Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Da li je škola dužna ponuditi učenicima drugi strani jezik?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Da li je škola dužna ponuditi učenicima drugi strani jezik?

Još kod upoznavanja sa školom, saznali smo u školi da u našoj školi svi uče engleski od 1.razreda, a da mogućnost učenja drugog stranog jezika u školi ne postoji, jer oni nemaju zaposlenog takvog profesora. Navodno su prije nekog vremena proveli anketu, i gotovo nitko nije bio zainteresiran za drugi strani jezik!?
    Meni je to teško shvatljivo, a i mislila sam da se u varijanti kad se engleski uči od 1.razreda, drugi strani jezik obavezno uvodi od 4.ili 5.razreda. Molim upućene da me prosvijetle.
    A koliko znam puno profesora stranih jezika radi po nekoliko sati u nekoliko škola, tako da taj argument da nemaju stalno zaposlenog profesora čini mi se ne drži vodu.
    Srećom, tek smo 1.razred, tako da ima vremena da se to promijeni.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to me podsjeća kad su tek uveli izborni predmet u srednju, mi smo fino popunili anketu, 80% nas je tražilo informatiku, nakon tjedan dana je došao pedagog i rekao: izabrali ste kemiju

možebiti da im fali kadra, niš čudno
    dok se situacija ne popravi možda imate koju vanškolsku skolu jezika za malene?

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kod nas se uči engleski kao obavezan predmet od prvog razreda,a u četvrtom djeca mogu odabrati još i talijanski, njemački ili francuski.
    Do sada još nitko nije izražio želju za učenjem još jednog stranog jezika u prvom razredu.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: Da li je škola dužna ponuditi učenicima drugi strani jez

Citiraj ja_bi_ja prvotno napisa
    Meni je to teško shvatljivo, a i mislila sam da se u varijanti kad se engleski uči od 1.razreda, drugi strani jezik obavezno uvodi od 4.ili 5.razreda.
    Ne radim zadnju godinu, pa možda nisam 100% upućena, ali do lani je ovo što si ti napisala bila propaganda ministra prosvjete.
    Drugi strani jezik se nudi u onim školama koje već imaju profesora drugog stranog jezika na pola radnog vremena. Takvima je omogućeno da ga zaposle na puno radno vrijeme i ponude učenicima izborne sate jezika. Tko nema čovejka ne smije ga zapošljavati. Još od 1996. vrijedi zabrana otvaranja novih radnih mjesta u državnim službama. Zato se i čita da su škole dobile novu inforamtičku opremu na kojoj nitko ne radi jer ne smiju zaposliti prof. informatike.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A ja sam mislila da je drugi strani jezik obvezan od 4. razreda. :?
    Naši uče dva strana od 1. Drugi je ponuđen kao izborni.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

i u nasoj skoli se engleski uci od 1. razreda, lani su u 4. kao izborni predmet mogli odabrati talijanski jezik, sto je ucinilo 8 djaka i nastava se uredno odrzavala. ove godine smo obavijesteni da se talijanski ukida zbog premalog broja zainteresiranih ucenika (koji je btw isti kao i lani), a cetvrtasi imaju izborni francuski. tako je zapravo generacija mog sina (u dubrovniku) kao prva krenula sa ucenjem engleskog od 1. razreda, a ostali su prakticki bez drugog ponudjenog jezika. jako sam ljuta zbog toga jer sve vannastavne aktivnosti i ucenja stranih jezika na privatnim satovima oduzimaju previse vremena u putovanju.

istina da skola ima samo dva 5. razreda, razlog malog broja ucenika zainteresiranih za talijanski je i "problematicna" profesorica (to je vec duza prica), ali ukinuti jedini izborni jezik nakon godinu dana ucenja mi se cini van pameti.

recimo druga skola u dubrovniku ima izbor od 3 jezika uz engleski, s tim da taj treci jezik koji se uvodi od ove godine mogu birati i petasi, ne samo cetvrtasi.

znate postoji li zakon po kojem skola moze ukinuti jezik u drugoj godini? trebam vas savjet jer danas imam roditeljski i htjela bi se pozvati na neki zakon ili primjer kad se budem zalila.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj enci prvotno napisa
    znate postoji li zakon po kojem skola moze ukinuti jezik u drugoj godini? trebam vas savjet jer danas imam roditeljski i htjela bi se pozvati na neki zakon ili primjer kad se budem zalila.
    Nisam sada tražila u pravilnicima, ali: da bi MZOS odobrilo satnicu te zaposlilo učitelja za izborni predmet, mora iskazati interes za taj predmet barem 15 učenika u jednoj dobnoj skupini (mislim da se toleriraju manja odstupanja 13, 14)

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Znam kako stoje stvari s izbornom iz informatike, pa se to možda može primijeniti i na jezik.
    Ukoliko škola nema informatičara na plaći Ministarstva, čovjeka može platiti lokalna samouprava i/ili roditelji. U PG županiji više od pola informatičara tako radi. Ne znam za jezičare, ali možete pitati u školi može li se to primijeniti i na njih.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne znam ništa u vezi ovog zapošljavanja profesora, ali me zanima što je s izborom jezika. Konkretno, radi se o tome da nam je u školi ponuđen izborni njemački ili talijanski. Što bi bilo da je više od 15-ero djece reklo da želi španjolski? Bi li se tada morao zaposliti profesor tog jezika? Može li se na tome inzistirati? Pitam za slijedeću godinu kad nam uvode mogućnost biranja još jednog jezika kao izbornog (tako je bar rečeno u školi).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi nismo mogli birati, u našoj školi svi prvašići uče njemački jezik, a u četvrtom razredu će im biti ponuđena mogučnost da uće engleski jezik.
    Prvo mi je to bio mali šok, na kraju smo moj muž i ja zaključili, da će joj možda biti lakše da sad ući njemački nego u četvrtom razredu. Ove godine smo je kao i prethodne dvije upisali na engleski u školu stranih jezika u našem kvartu. Sviđa mi se što je moja velika princeza jako sretna i baš je neki dan u razgovoru spomenula da bi ona još htjela ućiti talijanski i onaj jezik gdje se kaže za paradajz pomidor . Uglavnom je oduševljena i jedva čeka kad će u školi biti njemački i zaključila je da bi ona svaki dan na engleski :D .

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    Ne znam ništa u vezi ovog zapošljavanja profesora, ali me zanima što je s izborom jezika. Konkretno, radi se o tome da nam je u školi ponuđen izborni njemački ili talijanski. Što bi bilo da je više od 15-ero djece reklo da želi španjolski? Bi li se tada morao zaposliti profesor tog jezika? Može li se na tome inzistirati? Pitam za slijedeću godinu kad nam uvode mogućnost biranja još jednog jezika kao izbornog (tako je bar rečeno u školi).
    Ako i što škola ponudi između toga ćeš moći birati. Ako ne, nećeš.
    Mnoge škole nemaju niti jedan izborni predmet osim vjeronauka. Po tome bi škola trebala zapošljavati prof. prve pomoći ako više od 15 roditelja zaželi da im djeca to uče.

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Treba se, znači, raspitati hoće li škola uopće i u 4. razredu ponuditi drugi srtani jezik. Ja bila uvjerena da je to obvezno. E baš ću se dati u akciju.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

bila na roditeljskom, razgovarala s ravnateljicom: zbog lose kvalitete nastave talijanskog jezika godinama je broj ucenika opadao. sada ih je u nekim razredima (5. i 6.) premalo za odrzavanje nastave. francuski mogu uciti samo ovogodisnji cetvrtasi, nemaju trogodisnji program u koji bi se ukljucili petasi. dakle, nista od drugog jezika. malo me razocarala i nezainteresiranost roditelja da nadjemo nacin za uvesti drugi jezik, ali sto je tu je, morat cemo na privatne satove.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

samo da prijavim: izgleda da se ipak jos roditelja zalilo, pisalo se o problemu u lokalnom tjedniku i talijanski je ponovno uveden kao izborni jezik za razrede od 4. do 8.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi smo pri upisu upisivali želje za drugi jezik.
    V. je sad već treći razred, a taj drugi jezik sei još nije dogodio.
    Inače, oni su po defaultu dobili engleski kao glavni, a čini mi se da će talijanski kao drugi jezik slijedeće godine u četvrtom.
    ...glavno da su pitali i pravili ankete.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi smo isto pri upisu izrazili želje za drugi jezik, i rekli su da će biti nastave ako bude odobren dodatni nastavnik. i na svu sreću je bio, tako da klinci od 1 razreda uče i engleski i njemački.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •