-
Mame klokanice
Gledala sam na TV-u o tome i kažu kako je bebama bolje i bolje napreduju nego u inkubatoru....
E sada, da li je netko od vas imao tu mogućnost?
Isto tako, da li ste mogle hraniti svoju djecu koje su bile u inkubatoru? Da li su vam uopće dali da se dijete iznosi iz inkubatora?
Ako već niste mogle dojiti da li je možda neka od vas probala hraniti dijete na žlicu ili čašu umjesto flašice?
-
Ne znam da li se ovo odnosi i na nas jer je meni David bio samo nekoliko dana u inkubatoru
Nisam ga smijela vaditi nego samo staviti ruku kroz onaj prozorčić, nisu mi ga dali čak niti kada su ga sestre hranile da ga držim.
Dojiti ga nisam smijela ali sam se izdajala pa su mu oni davali na bočicu
Mogla sam mu davati na žlicu tek kada je bio sa mnom u sobi i kada nije pojeo onoliko koliko treba po "propisu"
Nisam vidjela niti jednu mamu čije je dijete bilo u inkubatoru da doji jer doktori to nisu dopuštali
Btw i ja sam nedavno gledala tu reportažu (radilo se o Indiji kao zemlji koja nema novaca za inkubatore) di mama drži bebu samo u peleni ispod svoje majce i tako je grije
-
i ja sam gledala dokumentarac..ali u Meksiku čini mi se...gdje je mama rodila dva miseca prije termina...beba je išla u inkubator, ali je mama nekoliko puta dnevno dolazila i stavljala dijete na svoje golo tijelo i nudila mu dojku. Mene se jako dojmilo šta su dijete pustili doma nakon samo tri tjedna i beba je skroz napredovala...
a da bi ode zatražila slično...dali bi te na promatranje :/ psihijatru...
-
Ja sam gledala emisiju koja se snimala u Boliviji...čini mi se... čini mi se da i doktor koji je i osmislio mame klokanice je od tamo. I to je osmišljeno iz razloga što nije bilo inkubatora, pa je majčina ili tatina toplina grijala dijete. Isto tako na dijete je jako pozitivno utjecalo što može čuti mamino srce kako kuca.
U biti sam gledala kako imaju i tečaj za mame klokanice. Njega djeteta, dojenje prijevremeno rođene djece - i blizanaca, i kako grijati dijete.
Uglavnom ide ovako: dijete je uvijek samo u pelenama, kapici i čarapicama. Koža na kožu, na prsima majke i dijete je opasano dekom koja ujedno i drži dijete pa se majka slobodno kreće. Djecu jednom dnevno treba sunčati... znači, isto tako obučeno po 5 minuta s prijeda i leđa, jedino što treba je rukom zakloniti bebine oči od sunca i to je to... eh da, i jako bitno je da majke ne spavaju na leđima nego više u poluležećem položaju tako da je dijete uspravno, zbog olakšavanja disanja.
U cijeloj priči nisu niti jednom spomenuli da ta djeca idu u inkubatore, a niti da je neko dijete loše prošlo zbog toga, čak što više, dijeca koja su na taj način "održavana na životu" su puno brže napredovala nego ona koja su bila u inkubatorima.
E sada... to što se tiče dojenja i kontakta, gledala sam npr. u Americi da djeca koja su u inkubatoru, potiče se da majke dodiruju svoje dijete i da doje....
Pa mislim onda po ovome je bolje da živimo u džungli, nego u "modernoj" zemlji...
-
-
moje dijete bilo je 5 dana u inkubatoru, u izolaciji (aspiracijska pneumonija). pošto sam ja morala 1. dan mirovati zbog spinalne, nakon carskog, od 2. dana sam izdajala, oni su mu to odnosili i davali, miješali s dohranom kad nije bilo dosta, od 3. dana sam uspjela izdojiti da mu bude skoro za sve obroke. od 4. dana sam ga dojila.
u izolaciju sam smjela u vrijeme podoja (svaka 3 sata, osim ujutro kad je vizita), uz obaveznu sterilizaciju ruku i sterilni mantil (MM je morao još osim toga navuči i najlon na cipele kad mu je dolazio u posjetu). podoj je smio trajati 20-ak minuta, nakon toga bočica da se "ne umara" - pravila izolacije. ja sam zbog toga izdajala, pa je dobivao moje mlijeko na bočicu.
sve sestre osim njih dvije, koje su inače djelovale dosta hladno, pustile su me da ostanem duže od tog vremena, tako da u većini slučajeva nije trebalo bočice.
doktori su dapače poticali dojenje (pohvalili njegov napredak onaj dan kad je bio prvi put dojen i rekli kako se vidi da mu hvali mama) i to da se beba čim prije vrati mami, čim inkubator više nije nužan (moj cvrčak je 1. dan gubio dah i bio par put plav i pod kisikom, pa je to bila nužnost), te da dojenje bude na zahtjev. nekim sestrama to baš i nije odgovaralo, što su znale pokazivat kad njih nije bilo u blizini, no one su u manjini, moram to naglasiti. u vž rodilištu općenito vlada prodojeći stav (većinom).
ono što sam ja zasigurno sama primjetila bilo je da njemu izrazito paše moja blizina, sestra je forsala da spava u svom krevetu dok su ga vratili meni u sobu, onda joj je doktorica rekla nek spava sa mnom jer mu fali moja blizina, da se to vidjelo i u izolaciji, te me nisu više gnjavili zbog toga, a on je postao puno smireniji od kada smo spavali zajedno.
-
da ne otvaram novu temu, imam pitanje
već puno puta u gradu vidim majke koje nose novorođenčad (ono mjesec dana) u klokanicama. Nije da sam se nešto educirala na tu temu, ali izgleda mi laički da dijete od mjesec dana koje još nema čvrstoću u guzi i leđima, i non stop klizi dolje u klokanici - nije još zrelo za takvo okomito nošenje.
majke pridržavaju rukom leđa, pritiskajući ih k sebi jer dijete im klizi dolje, ali svejedno mi se to čini nekako :?
Obzirom da to viđam sve češće i češće, htjela bih znati nešto više o tome, da li ima gdje kakvih članaka, brošura ?
-
Osoblje foruma
ja sam margitu sa 7 dana nosila u slingu i to okomito - da li i na to misliš?
-
tinna, pa dođi na pdf "nošenje djece". tamo piše puno o klokanicama, marami, prednostima i manama...
-
Samo moram reći nešto...ovo nije bilo za klokanice kao nosiljke, nego "mame klokanice" kao "mame kengurke"
Koje ne nose djecu u klokanicama nego obavijeno dekama ili sličnim pomagalima, gdje ima dodir "koža na kožu".
-
kužim, ali to je bila jedina slična tema koju mi je google izbacio
-
Aaaaaaaaaa......
Kad je već tako!
Nije ni meni to jasno, ali opet, prije 14 godina sam ja stalno tako nosila nećakinju, u klokanici. Nismo je nosili kada je bila baš beba mala, ali sam osjetila navedene probleme.
E sada, u klokanici je bilo moderno nositi djecu to je pod 1.
Pod 2. nosila sam je u tome, jer su mi ruke više otpadale i nisam više mogla + leđa nisam više ni osjećala. E... klokanica mi nije baš puno pomogla sa leđima...sa rukama malo jeste, jer sam baš radila što si opisala, stalno sam je pridržavala rukama i pokušavala skinuti teret s leđa....
I eto, ne znam šta bih rekla + i onda mi je bilo čudno da djeci mlataraju tako noge i da me lupa po mojim...
Uglavnom, nije mi se svidjela, ali nisam znala za bolje....
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma