Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Ogradni zid

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Ogradni zid

Interesira me tko bi trebao snositi trošak ogradnog zida u sljedećem slučaju.
    Parcela A i B su jedna do druge. Na parceli A je izgrađena kuća. Na kući i parceli A zapisana su 2 vlasnika (X i Y).
    Vlasnik X odriče se dijela parcele A u korist vlasnika Y koji je na parceli B (s pripojenim dijelom parcele A) kojoj je vlasnik izgradio novu kuću.

U međuvremenu. Vlasnik Y prodaje svoje djelove kuće na A terenu tako da se pojavljuju tri nova vlasnika (ja jedan od njih).
    Nova kuća na parceli B je navodno sada u vlasništvu tri osobe od kojih je jedna Y.

Tko sada mora snositi trošak tj. moram li i ja sudjelovati u trošku?

PS
    i ne ovo nije zadatak za provjeru IQ-a

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

izgleda ko da je

gle, zid može i ne mora biti zajedničko vlasništvo
    zid može napraviti ogradni zid sa svoje strane međe ppa je uvjek njegov, ako se zid radi po međi onda je zajednički 50:50 s tim da se kod više suvlasnika njihov 50 djela prema % vlasništva kuće

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Znači makar je međa nastala prije nego sam ja postala vlasnik morat ću sudjelovati u troškovim (naravno u idealnom omjeru svog vlasništva), :puf

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo ako se dogovorite za zajednički zid (15cm s tvoje strane i 15 s njihove, zid debljine 30cm) , ili ako ga ti gradiš 30 cm s tvoje strane,

međa je linija debljine 1mm , ali opakih 1mm

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ne znam više točno, je li to u ZV-u ili u nekim urbanističkim propisima (toliko sam već na rodiljnom da čak niti terminologiju više ne uspijevam pohvatati ), no sjećam se jedne odredbe tipa: 'Vlasnik zemljišta je dužan ograditi svoju nekretninu s desne (ili možda lijeve :? ) strane, gledano s puta na kojem je glavni ulaz....' Mislim da bi to prije moglo biti u prostornom planu, nekako mi je bliže 'komunalnim' poslovima koji su u ndlž. lokalnih jedinica. Bottom line: nazovi u Županijski ured za graditeljstvo (ili Gradski ured za graditeljstvo ako si u Zg) i pitaj ih.

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zbog dobrosusjedskih odnosa, dogovorili smo se da troškove snosimo 50:50 svaka kuća

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ako je u zemljišnoknjižnom izvatku sve u suvlasništvu.. onda svi sudjelujete u trošku srazmejerno suvlasničkim dijelovima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •