Mužić mi je radio spermiogram i između ostalog, u nalazu piše- nešto trichomonasa vag. Znate li što je to? Ja sam prije par mjeseci bila na brisevima, papi i urinokulturi i bilo je sve ok, kako se to otkriva?
Mužić mi je radio spermiogram i između ostalog, u nalazu piše- nešto trichomonasa vag. Znate li što je to? Ja sam prije par mjeseci bila na brisevima, papi i urinokulturi i bilo je sve ok, kako se to otkriva?
http://www.poliklinika-harni.hr/teme...01_trichom.asp
pogledaj jel to ovo...
e pa ovo mi nije jasno-zar mi ne bi onda gin tu beštiju uočila s ozirom na sve preglede koje sam obavila?
Dijagnoza se postavlja na osnovu ginekološkog pregleda, određivanja pH rodnice i mikroskopskog pregleda nativnog preparata vaginalnog iscjetka.
pa jel ti baš radila PH rodnice i mikroskopski pregled iscjetka, meni to nikad ne rade...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ht=trichomonas
evo ti još jedan link sa ovih stranica....
kad sam ga ja imala otkrili su mi ga tek kad sam vaginalni bris odnila na higijenski.ula prvotno napisa
običnim ginekološkim pregledom i čirenjem ginekologa pod mikroskopom nije se moglo znat o kojoj baji je riječ. a svrab i upaljenost je govorila da me ipak nešto malo jače napalo.
ti bi obavezno tribala ponovit nalaze jer i sama kažeš da je prošlo par miseci. ako nemaš simptome, čisto da budeš mirna jer se te beštije teško riješit bez antibiotika.
a triba ih i tm obavezno popit jer ih se neće riješit a može ga prenit tebi. to je začarani krug u kojem se oba partnera trebaju riješit baja.
i mm i ja smo pili u isto vrime antibiotike.
čim je meni otkriven dobio je i on svoju dozu bez da je uopće išao na pregled.
Bok!
Trichomonas nije bezazlena baja, to je vrag koji papa repove spermijima i može uzrokovati smanjenu plodnost. Evo članka:
Trihomonijaza je izmedju ostalog i seksualno transmisivno oboljenje koje se podjednako javlja kod muskaraca i zena. Iz ovih razloga lecenje oba partnera uz mere prevencije od reinfekcije (zasticeni odnosi) su neizbezna procedura. Kod zena, infekcija grlica i vagine trihomonasom dovodi do smanjenja kiselosti vagine. Ova pojava ima za posledicu da je donji segment zenskog reproduktivnog sistema bez zastitne koju kiselost vagine obezbedjuje. Kod zena postoje simptomi koji se odlikuju, svrabom, pecenjem, pojacanim penusavim sekretom zuto-zelene boje koji je karakteristicnog mirisa. Komplikacije trihomonijaze kod zena mogu biti vrlo ozbiljne. Ove zene su izlozene povecanom riziku za pobacaj, preterminski porodjaj, radjanje dece sa manjom telesnom tezinom, kao i karcinom grlica materice. Osim toga Trichomonas vaginalis moze da prouzrokuje infekcije urinarnog trakta, adneksitis, pneumoniju, bronhitis i tzv. oralne lezije .
Infekcija trihomonasom kod muskaraca ne daje znacajne simptome a vrlo cesto ne daje nikakve simptome. Dugotrajna i nedijagnostikovana infekcija trihomonasom moze da dovede do ozbiljnih odstupanja u kvalitetu spermograma. Osim toga, trihomonas svojim enzimima ozbiljno narusava kvalitet semene tecnosti koja je neophodni medijum za prezivljavanje i sazrevanje spermatozoida. Na kraju, udruzena infekcija kod oba partnera sa svim mogucim posledicama moze dovesti do steriliteta.
Kod zena, dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i mikroskopskim pregledm vaginalnog i cervikalnog brisa. Kod muskaraca se dijagnoza postavlja pregledom sperme (spermogram i spermocitigram), a paraziti se mogu naci i u mokraci, ali ne rutinskim ili tzv. opstim pregledom urina. Postoje i specijalni testovi za identifikaciju trihomonasa, ali oni jos uvek nisu u sirokoj upotrebi.
U terapijske svrhe jos uvek najbolje rezultate daje metronidazol (Orvagil) i Atrican, uz napomenu da lecenje mora obuhvatiti oba partnera. Opsta higijena i upotreba kondoma predstavljaju najbolje preventivne mere. U slucajevima steriliteta komplikovanih trihomonijazom (narocito kod muskaraca) hiperbaricna terapija daje znacajne rezultate u lecenju i poboljsanju spermograma.
Uloga enzima
Trihomonas vaginalis ne poseduje neke enzime za oksidativnu fosforilaciju pa cak ne poseduje ni organele kao sto su mitohondrije. Zbog nedostatka ovih neophodni "alata" za opstanak svake celije, trihomonas opstaje tako sto hranljeve materije upija preko svoje membrane i/ili procesom fagocitoze. Ukratko, produkti "varenja" hranljivih materija kod trihomonasa su u najmanju ruku neobicni u odnosu na ostala ziva bica, a jedan od njih je hidrogen . Iz ovih razloga trihomonijaza znacajno menja sastav telesnih tecnosti (veginalni/cervikalni sekret, sperma, mokraca) i cini ih manje pogodnim ili potpuno nepogodnim za opstanak normalnih celija (npr. spermatozoida u ejakulatu).