Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: toxoplazmoza

Datum pristupanja
    May 2006

Početno toxoplazmoza

Cure imam jedno pitanjce. Znam da se toxoplazmoza prenosi preko mačjeg izmeta ali mene zanima jedna druga stvar. Naime, trudna sam 8 tj. i radim a na poslu imamo prozor skroz gore visoko na zidu i otvoren na "oberliht" a na zidiću s vanjske strane pored tog otvorenog prozora se šeta neka maca ili više njih i popiškile su prozor, više puta. Jel se tako, mislim, samim udisanjem tog nečega može dobiti toxoplazamoza?

Ili sam ja totalno zabrijala?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zabrijala si.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joe, hvala ti. Trebala sam to čuti.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Alli isto tako toxoplazmoza se moze dobiti i konzumiranjem suhomesnatih proizvoda od mesa zarazene zivotinje.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dakle, baci onaj pršut od mačke!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd. U kongenitalnom obliku, zbog prijenosa parazita s majke na fetus, najveći dio organa može biti kompromitiran; lezije se mogu izliječiti, osim onih na razini mozga i oka; ili se okularne i cerebralne promjene mogu manifestirati tek nakon tjedana ili mjeseci.

Infektivni agens toksoplazmoze je protozoon Toxoplasma gondii, parazit koji može živjeti samo unutar stanica. Proliferativni endocelularni oblici mogu se praktički naći u svim tkivima, ali posebno u mišićima i u središnjem živčanom sustavu. Ciste imaju svoju elastičnu i jasno ograničenu membranu unutar koje se paraziti mogu održati na životu mjesecima, godinama pa i čitavog života.

Kako se širi

Čovjek se može zaraziti ingestijom sirovog mesa ili slabo pečenog mesa inficiranih životinja.
    Toxoplasma gondii je parazit mačke i drugih životinja iz skupine mačaka. U stanicama intestinalnog epitela mačke, ovaj protozoon se aktivno reproducira i stvara oociste. Oociste bivaju eliminirane s fecesom na tlo na kojem od svake nastaju četiri nova organizma u roku od 1 - 5 dana ovisno o okolišnim uvjetima, temperaturi i vlažnosti. Ingestija oocista od strane sisavaca koji nisu mačke ili ptica ima za posljedicu difuznu infekciju tkiva domaćina preko reprodukcije parazita.

Nakon perioda brze reprodukcije, paraziti se nakupljaju u cistama unutar kojih brzina reprodukcije pada. Prvenstveno putem ingestije sirova mesa ili slabo pečenog mesa inficiranih životinja, ciste stižu u probavni kanal čovjeka gdje pucaju. Oslobođeni paraziti ostaju u intestinalnom epitelu kroz kratak vremenski period da bi se zatim diseminirali u mnogim tkivima organizma, u čijim stanicama se aktivno reproduciraju. Ako se infekcija dogodi u trudnoći, parazit može inficirati fetus i stvoriti lezije posebno u području moždanog tkiva, žilnice i mrežnice (korioretinitis). Kada su lezije proširene, može se dogoditi smrt fetusa u uterusu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je bolest koja nastaje nakon infekcije parazitom, imenom Toxoplasma gondii, a najčešći put zaraze je konzumiranje
    zaraženog, toplinski nedovoljno obradenog mesa. Čest je put i kontakt s fecesom zaraženih mačaka. Bolest se može prenijeti s bolesne majke na čedo. Većinom bolest izaziva simptome slične onima koji se javljaju kod gripeili ih uopće nema.

Prevencija značajno smanjuje rizik zaražavanja i sve trudnice trebaju izbjegavati sirovije pripravljeno meso, čišćenje mačjeg pijeska i poslove sa zemljom u vrtu.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Bez uvrede, ali nije bas smijesno ako ljudi misle da se toksoplazmoza moze dobiti samo kontaktom s macijim izmetom. . . .

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ima nas puno koji kod kuće imaju mačke pa su bile trudne i rodile bez ikakvog problema. A nije da nisam udisala miris mačje kakice prolazeći pored mačjeg WC-a Dobra stvar je da je mm cijelo vrijeme čistio WC umjesto mene, a ta navika mu je i ostala

Isto tako je vrlo vjerojatno da su žene koje su odrastale u dodiru s mačkama već preboljele toxoplazmozu, a da i nisu znale za to (simptomi su kao kod blage prehlade), pa su postale imune.

Ja obraćam pažnju i na to da dobro operem povrće i voće koje je raslo blizu zemlje, jer tko zna di može završiti kakica mace lutalice.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Citiraj Joe prvotno napisa
    Bez uvrede, ali nije bas smijesno ako ljudi misle da se toksoplazmoza moze dobiti samo kontaktom s macijim izmetom. . . .
    ma daj pina, zezam se, valjda je to jasno, kaj si tak osjetljiva
    boa je pitala za konkretan slučaj a ne za sve moguće načine dobivanja toxo.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ma nisam osjetljiva, ali GRO ljudi zaista nema pojma i misli da jedino ako imaju macku u kuci mogu dobiti toxo. . . .zato sam napisala. . . . pa se trudnice obzderavaju prsutima i salamama, cevapima i tak. . .

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nemres ju dobiti tim putem...

a vjerujem da je vecina zena preboljela...

Ja i grlim i ljubim svojim 9 macaka pa smo zivi i zdravi...

od malena u kontaktu sa macama i zemljom te suhomesnatim proizvodima...pa ak nisam dobila prije nisam ni sad..

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Angelina_2, ajme što će kod vas biti veselo uskoro (a vjerujem da već i je)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

reci da sam priglupa ali ne kuzim kaj si time htjela reci

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a valjda Honey voli mačke.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Angelina_2 prvotno napisa
    reci da sam priglupa ali ne kuzim kaj si time htjela reci
    Mi imamo mačke komada dva i jako je lijepo kad dijete odrasta u društvu životinja. Možeš se smijati do suza kad počnu igre bez granica.

Na ovom topiku izgleda nitko nikoga ne kuži

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ok...
    inace..ja sam danas bila kod tete i pitala ju kaj je ona delala. Rekla je jedi sve kaj ti se jede samo se ne prezderavaj....ona je jela apsolutno sve i suhomesnato i sireve i kupus....i ima 3 prekrasne i zdrave kćerke. Veli da sto manje citam i to je to...

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ok...
    inace..ja sam danas bila kod tete i pitala ju kaj je ona delala. Rekla je jedi sve kaj ti se jede samo se ne prezderavaj....ona je jela apsolutno sve i suhomesnato i sireve i kupus....i ima 3 prekrasne i zdrave kćerke. Veli da sto manje citam i to je to...
    Spominješ i kupus u kontekstu da se ne jede.. Zašto ne kupus u trudnoći?
    :/

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sirovi kupus može biti zagađen bakterijom koja se zove listeria, opasna u trudnoći. Ja sam moram priznati jela sirovi kupus, ali sam izbjegavala pljesnive sireve, sirovo meso i ribu.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nemres ju dobiti tim putem...

a vjerujem da je vecina zena preboljela...

Ja i grlim i ljubim svojim 9 macaka pa smo zivi i zdravi...

od malena u kontaktu sa macama i zemljom te suhomesnatim proizvodima...pa ak nisam dobila prije nisam ni sad..
    Eh, baš htjedoh reći da su šanse da je nisi već imala ravne nuli uz taj tulum doma . Ja sam radila torch i imam antitijela, valjda sam ju ko klinka na selu kod bake odradila...kako i kad, nemam pojma, simptomi = nula bodova. Zato sad - nema zime .

Ma ima tih beštija milion, zato fino papati zdravo i bildati svoj imunološki sustav. A ne šiziti bezveze

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

kupus-listerija...
    ok..kuzim to za pljesnive sireve i sirovo meso...
    ali suhomesnati proizvodi pogotovo od podravke...pa to bi trebalo biti i tekako provjereno..

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

podižem malo topic jer me baš zanima što mislite o tome da li su dovoljno "provjereni" suhomesnati proizvodi poznatih proizvođača?
    pa valjda rade neke testove? hajde one koje rade u Gavroliviću, Podravci...
    mene u zadnje vrijeme uhvatila želja za njima (inače ih uopće ne jedem) i nekako mi je teško odreći ih se...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mačka je opasna i za trudnicu i za dijete. Dokazano!!! Mačka na svojoj dlaci nosi kako ja kažem "bube". Postoji opasnost od pobačaja.

Toxo... se može dobiti i čišćenjem kaveza drugih životinja.

Jedina više manje sigurna životinja je pas i ne može prenijeti toxo...

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Mačka je opasna i za trudnicu i za dijete. Dokazano!!! Mačka na svojoj dlaci nosi kako ja kažem "bube". Postoji opasnost od pobačaja.

Toxo... se može dobiti i čišćenjem kaveza drugih životinja.

Jedina više manje sigurna životinja je pas i ne može prenijeti toxo...
    Pas prenosi ehinokokozu.
    A toxo se ne prenosi baš kao što ti kažeš, uostalom češća je zaraza drugim putevima.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...?artid=1784564

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi imamo kanarinca ciji kavez naravno najvise ja cistim. Postoji li mogucnost zaraze toxo.... i od ptica ???

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko znam, ptice ne nose toxoplazmozu, u svakom slučaju nisam do sada čula za niti jedan slučaj. Postoji mogućnost zaraze drugim bolestima, od kojih će mnogi prvo spomenuti psitakozu, ali je generalno veća opasnost da ptica dobije nešto od tebe nego ti od nje - posebno ako je ptica u izolaciji (dakle nema dodira s drugim pticama, posebice divljima vani). A na psitakozu se pticu može testirato (odn. odnese se izmet) pa se zna na čemu si. Ja ih imam 4 doma, nimfice, i isto ih jedino ja čistim.

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Diami hvala na odgovoru. Nas kanarinac ima markicu, iz uzgoja je pa se nadam da smo ga dobili zdravog mada kad citam ovako sto sve mozes skupit od kucnih ljubimaca nije mi bas svejedno.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako te tiješi, dokazano je u mnogim studijama, da je unatoč mogućnosti da pokupiš svašta od ljubimaca, život uz njih zdraviji nego bez njih. Osim što na prirodan način potiču imunološki sustav da bude jači i aktivniji, ali ne preaktivan (što vodi u alergije), dobri su i za psihu - i djece i roditelja i starijih.

Bitno je naravno da neovisno o vrsti budu pod redovitim nadzorom (dakle da ih prati vlasnik koji prvi može uočiti promjene koje mogu upućivati na bolest, i veterinar kako je propisano - npr. za potrebna cijepljenja), čime ćemo uz adekvatnu njegu maksimalno smanjiti mogućnosti da se razbole, a time i da mi od njih nešto pokupimo.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Točka osnovno cjepivo kod psa je protiv ehinokokoze i to dok je štene. Ciklus se vrti preko buha. Naravno zato se svaka 3-4 mjeseca psu daje tbl. a obvezno s cijepljenjem protiv bjesnoće.

Ja nisam govorila o psima lutalicama već o kućnim psima koji žive u kući.

Oni koji imaju psa znaju što je njegovan pas.

Čitala sam na internetu da bi trudnice trebale nositi rukavice pri čišćenju kaveza životinja jer postoji opasnost od toxo...
    Vjerovatno se misli na izmete životinja, a ne za same životinje.

Ja ću biti iskrena i reći da sam poklonila hrčka čim sam ostala trudna, jer nigdje nisam našla podatak da je siguran za trudnicu i dijete.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Krivo sam napisala osnovno cjepivo protiv štenečaka i tbl. PRAZNON protiv ehinokokoze prvi put kad se cijepi protiv bjesnoće.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja se svojih tri mačaka i dva pesa ne bojim da će mi prenjet bilo kakvu boleštinu pa tako ni toxo. Svi su cjepljeni protiv svakakvih beštija a i mački su stalno u kući i nikad nisu došli u kontakt s "uličarkama", krepanim pticama, miševima ili bilo čime sumnjivim.
    Inače, čitav život živim s mačkama ( koje su hodale po vani) pa sam možda već i preboljela toxo ali se za svaki slučaj planiram testirat, čisto opreza radi.

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

slučajno sam nabasala na nešto o toxoplazmozi, i odmah sam dobila flasheve svih sendviča sa suhomesnatim koje sam pojela u svojih 15 tjedana trudnoće, a da bi stvar bila 'još gora', u tom sam razdoblju dva puta dragala mačke.. to sve sam doduše radila i prije u svojih 29 godina..
    nisam imala nikakve simptome tipa temperatura i sl, ali sad me opasno hvata paranoja..
    KOLIKI SU ZAPRAVO TI RIZICI?
    molim bolje informirane da se jave!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nek me moderatorica ispravi ali ja mislim da je svaka prilika da ko je imao mačku ili jeo tartar bar jednom u životu zaradio je toxoplazmu i kao takav imuniziran a dali si imunizirana saznaš da od ginegologa tražiš krvni test na toxo
    opasna je ako do infekcije dođe u trudnoći

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

lalah ne bi se baš s tobom složila. Nije to baš tako.
    Ehinokokoza se može dobiti od dobro neoprane salate pa nisam baš čula da se tako često ljudi zaraze.

Na kraju krajeva ne nosi svaki pas i svaka mačka toxo...

Ja mislim da je preventive radi u trudnoći potrebno obratiti pažnju da su životinje redovito u veterinara na pregledima i saniranju bilo kakvih ranica i sl, da su redovito cijepljena, iako veterinari tvrde da su psu ona tri osnovna cjepiva protiv štenečaka (dok je štene) dovoljna zaštita za cijeli život, ipak neki preporučavaju i docjepljivanje svake godine (ja svog osobno docjepljujem, ne škodi mu, a ja sam mirna), mačke da ne izlaze vani, itd...
    Kad pričate o toxo... puno opasniji znaju biti kavezi životinja, tj. preporučava se da trudnica rukavicama čisti krletke ptica, kaveze npr. hrčka, zečeva i sl...

...pa se preporučava trudnici da je meso dobro pečeno, itd...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Re: toxoplazmoza

Citiraj boa prvotno napisa
    Cure imam jedno pitanjce. Znam da se toxoplazmoza prenosi preko mačjeg izmeta ali mene zanima jedna druga stvar. Naime, trudna sam 8 tj. i radim a na poslu imamo prozor skroz gore visoko na zidu i otvoren na "oberliht" a na zidiću s vanjske strane pored tog otvorenog prozora se šeta neka maca ili više njih i popiškile su prozor, više puta. Jel se tako, mislim, samim udisanjem tog nečega može dobiti toxoplazamoza?

Ili sam ja totalno zabrijala?
    Brijem da ti nemas pojima o zivotinjama i da se previse bojis bapskih prica sa strane

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zašto ne napravite TORCH.

T- toxoplazmoza
    O- (or)
    R - rubeola
    C - citomegalovirus
    H - hepatitis

To su ubojite bolesti za djecu. Toxoplazmoza (a obugvaća i trihinelozu), Rubeolla, Citomegalovirus i Herpes. Negdje pročitah da spada i mums, te male Boginje.

Odite sve to provjerite..

Citomegalovirus je najubojitiji za plod.

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja sam radila TORCH i na kraju se ispostavilo da iako sam cijeli život okružena mačkama, a nešto kraće jedem suhomesnate proizvode i slično, nisam preboljela Toxoplazmozu (to se vidi na nalazu prema nekim brojkiccama)...

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da malo podignem!
    Kako sam opet friška trudnica :D :D opet me more iste brige kao i prošli put!
    Moja susjeda ima 9 mačaka i te mačke redovito pišaju i kakaju u mom dvorištu. I sada, mene muči to što smo mi stalno u tom vrtu! Moja djevojčica se svaki dan igra sa zemljom, pas mi spava u svim djelovima vrta, a i ja stalno nešto sadim, presađujem...i iz vrta se ulazi direktno u kuhinju!
    Nigdje nisam uspjela pronaći na koje se sve načine, (osim direktnog dodira rukama zaražene kakice i konzumiranja zaraženih suhomesnatih proizvoda) može dobiti toxoplazmoza?
    Npr. da li je mogu na cipelama donijeti u kuću i poslije se zaraziti dak se igram s djetetom na podu, da li se mogu zaraziti ako mi dijete zaprlja npr. trenirku i to donese u kuću, da li mi je može prenijeti pas koji spava na podu po cijelom dnevnom boravku, koliko je taj virus aktivan od kad se mačka pokaka i da li mi je može prenijeti dijete ako se ona slučajno zarazi?
    A od mog hrabrog psa nikakve koristi, umre od straha kad vidi mačke

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Koliko se ja sjećam, možeš se zaraziti samo ako pojedeš nešto što nije termički obrađeno - u biti - peri ruke i sirovo povrće (mislim salatu i to) i sve će biti OK!
    A pomaže i da odeš vidjeti TORCH pa možda skužiš da si toksoplazmozu već odbolovala i da si imuna!

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nisam je odbolovala, nažalost, iako sam cijeli život sa psima i mačkama!
    Pazim što jedem i u vrtu sam jako oprezna, ali zanima me ovaj dio o prenošenju virusa u kuću i zarazi od druge osobe, na to ja baš i ne mogu utjecati.

velika.jabuka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

drage zabrinute trudnice,

s obzirom da sam na početku trudnoće proživjela veliki strah zbog toxoplasmoze (uglavnom bez pravog povoda), nadam se da će vas malo smiriti nešto što mi je rekao doktor/gin koji je u zadnjih 30 godina radio u Merkuru.

rekao je da je toxoplasmoza u HR iznimno rijetka, a da se on u zadnjih deset godina s njom susreo samo dva puta: radilo se o jednoj trudnici iz Slavonije i jednoj iz Like, u oba slučaja su ih mačke fino izgreble..

znači, pazite se, kontrolirajte se,.. ali se nemojte pretjerano zabrinjavati i stresirati (bar se meni tako čini)..

arilu avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja si ne mogu pomoći, sa 9 mačaka u dvorištu.
    Gdje god se okrenem naletim na mačju kakicu!
    Kad bi mi netko znao odgovoriti na ova pitanja bila bi puno mirnija!

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

arilu nemoj se bojat, meni ginić rekao ako nisam do sad imala toxo. da je neću ni sad dobit. moja mica upravo spava na meni

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja ovaj tjedan moram napraviti TORCH.
    zanima me garantira li imunitet (odnosno nekad preboljena toxo) neoboljevanje? Tj. ako pokaže da sam ju odbolovala (ja nagađam da jesam jer sam ipak navlačila i razvlačila sve moguće vrste životinja) jel sam onda sigurna od nje?

ovo sve pitam (a znam već odgovor) zato što mi se strašno, al strašno strašno strašno jede tatarski biftek. To je jelo koje sam prije T jela cca svako mjesec dana i sad ne znam kako ću još tri mjeseca bez (a izdržat ću ako treba.... )

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •