žao mi je ako se tema ponavlja, nisam stigla detaljno pregledati sve topice..
Uglavnom, išla sam u PBZ za stamb. kredit - imam sve uvijete, no u 5mj. trudn. sam (to im nisam rekla naravno). I pitam ih mogu li upisati moratorij ako "slučajno" ostanem trudna - prvo nitko nije znao, a onda mi rekla ženska da NE MOGU barem još 6mj.
i još nešto, taj moratorij se uopće ne isplati - kamate za to vrijeme "mirovanja" se dodaju glavnici i na njih se još plaćaju kamate
Ima li netko iskustva s ovim? Kako je u drugim bankama???
S druge strane molit ću te da koristiš pretražnik jer će ti na upis riječi "moratorij" isprintati veliku količinu topica.
No za početak,
Moratorij u stvri znači mirovanje / poček u otplati. Postoje više vrsta moratorija. Jedan je da se otplaćuje samo kamata kredita, ali ne i glavnica, a drugi je da se u razdoblju moratorija ne otplaćuje niti kamata niti glavnica. Tada se neotplaćena kamata sadržana u prvobitnim anuitetima pripisuje glavnici, pa je nakn isteka moratorija anuitet nešto viši.
Također pretpostavljam da je razlog zbog kojeg su ti rekli da bi morala pričekati još kojih 6 mjeseci kako bi zatražila moratorij, u tome što si kredit tek počela koristiti i glavnica je skoro u potpunosti neotplaćena. Naime, kada ti se pripisuje kamata glavnici u razdoblju moratorija, ide se na to da se osnovne odredbe ugovora o kreditu ne mijenjaju, a jedna od tih odredbi je visina kredita. Znači kamata u moratoriju + preostala glavnica ne smiju biti veći od ugovorene glavnice. U protivnom, morala bi solemnizirati ugovor u potpunosti (i platila bi one tisućice kuna kao na početku + nova hipoteka).
Eh sad, evo ti nekoliko linkova pa nastavi postati na drugim topicima: