Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 63 of 63

Thread: NIJE KRŠTEN-DA LI MOŽE NA VJERONAUK???

Zdenka2's Avatar

Ajmo malo poslagati stvari na njihovo mjesto. Ovaj topik je otvorila žena koja iz određenih formalnih razloga na strani njezinog muža nije udana u crkvi iako bi to željela i željela bi da joj dijete pohađa vjeronauk. Ona je postavila pitanje koje je išlo u dva smjera – jedan smjer je bio može li dijete koje nije kršteno zbog toga što mu roditelji nisu crkveno vjenčani ići na vjeronauk, a kasnije se pojavilo i drugo pitanje, to jest, koje su mogućnosti da se riješe formalne prepreke i ostvari crkveno vjenčanje iako muž nema sakramente, kao i krštenje djeteta. Forumaši koji se u to razumiju su dali svoj odgovor, držeći se činjenica. Ja sam bila među njima i stojim iza toga da u mojim postovima ni sada ni inače nema netolerancije i neprihvaćanja razlika na vjerskom ili bilo kojem drugom planu. Ta je diskusija bila posve mirna i tolerantna i vrlo brzo bi završila, jer su odgovori bili dani, da se nije pojavio post Alamame, koja je, ne znam zašto, dala svima nama po prstima. Ja ne pristajem na to da se netko na mene otresa samo zato što iznosim činjenice koje je postavljačica topika, uostalom, tražila. Netoleranciju vidim upravo u reakciji koju je takvo iznošenje činjenica izazvalo.

a zakaj's Avatar

zdenka, prije alamaminog posta na ovom se topicu 'laprdalo' i o placanju usluga svecenicima, i o tome je li skandalozno ili nije sto dijete dobiva etiketu 'nezakonito' i sl.
    sve to, cini mi se ipak nije dio odgovora na originalno pitanje, a doprinosi duhu netolerancije na forumu, i stvaranju tabora.

ja, osobno, sebe ne svrstavam ni u jedan tabor. iako nisam vjernik, vrlo cesto me smetaju i olako izrecene i pausalne osude na racun crkve.

Zdenka2's Avatar

Quote Originally Posted by a zakaj
    zdenka, prije alamaminog posta na ovom se topicu 'laprdalo' i o placanju usluga svecenicima, i o tome je li skandalozno ili nije sto dijete dobiva etiketu 'nezakonito' i sl.
    sve to, cini mi se ipak nije dio odgovora na originalno pitanje, a doprinosi duhu netolerancije na forumu, i stvaranju tabora.

ja, osobno, sebe ne svrstavam ni u jedan tabor. iako nisam vjernik, vrlo cesto me smetaju i olako izrecene i pausalne osude na racun crkve.
    To je istina, ali takvi postovi su onako, en passant, u jedno uhu unutra iz drugog van, kakvih ima na svakom, ama baš na svakom topiku.

Kao i ti i ja imam razumijevanja za ljude koji imaju različite stavove od mene. Nikad me ne smetaju različita uvjerenja, ponekad me zasmeta što neki stavovi počivaju na neznanju i tu pokušavam nenametljivo educirati, a ono što me stvarno smeta je kad se meni osporava pravo da imam svoja uvjerenja koja vrlo obzirno iznosim. Ali, ovo je sve prešlo u OT, tako da se i ja povlačim s ovog topika.

Tanči's Avatar

U potpunosti potpisujem Zdenku,ali želim reći i ovo,naime,nisam trudna,nemam namjeru zatrudnjeti i nemam malu bebu,pa stoga ni ne sudjelujem na tim pdf-ovima,jer me,logično to ne zanima,zanima me pdf škola,jer mi dijete ide u školu.Kao što sam već prije napisala,moja kćer ide na vjeronauk i samim tim ja ne čitam topice tipa:Ko ne ide na vjeronauk i sl. i ne sudjelujem u raspravama na takvim topicima i sad meni stvarno nije jasno i voljela bi da me neko prosvijetli;zašto na ovakve toipce uvijek dolaze pojedinci koje tema ne zanima,ali ih jako zanima što ostali pišu i onda udri kontru.Stvarno to ne kužim?!?Kao što je već rečeno,tema je jasno postavljena i oni koji znaju su odgovorili i zaista ne vidim razloga za izjave tipahladite sa crkvom,što god to značilo.
    ..a što se tiče gluposti tipa "nezakonito" ili "zakonito" pa dajte shvatite da smo mi svi božja djeca i bitno je da se međusobno volimo,pomažemo i poštujemo(a svečenici su isto samo ljudi,koji mogu i pogriješiti,a griješiti je ljudski )

Netko je primijetio da se topići u kojima se piše o Crkvi najbrže zaključavaju. Ja mogu samo primijetiti da se to događa samo zato što se takvi topići miniraju od strane onih koji su iz nekog (opravdanog ili neopravdanog) razloga ogorčeni, ljuti ili bezizlazno nezadovoljni Crkvom.
    I tada, umjesto da se pobrišu minerski postovi, zaključava se topić.
    Ja se ispričavam što je i ovaj moj post OT i budući da je očito kako je odgovoreno na pitanje iz prvog posta, mislim da se i ovaj topić slobodno može zaključati.
    PS. Mineri mogu otvoriti topiće naslova npr. "Crkva - opijum za narode (djecu)" ili "Zašto ne damo djecu na vjeronauk" ili "Zašto ne mogu smisliti popove" ili "Kakve traume imamo zbog Crkve" ili već nešto slično, pa nek se guštaju.

Quote Originally Posted by Ivana2
    PS. Mineri mogu otvoriti topiće naslova npr. "Crkva - opijum za narode (djecu)" ili "Zašto ne damo djecu na vjeronauk" ili "Zašto ne mogu smisliti popove" ili "Kakve traume imamo zbog Crkve" ili već nešto slično, pa nek se guštaju.
    Mislim da ovo zaista nije fer.

Default Re: NIJE KRŠTEN-DA LI MOŽE NA VJERONAUK???

Quote Originally Posted by jutoncin
    Kao što i naslov kaže zanima me da li dijete koje nije kršteno može ići na vjeronauk i da li uopće netko provjerava takve stvari??? Oprostite ako ponavljam temu ali mislim da ovakvo pitanje nije bilo na forumu.

Hvala na odgovorima
    Znači zaključak bi bio...mislim da je najbolje pitati osobu koja u školi drži nastavu iz vjeronauka, pa ovisno o odgovoru raspitati se dalje.

Juroslav's Avatar

ne, filipova mama, zaključak je (i propis) da za upis na vjeronauk u školi sakrament krštenja (kao i bilo koji drugi, uostalom) ne igra apsolutno nikakvu ulogu!

Quote Originally Posted by Juroslav
    ne, filipova mama, zaključak je (i propis) da za upis na vjeronauk u školi sakrament krštenja (kao i bilo koji drugi, uostalom) ne igra apsolutno nikakvu ulogu!
    da i ja tako mislim

off topic
    kaj filip i matej?

Juroslav's Avatar

Quote Originally Posted by vrabec-te-dal
    off topic
    kaj filip i matej?
    To mene pitaš?

Jedno si pogodila, drugo ne (počinje sa 'D' i žensko je ime )

To mene pitaš?

aha, onda i to znam, ja sam mislila da su biblijska

To mene pitaš?

aha, onda i to znam, ja sam mislila da su biblijska
    Znam koje je na D.

da i ja tako mislim
    Super, sad znamo odgovor. Meni malo više treba da skužim. :D

Page 2 of 2 FirstFirst 12