Ajmo onda odmah riješiti i suprotnost opstipacije s kojom smo mi nedavno imali problema.
Što kod proljeva? Koje su namirnice dozvoljene a koje bi trebalo izbjegavati
Ajmo onda odmah riješiti i suprotnost opstipacije s kojom smo mi nedavno imali problema.
Što kod proljeva? Koje su namirnice dozvoljene a koje bi trebalo izbjegavati
(mislim da ćete prebaciti na zdravlje djece)
zabranjeno: voće, sve mliječno, pohano, slatko
dopušteno: kuhano meso, riža u sluzi, palenta, dvopek
ovog se trenutno mogu sjetiti :/
Voće: banane i ribane jabuke koje su odstajale pol sata.
Rižolino (npr. s bananom i jogurtom).
Kuhana piletina, kuhani krumpir, mrkva, riža, blagi čaj od šipka...
Evo nas nazalost sa iskustvom od 3 tjedna proljeva:
ovako: ovisi po danima, dok je jaki proljev ne bi smio nista prvi dan, samo puno vode, (nikako sokove ili najgore su mlijecni proizvodi i mlijeko).
Drugi dan ribana jabuka i banana koja je odstajala, dvopek, kuhana mrkva i kuhana riza.
Treci dan kuhana piletina ili kuhana bijela riba, kuhani krompir.
I to je sve! Ako nije bolje, onda vratiti dijetu na pocetak.
Nikako ne misliti (kao ja) pa bolje je, moze pojesti malo... npr. kruha. Odmah nam se pogorsalo. A tek kad smo mislili da je proslo, pa pojeli jogurt! Dakle, drzati se iskljucivo dijete.
Ono sto je nama pomoglo, je Humana 9 ili HN25, to su kasice za proljev. Imas i od (kršitelj koda)a neki sok sa elektrolitima ORS a mozes kupiti Rehidromix u apoteci i mijesati mu u vodu. Mi smo na zalost tek sve to saznali nakon sto smo dehidrirali...
A ako dojis, e to je super! Onda mu i ne treba nista!
Rehidramiks se može mješati i u hladni čaj od šipka (ne topli jer taj onda potiče na povračanje) - tak nam rekla pedica
Ja bi dodala još Prolife u bočicama- dobre bakterije za izmučena crijeva
i koliko znam mogu obični slani štapići i prežgana, anjpren juha od brašna(ovisi koje dobi dijete i tko to već daje, tko ne namjerava)
da, mogu stapici, i zaboravila sam dodati treci dan palentu.mina prvotno napisa
A prolife, hmmm, on mi ga je svaki put povratio pa sam mu ga prestala davati, a pedica nam je rekla: ma da, svasta, onda ste jedino dijete na svijetu koje povraca prolife...
evo mi jučer dobili djetu
i još prolife kapsule1. dan: ruski čaj ili čaj od šipka sa saharinom i limunom
prežgana juha - bez masnoće
rižina sluz
2. dan: sve gore
svježi kravlji sir
tvrdo kuhano jaje
prepečeni bijeli kruh ili dvopek
3. dan: sve od 2. dana
juha od kosti - nemasna
kuhana piletina, teletina, bijela riba
pileči i teleči ujušak
pirjana riža i krupica, pirjana mrkva
salata od mrkve
tijesto industrijske proizvodnje
domaći rezanci, krpice i mlinci
kuhani štrukli sa sirom
biskvitni nabujak od riže krupice i dvopeka
palačinke sa sirom
čokolada za kuhanje
banane, jabuke
4. dan: sve od 3. dana
bijela kava ili kakao sa saharinom
pirjana piletina i teletina
teleći i pileći rižoto
okruglice od rižumak od rajčice, cikla
5. dan: sve od 4. dana
kakao i kava s mljekom i šečerom
svježi kravlji sir sa malo kiselog mljeka
špinat ili blitva pasirana, okruglice od kruha ili žemlje
keksi albert ili petiti beurre
mješano - pasirano povrće
Neka dijete jede sve uobičajeno, samo dodaj jednu kapsulu Lineksa (rastvori i prah istresi u žličicu). - to je za proljev
A za konstipaciju je nama uvijek pomagao sok od šljiva.
sjećam se kak je meni bilo kada mi je malac imao proljev. šteta što nisam naletila na vas ovdje. napisala sam apel "upomoć imamo proljev" i osim onih par dobrih duša koje su se javile, ostali su samo uredno pročitali i išli dalje. Baš im hvala. Sada mi je drago da mogu pomoći s onime što sam sama otkrila:
čaj od crne borovnice (suhe, ako ih sami pravite ili date sirove djetetu)
brusnica u kombinaciji s jabukama i mrkvom
http://www.cro-web.com
lagani čaj od šipka
čaj od hrastove kore (isprobano, super djeluje)
dvopek
grisini
netko mi reče čaj lotosovog cvijeta
mrkva
jabuka
banana
krumpir
svježi light sir sa probiotikom
jogurti (bioaktiv, acidofil...) koji u sebi sadrže dobre bakterije
na lešo skuhano meso, krumpir, riba....
linex kapsule (mali je to siroče rado uzimao na žličicu i poslije toga pio nezaslađeni čaj)
prolife (probali jednom, kažu da pomaže ali...nismo ga koristili do kraja pa neznam)
sretno!!!!!!!!!!!
i naravno:
riža
čokolada
kakao....
evo još jedne s televizije od jutros: rogač
Prolife ili Ferzym za djecu isto djelovaje - crijeva se oporave
boldala sam palentu jer mi se čini da ona potiče čišćenje pa nisam sigurna je li dobra protiv proljeva.marči prvotno napisa
može li se prežgana juha davati 9mj bebi?
kako prepržiti brašno - smije li na malo ulja ili mora na suho (ako je uopće izvedivo)?
marči prvotno napisa
![]()
Mi smo taman preboljeli 2-tjednu virozu s proljevom. Pedijatrica nam je rekla da je ova lista napuštena za dječju dob, jer ne osigurava dovoljno kvalitetnu prehranu djeteta, a i djelotvornost je upitna (pogotovo kod viroza - traje koliko traje, bez obzira što jeli).. Sadašnje pedijatrijske preporuke su da dijete jede sve što hoće, osim namirnica koje izrazito otvaraju, tipa šljiva, kruška, palenta...
Cijelo to vrijeme sam mrvicu jače solila hranu (ORS sok i Rehidromix su tako fuj da mu nisam ni probala dati), i pazila da dovoljno pije. I davala sam (i još dajem) Ferzym junior bočice, jednu dnevno.
Sok do borovnice navodno zatvara, ali Andrija ga nije htio ni pomirisati.
MartinaP, u pravu si. smije se jesti sve, ali ipak treba izbjegavati šećer i masnoće.
i vrijedi za sve, ne samo za djecu.
probavni sustav će se najbrže oporaviti ako jedemo normalno, nego ako gladujemo na dvopecima i bananama.
sa papirića kojeg smo dobili na zaraznoj:
HRANA KOJA JE DOZVOLJENA
mlijeko, mliječni nemasni proizvodi tipa jogurt, svježi sir, riža, žitarice, krumpir, kruh,voće, povrće, krto meso, a sve navedeno mora biti kuhano
NE PREPORUČA SE
masna hrana, voćni sokovi, te jelo i piće sa jednostavnim šećerima.
klasična BRAT dijeta (banane, tost,riža, ribane jabuke) se ne preporuča zbog manjka energetskih sastojaka, proteina i masti
i plus ferzym junior jednom dnevno
A koliko djeca smiju saharina dnevno ( za malo zasladiti čaj kod proljeva )?
Slobodno stavi žlicu šečera na litru čaja. Nisu potrebni umjetni zaslađivači.CAPPY prvotno napisa
Čitala sam negdje da se avokado posebno preporuča.