Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: MORATORIJ na stambeni kredit

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno MORATORIJ na stambeni kredit

žao mi je ako se tema ponavlja, nisam stigla detaljno pregledati sve topice..
    Uglavnom, išla sam u PBZ za stamb. kredit - imam sve uvijete, no u 5mj. trudn. sam (to im nisam rekla naravno). I pitam ih mogu li upisati moratorij ako "slučajno" ostanem trudna - prvo nitko nije znao, a onda mi rekla ženska da NE MOGU barem još 6mj.
    i još nešto, taj moratorij se uopće ne isplati - kamate za to vrijeme "mirovanja" se dodaju glavnici i na njih se još plaćaju kamate

Ima li netko iskustva s ovim? Kako je u drugim bankama???

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Icyoh,

ovaj topic ću zaključati jer si već otvorila jedan istovjetan na ovom pdf-u.

ovdje ti je link.

S druge strane molit ću te da koristiš pretražnik jer će ti na upis riječi "moratorij" isprintati veliku količinu topica.

No za početak,
    Moratorij u stvri znači mirovanje / poček u otplati. Postoje više vrsta moratorija. Jedan je da se otplaćuje samo kamata kredita, ali ne i glavnica, a drugi je da se u razdoblju moratorija ne otplaćuje niti kamata niti glavnica. Tada se neotplaćena kamata sadržana u prvobitnim anuitetima pripisuje glavnici, pa je nakn isteka moratorija anuitet nešto viši.

Također pretpostavljam da je razlog zbog kojeg su ti rekli da bi morala pričekati još kojih 6 mjeseci kako bi zatražila moratorij, u tome što si kredit tek počela koristiti i glavnica je skoro u potpunosti neotplaćena. Naime, kada ti se pripisuje kamata glavnici u razdoblju moratorija, ide se na to da se osnovne odredbe ugovora o kreditu ne mijenjaju, a jedna od tih odredbi je visina kredita. Znači kamata u moratoriju + preostala glavnica ne smiju biti veći od ugovorene glavnice. U protivnom, morala bi solemnizirati ugovor u potpunosti (i platila bi one tisućice kuna kao na početku + nova hipoteka).

Eh sad, evo ti nekoliko linkova pa nastavi postati na drugim topicima:

moratorij na stambeni kredit

koliko traje odbrenje moratorija

porodinski, kredit, odgoda

moratorij na otplatu stambenog kredita

itd itd itd.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •