-
-
Najbolje na gulaš, s njokima, fužima ili možda palentom...
Imam negdje zapisan recept...pogledat ću pa javim.
-
super ... ajde pa kad stignes stavi recept
-
luk dinstaš cca pola sata,dodaš mrkvu,celer...sve sitno nasjeckano te ubaciš srnetinu na kockice.
podlijevaš vinom i vodom.
pred kraj možeš šibnuti paradjz sos i začiniti.
najbitnije je da ima puno luka i da ga dobro izdinstaš.
-
Na malo ulja dinstati sjeckani crveni luk i meso (zec, teletina, bilo koja divljač.....), dodati lovorov list, sjeckanu mrkvu, peršin, vegetu i dinstati poklopljeno na laganoj vatri dok meso ne omekša (ako je jako suho, dodati malo vode).
Izvaditi meso. Lovorov list se izvadi iz umaka i baci. Povrće izmiksati da se dobije jednolična kaša (povrće se može prije dinstanja naribati, pa se ne mora miksati).
Na malo ulja karamelizirati 1 žličicu šećera, dodati 1 žlicu brašna i doliti hladne vode (da bude kao umak), u to pomiješati miksano povrće, dodati 1-2 žlice senfa, malo limunovog soka i bibera, kratko prokuhati.
Preliti preko mesa.
Poslužiti s njokima ili knedlama od kruha.
-
Osoblje foruma
keni je kod lovačkih jela najvažnije da u umaku bude suhih šljiva.
a uz meso pekmez od šljiva.
bez toga, nikako!
(inače mi je ko pašticada)
-
suhe sljive odmah staviti? jel bi to islo u kombinaciji s receptom od Svrce?
-
Ja umjesto suhih šljiva stavljam brusnice(dobru šaku),zalijem crnim vinom,dodam krupno rezan crveni luk,lovorov list i malo češnjaka te mariniram 12-24 sata.Nikad ne kuham srnetinu samu već uvijek dodajem junetine. Kad se mariniralo,izvadim luk i češnjak(ostavim brusnice),procijedim od vina(vino sačuvam) i prvo dinstam na luku i ribanoj mrkvi. Dolijevam vodu,vino i pasiranu rajčicu,začinim(sol,papar,crevena paprika i feferoni). Zgusnem sa brašnom(razmutim prvo s vodom) i najćešće dodam jedan fant za gulaše.Kuha se dugo,2-3 sata.Na kraju dodam peršin i češnjak. Serviram sa njokama.
-
Osoblje foruma
o, da...
samo onda izbaciti šećer jer su šljive prilično slatke i cijelom umaku daju taj potrebni slatkasti štih.
(može i suhe brusnice, odnosno pekmez od brusnica)
-
-
Srnetina na lovački
Meso (od buta) narezati na krupnije komade. Pripremiti mješavinu octa (1 dcl octa) i vode (1 - 2 dcl - ovisno o jačini octa - ), a može i umjesto octa i vode - vino. Zgnječi 2 - 3 češnjaka, pomiješaj ih u marinadu i dodaj meso. Neka tako odstoji preko noći.
Oguli 3 srednje kapule, sitno isjeckaj i poprži na maslinovom ulju. Dodaj ocijeđeno meso, promiješaj sve zajedno na laganoj vatri (cca 20-tak minuta). Dodaj naribanih par mrkvi, 2 lovorova lista, narezane šljive, sol, papar, ako voliš i klinčić. Dodaj 1- 2 žl konšerve (koncentrat rajčice), malo vina i vode (neka pokrije meso) i ukoliko je potrebno još žličicu šećera i to kuhaj cca. 2 - 2,5 sati.
Posluži s njokima.
ovo ti je recept moje mame Dalmatinke, ona je majstorica pašticade, a s obzirom da srnetine nema baš puno u Dalmaciji, ona je ovo jelo jako rijetko kuhala. Moram priznati da sam najbolju srnetinu jela u Istri, s fužima ili palentom, uh to je vrhunska delicija. Pa ako naka od naših Istrijanki ima original recept
...
U Sloveniji srnetinu spravljaju s brusnicama ili s onom marmeladom od brusnica, isto je fenomenalno.
A imam ja i neke recepte s palentom, stavit ću ih na topic o palenti.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma