Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Mongolska pjega

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Mongolska pjega

Leon od rođenja ima mongolsku ojegu i to jako veliku - skoro preko oba dva guza - čak se i pedijatrica iznenadila kako nikad nije vidjela tako veliku pjegu... pa me baš zanima ako netko ima o tome iskustva - da li se to smanji i u kom periodu?

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja mlađa curka je imala mongolske pjege kad se rodila. ja za to nisam nikad prije čula i sva sam se unezvjerila kad su mi u rodilištu to rekli, naravno bez ikakvog objašnjenja , da bi me jedan poziv našoj pedijatrici skroz umirio - dakle, radi se o tamnijoj pigmentaciji obično iznad guze koja se javlja kod tamnopute djece.
    ja sam nju naravno odmah izprevrtala da vidim kak to izgleda, ali da ti budem iskrena, uopće nisam skužila kak to izgleda, možda zato jer je ona i inače tamna (ili sam ja bedasta).
    e sad, naša pedijatrica je rekla na 1. pregledu da se dobro vidi, a kasnije je prošlo, nije se više vidjelo (možda oko godine, ne sjećam se više).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naš N ima mongolske pjege, nama niko nije rekao u rodilištu, pa kad smo došli doma bili smo prestravljeni. Ima jednu ispod ruke koja je bila tamno modra, izgledala kao podliv i bila veličine pola dlana, na guzi je mala i jedva vidljiva. Rekli su nam da će nestati s vremenom, no on i nije baš jako tamnoput, tako da se još vidi, sad je narasla skupa s njim ali je puno manje vidljiva.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nađa ima Mongolsku mrlju na guzi, dosta veliku, modru i pored nje jednu manju flekicu isto modru. Ni nama u porodilištu niko nije rekao za to pa smo mi mislili da im je ona tamo ispala ili tako nešto pa je zato modra. Patronažna isto nije znala da nam kaže od čega je to, rekla je da to neke bebe imaju i da će proći. Tek nam je fizijatar na snimanju kukića rekao šta je to a mi ostali :? Evo šta sam našla:

Mongolska mrlja (fleka) nije ništa drugo već zbijene ćelije melanina, odnosno ćelije kože koje sadrže melanin, uobičajeni pigment kože. Kada je ovaj urođeni mladež bliži površini kože izgleda braonkast i što je dublje u koži to više poprima modru boju. U svakom slučaju, ona se ne tretira kao hematom niti kao bilo koje medicinsko stanje.
    Mongolska mrlja se najčešće javlja kod indijanaca, afrikanaca, azijaca ali takođe i kod 1-5% belih beba. Bez obzira na ime, mongolska mrlja nema nikakva antropološka obeležja, osim što se češće javlja kod tamnijih beba.
    Mongolske mrlje su urođene, ali kod većine dece one izblede, delimično ili potpuno u uzrastu od 1-2 godine. Kod neke dece nestanu i oko pete godine. Ako se mongolska mrlja vrati u pubertetu, onda će verovatno ostati tu trajno. Kod manje od 5% dece mongolska mrlja ostane nepromenjena do zrelog doba, uglavnom su to deca sa višestrukim ili raširenim flekama ili sa mrljama na neuobičajenim mestima.
    to sam našla na www.roditeljportal.com

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

eto, točno tako je i meni pedica rekla, da se dobila naziv jer se najčešće javlja kod djece mongola

i da, nama je nestala, ali očito nije bila jaka

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

nama su na svu sreću rekli odmah za to u rodilištu - ja mislim da sam došla doma i tek onda vidjela tu plavicu bez da su mi rekli o čemu se radi - da bi skroz izludila, misleći da je neki podlijev il modrica.

Odmah su nam rekli o čemu se radi kao i to da je bezopasna po zdravlje - a nadam se da će mu se smanjiti (nestati) kroz vrijeme, jer će ovako loše proći na nekom natjecanju za mistera

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •