prirodi prirodni, na sudu državni, u Crkvi crkveni... pa tako nešto što je izvan zakona znači - nezakonito, zar ne?
    Ne moramo odmah svojim reakcijama pozivati na lančana zgražanja... kojekakva...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

odeš kod drugog svećenika koji će to napraviti pa nek se ovaj prvi grize jer nije on pokupio lovu za tih pol sata laprdanja...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MMoover prvotno napisa
    odeš kod drugog svećenika koji će to napraviti pa nek se ovaj prvi grize jer nije on pokupio lovu za tih pol sata laprdanja...

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

To je, de facto, najlakše rješenje, s tim da taj drugi svećenik, koji će htjeti krstiti i zna regule, neće uzeti ni lipe jer se krštenje NE NAPLAĆUJE!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ali mi smo našem dali bez obzira što je rekao da nismo ništa dužni...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ali mi smo našem dali bez obzira što je rekao da nismo ništa dužni...
    Lijepo od vas.
    I ja sam jučer frizerki ostavila 20 kuna više jer sam baš bila zadovoljna uslugom.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

MMoover, jedno je kad ti daš zato kaj hoćeš dati, a drugo kad za tu istu (besplatnu) stvar dođeš tipu i on ti najprije veli: 'To vas bude koštalo toliko i toliko'

jutoncin

Početno

Meni je isto bilo glupo sto nas nije htio vjencati niti krstiti dijete. Po mom misljenju trebao je u duhu krscanstva radosno prihvatiti svakoga tko zeli biti krsten. Mi cemo to obaviti vrlo brzo jer mi svi govore ovo sto ste i vi napisale samo ne bih htjela da mi dijete ima neugodnosti u razredu ako bi netko trazio krsne listove ili ispitivao o krstenju.

Hvala svima na odgovorima ipak mi je sada malo lakse

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    A MM je godinu dana hodao kod franjevaca na vjeronauk. Bio je kršten, ali nije imao prvu pričest i krizmu. Vjenčali smo se u crkvi i krstili Filipa isti dan.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

za crkveno vjenčanje smo MORALI donit potvrde da imamo sve sakramente. bez njih nije bilo priče o crkvenom vjenčanju.
    kad smo išli prijavit maloj krštenje opet smo MORALI donit vjenčani list iz crkve.
    ovdje di ja živim na to se strašno "pazi".
    kršetenje se ne naplaćuje, ali se od pamtivijeka daje prilog (slobodnom voljom) u Kruh sv. Ante nakon vjenčanja/krštenja.

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Juroslav je prekrasno odgovorio, a ja ću se samo nadovezati na dio o crkvenom vjenčanju. Dakle, da bi se par vjenčao u crkvi dovoljno je da SAMO JEADN od supružnika bude vjernik i ima primljene sve sakramente (Kreštenje, Sv. Pričest, Sv, Potvrdu, Sv. Ispovijed), drugi supružnik ne mora uopće biti vjernik (može biti ateist) ili čak može biti pripadnik neke druge vjere. Kumovi na vjenčanju su zapravo svjedoci i također ne moraju biti kršćani, dok krsni kumovi su takoreć "odgovorni za to djete pred Bogom" pa prema tome trebaju biti aktivni vjernici i imati primljene sve sakramente. Nadam se da sam malo pojasnila. Ako vam neki svećenik tvrdi drugačije - u krivu je i tražite da vam pokaže gdje to u crkvenom zakonu piše.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je ujna, kad joj svećenik nije htio krstiti dijete jer ona i moj ujak nisu bili vjenčani, rekla: 'E pa neće moje dijete bit nekršteno, ako ga nećeš krstit ti, odo ja preko ceste kod pravoslavnog prote!'. Te subote bilo krštenje, u katoličkoj crkvi, ofkors.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da je veći problem u neupućenosti vjernika u njihova prava (a vjerojatno ima i svećenika koji nisu upoznati s pravilima pa tepu bezveze)...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A kaj je tu strašno? To kaj Crkva, kojoj je brak svetinja, želi znati jesu li roditelji nekog djeteta bili crkveno vjenčani u trenutku njegovog krštenja? Jer to je jedino značenje tih izraza, ništa drugo!
    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Jest Juroslav već odgovorio, ali...
    Stvarno bi bilo lijepo da si, yaya, pokušala shvatiti prije nego si se nemalo iznenadila (iliti šokirala), pa bi dokučila da svugdje vladaju neki zakoni, u prirodi prirodni, na sudu državni, u Crkvi crkveni... pa tako nešto što je izvan zakona znači - nezakonito, zar ne? Smile
    Ne moramo odmah svojim reakcijama pozivati na lančana zgražanja... kojekakva...
    Pa kao prvo Juroslave i AdioMare....ne želim tu ulaziti u nikakve polemike oko crkve i što je to crkvi svetinja no kako ja shvaćam vjeru crkvi bi prije svega svaki čovjek trebao biti svetinja što povlači činjenicu da su svi ljudi isti i da su rođeni isti što dalje povlači činjenicu da je potpuno bespotrebno bilo kakvo etiketiranje (jer ovo nije ništa drugo nego etiketiranje) djece i to na osnovi jesu li ili nisu rođena u braku...Eto radi tog etiketiranja sam se doslovno zgrozila što je samo dodatno potvrdilo moje stajalište o crkvi kao instituciji vjere. Neću više pisati jer nije tema ovog topika ali dođe mi... [/code]

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj filipova mama prvotno napisa
    Citiraj ana.m prvotno napisa
    A MM je godinu dana hodao kod franjevaca na vjeronauk. Bio je kršten, ali nije imao prvu pričest i krizmu. Vjenčali smo se u crkvi i krstili Filipa isti dan.
    Joj, MM je rekao da ne želi na vjeronauk, da ga to ne zanima i da ako može bez toga, onda bolje tako.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Strippy prvotno napisa
    Dakle, da bi se par vjenčao u crkvi dovoljno je da SAMO JEADN od supružnika bude vjernik i ima primljene sve sakramente (Kreštenje, Sv. Pričest, Sv, Potvrdu, Sv. Ispovijed), drugi supružnik ne mora uopće biti vjernik (može biti ateist) ili čak može biti pripadnik neke druge vjere.
    Istina je što kažeš, ali nije potpuno. Naime, prema Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1086) brak između kršćanina i nekršćanina nije valjan. Takav brak je ipak moguće sklopiti, ali ne samo tako nego uz dozvolu ordinarija i pod uvjetom da onaj budući bračni partner koji je kršćanin obeća da će se djeca rođena u tom braku krstiti i odgajati u vjeri, a drugi bračni partner mora pristati na to, kao i na ostale obaveze koje proizlaze iz crkvenog braka (Kan. 1125).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I evo nas opet, čim je V od vjeronauka u naslovu topika odmak krene rasprava, ja sam ono, onaj je ovo....
    Dajte ljudi ovo je podforum vezan uz škole, ohladite više sa tom crkvom.

Vjeronauk je izborna nastava, i kao takav ga dijete i roditelji odaberu ili ne odaberu, bez obzira gdje su se roditelji vjenčali i sl.

Ako imate volje i želje diskutirati koji brak je valjan ili nije please fwdajte se na neku prikladnu lokaciju.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

OK, sto se mene tice mičem se s teme, ali jutoncin je postavila pitanje koje je vezano uz valjanost braka, a oni koji to znaju su dobronamjerno odgovorili. Mislim da nisu potrebni grubi tonovi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitala je

1) Kao što i naslov kaže zanima me da li dijete koje nije kršteno može ići na vjeronauk i da li uopće netko provjerava takve stvari???

2) da li da porazgovara sa nastavnikom

Što je grubo u mom postu?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ovo je njezin post:

"Naime, da pojasnim....suprug i ja nismo vjencani u crkvi jer suprug nema sve sakramente a nismo prije vjencanja stigli to obaviti. Kad se malisa rodio svecenik ga nije htio krstiti jer mi nismo vjencani pred Bogom. Meni je to bilo neshvatljivo a kasnije jednostavno stalno odgadjamo i nikako da to obavimo.Sad je krenuo u skolu i brinem se da li ce netko postaviti to pitanje i uskrtiti mu satove vjeronauka."

Meni je grubo: "Ohladite više s tom crkvom".

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa

i meni :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš mi je žao da vam je grubo. Meni je pak grubo da se svaki topik u kojem se spominje vjeronauk pretvori u raspravu tko ispravnije tumači katolicizam isl.

Malo sam surfala po starijim topicima, znakovito je da je većina tema koje su se zaplele u teme crkva, religija, vjera , vjeronauk na kraju zaključana.

Osobno mislim da su to teme u kojima svi misle da su u pravu a nitko ne želi tuđe mišljenje, zato uopće ne vidim smisao raspravama na tu temu jer su nekonstruktivne.

No ovaj podforum kao i svaki drugi ima moderatora, pa nek me pecnu ili banaju ako sam bila gruba.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

juroslave hvala ti

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moj sin nije krenuo na vjeronauk.
    Iz dva razloga.
    Prvi je to što je on previše zaigran da bi bio koncentriran IŠTA pratiti dva zadnja sata u petak, kada je vjeronauk po rasporedu.
    Drugi je to što mu je prvi razred sam po sebi dovoljna zbunjoza, da mu ne želim dodatno zakomplicirati sa nečim tako kompleksnim kao što je vjera, tim više što mi o tome nismo previše pričali, osim par puta kada je on postavio neka pitanja.
    Možda ćemo ga uključiti sljedeće godine, kada se on pomalo privikne na školu, ocjene i obaveze, a možda bude i bolji raspored. Sada bi mu to bilo previše, pred kraj nastave im pada koncentracija, petkom naročito, a ,na kraju krajeva, ocjena će im ulaziti u prosjek...
    Inače, mi smo krizmani i vjenčani u crkvi, djecu smo krstili, ali nismo baš neki uzoriti vjernici. Pod time mislim da ne idemo u crkvu često. MM kaže da smo mi katolici nepraktikanti.
    Što se tiče rasprave oko krštenja djece, ne razumijem, zašto nekom njegovi sakramenti nisu važni, a djetetovi jesu??? :?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Malo sam surfala po starijim topicima, znakovito je da je većina tema koje su se zaplele u teme crkva, religija, vjera , vjeronauk na kraju zaključana.
    I meni je to znakovito, jer se drugi topici nikad tako strogo ne tretiraju kao ti.

Osobno mislim da su to teme u kojima svi misle da su u pravu a nitko ne želi tuđe mišljenje, zato uopće ne vidim smisao raspravama na tu temu jer su nekonstruktivne.
    Na ovom topiku nije bilo baš ništa nekonstruktivno ni netolerantno prema tuđem mišljenju nego su samo dane gole informacije, pa ipak i to izaziva odium. ne znam zašto.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

javljam ti se

Strippy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Istina je što kažeš, ali nije potpuno. Naime, prema Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1086) brak između kršćanina i nekršćanina nije valjan. Takav brak je ipak moguće sklopiti, ali ne samo tako nego uz dozvolu ordinarija i pod uvjetom da onaj budući bračni partner koji je kršćanin obeća da će se djeca rođena u tom braku krstiti i odgajati u vjeri, a drugi bračni partner mora pristati na to, kao i na ostale obaveze koje proizlaze iz crkvenog braka (Kan. 1125).
    Hvala na pojašnjenju, dobro je imati precizne informacije. Mislim da će to mnogima biti od koristi. Moje je saznanje da je takav brak "valjan" za osobu (kršćanin) koja je primila sve sakramente i kao takva prima i sakrament ženidbe te je "vjenčana pred Bogom" i može dalje primati sakramente (ispovijed, pričest...). Uf, ne znam jesam li sad rapetljala ili zapetljala...

Citiraj Tanči prvotno napisa

i meni :shock:
    Slažem se! Ali što ćeš, uvijek ima onih kojima je vjera, crkva... "trn u oku" - bilo ih je oduvijek i bit će ih. I iako su obično ti, koji prozivaju da se na topicima koji imaju veze s vjerom odvijaju najžeće rasprave, zapravo vrlo često i sami pokretači dotičnih rasprava. Mislim, ako vas smetaju takvi topici, pa zašto se uvijek "kačite" upravo na njih?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da je veći problem u neupućenosti vjernika u njihova prava (a vjerojatno ima i svećenika koji nisu upoznati s pravilima pa tepu bezveze)...
    Imaju li vjernici uopće prava? Ili postoje samo obaveze i dužnosti?

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Normalno da imaju i prava, ja još nisam čuo za neku ustanovu gdje postoje samo obveze i dužnosti bez prava (osim nekih diktatura).

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja razumijem i podrzavam alamamin stav.
    ono 'ohladiti s crkvom' mislim da nije upereno protiv vjernika, vec protiv razglabanja (cesto s niskim stupnjem tolerancije, a i informiranosti) o pitanjima vjere na topicima o vjeronauku i skoli.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Što se tiče rasprave oko krštenja djece, ne razumijem, zašto nekom njegovi sakramenti nisu važni, a djetetovi jesu??? :?
    e da, i ja bih to voljela znati.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam gledala ovaj topić odkad je otvoren. Kad vidjeh da se odužio, idem ja vidjeti što se događa. A kad tamo... Rekoh sebi: de da i ja još nešto pripomenem.
    Zrinka2 je sve jasno napisala.
    Jutoncin, do pričesti ste mirni, ali ako ga treba pričestiti svećenik koji ga nije htio krstiti, bolje da se polako okrenete nekoj drugoj župi. Komplicirati može to što svećenik iz druge župe možda mora dobiti odobrenje da daje sakramente tuđem župljaninu. To se treba raspitati.
    Ako planirate ustrajati u udgoju u vjeri, dobro bi bilo da to počnete rješavati, i ne dajte da vas ljudske slabosti svećenika pokolebaju u toj nakani.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ja razumijem i podrzavam alamamin stav.
    ono 'ohladiti s crkvom' mislim da nije upereno protiv vjernika, vec protiv razglabanja (cesto s niskim stupnjem tolerancije, a i informiranosti) o pitanjima vjere na topicima o vjeronauku i skoli.
    Potpisujem.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja ne vidim nelogičnost kada se povede pitanje vjere na topicima o vjeronauku.
    Na žalost nekih, vjeronauk jest dio podforuma Škola iz sasvim jasnih razloga i ja ne vidim problem konkretno ovoga topica.
    Nema potrebe da itko ikome kaže da ohladi s bilo čim, posebno s Crkvom. Razlog leži upravo u pitanju začetnice ovog topica, a ne iskače iz okvira Crkve koja je važan dio vjeronauka, koji je, pak, dio Škole, a koja je tema/nositelj ovog podforuma.

Vidim problem samo u netoleranciji i srljanju iz osobne neupućenosti pojedinaca u opće ludilo. Zar su Crkva ili vjera razlog tome?
    Da se Alamama nije javila na ovaj topic, jutoncin bi dobila odgovor na svoje pitanje (na koje ima pravo, jednako kao i Alamama pisati ovdje - da ne bude greške) i do formiranja ovih, ni s jedne strane željenih tabora, sigurno ne bi došlo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

J
    Na žalost nekih, vjeronauk jest dio podforuma Škola iz sasvim jasnih razloga i ja ne vidim problem konkretno ovoga topica.
    Pogledaj sada svoju intonaciju ove rečenice. Što ti znači ovo: nažalost nekih. Da li je to tolerantna izjava s tvoje strane?
    Ja nemam problema s tim što je vjeronauk dio podforuma Škola, ali imam problem s tim što mi dijete za vrijeme vjeronauka nije adekvatno zbrinuto (nažalost), a svi u sustavu, od Ministarstva nadalje se kunu da je u svakoj školi to pitanje adekvatno riješeno. Gdje je onda tu ravnopravnost nas kao roditelja?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    Pogledaj sada svoju intonaciju ove rečenice. Što ti znači ovo: nažalost nekih. Da li je to tolerantna izjava s tvoje strane?
    Ako je ti shvaćaš kao netolerantnu, onda vjerojatno tebi i nije tolerantna. Osobno, mislim da nisam pogriješila u procjeni žalosti/ne žalosti, a intonacija moje rečenice kako si je ti doživjela je odraz tvoje tolerancije, pretpostavljam.
    Međutim, ja se povlačim iz ove, naknadne diskusije. Ona nema veze ni sa Crkvom ni sa školom ni s čim vezanim uz ovaj podforum.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    imam problem s tim što mi dijete za vrijeme vjeronauka nije adekvatno zbrinuto (nažalost), a svi u sustavu, od Ministarstva nadalje se kunu da je u svakoj školi to pitanje adekvatno riješeno. Gdje je onda tu ravnopravnost nas kao roditelja?
    Iako nije tema ovog topica, zbog ovoga mi je izuzetno žao, Davorka. Vjerujem da bih bila ogorčena poput tebe, da imam takav problem.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •