Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: mononukleoza

moni-Š

Početno mononukleoza

bok

evo mij martin opet bolestan, 6-7 dana imo je temperaturu uglavnom preko noći do 39,6 u guzi onda dam ćepić pdne i preko dana ništa do navećer, poslali su nas na zvjezddu tamo nam je doktor rko da sumlja na mononukleozu ali sa se u ponedjeljak još javimo našoj pedijatrici za neke dodatne pretrage da utvrde dali je 100 %. U glavnom on sad već 2 dana nema uopće temperaturu još malo kašlje i šmrca ali i to ide na bolje linfin čvorovi nisuni bili tatečenia niti je uopće bio mamuran ni pod temperaturo za što vele da je glavni simtom mononukleoze, a opet s obzirom na to da sam proćitala da djeca nemaju uvjek uobićajene simtome te bolesti zanima me kakva su vaša iskustva dli postoji šansa da se nakraju ustanovi da je ipak rijeć samo o obićnoj virozi ?

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ima li netko iskustva sa mononukleozom?

sunci je doktorica napipala neke žljezde na vratu i posumnjala na mononukleozu. poslala nas je na test za esb virus i dobili smo nalaz - prva vrijednost povišena, ostale dvije dobre. kompletna krvna slika i jetrene probe bile su ok. ponovili smo test za mjesec dana i opet ista stvar. sad nas šalje opet na test nakon mjesec dana.

doktorica mi ne zna objasnit što točno ti nalazi znače (ona kaže da je mononukleoza tu negdje - sad, meni je to malo mambo đambo objašnjenje).

ja nisam nikad primjetila jače simptome bolesti, osim ako vrtim malo film unazad djete je u sedmom mjesecu (mi smo prve nalaze radili krajem osmog) bilo malo umornije i znala je tu i tamo reć da je boli trbuh - ali bile su vrućine i nekako sam to pripisivala njima.

ima li neko da mi opiše kako ide sljed te bolesti, nalazi i oporavak?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dižem malo ovo....

meni bliska mlađa osoba ima mononukleozu, pa vas molim sve čega se sjetite da joj se ubrza oporavak.....

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moja kćer je imala mononukleozu prije godinu i pol dana, imala je temp. oko 38. 5 pod rukom, bila je jako umorna, već bi u 10 ujutro tražila da ide spavat i sl. Radili smo nalaze i bio je pozitivan na EBV. Nakon 5,6 tjedana je bolest prošla, ali joj je imunitet oslabio pa se razboljevala nekon toga češće. Rekli su nam da se virus u slini luči još godinu dana, ali kod nje nije toliko dugo. Radili smo nakon 5,6 mj. nalaze i bilo je sve ok.

Moj savjet, probajte ih malo sačuvati jer im imunitet oslabi. Moja je imala upalu pluća- u začetku doduše, ali opet je upala pluća, Sumamed itd...

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    ima li neko da mi opiše kako ide sljed te bolesti, nalazi i oporavak?
    Imala sam mononukleozu u 8. razredu,dakle davno,ali se sjećam svega. Prvo me počelo boljeti grlo i to jako,sa temperaturom,pa su mi dali antibiotik,pa nije prolazilo,pa je prešlo u gnojnu anginu,pa drugi antibiotik,ali nije mi bilo bolje...
    Onda sam vadila krv i napokon su shvatili da imam monon.
    Nisam htjela ostati u bolnici,pa je mama potpisala da idem doma,jer se općenito nisam jako loše osjećala. Sjećam se da sam 10-tak dana odlazila na inekcije penicilina....
    Zatim ono što mi je najgore palo-dijeta,ništa nisam smjela jesti,užaaaaas,tek kroz neko vrijeme sam počela kuhano,a nakon 5-6 mjeseci sam tek počela sve jesti.
    Uglavnom ovu bolest pamtim najviše po dijeti,slabosti,posljedice (mislim da) nemam!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

DA, zaboravila sam ovo s dijetom. Samo kuhano, nikako vegeta, hrenovke, pašteta- što ni ne jede!

Imala je povećane l.čvorove na vratu, povećanu jetru i slezenu i morali smo raditi jetrene probe- vadi se krv pa se vidi njihova razina i dal je jetra oštećena. Sve je prošlo ok. Jedino je bed kad se razboli pa mora piti antibiotik, pa nas je bilo malo strah zbog jetre. Nama su rekli da mono u Zagrebu ima puno djece.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mononukleoza ne mora biti uvijek jaka niti opasna. ja sam ju imala sa 16 godina uz visoku temperaturu i tjednima sam se osjecala koma. Ali ovisno o imunitetu moze biti blaga, samo kao viroza. Prenosi se slinom, zove se bolest poljupca

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Zato se ja sva narogušim od muke kada vidim da je mala uspjela u vrtić prokrijumčariti labello.
    Tamo se svi od reda trackaju s njim, a meni kroz glavu samo prolazi mononukleoza, mononukleoza, mononukleoza...
    OK, znam da se sline mogu pomiješati i na druge načine, ali ciljano na ovaj djelujem (koliko mogu) preventivno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa

meni bliska mlađa osoba ima mononukleozu, pa vas molim sve čega se sjetite da joj se ubrza oporavak.....
    ovo me još uvijek zanima

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Maria-ne znam kako bi mogla ubrzati oporavak :/
    Ipak je to teža zarazna bolest,osim antibiotika,dijete i mirovanja ne znam kako još pomoći jer sumnjam da tu pomaže limun i čaj-kužiš što hoću reći...
    Osim savjeta liječnika,ja zaista ne znam za neku alternativu...
    Nadam se da će brzo proći...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mononukleoza je virusna bolest i ne liječi se antibiotikom već simptomatski (mirovanje, puno tekućine, snižavanje temperature, odnosno upravo "limun-čaj" način kao i kod ostalih virusnih infekcija). Istina, ova bolest dobro pokosi imunitet pa se često zna nakalemiti neka bakterija (obično u grlu) i tada se daje antibiotik.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mamanatali-ja nisam stručnjak,ali se sjećam da sam išla na penicilin injekcije,tako da mogu samo reći da nemam baš sjećanje da je to bilo samo nešto virusno.
    A limun i čaj-to uopće nisam morala/trebala konzumirati!
    Očito je kod mene bolest onda bila jače izražena! Uz gnojnu anginu,pa valjda onda zato penicilin!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Limun-čaj sam iskoristila kao metaforu, naravno da nije pod obavezno (stvar je u tekućini i vitaminu C).
    Vjerujem ti da si imala gadnu anginu koja je zahtijevala penicilin, samo sam, da ne bi bilo zabune, objasnila da se mononukleoza ne liječi antibiotikom, jer je uzrokovana virusom a antibiotici na viruse ne djeluju.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ok-sad je sve jasno . Tnx.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo upravo smo u fazi prolaska momonukleoze. Mali mi ima 3 i pol godine. Počelo je s bolovima u trbuhu na što ja nisam obračala veliku pažnju jer smo bili kod doktora prije tri tjedna i napravili sve krvne pretrage , urin i stolicu i sve je bilo super a i inače imamo problema s stolicom. Nakon dva dana laganih tužbi na trbuh digla se temperatura i odlazimo kod pedijatra. Odmah je rekao da je 99% momonukleoza, pa smo ponovo vadili krv i sve je bilo dva i pol puta veće od dozvoljenog.
    Preroručeno je mirovanje ,bez antibiotika jer se to ne liječi antibiltikom već prolazi samo. Nakon dva tjedna splasnula je slezene i čvorići na vratu, a tem je bila 3 dana. Sada je ok ali još ne idemo u vrtić.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zna li netko koliko je mononukleoza zarazna?

Naime, ne sjećam se da sam ikad čuo za epidemiju mononukleoze (kao kad recimo kozice pokose pola grupe ...) iako se prenosi slinom, dakle dušu dalo za rasprostranjivanje po vrtićima i sl.

Trenutno Vedranov prijatelj iz razreda ima mononukleozu ... nisu se baš puno družili u zadnje vrijeme (ferije!), no igrali su se zajedno sat-dva taman kad je došla njegova mama sa nalazima o mononukleozi i zatim poslala Vedrana doma.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovako je bilo kod nas. Mi smo dobili u 10/2007 a prijatelj nam je prebolio u 07/2007. a da nisu ni znali nego se vidjelo po krvnim nalazima u 09/2007. Stalno smo se družili ali to ne znači da je dobio od njega, jer nam je pedijatar objasnio da postoje ljudi koji su kliconoše cijeli život a ne moraju i sami oboljeti od mononukleoze tako da se nadam da neće dobiti i vi. U vrtiću ni prije i nakon nas nije bilo niti jedno oboljenje od mononukleoze.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Koke prvotno napisa
    Ovako je bilo kod nas. Mi smo dobili u 10/2007 a prijatelj nam je prebolio u 07/2007. a da nisu ni znali nego se vidjelo po krvnim nalazima u 09/2007. Stalno smo se družili ali to ne znači da je dobio od njega, jer nam je pedijatar objasnio da postoje ljudi koji su kliconoše cijeli život a ne moraju i sami oboljeti od mononukleoze tako da se nadam da neće dobiti i vi. U vrtiću ni prije i nakon nas nije bilo niti jedno oboljenje od mononukleoze.
    Hvala ti, ovo zvuči umirujuće!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

tatek, mono se prenosi isključivo putem sline.
    Vedran je ipak stariji i ne stavlja igračke u usta i sl.

Kad je moja starija cura imala, mlađa se nije razboljela.
    MM je imao na fasku, pa nas dvoje valjda imamo antitijela :/

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Vedran je ipak stariji i ne stavlja igračke u usta i sl.
    Jest, ne radi to, ali kad se on i njegovi prijatelji zapjene u žaru igre i naguravanja, slina šprica na sve strane ...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Podižem temu.
    Mom je 3-godišnjem nećaku dijagnosticirana mononukleoza. S tim da nam je ustvari laknulo kad smo čuli dijagnozu. U subotu je sestra primijetila otečeni limfni čvor, kvržicu na vratu. U ponedjeljak prvo vađenje krvi, kažu vjerojatno viroza, doktorica sumnja na mononukleozu, ali nije sigurna, šalje ga na novo vađenje. U utorak novo vađenje, doktorica nije sigurna da je mononukleoza jer su jetrene probe u redu, ali u leukociti su visoki, čak su između ta dva vađenja jako narasli. Ostatak krvne slike sav je u redu - i eritrociti, i trombociti i željezo, sve ok. Dobio je jučer uputnicu za Vinogradsku, za hematološke pretrage. Što da kažem, nitko od nas nije noćas mirno spavao. Jutros u Vinogradskoj pretrage ukazale ipak na mononukleozu. Premda su jetreni enzimi ok. Temperatura mu je malo povišena, oko 37,2. sad su kući, nema neke posebne terapije, samo mora mirovati koliko trogodišnjak to može. Oboružali su se slikovnicama.

jemma avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Moj stariji je imao mononukleuozu (mlađi je nije dobio). Žalio se na umor, imao laganu virozu i to je trajalo tjedan-dva. Onda sam vidila povećane limfne čvorove i otišli smo na hitnu dječju (naveče sam to vidila i odma hop s njim u doc). Tamo su mu vadili krv i radili jetrene probe i odmah nam rekli da je mononukleoza.
    Terapija je bila mirovanje i dijeta na ugljikohidratima.
    Morali smo svako 10 dana na zarazni vadit krv za provjeru jetrenih i tri mjeseca nije išao u vrtić ni na sport nigdje dok krv nije pokazala da je sve ok. Prvih dana je imao temperaturu do 38 poslije je bio bez temperature.
    Uglavnom kad je krenuo u vrtić, doc mi je rekao da ne ide na treninge još bar dva mjeseca i da mu jačamo imunitet.
    Inače cijeli taj period mirovanja je odradio junački - čitali smo, gledali filmove, poslje kad je bio bez temperature modelirali smo i crtali. Čak se i na djetu nije bunio - junak mamin
    Tu samo treba strpljenja i discipline u prehrani.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Podižem temu...
    Evo ja sam jedna uplašenamamainternetdijagnostičarka koja je upravo svojoj pahulji dijagnosticirala mononukleozu.
    Evo koji su nam simptomi, danas popodne se žalila na bol ispod rebara, bilo joj je obostrano i crveno i pojavio se osip po trbuhu istovremeno. Tada se kupala u bazenu i izvodila akrobacije po rubu pa sam ja to s time povezala jer smo jučer bazen prali, a ona ima osjetljivu kožu i pretpostavila sam da je reagirala na šampon koji sam koristila. Međutim, večeras nakon tuširanja se crvenilo smanjilo, osip je ostao isti i čini mi se da je taj dio malo natečen, mršavica je pa se rebra vide i ne mogu reći sa sigurnošću, ali 95% sam sigurna da je otečeno, osip je i dalje tu (prevrćem ju po krevetu dok spava i pregledavam).
    Uguglala sam simptome i odmah mi je izbacilo mononukleozu...
    Dok vratim film, žalila se ona na bol u trbuhu, ali smo to povezivali s kakanjem jer ju to uvijek pomalo muči, apetit joj nije neki (ali to je uglavnom tako), ima malo upaljeno grlo, imala je upalu vanjskog uha pred par dana smo završili s kapanjem i boljelo ju je sve oko uha i još uvijek kaže da ju zna boljeti, umornija je nego inače....
    Do ponedjeljka nemamo kuda, ako nije hitno, a ne daj Bože da bude, pa me zanima, koliko vam je bio primjetan taj otok jetre, slezene kod djece koja su imala mononukleozu, koliko to boli zaista, na što su se žalili u tom području? Da li su uopće?

Ja sam imala mono sa nekih 17 godina, ali gadan oblik koji nije mogao proći neprimjećeno, ali jetra me nije mučila, sve ostalo je.

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moj je imao nedugo mononukleozu sa nepunih 6 g, nije bilo otoka jetre i slezene ni bolova u abdomenu, vjerujem da si danas već bila kod pedijatra, javi kak je

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Molim vas ako netko zna, sinu od 6 godina neki dan je iskocila kvržica na čelu doktorica na pregledu je posumnjala na mononukleozu dala je da napravimo pretrage krvi. Danas smo napravili KKS,DKS,AST,ALT,GGT i ti su nalazi u granicama normale. Pravili smo jos i jednu pretragu koja se čeka par dana pa me zanima dali postoji mogucnost da ima mononukleozu iako su ovi nalazi ok?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Podizem.
    Zbog velikih zlijezda na vratu u malca, 4g, doktorica nas je uputila u hematologa ali da prije ucinimo monostikon test. Dobili nalaz da je prebolio mononukleozu. E sad kad kad je to bilo boga pitaj. Imao je malene zlijezdice kad je imao par mj, a cini mi se da su buknule iza prvog rodendana. Moguce da je tad imao mononukleozu, no zar nitko od doktora ne bi posumnjao u to, s obzirom da je tad bio stalno pod nadzorom doktora jer je bivao cesto hospitaliziran i pratio se redovno u gastroenterologice. Simptom bi bio smanjen tek, no njegov tek je inace slabasan pa se nije moglo primjetiti. Nikad nije umoran, sto na sat je, osim kad ga capi visoka temp ala 40ak stupnjeva.
    Cula sam se pedijatricom telefonski i rekla je da se javimo za mjesec dana da se provjere jetreni nalazi.

Zaboravih je pitati da li je onda uopce potrebno ici u hematologa, buduci da su zlijezde vjerojatno od mononukleoze.

Da li inace te zlijezde od mono ostanu, ili se povuku?

Malo se grizem sto mononukleoza nije bila prepoznata, da sam znala vjerojatno bi ga maknula iz vrtica bar na dva mjeseca da se oporavi.
    Posljednje uređivanje od S2000 : 19.08.2014. at 13:25

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a gdi je zlijezda napred ili odostraga, sa strane?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Sa strana su najvece, cca 2,5cm komad. I puno manjih. A zada ih ina dosta, 20ak manjih.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •