Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Mala grize noktiće

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Mala grize noktiće

Grize nokte već dulje vrijeme, primjećujemo da se to još pogoršava, čuli smo da postoji neka tekućina koja se maže po prstićima ali ne znamo ništa detaljnije o tome pa ako netko ima kakvih detaljnijih saznanja bili bi mu vrlo zahvalni da nam pomogne ... :? :?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mi smo imali problem s grizenjem noktića kad nam je curica bila stara 15-ak mjeseci. Sjećam se da sam tada našla na internetu dosta informacija o tom problemu, probaj malo proguglati "nail biting + children".
    Kada je dijete mlađe od 3 godine, ono grizenjem noktića ispoljava svoj unutarnji nemir, nesigurnost. Kod tako male djece se (još) ne radi o navici i zato taj problem ne treba rješavati kao naviku, tj. ne treba djetetu mazati prste gorkom tekućinom, već trebate razmisliti što je to što je moglo dovesti do osjećaja nesigurnosti ili nemira kod djeteta. Ako pronađete i uklonite uzrok, ubrzo će prestati grizenje noktića.
    Što se tiče uzroka, to može biti npr. razdvajanje od majke (zbog povratka na posao), odlazak u jaslice-vrtić, napeta atmosfera u kući (roditeljske svađe?), neka promjena koja djetetu ne odgovara, itd..., bilo što što je moglo uznemiriti dijete ili učiniti da se osjeća nezaštićeno ili nesigurno. Kod nas je uzrok bio razdvajanje, počela je gristi noktiće otprilike mjesec dana nakon što sam se vratila na posao, trajalo je cca 3 mjeseca, a prestalo je dok smo bili na godišnjem odmoru i provodili jako puno vremena zajedno.
    Za vrijeme "odvikavanja" trebate paziti da joj ne skrećete pozornost na grizenje, znači nemojte joj govoriti "ne gristi nokte" ili "vadi prste van iz usta", nego joj samo neprimjetno spustite ručicu bez ikakvih komentara. Pokušajte uočiti u kojim situacijama najčešće grize nokte i nastojte ih izbjeći, ili joj probajte odvući pažnju i "zabaviti" ručice nečim drugim, npr. igračkom. Noktiće joj redovito režite kako ne bi imala što gristi. Morate biti strpljivi, neće prestati preko noći, niti u tjedan dana, ali kroz cca mjesec dana bi mogla prestati pod uvjetom da uspijete detektirati i otkloniti uzrok. Samo strpljivo i sve će biti u redu.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Njoj ili njemu, svejedno, vrijedi za curice i dečke.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno Re: Mala grize noktiće

Citiraj Ratko prvotno napisa
    Grize nokte već dulje vrijeme, primjećujemo da se to još pogoršava, čuli smo da postoji neka tekućina koja se maže po prstićima ali ne znamo ništa detaljnije o tome pa ako netko ima kakvih detaljnijih saznanja bili bi mu vrlo zahvalni da nam pomogne ... :? :?
    Iz mog osobnog iskustva: nema te tekućine ni gadnog okusa na kojeg se nisam navikla, i dalje grizla nokte. Prestala sam sa 25 godina

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A ja imam 28 godina i grizem ih cijeli život. Nikakve tekućine ne pomažu-brzo se naviknem se na okus

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ja grizem nokte otkad znam za sebe i samo mi pomaže ao stavim umjetne ali čom ih skinem...navali narode

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    ao čom

ali čim 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I mi imamo taj problem. Totalno sam bila očajna kad sam skužila. Ustvari ne grize sve noktice onako recimo kao odrasli da ide jedan po jedan, nego stavi palac u usta i tocno vidim da cucla ili baš grize nokat. Ne kužim zbog čega?

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma ne sekiraj se.
    I ja kao i martinaP, zeko i mali karlo grizem nokte od kad znam za
    sebe i te tekućine mi nisu baš pomogle.
    Znam da nije lijepo za vidjet ako ti osobno negrizeš ali ne vjerujem da
    se išta loše moše dogoditi, barem meni nije.
    Eto još uvijek ih grizem, pogotovo kad je neki napeti film u điru.
    Možda prestane sama od sebe, što je više budeš opominjao to će biti
    gore. ponovno govorim iz iskustva.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I moja Dora je počela gristi nokte kad je prošle godine krenula u vrtić, pa je onda stigla seka pa je krenulo još jače. Onda smo kupili u apoteci Daum exol tekućinu (gorka je) i lijepo nalakirali nokte. Kad je zaboravila stavila je prsteke u usta i onda trčala piti soka jer je gorko, pa je s vremenom prestala. A mi prestali mazhati i sad kad je pod nekim stresom vidim da ih pogloba ali ne više tako jako.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Podižem..
    I. ima 16mj. Skužila sam da joj neko vrijeme nisam rezala nokte, a oni su fino podrezani... :/ Jednom je u šetnji imala bebu sa sobom, i fino stavila njen prstić u usta, i gricka
    rekla mi susjeda da je to zato jer nema ni varalicu, ni bocu i krpicu, medu i sl...?
    Jel ima to smisla?
    Istina da je ovisnik o cici, dude nije nikad htjela, pije iz čaše oduvjek..
    Glupo mi je rješavat jedan problem tako da si napraviš drugi :/
    jedina promjena koja se dogodila odkad sam skužila da gricka nokte je da smo pelene skinuli.. ma nije vrag da je prerano, pa da se brine da ne zakasni i popiša se u gaće ?
    Nisam je nikad tjerala da sjedi na tuti ako neće..
    Jel ima smisla već sad joj mazat nokte?
    Ovo sa govorenjem ..ne gristi nokte ili ne ruke u usta, naravno ne pali, preostaje mi samo skretanje pozornosti na nešto drugo..a što?
    Savjeti?
    Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I naša Lana griže nokte u zadnja dva mjeseca- ali ima savršeno objašnjenje za to "pa to radi tata"!
    Prvo sam šizila i stalno govorila nemoj nemoj nemoj i onda odustala pa zaprijetila da neće biti poklona za skori rođendan.
    evo već nekoliko dana ih ne grize.
    ali stalno ju promatramo i čekamo kad će opet početi. tata je dobio jezikovu juhu- njega ja promatram.
    Inače ja mislim da je to povezano sa polaskom u vrtić- jer ako nije baš se s tim potrefilo.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Slažem se s Anvi.
    Moja curica je počela gristi nokte kad joj se rodila seka.
    Toliko je grizla da si je i na jagodicama stanjila kožu, aaa...
    Onda smo krenuli na homeopatiju zbog nečeg drugog i h. je pitala za to i napravila joj granule i prestala je gotovo za cca 3 tj. Jupiii, nadam se da će i dalje ostati tako!
    Sretno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •