Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: kada šampinjoni?

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno kada šampinjoni?

ima li netko saznanja kad se u prehranu djece mogu uvesti šampinjoni, tj. gljive općenito (naravno, uvjet je da su jestive)?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gljive tek s 12 godina
    e sad, mnogi za šampinjone kažu da su izuzetak pa daju i ranije
    zara ih još nije probala

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ni mi nismo probali šampinjoni ni med jel nemam pojma kad može probati

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    s 12 godina
    :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    ni mi nismo probali šampinjoni ni med jel nemam pojma kad može probati
    Med nakon 3. godine, šampinjoni nakon 4. (negdje sam pročitala, ne mogu 100% tvrditi)

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

gljive tek s 12 godina
    pretpostavljala sam da su problematicne, ali toliko...lutonjice, znas li zasto?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mushrooms are often included in children's diet. However, you shouldn't do that, as children do not generate enzymes needed to process the protein contained in mushrooms. That is why children get food poisoning from eating even small portions of edible mushrooms. The consequences of mushroom poisoning are equally disastrous for children and elderly people.
    brzinska info

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da, i ja sam za ovu činjenicu o gljivama prvi put čula na Rodi.
    Duje je šampinjone prvi put jeo sa 4,5 godine, gljive još ne.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

evo
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...50a0fc9024fde9

''U časopisu za mame i tate Lisa Moje dijete izdano dana 27.10.2003. br. 11 pod naslovom Opasnost od gljiva, djeca ne smiju bar do 7 godine probati gljive-naravno misli se na bilo kakve jestive. i to ne samo smanjenjem imuniteta i pogoršanjem ekoloških uvjeta već i stoga što
    "otrovne tvari kao štp su mauskarin, muskaridin, bufotein, aktivne tvari s toksičnim svojstvima (npr. kolin) , teški metali i još mnoge druge, kad dospiju u dječji organizam mogu izazvati teže poremećaje u radu jetre i bubrega. to često dovodi ili do trajnog invaliditeta ili smrti.... dijete se može otrovati ne samo svježim, nego i sušenim i ukiseljenim gljivama."
    "Naime, jestive gljive stajanjem mogu postati otrovne. otrovni su raspadni produkti njihovih bjelančevina. to su ptomaini koi dovode do akutnih otrovanja.inkubacija je vrlo kratkai dijete počinje povrćata već nakon sat,dva...općenito je dobro znati da se jela s gljivama nikad ne smiju jesti odstajala, niti se smiju podgrijavati.simptomi trovanja javljaju se paraleleno s probacljanjem u želučano-crijevnom sustavu kad se toksini gljiva počinju izlučivati iz organizma preko bubrega i jetre (upravo se jetra bezuspješno pokušava boriti s otrovima iz gljiva)"

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

MM je dao H sampinjone sa pizze Imamo doma jednu kuharicu za bebe i tamo su gljive navedene mislim vec od 9 ili 12 mj, pa mu je to argument.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

šampinjone prvi put jeo sa 4,5 godine, gljive još ne.
    pa i šampinjoni su gljive.
    samo uzgojene.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nisam na netu nasla nista osobito u vezi ove teme, ali sam zato nasla recepte za sedmomjesecnjake koji ukljucuju gljive (http://www.babycentre.co.uk/baby/sta...venmonthsplus/). ove sam stranice smatrala pouzdanima, ali vasa upozorenja zvuce prejezivo da bi te recepte iprobavala doma. ukratko, gljive ce pricekati do srednje skole

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme,prvi put cujem ovo! :shock:
    Mi smo vec probali gljive. Sa 18 mjeseci negdje.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisi pazila na satu

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da se samo nadovežem na med. Netko je napisao da se med daje sa 3g. a nama danas pedica rekla da mogu E. staviti meda u čaj (malo je prehlađen i promukao). Kad mi je to rekla ponovo sam pitala šta mu mogu dat med. Odgovor je bio potvrdan. :?

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam šampinjone dala, mislim oko 18 mjeseci. Jako su joj se dopali (tjestenina sa sosom od šampinjona). Jedino što su u toj dobi prolazili kroz probavni trakt potpuno neizmjenjeni

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jučer sam čitala na www.radio-mreznica.hr ovo što kaže i Lutonjica. Šefica zaraznog odjela karlovačke bolnice (povodom trovanja gljivama nekoliko građana, između kojih je bilo i 4-godišnje dijete) ističe da gljive imaju malu nutritivnu vrijednost i ne preporučaju se djeci ispod 12 godina starosti.
    Usput, nije bilo ozbiljnih posljedica trovanja...samo da se ne zabrinete.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Jučer sam čitala na www.radio-mreznica.hr ovo što kaže i Lutonjica. Šefica zaraznog odjela karlovačke bolnice (povodom trovanja gljivama nekoliko građana, između kojih je bilo i 4-godišnje dijete) ističe da gljive imaju malu nutritivnu vrijednost i ne preporučaju se djeci ispod 12 godina starosti.
    Usput, nije bilo ozbiljnih posljedica trovanja...samo da se ne zabrinete.
    Vidi, dva posta iznad je link na taj članak

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Vidi, dva posta iznad je link na taj članak
    Gle stvarno, nisam uopće primijetila da je to to?!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Bas sam pogledala u Kuharici za bebe i djecu, gljive se navode od 6mj.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lailah prvotno napisa
    Da se samo nadovežem na med. Netko je napisao da se med daje sa 3g. a nama danas pedica rekla da mogu E. staviti meda u čaj (malo je prehlađen i promukao). Kad mi je to rekla ponovo sam pitala šta mu mogu dat med. Odgovor je bio potvrdan. :?
    ja med iz eko-uzgoja uredno stavljam Nili u mlijeko i neke žitne pahuljice (npr.)....što se tiče gljiva ne smatram da su bezopasne ali bogme ne pada mi na pamet čekati 12 godina da bi ih bebica mogla jesti jer su nama gljive gotovo svakodnevno na meniju....(u svim varijantama)....

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh i ja sam ih prije cesto jela i volim ih...
    al sam pazila na satu pa luka jos nije probao i nece... ima masu drugih stvari koje moze jesti a nije probao...
    meni fale, al ocito ne toliko da bi cesto duplo kuhala...
    no dal cu ga do 12 godina uspjeti obuzdati - vidjet i cu... objasnit cu mu pa ce valjda skuziti...

frendica i njen brat su imali trovanje gljivama u djetinjstvu - i tesko su se izvukli.. propustili puno u skoli... brat se nikad nije potpuno oporavio - jos ima valjda osjetljivu jetru itd...

med sam (petrovicev) dala negdje oko napunjene 2. godine...
    al ne vise od zlicicu, max. dvije dnevno...

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moj Jan je probao šampinjone i ful mu se sviđaju. druge gljive ne kupujem i ne pripremam!

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

znam da nije zahvalno govoriti o "nekad i sad", ali kad sam mami ispricala o djecjoj prehrani i gljivama, nije se mogla nacuditi. kaze da ona i njena braca po tome ne bi prezivjeli djetinjstvo jer su ih gljive prehranile. i danas su solidnog zdravlja.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jer su nama gljive gotovo svakodnevno na meniju....(u svim varijantama)....
    osobno ne bih prihvatila ovakvo "obrazloženje": u našoj kući je i vino svakodnevno ne meniju, ali mi ne pada na pamet dati ga djetetu.
    a ne bih prihvatila ni "nije vino isto što i gljive"; zar zato što je poguban utjecaj alkohola razvikaniji, dokazaniji, vjerojatniji...

od toliko raznih namirnica... pa zar baš nešto što je upitno moram davati djetetu (a garantiram da nam se meni ne ponovi u mjesec dana)?

i, njoj to ne nedostaje: neki dan je bila na rođendanu, jela se pica i ona je uredno, bez ikakve frustracije ili osjećaja zakinutosti, odvajala gljive i jela ostalo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A nisu ih valjda baš gljive prehranile - gljive imaju malu ili nikakvu kalorijsku vrijednost.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    A nisu ih valjda baš gljive prehranile - gljive imaju malu ili nikakvu kalorijsku vrijednost.
    ako cemo se bas hvatati za svaku rijec, ispravljam se: gljive su vrlo vrlo cesto koristili u prehrambene svrhe uz druge namirnice biljnog i zivotinjskog porijekla.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Bio sam se jednom iskidao tražeći nekakvu pouzdanu informaciju o tome kako su gljive štetne za djecu i - ništa. Osim članka koji je onomad izašao u "Pravdi" u kojem se spominje nekakva neimenovana bjelančevina protiv koje djeca nemaju nekakav neimenovani enzim - ništa.
    S druge strane, stoji da gljive nakupljaju makarsvakakve toksine iz okoliša. Konkretno, "gljiva" koju kanimo pojesti je tek plodište organizma koji zauzima puno kvadratnih metara uokolo i u plodištu se koncentrira i najbolje i najgore što se tamo zateklo.

Dakle, najvjerojatnije ne postoji opasnost od misteriozne bjelančevine/enzima, ali zbog toksina koji se nalaze čak i u jestivim gljivama dobro je konzumaciju gljiva držati na vrlo razumnoj mjeri.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Bio sam se jednom iskidao tražeći nekakvu pouzdanu informaciju o tome kako su gljive štetne za djecu i - ništa. Osim članka koji je onomad izašao u "Pravdi" u kojem se spominje nekakva neimenovana bjelančevina protiv koje djeca nemaju nekakav neimenovani enzim - ništa.
    S druge strane, stoji da gljive nakupljaju makarsvakakve toksine iz okoliša. Konkretno, "gljiva" koju kanimo pojesti je tek plodište organizma koji zauzima puno kvadratnih metara uokolo i u plodištu se koncentrira i najbolje i najgore što se tamo zateklo.

Dakle, najvjerojatnije ne postoji opasnost od misteriozne bjelančevine/enzima, ali zbog toksina koji se nalaze čak i u jestivim gljivama dobro je konzumaciju gljiva držati na vrlo razumnoj mjeri.
    Davor, vidiš...dobro je znati....

apricot....naravno da si u pravu....ja kuham posebno nama i Nili i ne dolazi uopće u pitanje da joj davam gljive zbog vlastite lijenosti ali sam se pitala kako će biti moguće izbjeći gljive do 12 godine kada ih mi zaista često jedemo....

objašnjenjem i pravilnim argumentima možda uspijem ali opet kada vidi (jednog dana) kako su nama sunčanice fine pa i sama će ih jaaako željeti probati....

ili "b" varijanta - da se odreknemo jedenja gljiva do njezine 12 godine pa da joj "ne vadimo mast" našim uživanjem.... :/

bubimira avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

i ja sam misila da ćemo izbjegavat gljive u bilo kojem obliku i bilo koje vrste što duže, al kad eto neki dan u vrtću za ručak neko meso u umaku od šampinjona :/
    tako da uzalud nam trud svirači

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma nema tu vađenja masti: djeca su svjesna da su neke stvari za njih, a neke nisu.
    ne dajem joj ni gorgonzolu.
    ni feferone.
    ni preljuti kulen.

lijepo joj kažem (i oduvijek je tako), da to nije za djecu i ona se toga stvarno drži.
    sad je već dovoljno velika da joj i objasnim zašto nešto nije za nju, ali poštovala je to i kao malena.

ne znam hoću li je uspjeti/htjeti "sačuvati" baš do dvanaeste godine, ali sve dok mogu... zašto ne?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

apri, ni meni to nije problem s "dodacima" koje spominješ, ali bi mi bilo baš glupo da mi jedemo jedan ručak a on drugi - nije on više beba. a tako volim gljive. pa sam tužna.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    objašnjenjem i pravilnim argumentima možda uspijem ali opet kada vidi (jednog dana) kako su nama sunčanice fine pa i sama će ih jaaako željeti probati....

ili "b" varijanta - da se odreknemo jedenja gljiva do njezine 12 godine pa da joj "ne vadimo mast" našim uživanjem.... :/
    Ja se toga ne trebam uopće bojati jer moj ne bi probao da nas vidi kako ne znam kako uživamo u tome (ne samo u gljivama, već u dosta drugih stvari :/ ). Inače, on sam miče gljive s pizze najčešće (a rijetko ih i stavljam na pizzu) jer ih ne želi, mada ih je probao (šampinjone).

Kako je preko tjedna u vrtiću, doma neće jesti ručak, a vikendom ne radim gljive ili ak je umak, on ionako neće jesti umak.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

uf...znala sam da nisu dobra za djecu, ali do 12 :shock:
    pa dobro...nikud nam se ne zuri

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

novi vrtićki meni - također bez gljiva

''Ne preporučuju se plodovi mora, gljive, kikiriki, "light" mliječni proizvodi, tvrdi margarini, voćni sirupi i gazirani napitci, te jaki začini i instant koncentrati juha. ''

http://www.radiodalmacija.hr/Vijesti...a-i-zaina.aspx

Nova avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja ljubitelj gljiva, muž nije... prije nekog vremena sam saznala da su gljive "čistači" okoliša i to mi je nekako prevagnulo da ih ni ja baš ne jedem. Zanimljivo mi je ovo do 12. godine. Malo me lude te razilčite tablice dohrane. Ima drastičnih razlika!

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Malo me lude te razilčite tablice dohrane.
    slazem se! u vezi gomile tema vezanih za djecu susrecemo se sa potpuno suprotnim preporukama. sto vise proucavas, vise si zbunjen. ja ponekad bas izgubim kompas!

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa

Po ovome ispada da uzgojene sampinjone mogu jesti i djeca jer ne rastu u prirodi, ili to ovisi na cemu ih uzgajaju. Ja od gljiva i jedem samo sampinjone, a sto se njih tice bas do 12 godina cekati :?

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A što je sa dojenjem? Smije li dojilja jesti gljive?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

samo ako je napunila 12 godina! po američkim izvorima za koje ja znam, trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati sve vrste gljiva, čak i one medicinske pročišćene.

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ccb717dd5df505

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

aj pliz stavi link na američke izvore

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam nešto našla kako bi dala glas ZA konzumaciju gljiva....

http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/fset.html

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa znamo mi to.
    ali ono što je dobro za ljude od 20 godina, ne mora nužno biti dobro i za dijete od 4.

i, to je to: ti svojoj Nili daješ, ja svojoj Orki ne dajem.
    To su sada već neka kućna pravila za koja sam ja dala svoje argumente, a ti svoje... Jesi li? (šala)

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moji roditelji su gljivari, vele da gljive ne bi smjela jesti djeca mlađa od 12 godina. Ja ću se toga držati, jer mislim da bez gljiva moj maleni ipak može živjeti....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    pa znamo mi to.
    ali ono što je dobro za ljude od 20 godina, ne mora nužno biti dobro i za dijete od 4.

i, to je to: ti svojoj Nili daješ, ja svojoj Orki ne dajem.
    To su sada već neka kućna pravila za koja sam ja dala svoje argumente, a ti svoje... Jesi li? (šala)
    Neeeee, apricot....ja svojoj Nili ne dajem gljive (još) :/ , niti to kanim činiti u skoroj budućnosti...moj post je bio reakcija na lasičin post koji je bio vezan za trudnice i dojilje.....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sori, krivo sam pokopčala onaj stari post

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Jedu mi se gljiveeeeeeeeeeeeeeee! Ali izdržat ću ja to...
    Tnx!

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo mene.eh,ja sam ti to dok sam bila trudna još čitala za gljivetine,pa sad stvarno nemam pojma više gdje.samo znam da sam zapamtila da se kao ne preporuča zbog nedovoljno istraženog utjecaja na dojenče i mamu.no opet,mame u africi ful maloj djeci daju neku juhu od gljiva prije podoja-ne znam zašto,ostalo mi u glavi kao informacija.u svakom slučaju ako koristiš reishi,shitake i sl gljive uvijek piše na uputstvima da se ne preporuča dojiljama i trudnicama/savjetujte se s liječnikom. :? a s treće strane,na nekakvim breastfeeding strranicama veli da neki složenac od gljiva smiruje bebe koje imaju kolike ako ga mama pojede.eh,ne znam.da nazovemo onaj centrar za trovanje? 8) ili možda magistre u apoteci bi trebale znati? ili onog gljivara božića,kak se zvao,jel taj lik živ još...hm...
    a ovi vele da može (beba nakon 8 mjeseci,ne piše za mamu):http://www.wholesomebabyfood.com/babyfoodexotics.htm

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •