Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: crtica u imenu ili prezimenu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno crtica u imenu ili prezimenu

Cure, pomagajte.
    danas mi je vrlo neljubazna službenica u Gradskom uredu za zdravstvo odbila primiti dokumente za onu pomoć za dijete jer na osobnoj iskaznici (s kojom je BTW inače sve o.k.) imam crticu između svoja dva imena. na domovnici i rodnim listovima djece ta moja dva imena su napisana bez crtice. tražeći stručnu pomoć završila sam na općini gdje su mi dali nekakav papir iz Središnjeg državnog ureda za upravu iz ožujka 2004. u kojem piše da crtica ne može biti sastavni dio imena ili prezimena, dakle, da se dokumenti izdaju bez crtice. to je o. k., ali moja osobna je izdana 2005, dakle, kada je taj navodni zakon već navodno bio na snazi. surfala sam po internetu u nadi da ću pronaći taj zakon ili nešto slično, ali toga ili nema ili ja to nisam uspjela pronaći. s obzirom na to da su mi i u putovnici i na osobnoj imena s crticama, znači li to da imam dva nevažeća dokumenta a da ja to uopće ne znam? jesam li ja osoba bez identiteta? postojim li ja uopće :? :shock: šalu na stranu, je li netko od vas čuo za ovo ili ima bilo kakvu ideju o tome gdje da pokušam pronaći odgovore jer mi službenica ne prima (po meni valjane) isprave, a s isključivo dojenim tromjesečnjakom mi se baš ne stoji bez prijeke potrebe u redovima na MUP-u, a tamo su mi ionako u prošli petak izdali potvrdu o prebivalištu s crticom i na potvrdi za novu putovnicu stoje mi imena s crticom! :? eh, da. na onom papiru iz općine stoji da se u privatnom životu mogu služiti crticom ili koristiti ispravu na kojoj je crtica jer to "ne utječe na sadržaj osobnog imena". sorry što sam odužila, mislim da ludim.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kad sam mijenjala dokumente onda mi je rekla službenica mup-a da ne koristim crticu jel je ona ukinuta

-tajana- avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja sam se udala prošle godine i matičarka me je pitala da li želim crticu između prezimena ili ne :? .

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja već dvije godine imam crticu, ta crtica mi je na totalno SVIM dokumentima, prije mjesec dana išla sam vaditi rodni list - crtica je i na njemu...
    da ne duljim, nikakvih problema nikad nisam imala, a za ovo još nisam čula!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja sestra se vjenčala 2000. u Vodicama i dobila crticu između prezimena, onda u Opatiji gdje živi odmah rekli da je to out i da se više ne koristi. No, nee žele izdavati dokumente bez crtice jer je tako zapisano u vodičkome matičnom uredu, a u matičnom uredu ne žele promijeniti jer oni tako pišu kad su u pitanju dva prezimena. Sad si ga ti misli.

Moje dijete ima dva prezimene i nema crtice, nitko nije pitao o crtici (2005).

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja se udala 2001 i vec tada mi je teta u opcini rekla da crtica vise ne postoji!! :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

aaaaa.....lud, zbunjen, lud, zbunjen....
    cure, hvala na odgovorima. jel' ima itko kakvu ideju gdje da ja to pitam da napokon znam trebam li mijenjati isprave jer izgleda da se u matičnim uredima drže ovog pravila (bez crtice), ali na MUP-u baš i ne pa tako nikada neću dobiti sve iste dokumente. tko ispašta na kraju? mi koje svoju dječicu teglimo po razno-raznim uredima, gubimo vrijeme stojeći u redovima plaćajući nečije tuđe pogreske (mislim i financijski). i još su i bezobrazni, kao da sam ja svoje dokumente samoj sebi izdala. baš sam ljuta.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pri udaji (prije skoro 10 god.) sam izricito trazila upis bez crtice, i tako je uneseno u sve dokumente.

No gdje god dodjem mi je svojevoljno dodaju . A na moj komentar da moja prezimena nisu spojena crticom (btw, tek sad cujem za ovaj zakon, izgleda da cu na njega morati podsjetiti i neke opcinare i slicnu skvadru ) dobijala sam svakakve odgovore, od onih sasvim pristojnih "Izvinjavamo se, evo odmah cu ispraviti", pa do "Pa sto ima veze, to je samo crtica" .

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Iz najnovijeg pravopisa (Hrvatski pravopis, MH, 2007.):
    99. str.

141. Crtica se piše između dvaju prezimena iste osobe:

... Ruža Pospiš-Baldani, Dragutin Gorjanović Kramberger...

Dvostruka se imena mogu pisati i bez crtice:

Andrija Kačić Miošić, Josip Štolcer Slavenski, Milka Podrug Kokotović

Pisanje ili nepisanje crtice načelno ovisi o izboru nositelja prezimena, odnosno o načinu na koji je to zabilježeno u dokumentima. Ako to nije moguće utvrditi, dopušteno je dvostruka prezimena pisati na oba načina.

142. Crtica se piše između dijelova složena imena:

Ana-Marija (i pokraćeno A.-M.), Jean-Jacques (i pokraćeno J.-J.)
    U Babić-Finka-Moguš bilo je pravilo da se dupla prezimena ženskih osoba gdje je jedno dobiveno udajom obavezno pišu crticom, a kod muških osoba ne.

Ja svoje pišem bez crtice iz semantičkih načela.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U primjeru kod Krambergera zaboravih staviti crticu.

Dakle, primjer glasi: Dragutin Gorjanović-Kramberger.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj nel prvotno napisa
    aaaaa.....lud, zbunjen, lud, zbunjen....
    cure, hvala na odgovorima. jel' ima itko kakvu ideju gdje da ja to pitam da napokon znam trebam li mijenjati isprave jer izgleda da se u matičnim uredima drže ovog pravila (bez crtice), ali na MUP-u baš i ne pa tako nikada neću dobiti sve iste dokumente. tko ispašta na kraju? mi koje svoju dječicu teglimo po razno-raznim uredima, gubimo vrijeme stojeći u redovima plaćajući nečije tuđe pogreske (mislim i financijski). i još su i bezobrazni, kao da sam ja svoje dokumente samoj sebi izdala. baš sam ljuta.
    Odnesi im pavopis MH i pročitaj rečenicu u kojoj piše da je dopušteno oboje, ako je nemoguće utvrditi prvotno stanje.

Ako pravi stručnjaci ne prave problem od toga, zašto bi gospođe na šalterima kojima crtica i nije struka?

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja svoja pišem bez crtice, jer je prvo moje, a drugo muževo nije autohtono duplo prezime poput npr. Čičin-Šain koje uviijek ide skupa.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

meni su u maticnom uredu objasnili da je to dio novog zakona i otprilike ovako:

- kod udaje se dodaje muzevo prezime i to su onda dva prezimena koja se pisu bez crtice izmedju

- ako se djetetu daje i majcino i ocevo prezime to se racuna kao jedno (tako da kasnije npr. moze dodati jos i muzevo) i pise se sa crticom

u ovom slucaju nema veze pravopis nego je izdana takva drzavna uredba

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pujice, eto, opet drukčije objašnjenje.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

babyiris, da, po pravopisu je dopušteno. ali gospođa kojoj crtica nije struka si dozvoljava da odbije moju (ispravnu) osobnu iskaznicu koju su mi izdali u MUP-u, bude vrlo neugodna i pošalje me da lutam po bespućima općina, matičnih ureda, MUP-a i tome slično, a tamo opet svaki službenik kroji svoju politiku, kao što sam sada mogla vidjeti i na primjerima cura koje su mi se javile. slažem se s tobom, niti ja ne rabim crticu, ali mi ju je netko upisao u MUP-u i sada je to tako. ja bih se rado riješila crtice, ali ne tako da neka tamo službenica odbije moju osobnu iskaznicu tek tako i da zbog nje moram po novu prije isteka, bez da mi je itko pokazao zakon po kojem ne mogu imati crticu (nije da ju trebam ili želim). a kao što sam već rekla u jednom od prethodnih postova, prošli tjedan su mi u MUP-u izdali potvrdu o prebivalištu s crticom i dali potvrdu za novu putovnicu s crticom (što će, vjerojatno biti i na novoj putovnici). ne kužim, zar svaki službenik ima pravo odlučivati koji mu se dokument sviđa, a koji ne i onda, odjednom, moja normalna iskaznica postane nevažeća jer su oni tako odlučili? :? a bila je dobra prošli tjedan kada sam vadila potvrde sorry, morala sam se malo ispuhati.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i da, ako to nekome nešto znači, u mom slučaju se radi o dva imena, a ne dva prezimena, ali situacija je, navodno, ista. nema više crtica, dokumenti se izdaju bez crtica, ali eto, ne baš uvijek i svugdje. pa ti znaj.

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nel, reci ti lijepo teti da ti napismeno kako ne prima (važeće) dokumente zbog toga-i-toga pa ćeš se ti onda lijepo s time obratiti na višu istancu, a ako ti ne želi napisati neka izvoli primiti dokumente ili direktno od nje ideš u Gradsko poglavarstvo.

Mislim da će ti nakon toga primiti i afganistansku putovnicu (svi se oni boje prijave nadređenima!)

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prošli tjedan su mi u MUP-u izdali potvrdu o prebivalištu s crticom i dali potvrdu za novu putovnicu s crticom (što će, vjerojatno biti i na novoj putovnici). ne kužim, zar svaki službenik ima pravo odlučivati koji mu se dokument sviđa, a koji ne i onda, odjednom, moja normalna iskaznica postane nevažeća jer su oni tako odlučili? :? a bila je dobra prošli tjedan kada sam vadila potvrde sorry, morala sam se malo ispuhati.
    U takvom slucaju, cim to primijetis[/i], odmah na licu mjesta kazes da to nije tvoje ime/prezime i podupres to dokumentom u kojem pise ispravno.

Nedavno su mi cak na dva dokumenta pogrijesili: prvo je u mom imenu nedostajalo jedno slovo, a onda je na MM-evom dokumentu bilo krivo napisano njegovo prezime, zamijenili su jedno slovo drugim. Naravno,
    iako smo za izdavanje tih istih dokumenata pokazali nase talijanske osobne iskaznice na kojima sve pise ispravno, sto su oni cak i fotokopirali, znaci u svakom trenu su imali uvid u ispravne podatke.

Kad sam dosla pokupiti dokumente, naisla sam na te greske, odmah rekla sluzbeniku da pise krivo i, uz duboke isprike, istog trena mi je izdao nove, ispravne (iako se inace na njih ceka 2 dana). Jedino me poslao u jednu, pa u drugu sobu, po pecat i potpis (lutanje po bespucima je izgleda neminovna stvarnost).

Znam da ti to trenutno ne pomaze, ali kad je vec takva situacija, cim ti nesto izdaju, procitaj i trazi da ti se eventualna crtica makne. Tada barem novi - ispravni - dokument ne ide o tvom trosku.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam s crticom između dva imena imala velikih problema i još uvijek je se nisam u potpunosti riješila.Kod mene je bio problem što su mi na domovnicu napisali crticu (pa i na sve dokumente koji se po njoj rade), a na rodnom listu sam bez crtice. Blaženo sam živjela u neznanju sve dok nisam diplomirala, a diplomu rade po rodnom listu i tad je nastao problem i to zbog radne knjižice. No da ne duljim s svojim slučajem probat ću ti pomoći. Znači ja sam prvo morala ustanoviti koji mi je dokument pravilno napisan to sam napravila u matičnom uredu (općini) gdje sam zapisana po rođenju. Žena je išla gledati u knjige. Ispalo je da sam bez crtice pa mi je izdala novu domovnicu.Onda sam išla raditi novu osobnu no na mup-u oni imaju u kompjuteru mene s crticom te sam morala ići na šalter gdje se mjenjaju imena,samo nisam morala isrunjavati formulare jer ispravljam nečiju grešku vjerojatno ćeš i ti u mup-u morati nešto takvo. Ja bi otišla ponovo u gradski ured za zdravstvo i za sad riješila ovo što ti je najvažnije (možda bude neka druga kojoj to neće smetati), ako neće dat joj osobnu pa nek ona ode u mup i kaže im da izdaju nezakonite dokumente. Za taj zakon stvarno neznam no ja sam se crtice rješavala postupno i svi dokumenti su mi valjali dok nisu istekli čak i pasoš. Nitko me nije gnjavio osim te babe koja radi radne knjižice, btw ja sam radnu napravila drugi put kod druge žene i nije bilo nikakve frke samo sam i tamo bila s crticom pa sam to naknadno morla mijenjati tako da to ovisi na na koga naletiš.
    Pogledaj kako tebi piše na domovnici i na rodnom listu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

LeLe, imamo gotovo identičan problem. u matične knjige sam upisana bez crtice, domovnica mi je isto bez, ali u ispravama koje izdaje MUP mi je netko upisao crticu i to je to. do sada to niti mene nije smetalo i nitko me nije gnjavio do ove babe. ali, čini se da ću ja svoj problem riješiti malo jednostavnije. naime, evo za tebe i sve koje to zanima, imam najsvježije informacije. danas sam razgovarala s vrlo ljubaznom gospođom u Državnoj upravi koja mi je rekla da crtica više nema i da se svi novi dokumenti izdaju bez nje, međutim, stari dokumenti s crticama koji su još važeći vrijede mi i dalje i nema nikakve potrebe da ih mijenjam prije isteka jer "crtica nije jedini znak identifikacije" i moji valjani dokumenti se moraju prihvatiti. u osnovi, savjetovala mi je isto što i vi :D , a to je da mi službenica mora po zakonu prihvatiti moje isprave i zaprimiti moj zahtjev (za one koji to nisu znali kao i ja do sada, oni ne smiju odbiti zaprimiti papire), a ukoliko bude kakvih problema, dužni su mi izdati rješenje o tome i uputu o pravnom lijeku do čega se ja nadam da neće doći jer mislim da se samo radi o živčanoj šalteruši. ukoliko ona to ipak odbije, neka se obratim njenom neposrednom nadređenom. napomenula mi je da im upravo taj Gradski ured za zdravstvo radi najviše problema s tim crticama i da nepotrebno šetaju roditelje male djece :D (bravo za nju)! sutra krećem u boj, u boj.....
    hvala vam svima

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Malo prije me zvala sestrična i ispričala kakvu situaciju je danas imala njena frendica na MUP-u.
    Sve dokumente ima sa crticom između dva prezimena. Danas je išla izvaditi putovnicu i nakon 3 sata čekanja joj je žena na šalteru rekla da dokumenti sa crticom više nisu pravovaljani, te da mora prvo promijeniti osobnu (tj. ako nisu pravovaljani, sve dokumente) i da tek tada može izvaditi putovnicu :shock:
    Sve mi se čini da su našli novi način za mužnju love od građana

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a joj Brunda, opet nova (drugačija) informacija. meni su prošli tjedan zaprimili zahtjev za novu putovnicu, a na osobnoj mi je ime s crticom (i u staroj putovnici). nitko ništa nije prigovarao. iz razgovora s gđom. iz Državne uprave sam shvatila da će oni prilikom izdavanja NOVIH isprava automatski brisati crtice, a da važeće dokumente nije potrebno mijenjati. uf, bojim se da ću ipak završiti mijenjajući valjane isprave, a izgleda da ću novu putovnicu morati odmah i vratiti. ovdje stvarno više nitko ne zna tko pije, a tko plaća. zapravo, plaćamo mi što lovom, što gubljenjem vremena i živaca stojeći u redovima, a kad smo još i s klincima....radosti nema kraja

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kakva je to nastala petljancija! :shock:
    Kod nas se svako malo sjete nekog razloga zbog kojeg bi trebalo
    mijenjati dokumente!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja satvarno ne znam. Mene je nazvala sestrična jer imam 2 prezimena, da me pita imam li crticu između, i onda mi ispričala što se dogodilo njenoj frendici.
    Sjetila sam se da sam danas vidjela i topic pod takvim naslovom pa sam odmah išla vidjeti što ste pisale. Eto.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Pri udaji (prije skoro 10 god.) sam izricito trazila upis bez crtice, i tako je uneseno u sve dokumente.
    X

Vecky avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni matičarka nije dala da koristim crticu. Rekla je da se to više ne smije koristiti (prije 2 god.).

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam se udala prošle godine. Matičarka me je pitala; 1. ostavlja te li svoje prezime 2. uzimate li muževo 3. ostavljate svoje i uzimate muževo

Ja sam rekla kako dodajem muževo, a ona je rekla: možete birati hoće li muževo prezime biti prvo,ili drugo - ja sam naravno odgovorila da je meni nekako logičnije da njegovo dodam- logičnije mi je da je moje prvo s njim sam se rodila :D
    žene je kod potpisivanja izrazito naglasila da se potpišem bez crtice između dva prezimena, da je tako po novome zakonu.

Tada sam prvi put čula za to, jer gledajući TV, sve one novinarke imaju crticu ili su barem imale.

Meni je to iskreno glupost, i totalno nebitna stvar, ali eto, svaka budala ima svoje veselje, a naša država opet je našla kako staviti lovu u svoj duboki džep iz plitkih građanskih.

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Bila je nedavno na tv gđa X. Košiša Čičin-Šain. I bilo je riječi o crtici, odnosno koliko je imena dozvoljeno na osobnoj. Imena i prezimena s crtiticom između se tretiraju kao jedna riječ, zato ona može imati 3 prezimena, a vode se kao defakto dva. Još da se zove Ana-Marija...
    Koliko se sjećam, nitko nije spominjao brisanje tih crtica. A možda sam nešto krivo skužila.

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Drimm prvotno napisa
    Bila je nedavno na tv gđa X. Košiša Čičin-Šain. I bilo je riječi o crtici, odnosno koliko je imena dozvoljeno na osobnoj. Imena i prezimena s crtiticom između se tretiraju kao jedna riječ, zato ona može imati 3 prezimena, a vode se kao defakto dva. Još da se zove Ana-Marija...
    Koliko se sjećam, nitko nije spominjao brisanje tih crtica. A možda sam nešto krivo skužila.
    Ona nema tri prezimena nego 2 jer ima prezimena koja su oduvijek dvojna: Čičin-Šain i slična. Oba su njena od rođenja.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja sam se jučer prijavljivala za vjenčanje. I gđa me uredno pitala želim li crticu između dva prezimena ili ne. Pa sam pitala zar ta crtica nije zabranjena i kaže da nije :? pa sad ti budi pametan

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja nemam crticu u svom prezimenu.Kad sam se udavala matičarka nam je objasnila da je crtica za one koji hoće spojiti dva prezimena u jedno zbog produženja loze.
    Znam samo da kad me tajnica prijavljivala fondu, prijavila me s crticom, a oni su joj rekli da ja nemam crtice, po osobnoj, pa me morala opet prijavljivat ovaj put bez crtice.
    Malo sam iskomplicirala

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Neki dan sam ponukana ovom temom skoknula do matičnog ureda i pitala da li je istina da se ukida crtica između prezimena (ja sam se udala 2004.g. i bilo mi je rečeno da mogu birati i izabrala sam s crticom zbog toga jer sam htjela da ja i moje dijete imamo isto prezime, tj. moje i muževo kao jedno, a i zbog toga jer sam jedinica i prezime bi mi se izgubilo). Gđa me izvjestila da se odnedavno crtica više ne koristi, ali da moji dokumenti vrijede do daljnjega. Ne sviđa mi se ovo ni malo jer mi je matičarka rekla da moje dijete može imati dva prezimena, ali bez crtice, pa samim tim pošto nosim curicu ona jednog dana neće moći zadržati naša prezimena kao jedno .

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Alkemicarka prvotno napisa
    Citiraj Drimm prvotno napisa
    Ona nema tri prezimena nego 2 jer ima prezimena koja su oduvijek dvojna: Čičin-Šain i slična. Oba su njena od rođenja.
    Da. I što sam ja napisala? Da je to jedno prezime jer je odvojeno crticom. Da nije, ne bi ga mogla imati. Dakle crtica služi da skupi riječ u jednu.

Citiraj tesa prvotno napisa
    ... ona jednog dana neće moći zadržati naša prezimena kao jedno .
    Možda će tada vrijediti neki drugi zakon. Ona bi još i moigla zadržati samo svoje prezime u braku, ali tvoji unuci...

Alkemicarka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo sam htjela reći da se novim pravilom želi napraviti razlika između prezimena koja su oduvijek jedno poput: Čičin-Šain, Filipović-Grčić i sl. i prezimena koja nisu jedno, odnosno drugo se dobije udajom. Gđa Alemka je od rođenja Čičin-Šain i njemi roditelji su oboje isto, jer je to oduvijek jedno prezime.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Gdje u stvari piše da se crtica ukida? Ako netko zna nek navede famozni zakon, uputstvo ili sl. Imam sve važeće dokumente s crticom, a termin poroda mi je za tjedan dana i htjela bi da mi kćer ima isto prezime kao ja. Sa službenicom nisam baš mogla na zelenu granu, bila je neljubazna, otpilila me za pet sekundi i rekla da se crtica ukinula nedavno i više nije htjela dići glavu niti mi podrobnije obrazlagati. Malo sam škicnula i po drugim forumima, isto je pomutnja, pravila se mijenjaju od grada do grada. Na konkretnu i valjanu informaciju nisam naišla do sada.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

draga Tesa (i ostali zainteresirani). prepisujem iz dopisa koji su mi dali u općini, a to je dopis iz središnjeg državnog ureda za upravu. datum je 8. ožujka 2004.

"...određivanje da se osobno ime odnosno ime i prezime može sastojati od više riječi, znači da osobno ime može sadržavati više imena odnosno više prezimena. to istodobno znači da osobno ime može sadržavati samo riječi kojima se u našem jeziku označavaju imena odnosno prezimena, a ne i riječi koje po svojem karakteru to nisu (npr. mlađi, stariji, plemeniti - u kraticama). dakle i crtica kao znak interpunkcije ne može biti sastavni dio imena, odnosno prezimena.
    stoga, ukoliko je osobno ime upisano u državnu maticu s crticom, kod izdavanja isprava osobno ime piše se bez crtice jer crtica nije sastavni dio osobnog imena. nadalje, osoba u privatnom životu ukoliko joj se osobno ime sastoji od više riječi, može slobodno koristiti osobno ime s crticom ili koristiti već takvu ispravu jer to ne utječe na sadržaj osobnog imena."
    ne znam koliko je i ovo konkretna i valjana informacija jer sam ja zvala državnu upravu i tamo su mi rekli da nema crtice, ali da postojeće isprave mogu koristiti. u MUP-u su mi rekli da isprave ne mogu koristiti, a budući da su mi novu putovnicu pokušali izdati s crticom (uputa je iz 2004. helou, prošlo je svega 3 godine i nešto) imam pravo na besplatnu zamjenu. tu sam se ja predala i zaključila da pametniji popušta pa sam odlučila zamijeniti osobnu iskaznicu i putovnicu i završiti s tom pričom. naravno, meni do crtice nije niti stalo budući da mi ju je netko pogreškom ili nekim tada postojećim zakonom upisao, ali za vas cure koje ju želite zadržati, zaista ne znam. sve informacije koje sam ja do sada dobila su bile dvoznače, dakle crtice nema, državna uprava kaže da isprave vrijede, MUP da ne vrijede, ali još uvijek izdaje isprave s crticom dok ih ne upozoriš....
    nadam se da sam barem malo pomogla (znam da nisam ), ali, eto, to je ono što sam ja doznala.
    tesa, sretno i s dokumentima i sa porodom!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

udala sam se 2006, matičarka rekla da prezime ne može s crticom (nisam je ni htjela) jer je riječ o 2 prezimena a ne o jednom, dakle Čičin-Šain je jedno prezime, a Košiša drugo.

Ne zanimaju me nikakvi dopisi, prilozi i gluposti, ono što vrijedi je zakon, pravilnik, uredba Vlade, Minstarstva ili sl. institucije na razini države. Dakle, kad netko komplicira, traži se nadređena osoba, zakon uredba ili pravilnik po kojem vas ta šalteruša tlači i pismeno rješenje.
    Ako je neki dokument važeći, a važeći je ako je izdan od MUP-a i nije mu istekao datum, onda ga nikakva šalteruša ne može proglasiti nevažećim! I kad se mijenjaju dokumenti ili rade novi, nema potrebe da se mijenjaju važeći dokumenti. I nema te sile koja bi me natjerala da popustim u tome!
    Moja metoda u borbi s administracijom je ljubazna nepopustljivost. I nikad ne pokažem da me dira njihovo prenemaganje i deranje, samo nastavim po svom, i ne dam se.

Gost

Početno

Kada smo 2001 godine dogovarali kod matičara prezime (tada više nije ilo obavezno vjenčanje kod matičara , a papire si tamo rješavao prije vjenčanja u Crkvi) kako sam ja zadržala svoje htjela sam crticu između prezimena no već onda mi je rekla da se crtica ukinula :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pisalica-brisalica prvotno napisa
    Moja metoda u borbi s administracijom je ljubazna nepopustljivost. I nikad ne pokažem da me dira njihovo prenemaganje i deranje, samo nastavim po svom, i ne dam se.
    x - ovo je fantastična metoda, meni se pokazala jako učinkovitom.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Imam dva imena i nikada nisam razmišljala ni o kakvim crticama, sve dok mi prije par mjeseci službenica u MUP-u nije vratila prijavni list (ili kako se to već zove) za izradu nove osobne jer sam na njemu svoja imena napisala bez crtice, a na staroj osobnoj bila su napisana s crticom. Nije mi se dalo raspravljati, a i bila sam već luda od čekanja (ako išta ne volim, to je čekanje u redu) pa sam dopisala sporni znak da si skratim muke.
    Eto čime se bavi naš državni aparat! Crticama! Eh, da su tako revni u rješavanju nekih drugih pitanja, gdje bi nam bio kraj!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da, ako to nekome nešto znači, u mom slučaju se radi o dva imena, a ne dva prezimena, ali situacija je, navodno, ista. nema više crtica, dokumenti se izdaju bez crtica, ali eto, ne baš uvijek i svugdje. pa ti znaj.
    Pravopisno gledano, nije isto zoveš li se Anamarija, Ana-Marija ili Ana Marija. Sasvim se drugačije deklinira.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matičarka mi je objasnila da ako imaš crticu, oba se prezimena tretiraju kao 1, a bez crtice su to 2 prezimena.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mene je moja frendica prije nego što sam se udala upozorila na probleme s crticom, inače joj je to struka jer je dr.mr. iz jezika. To je bilo prije dvije godine. Rekla mi je da se većina naših gramatičara, jezikoslovaca što li već, složila da je korištenje crtice pogrešno i da se ona prestaje koristiti. Kako je cijeli naš državni aparat spor, loš, lijen i neučinkovit da pazim da mi slučajno ne dodaju crticu zbog neznanja novih propisa. A kasnije je to za promijenit živa muka - što se vidi iz predhodnih postova.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: crtica u imenu ili prezimenu

Cure, pomagajte.
    danas mi je vrlo neljubazna službenica u Gradskom uredu za zdravstvo odbila primiti dokumente za onu pomoć za dijete jer na osobnoj iskaznici (s kojom je BTW inače sve o.k.) imam crticu između svoja dva imena. na domovnici i rodnim listovima djece ta moja dva imena su napisana bez crtice. tražeći stručnu pomoć završila sam na općini gdje su mi dali nekakav papir iz Središnjeg državnog ureda za upravu iz ožujka 2004. u kojem piše da crtica ne može biti sastavni dio imena ili prezimena, dakle, da se dokumenti izdaju bez crtice. to je o. k., ali moja osobna je izdana 2005, dakle, kada je taj navodni zakon već navodno bio na snazi. surfala sam po internetu u nadi da ću pronaći taj zakon ili nešto slično, ali toga ili nema ili ja to nisam uspjela pronaći. s obzirom na to da su mi i u putovnici i na osobnoj imena s crticama, znači li to da imam dva nevažeća dokumenta a da ja to uopće ne znam? jesam li ja osoba bez identiteta? postojim li ja uopće :? :shock: šalu na stranu, je li netko od vas čuo za ovo ili ima bilo kakvu ideju o tome gdje da pokušam pronaći odgovore jer mi službenica ne prima (po meni valjane) isprave, a s isključivo dojenim tromjesečnjakom mi se baš ne stoji bez prijeke potrebe u redovima na MUP-u, a tamo su mi ionako u prošli petak izdali potvrdu o prebivalištu s crticom i na potvrdi za novu putovnicu stoje mi imena s crticom! :? eh, da. na onom papiru iz općine stoji da se u privatnom životu mogu služiti crticom ili koristiti ispravu na kojoj je crtica jer to "ne utječe na sadržaj osobnog imena". sorry što sam odužila, mislim da ludim.
    Jednostavno-Bez obzira na zakonska i knjizevna pravila, na svim dokumentima mora biti isto te odgovarati onome sto je upisano u maticnu knjigu. Dakle, ceka te setanje po salterima i uskladjivanje dokumenata.

Inace, meni je to netko(ne znam tko) obasnio isto kao i pujici (udano bez crte, rodjeno s crtom).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •